Jak vybrat cider?

Cider je alkoholický nápoj, který lze vyrobit kvašením jablečného moštu. Na výrobu cideru se používá hned několik odrůd jablek. Mícháním více odrůd je totiž možné ovlivnit chuťové vlastnosti nápoje. Naopak pouze z jedné odrůdy nebudete moci dobrý cider vyrobit. Cider či sajder můžete pít chlazený nebo naopak horký. Cidery mohou být rovněž součástí míchaných nápojů.

Chuť cideru může být velmi sladká, ale přejít může i k chuti velmi suché. Obsah alkoholu se většinou pohybuje od 0,5 – 10%. Nejběžnější jsou cidery s obsahem alkoholu okolo 5,5%. Největší tradici mají cidery ve Francii a Anglii, ale postupně získávají na popularitě v mnoha jiných evropských zemích.

Cidery se vyrábí kvašením jablečné šťávy, do nápoje se nepřidávají cukry, aromata nebo barviva. Pravý cider vám bude moci nabídnout jedinečnou chuť směsi více odrůd jablek. Opravdoví mistři ciderů dokáží při jeho výrobě vyvážit kyselost a sladkost jablečných šťáv. Kromě jablečných se však vyrábí i cidery hruškové, který vzniká kvašením 100% hruškové šťávy. Ve speciálních edicích najdete i jablečné cidery obsahující menší podíl ovocné šťávy, například borůvek nebo malin. V základu se cidery dělí na sladké, suché a polosladké.

Prohlédnout cidery

Nejlepší cidery

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Rychnovský Cider Jablko 4,5% 0,33 l (sklo) Top 3 45 Kč Zobrazit Alkohol.cz
2. Magners Original 4,5% 0,33 l (sklo) Top 4 35 Kč Zobrazit Alkohol.cz
3. Magners Berry Cider 4% 0,33 l (sklo) Top 6 40 Kč Zobrazit Alkohol.cz
4. Cider Black Hill 20 x 330 ml (sklo) Top 18 460 Kč Zobrazit Vrtal.cz
5. Aspall Premier Cru 7% 0,33 l (sklo) 75 Kč Zobrazit Alkohol.cz
6. Alpino Cider 5% 0,5 l (sklo) 99 Kč Zobrazit Bevande.cz

Výroba

Pro výrobu ciderů je nejdůležitější kvalita hlavní vstupní suroviny, v případě ciderů tedy jablek. Z jablek se vyrábí mošt, u některých druhů jablek je mošt vyroben ihned po sklizni, jiné odrůdy se ještě nechávají dozrát. Už samotná výroba jablečného moštu je poměrně složitý proces.

Před moštováním jsou nejprve jablka zbavena všech nečistot i chemických postřiků, ale i slupky. Poté se jablka nadrtí na velmi malé kousky, aby byla výtěžnost šťávy co největší. Získaná drť se dále louhuje ve vlastní šťávě. Při této proceduře se snižuje obsah pektinu. Nakonec přichází na řadu lisování, při něm se z dužiny získává maximální množství šťávy. Ta se ještě filtruje od případných zbytků slupek nebo jadérek.

Následné kvašení může probíhat prakticky v jakékoliv zdravotně nezávadné nádobě, ale nejkvalitnější cidery kvasí v dubových sudech. V nich cidery získají zajímavé další chuťové nuance. Před kvašením se do jablečného moštu přidávají kvasnice. Ty mají za úkol přeměnit cukry na oxid uhličitý a alkohol. Doba kvašení může být v rozmezí 3 – 7 dnů.

Při stáčen se cidery přečerpávají do další nádoby. Při tomto kroku se dbá, aby se cidery zbavily případných nečistot i kalů, které se ve šťávě mohly při kvašení usazovat. Nakonec se cidery nechávají dozrát po dobu minimálně 3 měsíců. Speciální cidery však dozrávají mnohem delší dobu, zrání může být v řádech měsíců, ale i let.

Typy

V současnosti se prodává celá řada různých ciderů. Ochutnat můžete cidery perlivé i neperlivé, sladké, suché i sycené. Oblíbené jsou i ochucené ovocné cidery.

Jablečný cider

Nejběžnějším typem je právě jablečný cider. Tyto cidery se vyrábí na mnoha místech a při jejich výrobě se používají různé odrůdy jablek.

Hruškový cider

Hruškový cider je méně sladký, a vyznačuje se o něco kyselejší chutí. Hruškový cider je vyráběn z mnoha druhů hrušek a každý má tak svoji vlastní specifickou chut. Champagne cider je vyroben ve Francii v oblasti Champagne. Je bublinkový a lehký a vyznačuje se lehkou nasládlou chutí.

Anglické cidery jsou robustnější a tmavší, je pro ně typická výrazná hrušková chuť s nádechem koření a karamelu. Španělské cidery jsou osvěžující s jemně nakyslou chutí.

Ovocný cider

Na jeho výrobu se používá různé ovoce, nejčastěji různé bobule, maliny, jahody, ostružiny nebo třešně. Tyto cidery jsou k dostání ve speciálních limitovaných edicích. Ovocné berry cidery mají nejen řadu příznivců, ale i odpůrců. Ovocné cidery jsou velmi sladké a mívají výraznou chuť ovoce.

Novinkou jsou cidery dýňové. Vyrobeny jsou z dýňového pyré a koření například muškátového oříšku nebo ovoce. Dýňové cidery se podávají teplé a nabídnout vám mohou bohatou a kořenitou chuť. Posledním typem jsou cidery pomerančové.

Druhy ciderů

Cidery se dále dělí do skupin podle obsahu cukru. Vyzkoušet můžete cidery sladké, suché a šumivé.

  • Sladký – nejběžnějším typem je právě sladký cider, který se vyrábí z jablek s vysokým obsahem cukru.
  • Suchý – je naopak vyroben z jablek s nižším obsahem cukru. Tyto cidery mají kyselejší chuť a bývají méně sycené.
  • Šumivý – je vyroben přidáním karbonizace do suchého nebo sladkého cideru. Šumivé cidery mají bublinky a potěší vás svojí osvěžující chutí.

Točený nebo lahvový

Cider můžete konzumovat jako lahvový i točený nápoj, Lahvový cider můžete koupit zejména ve větších obchodech, na cider točený budete muset vyrazit do restaurace. Lahvový a točený cider má rozdílnou chuť, To, který pro vás bude tím lepším, je otázkou osobních preferencí.

  • Lahvový ciider – vyrábí se z fermentovaných jablek a mívá delší dobu trvanlivosti. Lahvové cidery bývají sladší a méně trpké, V obchodech je lahvový cider k dostání celoročně.
  • Točený cider – je vyroben z čerstvých jablek a vyznačuje se kratší trvanlivostí. Točené cidery bývají méně sladké, typická je pro ně spíše kyselejší chuť. Díky sycení oxidem uhličitým mívá točený cider šumivější texturu. Díky své kratší trvanlivosti však bývá točený cider dostupný spíše sezónně.

Značka

Cidery se vyrábí v mnoha evropských státech. Hlavními francouzskými oblastmi jsou Bretaň a Normandie. V Anglii jsou vyráběny sladké i suché cidery. Výsledné nápoje mohou být doslazovány i ředěny vodou. Mezi známé anglické značky patří Bulmers, Strongbow či Westons.

Ve Španělsku se cidery vyrábí především v oblastech Baskicka a Asturie. Cidery se vyrábí i v České republice, největší značky, které se na výrobu ciderů zaměřují, jsou Pivovar Přerov a Plzeňský Prazdroj. Oblíbená je i značka Frisco či Browin.

Cena

Cena cideru souvisí s objemem lahve. Nejméně zaplatíte za cidery s objemem 330 ml. Jejich cena se zpravidla pohybuje okolo 20 Kč. Za 500 ml láhev můžete zaplatit 40 – 60 Kč. Cider s objemem 750 nl může stát 60 – 120 Kč. Cidery lze velmi často koupit levněji díky slevovým akcím, výhodnější jsou i větší balení.

Přejít do e-shopu

Otázky a odpovědi

Jaká je historie cideru?

Své počátky mají cideru ve středověku, již v té době byly oblíbené nápoje, které vznikaly kvašením ovocných šťáv. První takovéto nápoje se vyráběly ve Francii a Anglii.

V roce 1066 se cidery vyráběly vyspělejšími metodami a používaly si i nové, pro výrobu kvašených nápojů, vhodnější odrůdy jablek. V dalších staletích se výroba ciderů ve Francii i Anglii rozšířila a od století 19. díky průmyslové revoluci ještě vzrostla.

Jak pít cider?

Cidery si můžete vychutnávat studené. Tento jablečný alkoholový nápoj může být dokonalým letním osvěžením. Oblíbený je však i svařený cider. Do svařeného cidderu můžete přidávat aromatické koření například badyán nebo skořici. Velmi často se však přidává i oblíbený destilát.

Jaký je obsah cukru v cideru?

Cidery obsahují mnohem více cukrů než pivo. V tomto ohledu není konzumace cideru příliš zdravá. Nižší obsah cukru mají suché čistě jablečné cidery. Výrazně sladší jsou cidery ochucené. Pakliže chcete vědět přesně, jak kalorický nápoj přijímáte, měli byste si pozorně číst informace uvedené na etiketě.

Cider nebo pivo?

Cider a pivo jsou často srovnávané nápoje. Cider je nápoj, který obsahuje vitamín C, v pivu naopak najdete zejména vitamíny skupiny B. Cider je přirozeně bezlepkový nápoj, protože neobsahuje obilí. Tento nápoj tak bude více vyhovovat osobám, které lepek špatně snášejí.

Závěr

Cidery jsou lahodné a osvěžující nápoje, které si můžete vychutnávat v průběhu celého roku. Oblíbené jsou sladké i suché varianty, které se liší způsobem výroby i množstvím cukru. Cider je stejně jako pivo alkoholový nápoj, kterým budete moci uhasit žízeň nebo si ho vychutnáte jako lahodnou pochoutku k jídlu. Cidery se vyrábí v mnoha zemích, významným výrobcem je i Česká republika.

V základu se cidery dělí na točené nebo lahvové. Točené cidery jsou kyselé a šumivější. Sladší a jemnější jsou pak cidery lahvové. Kromě jablečných je možné ochutnat cidery hruškové nebo cidery obsahující další ovoce.

Cidery můžete nakoupit v e-shopu: Alkohol.cz

Podobný článek, co by vás mohl zajímat


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (152 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo