Brousky na nože

Brousek na nože využije v běžném životě každý. Jejím úkolem je postarat se o dokonalé ostří nože a nůžek, koupit však můžete i přístroj, který využijete k broušení veškerého vybavení dílny.

Výrobků určených k broušení je více a vybrat si svého favorita vyžaduje alespoň základní přehled o tom, co dnešní trh nabízí. Koupit můžete elektrický brousek, který je jedním z nejdražších, avšak jeho obsluha je velmi jednoduchá a zvládne ji každý.

Kromě moderních elektrických je možné vybírat z celé řady mechanických brousků, které jsou levnější, avšak práce s nimi chce již nějaký cvik. Nejnáročnější na broušení jsou ocílky nebo brusné kameny. Pokud však zvládnete správnou techniku, budou veškeré nástroje vždy v perfektním stavu.

Porovnat ceny brousků na nože

Typy

Brousky nebo přípravky určené k broušení mají různé podoby. Všechny jsou při správném použití schopné nabrousit nože dokonale. Je však vždy nutné postupovat správným způsobem.

Mechanické brousky

Tento typ je častou výbavou domácností. Jeho předností je snadná obsluha, malý rozměr a hmotnost, ale také nízká cena. Mechanické ostřiče mají různé podoby, už se nejedná pouze o jednoduché plastové výrobky.

Broušení probíhá pod správným úhlem pomocí brusných kotoučků a stačí pouze několik tahů. Při správně zvoleném mechanickém ostřiči není problém naostřit nejen nůžky a nože, ale také sekáčky. Použít je můžete na klasické, ale i zoubkové ostří.

Elektrické brousky

Elektrické broušení je jednoduché a komfortní. Elektrický ostřič je možné používat i na broušení křehkých keramických nožů. Tyto ostřiče se používají stejným způsobem jako brousky mechanické, ostřící kotouče však pohání elektrický pohon a ostření tak nevyžaduje žádnou námahu. Broušení probíhá ve třech fázích, první fází je ostření, druhou dočišťování s třetí leštění.

U této varianty se nemusíte bát ani vysoké pořizovací ceny. Ta je často srovnatelná s cenou, kterou investujete do kvalitního mechanického ostřiče. Nevýhodou elektrického brousku může být v některých situacích nutnost připojení do elektrické zásuvky. Jiné brousky pracují pomocí baterií.

Ocílky

V případě ocílky je třeba mít již nějaké zkušenosti, protože práce s nimi již vyžaduje postupovat určitým způsobem, což nemusí každému vyhovovat zejména v začátcích. Ti, kdo budou pro broušení pořizovat ocílku, musí myslet nato, že nůž je třeba přebrušovat průběžně, protože ocílky nejsou určené pro ostření tupých nožů.

Jednotlivé ocílky se liší povrchovou úpravou:

  • Chrom – je velmi jemný a zbaví nástroje různých usazenin. Pochromovanou ocílku je možné využít také při broušení oblých hran.
  • Keramika – jsou již hrubší a poradí si i nerovnoměrným povrchem. Využít je můžete při broušení veškerých nožů, nevýhodou je jejich vyšší hmotnost.
  • Karbid wolfram – tato povrchová úprava je srovnatelná s keramikou. I tyto ocílky zvládnou naostřit všechny typy nožů. Výhodou je i prakticky neomezená životnost.
  • Diamant – tyto ocílky jsou vhodné pro hladké hrany. Ty naostří dokonale, avšak u diamantové ocílky je nutné počítat s omezenou životností.

Brusný kámen

Brusné kameny patří k nejstarším pomůckám určeným pro broušení. Výhodou je jeho velká flexibilita, použít ho můžete na broušení nožů i nůžek, ale svoje místo má také v dílně. Využijete ho při broušení seker, kosy nebo třeba ručního srpu.

Nevýhodou je poněkud zdlouhavá a také náročná práce. Na trhu jsou k dostání brusné kameny, které se od sebe liší hrubostí povrchu. Největší hrubost je cca 10, ty nejjemnější kameny mají zrnitost cca 6 000.

Hrubost 250 je vhodná pro broušení nových nožů, na ty starší a více ztupené jsou určeny kameny s hrubostí 800 – 1 000. A úplně nejlepší kvalitu ostří vám zaručí kombinace obou variant. Kvalitní brusné kameny kombinují 2 zrnitosti, hrubá strana je určena pro broušení, jemná pro leštění.

Ačkoliv se může zdát, že brusný kámen není nijak složitým výrobkem, čemuž by měla odpovídat i pořizovací cena, můžete koupit kámen i za několik tisíc korun, což z nich dělá jedny z nejdražších výrobků. Není však potíž koupit kámen za mnohonásobně nižší pořizovací cenu.

Kotoučová bruska

Nejvšestrannější pomůcka vhodná pro ostření všech nástrojů je stolní kotoučová bruska. Ta má své místo v dílně a její nevýhodou je složitější používání v případě žen. Nevýhodou tohoto broušení je hluk a složitější používání.

zpět k obsahu ↑

Úhel broušení

Při broušení nožů je nutné postupovat podle pravidel. Důležitý je především úhel broušení. Ten je vždy jiný, a jeho velikost udává účel, ke kterému bude nůž použit.

Jestliže se budete starat o ostří nožů, které vykonávají těžkou práci jako například řezání koberců, kartonů nebo jiných podobných materiálů, je třeba brousit pod úhlem 30°.

Doporučený úhel broušení pro nože, které využijete v kuchyni, ale používáte je i jiným způsobem je 25°.

U běžných kuchyňských nožů, ale i nožů příborových se doporučuje brousit pod úhlem 20°.

Skalpel nebo jiné předměty určené pro péči o tělo vyžadují broušení pod úhlem 17°.

zpět k obsahu ↑

Materiál kotoučů

Tak jako v případě ocílek, máte i v případě mechanických nebo elektrických ostřičů na výběr z různých materiálů brusných kotoučků.

Karbid je vhodný pro hrubé broušení a ostření tupých hran.

Keramické kotouče využijete při jemném broušení, u tohoto materiálu je vhodné brousit nože pravidelně. S keramickými kotouči obrousíte zubaté i vlnité ostří.

Diamantové kotouče využijí především profesionálové. Ostřiče jsou dražší a patří k nejkvalitnějším.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Ti, kdo při výběru upřednostní elektrickou variantu, mohou využít i několik funkcí. Mezi ně patří sterilizace nebo vysoušení. Součástí některých brousků může být integrovaný držák.

Z bezpečnostních prvků je možné jmenovat protiskluzovou povrchovou úpravu. Ta může mít podobu gumových nožek, ale koupit můžete i brousek s pogumovanou spodní částí. Proti možnému přehřátí jsou brousky vybaveny bezpečnostním spínačem.

zpět k obsahu ↑

Značka

Mezi oblíbené výrobce brusných kamenů patří KAI, TAIDEA, CHROMA nebo BESTER. Brousky na nože v elektrické i mechanické podobě koupíte od značky Domo, Orava, ChefsChoice, Guzzanti, Steba nebo Graef. Ocílky jsou k dostání od značek Fiskars, Tescoma, Orion, Wüsthof nebo Victorinox.

zpět k obsahu ↑

Cena

Nejlevnější brousky v elektrické i mechanické podobě koupíte do 500 Kč. Za tuto cenu je možné koupit také levnější ocílky. Malou podobu jednoduchých mechanických brousků je možné sehnat i za cenu nad 100 Kč, za cca 250 Kč koupíte i levnější brusné kameny.

Kvalitnější brousky dostanete za 500 – 1 000 Kč. Zastoupeny jsou již převážně elektrické brousky, brusné kameny i ocílky. Od 1 – 2 000 Kč je možné koupit ocílky, sady brusných kamenů a také první kotoučové brusky.

Porovnat ceny brousků na nože

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Čím brousit keramický nůž?

Keramické nože jsou velmi kvalitní a jejich předností je i dlouhá životnost. Broušení tohoto nože je však náročnější a v případě, že zvolíte nesprávný postup, brousek nebo obojí, můžete nůž nenávratně poškodit. Pro broušení tohoto nože je určen diamantový brousek, což je materiál, který je na stupnici tvrdosti ještě výše než keramika.

Jaký je výkon elektrických brousků?

Výkon udává způsob napájení. To může zajišťovat elektrická energie, ale také klasické baterie. Výkonnější jsou síťové brousky, jejichž výkon bývá cca 180 W. Bateriové brousky mají výkon okolo 30 W.

Z čeho jsou vyrobeny čepele nožů?

Čepele nožů jsou vyrobeny z nerezové nebo uhlíkové oceli nebo keramiky. Nerezové nože jsou velmi odolné i oblíbený, péče o ostří je však složitější. Snáze se vám bude udržovat ostrost uhlíkové oceli. Její nevýhodou je však náchylnost ke korozi.

Snadné broušení a dlouhou životnost mají ocele vyrobené z damaškové ocele. V tomto případě vás od nákupu může odradit vyšší pořizovací cena. A konečně jsou to keramické čepele, které jsou velmi kvalitní, ale také křehké. Koupit můžete i plastový nůž, ten je vhodný například při vykrajování vánočního cukroví.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Udržet ostrost čepele nože nemusí být nijak složité, je však vhodné brousit nože dříve, než dojde k jeho úplnému ztupení. Tupý nůž nenabrousíte ocílkou a potíže můžete mít i s levnějšími mechanickými brousky. S tupým nožem se lépe poradí výkonný elektrický brousek nebo kotoučová bruska.

Také brusný kámen je při broušení nožů velmi účinný, práce s ním je však určena spíše těm, kteří práci s kamenem ovládají. Ostatní může odradit dlouhá doba a náročnost broušení. Brusný kámen je stejně jako kotoučová pila všestranný a použít ho můžete k ostření všech nástrojů.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz