Jak vybrat rondon?

Správná obuv a oblečení je pro kuchaře velice důležitá. Úkolem oblečení je kuchaře při práci chránit, díky tomu, že bude oblečen do kvalitního kuchařského oblečení zabrání poranění i popálení. Oblečení však není pouze ochranným prvkem, móda a estetičnost se projevuje i při profesionální práci. Zejména profi restaurace a hotelové kuchyně nedovolí svým zaměstnancům pracovat v nevzhledném nebo nevhodném oblečení.

Kvalitní oblečení zvyšuje úroveň gastronomie, kuchařské uniformy se z tohoto důvodu používají po celém světe. V dnešní době se kuchařské oblečení nabízí v mnoha podobách, jedním z typů kuchařského oblečení je kuchařský rondon. Ten se využívá zejména při různých reprezentativních akcích, ať už se jedná o soutěže, gastronomické akce, či servírování pokrmů hostům.

Rondony pro kuchaře se liší zejména materiálem, barvou, střihem, způsobem zapínání a délkou rukávů. Všechny tyto parametry jsou při výběru rondonu důležité a přispívají k pohodlí při celodenním nošení. Rondon můžete nechat doplnit i o další prvky v podobě výšivek, jeho součástí může být i praktická kapsa. To, co vše si budete moci dovolit, záleží nejen na vašich potřebách, ale akceptovat pochopitelně musíte i majitele zařízení, ve kterém pracujete.

Prohlédnout rondony

Barva

Rondony se liší svojí barvou, klasickou a zároveň nejoblíbenější je bílá barva, stále oblíbenější jsou rondony v tmavých barvách. Právě tmavé rondony jsou pro mnohé kuchaře praktičtější, na tmavé barvě se v menší míře projevuje ušpinění i pracovní zanícení. Některé restaurace však mohou svým zaměstnancům pořídit rondony ve firemních barvách.

Kromě barev se rondony liší i počtem dalších prvků. Klasické rondony nemusí žádné prvky navíc obsahovat. K vidění jsou však i rondony s lemy na různých místech, výložkami nebo třeba kapsou.

Materiál

Základem je rondon vyrobit z vysoce kvalitního, pevného a prodyšného materiálu. Kuchař by měl při práci nejen dobře vypadat, musí se pochopitelně i při svém náročném povolání dobře cítit. Na výrobu kuchařských rondonů se používá v přední řadě bavlna, dále jsou to směsné látky či mikrovlákno.

  • 100% bavlna – je oblíbená klasika. Bavlněné rondony jsou příjemné na nošení a zároveň velmi obolné, aby byly schopny kuchaře při práci ochránit. Bavlněné rondony poměrně dobře sají pot, nevýhodou bavlny je mačkavost a vypraný rondon tak budete muset dobře vyžehlit.
  • Mikrovlákno – hitem současnosti jsou rondony z mikrovlákna, což je velice jemná syntetická příze. Rondony vyrobené z mikrovlákna jsou extrémně lehké, nemačkavé a není je tak třeba žehlit. Rondon může být i voděodolný a jeho majitel tak zůstane v suchu a bez zbytečného zápachu po celý den.
  • Směsné látky – obvykle se jedná o kombinaci polyesteru a bavlny, a to nejčastěji v poměru 35% bavlna a 65% polyester. Objevit se mohou však i jiné poměry, které zajistí určité vlastnosti rondonů. Polyester je materiál, který se postará o dostatečnou savost, menší mačkavost a dostatečnou ochranu. Díky bavlně je rondon měkký a při nošení příjemný.
  • Tencel – poměrně novým materiál, který se na výrobu rondonů používají je tencel. Tencel je materiál, který se získává z rychle rostoucích dřevin, přírodní materiál zajistí dokonalé odpařování vlhkosti a postará se udržet optimální tělesnou teplotu, čímž kuchaři zajistí komfortní nošení.

Velikost

Rondony pro kuchaře se vyrábí v mnoha střizích a velikostech. Ve všech velikostech lze koupit rondony volnější i vypasové. Koupit rondon správné velikosti a střihu není nijak složité.

Pokud chcete mít skutečně jistotu, že vám rondon dokonale sedne, můžete před nákupem přesně změřit svoje míry. Naměřené hodnoty pak můžete porovnat ve velikostních tabulkách jednotlivých výrobců.

Způsob zapínán

Rondony budete moci zapnout pomocí knoflíků nebo druků. To, jaký způsob zapínání nakonec zvolíte je spíše individuální záležitostí. V obou případech je zapínání pevné a dostatečně kvalitní.

  • Knoflíky – klasickým doplňkem kuchařských rondonů jsou knoflíky. Uloženy mohou být v jedné nebo dvou řadách. Právě podle počtu řad se rondony dělí a jednořadé a dvouřadé. Knoflíky mají podobu klasických manžetových knoflíků, vidět bude pouze jejich horní část. Lišit se mohou barvou i vzorem. Abyste zachovali jejich životnost, je třeba knoflíky z rondonu odstranit.
  • Druky – i zapínání pomocí druků je u kuchařů velmi oblíbené. Jejich výhodou je skutečnost, že je před praním nebudete muset odstranit a poté opětovně nasazovat. Rondon s druky působí velmi elegantně, protože druky zůstávají po celou dobu skryté. Aby druky nebyly v přímém styku s kůží, jsou opatřeny další extra látkou.

Značka

Výrobci mají ve svých nabídkách rondony pro pány i pro dámy. Dámské rondony jsou velmi elegantní a ušité jsou tak, aby dokázaly zvýraznit ženskost i postavu. I dámské rondony pak bývají doplněné o různé prvky v podobě výšivek, lemů a knoflíků. Dámské rondony lze koupit i ve fialové a růžové barvě.

U profesionálů jsou velmi oblíbené rondony značky EGOchef, Portwest, Kegel nebo Chef Works. Cenově příznivější jsou rondony značky CXS, Canis, Červa, Portwest nebo Fellowes.

Cena

Kuchaři v rondonu stráví podstatnou část dne, ve svém vlastním zájmu by tak měli investovat do skutečně kvalitního rondonu, který je dokáže ochránit a zároveň jim poskytne potřebný komfort. Nejlevnější rondony vyjdou na cca 400 Kč za ty nejdražší vyrobené z luxusních materiálů pak můžete zaplatit více než 2 000 Kč.

Prohlédnout rondony

Otázky a odpovědi

Jaký prvek by neměl kuchařským rondonům chybět?

Rondony by měly být v první řadě při nošení pohodlné a komfortní. Tyto vlastnosti pomohou zajistit větrací otvory nebo různé velké síťovinové prvky. Větrací otvory mohou být umístěny v částech zad, v podpaží.

Proč je součástí rondonu kapsa?

Kapsa může, ale nemusí být součástí rondonů. Kapsa může zvýšit jejich eleganci, ale pochopitelně i praktičnost. Do kapsy si kuchař může uložit maličkosti, které bude při práci potřebovat.

Jakou délku rukávů zvolit?

Kuchařské rondony jsou šity s krátkým i dlouhým rukávem. Rondony s dlouhými rukávy jsou určeny především pro reprezentační účely. Při práci jsou pak pohodlnější rondony s rukávy krátkými. Profesionálům by tam neměla chybět ani jedna varianta.

Závěr

Veškeré vlastnosti propůjčuje rondonu materiál. Osvědčenou klasikou jsou rondony z bavlny, velmi kvalitní jsou rondony z mikrovlákna, tencelu nebo polybavlny. Žádnému rondonu by neměly chybět praktické prvky, které zvýší jejich prodyšnost a zlepší odvod potu.

V nabídce jsou rondony s dlouhými i krátkými rukávy, u kuchařů jsou oblíbenější rukávy krátké, které velmi dobře odvádí pot, což jistě v horké kuchyni oceníte. Rondony s dlouhými rukávy jsou reprezentativnější a k vidění jsou především při různých akcích.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo