Stojany na nože

Stojan na nože je praktickým i působivým doplňkem kuchyňských linek. Ve speciálním stojanu se vaše kuchyňské nože neztupí a budou v bezpečí před malými dětmi. Díky stojanu bude navíc vaše kuchyně organizovanější a ušetříte prostor, který by nože zabíraly v kuchyňské lince. Díky stojanům zajistíte svým nožům mnohem delší životnost.

Stojany na nože mají mnoho podob a budou dobře vypadat ve venkovských i moderních kuchyních. Při výběru stojanu jsou tak nejdůležitější vaše individuální preference a potřeby. Podle nic vyberete potřebnou velikost a oblíbený materiál.

Porovnat ceny stojanů

Typy

Kuchyňské nože můžete uskladnit ve speciálních stojanech, v moderních kuchyních budou dobře vypadat i magnetické lišty.

  • Stojan na kuchyňské nože – tyto stojany jsou známější klasikou. Jejich výhodou je, že je můžete umístit na jakékoliv místo. Stojany jsou praktické, bezpečné i cenově dostupné. Na jejich výrobu se používají různé materiály, nejčastěji dřevo, nerez či plast. Stojan můžete vybírat také podle tvaru, velikosti a zvolit můžete i barvu. Díky tomu je lze dokonale sladit s kuchyňskou linkou.
  • Magnetický stojan – modernější, ale stále oblíbenější jsou magnetické stojany, na které můžete nože umístit. Magnetický stojan má podobu jednoduché lišty, kterou můžete umístit v libovolné výšce na zeď. Tyto lišty ostří nožů neukrývají, naopak mu dávají vyniknout. Aby byly magnetické stojany bezpečné, měli byste při výběru preferovat stojany se silnými magnety. Při výběru konkrétního stojanu je vhodné, zaměřit se na recenze uživatelů, kteří mají s těmito stojany svoje vlastní zkušenosti. Díky silnému magnetu budete moci na magnetickou lištu umístit kromě nožů i těžší sekáčky. Velkou výhodou magnetických lišt je mnohem jednodušší údržba. V dokonalé čistotě je udržíte za pomoci navlhčené houbičky nebo hadříku.

Materiál

Stojany i magnetické lišty se vyrábí z několika materiálů. Nejčastěji se jedná o dřevo, nerezovou ocel nebo plast, přičemž každý z materiálů je na trhu zastoupen mnoha různými tvary a velikostmi.

  • Dřevo – stojany ze dřeva jsou stabilní, elegantní a vysoce odolné. Z tohoto důvodu jsou dřevěné stojany velmi oblíbené a koupit je můžete jako klasické či magnetické. Poslední možností je dřevěný špagetový systém. Jako špagetový systém jsou označeny stojany, které jsou vybaveny umělými štětinami, mezi které můžete vkládat nože, nůžky nebo kuchyňské škrabky.
  • Plast – Také v případě plastových stojanů může vybírat z mnoha zajímavých i velmi moderních podob. Ačkoliv vás plastové stojany mohou svým mnohdy netradičním vzhledem okouzlit, nemusí být vždy kvalitní. Pozor si dejte především na podezřele levné stojany, které nemají příliš velkou stabilitu. Plastové stojany jsou k dostání v podobě bloků i organizérů. Výhodou plastových stojanů je velmi jednoduchá údržba.
  • Kov – kovové nebo nerezové stojany jsou na trhu zastoupeny v nejmenším počtu. Z kovu jsou nejčastěji vyrobeny magnetické lišty, ale zakoupit můžete i klasický stojánek. Výhodou kovu je především vysoká odolnost a snadná údržba.

Značka

Výrobci do obchodů dodávají stojany na nože v různých tvarech, velikostech i barvách. Zatímco barva a velikost je méně zásadní parametr, který souvisí s potřebami jednotlivců, tvar stojanu má vliv na jeho celkovou stabilitu. Z tohoto důvodu jsou stále nejoblíbenější stojany s tvarem kvádru nebo válce. Koupit však můžete i různé atypické tvary.

Nabídka na trhu je opravdu velká a stojan můžete koupit například od značky Orion, Banquet, Ibili, Lamart, Zwilling, Dellinger, Kela, Böker a mnoha jiných.

Cena

Stojan na nože zajistí, že budou vaše nože při vaření neustále po ruce. Toto jednoduché příslušenství je neocenitelným pomocníkem amatérských i profesionálních kuchařů. Velkou výhodou je i jejich příznivá pořizovací cena. Jednoduchou magnetickou lištu můžete koupit za méně než 100 Kč.

Cena klasických stojanů začíná na cca 250 Kč. Za tuto cenu lze koupit jednoduché plastové bloky či špagetové systémy. Za dřevěný stojan zaplatíte 500 a více Kč. Cena velkých dřevěných stojanů však může vyšplhat i na více než 5 000 Kč.

Porovnat ceny stojanů

Údržba

Stojany na nože můžete mýt ručně, za pomoci vlhčeného hadříku nebo houbičky a některé stojany lze vkládat i do myčky nádobí. Z hlediska údržby je vhodné sáhnout po rozebíratelných stojanech, které vyčistíte o poznání snadněji. Přesný způsob údržby by měl být uveden výrobcem na každém výrobku.

Otázky a odpovědi

Proč mít doma stojan na nože?

Kuchyňské nože vyžadují ke své dlouhé životnosti správnou údržbu, ale i skladování. Nejvíce péče je třeba věnovat ostří, které udržuje nůž v dobré kondici.

Nože uložené v šuplíku kuchyňské linky tuto potřebnou péči vaším nožům nejsou schopny zajistit. Nože umístěné v zásuvce linky se o sebe, ale i boční strany ostřím dotýkají, čímž dochází k jejich postupnému ztupení. Právě tomu dokáže zabránit jednoduché stojan na nože.

Jaké vlastnosti mohou stojany na nože nabízet?

Stojany na nože by měly být estetické a zároveň funkční a bezpečné. Moderní stojany tak bývají velmi často vybaveny protiskluzovou úpravou. Aby bylo jednoduché čištění, měli byste se poohlédnout po stojanu s odnímatelnou základnou. Magnetické lišty mohou být doplněny o háčky, na které budete moci zavěsit různé kuchyňské náčiní.

Jaké stojany jsou vhodné pro skladování keramických nožů?

Keramické nože jsou speciální a nelze je umístit do jakéhokoliv stojanu. Keramické nože by neměly být uloženy v ocelových stojanech, které mohou poškodit povrch nože. Dobrou volbou jsou zejména stojany ze dřeva. K uskladnění keramických nožů jsou nejvhodnější tzv. špagetové systémy, což jsou stojany vybavené umělými štětinami.

Závěr

Kuchyňské nože můžete bezpečně uložit do stojanu, nebo na magnetickou lištu. Každý výrobek má své klady a zápory. Proto je volba konkrétního výrobku spíše individuální záležitostí, která souvisí se vkusem, ale i velikostí kuchyňské linky. Nejdůležitějším kritériem je u těchto výrobků spíše funkčnost, bezpečnost, ale i estetika.

Stojan na nože i magnetická lišta však mají jedno společné. Oba tyto výrobky dokáží výrazně prodloužit životnost kuchyňských nožů. Ve stojanu ani na liště se o sebe nebudou nože třít a tím tupit svoje ostří.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.gastromania.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (100 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo