Trouby

Pečící trouba je nepostradatelným spotřebičem v každé kuchyni. V pečící troubě připravíte šťavnatou pečeni i nadýchané buchty. Moderním troubám nechybí ani funkce grilu, díky které si pochutnáte nejen na grilovaném mase, ale i zelenině.

Trouby jsou na trhu zastoupeny obrovským množstvím výrobků a vybrat tu správnou není vůbec jednoduché. Před výběrem se tak položte alespoň několik základních otázek. Ta nejdůležitější se týká četnosti a způsobu používání trouby.

Moderní trouby totiž disponují obrovskou řadou různých funkcí. Ty jsou bezesporu praktické, ale zásadním způsobem ovlivňují pořizovací cenu. Na cenu má vliv i typ trouby, vybírat budete mezi klasickou, horkovzdušnou nebo parní troubou. Objem trouby volte podle počtu členů v domácnosti.

Porovnat ceny trub

Typy

Trouby lze rozdělit do skupin i podle toho, jaký zdroj energie pro svůj chod využívají. Výrazně oblíbenější jsou elektrické trouby, ale koupit můžete také troubu plynovou.

Elektrické trouby

Největší předností elektrických pečících trub je rovnoměrný rozvod tepla. Tyto troubu umožňují také mnohem přesněji nastavit požadovanou teplotu. Elektrickou troubu také mnohem snadněji vyčistíte, protože během pečení nevzniká tolik mastnoty.

Elektrické trouby můžeme dále rozdělit na 3 základní typy:

  • S klasickým ohřevem – trouba je opatřena spodním a horním topným tělesem.
  • Horkovzdušné trouby – tyto trouby disponují navíc ventilátorem, který rovnoměrně rozvádí teplo do celého prostoru.
  • Parní trouby – jsou oblíbené především u vyznavačů zdravého životního stylu. O ohřev se zde stará pára, která je šetrná a pokrm si uchová mnohem více vitamínů a minerálů.

Plynové trouby

Největší nevýhodou plynových trub je horší regulace teploty. Rozvod tepla není v tomto případě rovnoměrný, což pochopitelně ovlivní i přípravu pokrmu. Údržba plynové trouby je mnohem složitější a vystačit si budete muset s minimálním množstvím funkcí.

Umístění

Při výběru správné trouby je nejprve nutné zvážit, zda budete potřebovat vestavnou nebo volně stojící troubu.

Vestavná trouba

Vestavnou troubu budete muset zabudovat do kuchyňské linky. Vestavné trouby jsou obvykle větší a používat je budete moci pouze v kuchyni.

Volně stojící trouba

Volně stojící troubu můžete postavit na jakékoliv vhodné místo. Tyto trouby bývají menší, jsou však mobilnější a v případě potřeby je budete moci přemísťovat. Volně pečící trouby v současnosti nahrazují trouby mikrovlnné, které jsou doplněny o funkci pečení pomocí horkého vzduchu.

Objem

Důležitým parametrem pečící trouby je její celkový objem.

  • Do 50 litrů – nejmenší trouby jsou vhodné pro maximálně 2 osoby, které pečou spíše menší kusy masa a celkově nepoužívají troubu nijak často. Nejmenší jsou tzv. kompaktní trouby s objemem okolo 40 litrů. Do takto malé trouby se stěží vejde celé kuře.
  • Od 70 litrů – mnohem oblíbenější jsou trouby s objemem více než 70 litrů. Standardní rozměr takto objemné trouby bývá obvykle 60 cm na výšku, 60 cm na šířku a hloubka bývá v rozmezí 50 – 55 cm.

Energetická třída

Každá pečící trouba musí být vybavena energetickým lístkem. Na něm je pak mimo jiné uvedena energetická třída. Moderní trouby obvykle spadají do úsporné třídy A nebo A+.

Ovládání

To, jakým způsobem budete moci troubu ovládat, určuje z velké části pořizovací cena.

  • Mechanické přepínače – nejlevnější trouby můžete zpravidla ovládat pomocí mechanických knoflíků.
  • Dotykový panel – dražší trouby bývají běžně vybaveny dotykovým ovládáním.
  • Kombinované ovládání – velmi oblíbená je kombinace dotykového ovládání a zamačkávacích knoflíků. Ovládání pomocí knoflíků je pro mnohé jednoduší a výhodou je i snadnější údržba.
  • Aplikace – nejmodernější a nejdražší pečící trouby budete moci ovládat i pomocí mobilní aplikace.

Funkce

Moderní elektrické pečící trouby disponují celou řadou praktických funkcí.

  • Teleskopické výsuvy – umožňují bezpečně vysunout rošt nebo pekáč z trouby, aniž byste se museli obávat, že obsah vyklopíte.
  • Víceúrovňové pečení – oblíbená funkce, která vám dovolí připravit více pokrmů najednou. Během pečení navíc nedojde k prolnutí chutí a vůní.
  • Předělovací deska – najít ji můžete v moderních troubách. Desku využijete k pečení různých pokrmů při různých teplotách.
  • Teplotní sonda – pomocí sondy budete moci pravidelně kontrolovat teplotu připravovaného pokrmu.
  • Programovatelné pečení – moderní trouby mají velké množství přednastavených receptů. Stačí zvolit příslušený recept a trouba se poté postará o vše ostatní.
  • Vakuové vaření – metoda sous vide je stále oblíbenější. Připravovaný pokrm nejprve vakuově uzavřete a poté ho budete v troubě vařit v páře při nízké teplotě. Ta se nejčastěji pohybuje v rozmezí 50 – 80 °C. Při takto šetrné přípravě se pokrm uchová velké množství živin a vitamínů.
  • Horkovzdušné fritování – díky moderním troubám můžete také zdravě fritovat. Smažené pokrmy jednoduše připravíte bez použití nezdravého oleje.
  • Rozmrazování – tato funkce je určena pro šetrné rozmrazování potravin na pokojovou teplotu.

Značka

Mezi přední výrobce pečících trub patří švédská značka Electrolux. Elektrolux je největším výrobcem profesionálních i domácích spotřebičů. Do koncernu tohoto výrobce patří také další oblíbené značky jako je AEG či Zanussi.

Bosch je synonymem nadstandardní životnosti, vysoké kvality a zaručené spolehlivosti. Také tento výrobce díky tomu patří mezi ty nejoblíbenější. Mezi další přdní výrobce patří i Beko, Siemens, Gorenje, Whirpool, Mora, Amica nebo Miele.

Cena

Cenu pečících trub určuje z velké části počet funkcí. Proto dobře zvažte, které funkce jsou pro vás podstatné a bez kterých se budete moci obejít. Méně vybavené trouby koupíte za cenu do 10 000 Kč. Naopak za cenu od 10 – 20 000 Kč již můžete pořídit vysoce kvalitní trouby doplněné o řadu nadstandardních funkcí. Za nejvybavenější troubu zaplatíte více než 20 000 Kč.

Porovnat ceny trub

Údržba

Aby trouba sloužila dlouhou dobu spolehlivě, budete ji muset pravidelně čistit. Potraviny připečené na povrchu, mohou troubu dokonce poškodit. Moderní trouby vám však díky praktické funkci samočištění údržbu výrazně ulehčí.

  • Pyrolytické čištění – tento způsob údržby umožňuje na krátkou dobu prudce zvýšit teplotu. Při teplotě okolo 500°C veškerou špínu vypálíte. Jediné, co budete muset udělat, je setřít vzniklý popílek.
  • Katalytické čištění – trouba má speciální povrch, který uchycené nečistoty ničí a z menší části i absorbuje. Po skončení pečení tak troubu stačí nechat cca 20 minut v režimu čištění. Zbylé nečistoty ze stěn snadno setřete.
  • Parní čištění – do nádoby v troubě nelijete menší množství vody, která se vlivem vysoké teploty promění v horkou páru. Pára změkčí připálené nečistoty a vy je tak můžete velmi jednoduše odstranit pomocí houbičky.

Otázky a odpovědi

Jak vybrat parní troubu?

Nejprve si budete muset ujasnit, co vlastně od parní trouby očekáváte. Některé parní trouby vám umožní pouze vařit v páře. Dále pořídíte troubu s funkcí přídavné páry a nejoblíbenější jsou kombinované parní trouby. Pokud budete troubu využívat spíše k pečení těsta, doporučuje se vybrat troubu s přídavnou parou.

Tyto trouby dosahují vyšších teplot s menším množstvím vlhkosti. Na přípravu masa, zeleniny nebo ryb jsou vhodnější kombinované parní trouby. Tyto trouby umožňují péct s parou a zároveň umožňují pokrmy ohřívat v páře. Nahradit tak mohou mikrovlnnou troubu. Kombinované trouby mají i největší počet přídavných funkcí.

Co je konvektomat?

Konvektomat se řadí mezi parní trouby. Na rozdíl od běžné kombinované parní troubě však umožní mnohem přesněji nastavit procento páry na ohřevní prostor. Součástí konvektomatu bývá velmi často teplotní sonda a některé lze dokonce připojit k přívodu vody.

Co nabízí plynová trouba?

Plynová trouba toho příliš nenabídne a výběr je v tomto případě velmi omezený. Obvyklé rozmezí teplot je 150 – 290°, avšak ne každou troubu budete moci snadno regulovat. Některé trouby mohou být doplněny o funkci grilu, čímž však výčet funkcí končí.

Závěr

Mimo klasických horkovzdušných trub se součástí mnohých domácností stávají trouby využívající páru. Pečení pomocí páry je zdravější, potraviny se pečou při nižších teplotách a zachovají si tak mnohem více vitamínů.

Pokud však pečete pouze příležitostně, postačí vám trouba se základními funkcemi, tedy horním a spodním ohřevem a dále pak s funkcí grilu. V domácnostech, kde se trouba používá velmi často, bude praktická trouba s funkcí horkého vzduchu. Ta vám umožní pečení na více úrovních.


Zdroje: www.mall.cz, www.expert.cz, www.alza.cz, www.datart.cz, www.okay.cz, www.e-beko.cz, www.elektrocz.com

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (35 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je cílem celého týmu Recenzer. Více o nás.

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo