Grily

Grilování je jednou z nejoblíbenějších činností. V současné době grilování neznamená pouze připravit dobré jídlo, ale jde i o příjemně strávený čas s rodinou a přáteli. Nabídka zahradních grilů je poměrně vysoká a není úplně jednoduché vybrat ten správný model, která splní veškerá vaše očekávání.

Při rozhodování byste měli volit gril podle typu paliva. Důležitá je i samotná velikost grilu a s ní spojená i četnost používání.

Porovnat ceny grilů

Typy

Při výběru grilu je nejzásadnější typ paliva, který budete preferovat. Podle toho se rozhodnete, zda zvolíte gril na dřevěné uhlí, plyn, elektřinu nebo dřevěné pelety. Každý typ má svoje výhody a nevýhody, ke kterým je nutné přihlédnout.

Gril na dřevěné uhlí

Mezi přednosti těchto grilů patří vysoký tepelný výkon, některé kvalitnější grily mohou dosáhnout teploty až 500°C. Pokrmy připravované na dřevě mají typickou vůni a chuť ohně, což je také velmi důležitý faktor, který mnoho spotřebitelů vyžadují. Výhodou je i poměrně jednoduchá konstrukce a snadná obsluha.

Nevýhodou grilů je delší doba, kterou potřebují k roztopení na požadovanou teplotu. Počítat musíte s rezervou 30 – 35 minut. Poměrně složitá je i prodleva v regulaci, což znamená, že budete muset počkat i na potřebné zvýšení nebo naopak snížení teploty. A v neposlední řadě je to i kouč, který může obtěžovat vaše sousedy a starost o popel. Ten budete muset pravidelně odstraňovat.

Kromě běžných grilů na dřevěné uhlí jsou k dostání i tzv. lokomotivy. Tyto grily umožňují používat kromě dřevěných briket i pravé dřevo. Jestli vám to vámi vybraný gril umožní, si však ověřte dopředu. V opačném případě můžete gril nesprávným používáním poničit.

Plynový gril

V současné době patří plynové grily vůbec k nejoblíbenějším a to především díky velmi snadné obsluze. Gril pouze zapálíte stisknutím nebo otočením kolečka, čímž ho uvedete do chodu. Po cca 10 – 15 minutách je připravený k použití.

Regulaci výkonu budete opět provádět pouhým otočením kolečka. Plynové grily mají zpravidla obdélníkový tvar, což vám umožní používat velké množství dalšího příslušenství, což značně rozšíří možnosti jeho využití. Gril můžete používat prakticky celou dobu, než vypotřebujete kapacitu plynové bomby.

Nevýhodou plynových grilů je nutnost používat plynovou láhev. S tím je spojeno i skladování, instalace a výměna lahve. O něco těžší je i samotná montáž, při zprovoznění grilu je třeba postupovat přesně podle návodu. Se zprovozněním grilu vám pomohou i kvalifikovaní pracovníci v obchodě.

Při výběru plynového grilu je dobré zvážit, kolik hořáků budete chtít používat. Nejlevnější grily mají 2 hořáky, dražší grily mohou mít až 4 hořáky. Každý hořák je možné samostatně regulovat a grilovat tak můžete různé potraviny.

Hořáky jsou nejčastěji umístěny pod roštem. Některé modely využívají RBS systém, což je speciální umístění hořáků po stranách. Výhodou je, že při grilování jsou hořáky chráněny před kapáním tuků. Horší je však regulace teploty.

Peletový gril

Jedná se o poměrnou novinku. Tyto grily spojují výhody obou předchozích typů. Pelotový gril se jednoduše ovládá pomocí knoflíků. Součástí těchto grilu je praktický displej a gril má také termostat, který bude nastavenou teplotu udržovat.

Gril splňuje i podmínku přírodního paliva, palety jsou vyrobené z lisovaného dřeva. Také tento gril však potřebuje delší dobu k roztopení. Vyšší je i cena paliva a nevýhodou může být i nutnost připojit k elektrické síti 230 V.

Elektrický gril

Tyto grily je možné použít prakticky všude. Výhodou je tak grilování v místech, kde je zakázáno používat oheň. Díky nepřítomnosti ohně jsou grily bezpečné a jednoduchá je i samotná obsluha. Elektrické grily jsou poměrně malé, používat je tak můžete i na balkonech bytů. Díky menšímu rozměru nejsou náročné na uskladnění.

Nevýhodou je menší výkon, nelze je používat celoročně, v zimě by nedosáhly požadovaného výkonu. Tyto grily také neumožňují používat další doplňky. Při používání vás může limitovat i poměrně krátký přívodní kabel.

Kontaktní gril

Malé elektrické grily určené především do domácí použití. Kromě masa a zeleniny ho využijete k přípravě baget nebo k zagrilování paniny sendviče. Stolní gril je vhodný pro 1 – 2 osoby a nenahradí vám klasické grily. Výhou je rychlé zahřátí i jednoduchá příprava.

U kontaktního grilu si pohlídejte pečící desky. Vyrobené by měly být z kvalitních materiálů a nezbytností je i nepřilnavá plocha. Kvalitní gril umožňuje desky vyjmout a některé materiály je možné vkládat do myčky. Výhodou je i odkapávací miska, do které bude během grilování stékat šťáva.

zpět k obsahu ↑

Velikost grilovací plochy

Při výběru grilu budete muset zohlednit i velikost. V tomto ohledu budete jednotlivými výrobky limitováni. Nejmenší jsou grily elektrické, jejich rozloha je nejčastěji 1000 – 2 500 cm2.

Zlatou střední cestou jsou grily na dřevěné uhlí, zde se plocha pohybuje od cca 1 000 – 3 900 cm2. Nejvíce osob obsloužíte pomocí plynových grilů, které mohou mít plochu i více než 5 000 cm2. Běžná čtyřčlenná rodina si vystačí s plochou kolem 1 500 cm2, vhodné je však počítat s určitou rezervou.

zpět k obsahu ↑

Spotřeba

Spotřeba u elektrických grilů bývá nejčastěji okolo 2,5 kW. U plynového grilu standardní velikosti je spotřeba nejčastěji v rozmezí 5 – 10 kW. Koupit můžete i velké grily, jejichž výkon je vyšší než 10 kW.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Součástí grilů jsou rošty, které jsou vyrobeny z různých materiálů. Nejčastěji se jedná o litinu nebo nerez, ale setkat se můžete i s některými dalšími.

Litina

Výhodou litiny je skutečnost, že velmi dobře vede teplo. Litinové rošty mají také dlouhou životnost. K nevýhodám patří jejich vyšší hmotnost a náročnější údržba. Vyšší je i pořizovací cena.

Nerez

Jedná se o druhý nejpoužívanější materiál. Rošty o něco hůře vedou teplo, pokud budete volit nerezový rošt, volte raději mohutnější materiál, který teplo akumuluje lépe. Výhodou je i jejich nižší cena a menší hmotnost.

Smalt

V tomto případě je litinový rošt opatřen smaltovou povrchovou úpravou. Tím se kombinují výhody obou materiálů, litina přináší dobrou tepelnou vodivost a výhodou smaltu je snadnější údržba. Při čištění byste však neměli používat žádné ostré předměty nebo kartáče, které by mohly smaltový povrch poškodit.

Teflon

Tento materiál je velmi častý u malých stolních grilů. Nevýhodou teflonu je náchylnost k poškození, proto by se při čištění a manipulaci s grilem neměly používat ostré předměty.

Grilovací kámen

Pokud je součástí grilu grilovací kámen, máte k dispozici celou plochu. Grilovat můžete i malé kousky zeleniny nebo ovoce, aniž by docházelo k případnému propadávání.

zpět k obsahu ↑

Značka

Mezi oblíbené značky zahradních grilů patří Tepro, G21, Napoleon, Fieldmann, Weber, Activa, Campingaz nebo Landmann. Kontaktní gril koupíte od značky Tefal, ECG, DeLonghi nebo Sencor.

zpět k obsahu ↑

Cena

Cenové rozpětí je poměrně velké, nejlevnější grily je možné koupit již za necelých 1 000 Kč. Jedná se o malé elektrické nebo grily na dřevěné uhlí. Do 3 000 Kč je možné koupit kontaktní grily, přenosná ohniště i větší grily na dřevěné uhlí.

První plynové grily vás vyjdu na cca 5 000 Kč, jedná se o malé přenosné nebo menší klasické grily. Za tuto cenu koupíte i velké grily na dřevo nebo větší elektrické grily.

Všechny modely s velkou grilovací plochou jsou k dostání do 10 000 Kč, tyto grily splní požadavky i náročnějších uživatelů. Opravdový gurmáni pak mohou koupit grily za 15 a více tisíc Kč.

Porovnat ceny grilů

zpět k obsahu ↑

Údržba

Gril by měl být po každém použití vyčištěn. Postup čištění jednotlivých modelů najdete stejně jako mnoho dalších informací v manuálu.

Obecně čištění probíhá při vysoké teplotě, gril je tedy nutné zahřát. Gril na dřevěné uhlí je možné vypálit, ostatní grily můžete v závislosti na výrobním materiálu čistit pomocí různých doporučených pomůcek. Rošt vyčistíte i speciálními čisticími prostředky.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jak používat kotlový gril?

U těchto grilů by nemělo být palivo umístěno po celé ploše. Využít tak můžete přímou a nepřímou metodu grilování. Výhodou přímého grilování je možnost připravit chutný šťavnatý steak, nepřímou variantu využijete při přípravě hub, zeleniny, ovoce, ale ugrilovat můžete i štrůdl.

Kdy je nejvhodnější elektrický gril?

Elektrický gril je vhodný pro grilování pro 2 – 4 osoby. Nejčastěji tuto variantu preferují majitelé bytů s balony. Výhodou elektrického grilu je i použití uvnitř bytu nebo třeba kanceláře. Elektrické krby nejsou nijak náročné na spotřebu elektrické energie.

Jaký gril je vhodný pro klasické opékání?

Patříte-li k milovníkům praskajícího ohně a opékání buřtů, bude vám vyhovovat i nějaký typ ohniště. Ohniště je možné vybudovat svépomocí a dokoupit k němu potřebné vybavení, nebo zvolit přenosnou variantu.

Ohniště využijete k běžnému opékání, v horkém popelu připravíte brambory, ale i maso a v kombinaci s roštem ho využijete i na grilování. Také ohniště umožňuje dokoupení dalšího příslušenství.

Co je vodní gril?

Tento gril pracuje na principu vodní lázně. Jejím úkolem je ochladit žár ohně, který může mít až 500 °C. Vodní lázeň žár ochladí na 200 – 250°C, což je ideální teplota pro zpracování masa.

Vodní gril se skládá z ohniště, které je umístěno ve spodní části, nad ním je nádoba, do které se lije voda a nad tou potom samotný rošt. Při grilování tak šťáva z masa kape do nádoby s vodou, což zamezí vzniku nežádoucích zplodin. Vodní grilování je tak považováno za skutečně zdravou variantu této oblíbené úpravy.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Zahradní gril by měl splnit vaše požadavky na velikost grilovací plochy. Rozhodnout se pak můžete, jakému palivu dáte přednost. V současné době jsou nejoblíbenější plynové grily. Zdravé grilování vám umožní vodní gril.

Do menších zahrad, na balkony nebo i do bytu se hodí gril elektrický. Před výběrem zvažte i možnost využívat různé příslušenství. Dokoupit můžete grilovací kámen, litinový tál a milovníci rožnění nepohrdnou ani grilovací jehlou. Opékat i grilovat můžete díky přenosnému nebo klasickému ohništi.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz