Fondue

Fondue je pokrm, jehož vznik je připisován Savojsku a francouzské části Švýcarska. Tento pokrm je starý několik stovek let, a přišli s ním pastýři ovcí, kteří začali rozehřívat sýr nad ohněm v kameninových nádobách. Do rozpuštěného sýru si pak namáčeli pečivo. První fondue měly tedy sýrovou podobu, díky oblíbenosti tohoto pokrmu později vznikly masové a čokoládové fondue.

Fondue je označení pro nádobu, ve které je sýr a čokoláda udržována v rozehřátém stavu. V případě masového fondue se do kotlíku lije olej, ve kterém se pak kousky masa fritují. Jednotlivý stolovníci poté pohodlně sedí a konzumují dle libosti. Fondue je tedy ideální způsob, jak připravit netradiční pohoštění pro rodinu i přátelé. Příprava je velmi jednoduchá, inspirovat se můžete množstvím receptů nebo přijít s něčím originálním.

Vybrat fondue není nijak náročné, zajímat vás bude pouze výrobní materiál a způsob ohřevu. U moderních elektrických fondue můžete využít i některé praktické funkce.

Porovnat ceny fondue

Typy

Pomocí fondue můžete připravit hned několik potravin. Každá je vhodnější pro jiný způsob ohřevu i výrobní materiál.

  • Sýr – sýrové fondue připravíte ve smaltovém kotlíku s rovným dnem. Kotlík můžete ohřívat elektrickým nebo plynovým hořákem.
  • Maso, ryby – v tomto případě je nutné, aby byl kotlík vyroben z kovu. Volit můžete mezi nerezem i mědí. Do kotlíku se v případě přípravy masa nalije olej, ve kterém se maso frituje. Ryby se obvykle připravují ve vývaru.
  • Čokoláda – sladké fondue je vhodnější připravovat k porcelánovém nebo keramickém kotlíku. K ohřevu se využívá čajová svíčka nebo elektrická energie. Do rozehřáté čokolády poté můžete namáčet jakékoliv ovoce.

Materiál

Podle toho, co budete chtít ve fondue připravovat, budete volit ze dvou výrobních materiálů. Jednotlivé materiály se v průběhu přípravy chovají trochu odlišně a nehodí se tak na přípravu jakéhokoliv fondue.

  • Nerezové fondue – kotlík z nerezu je určen na přípravu sýrového nebo masového fondue. Výhodou kovového kotlíku je rychlé zahřátí a dlouhá životnost. Tento materiál není vhodný k přípravě čokolády, která má tendenci k připalování.
  • Keramické fondue – je určeno k přípravě sladkých pokrmů. Ty se vlivem pomalejšího ohřevu nepřipalují. Keramika je křehký materiál, který se může vlivem neopatrného zacházení rozbít.
  • Plast/kov – na přípravu čokolády můžete zakoupit fondue z těchto materiálů. Tělo je plastové a nádoba na čokoládu vyrobena z kovu. Výhodou je možnost nádobu z rozehřátou čokoládou libovolně přenášet, což můžete využít například při zdobení dortů nebo jiných dezertů.

Způsob ohřevu

Výrobní materiál velmi úzce souvisí se způsobem zahřívání kotlíku. Zatímco keramické fondue se ohřívá za pomocí zpravidla čajové svíčky, k ohřevu nerezového kotlíku budete potřebovat hořák. Ten je možné plnit plynem nebo lihem. Hořák bývá součástí balení. Pokud vám tento způsob z hlediska bezpečnosti nebude vyhovovat, můžete nádobu ohřívat také za pomocí elektrického ohřívače.

Přípravu fondue můžete urychlit i před přípravou, kterou se doporučuje provádět na běžném sporáku. Rozpuštěnou směs pak můžete pomocí hořáku pouze udržovat.

K dostání jsou také speciální elektrické fondue, které využijete i při ohřevu čokolády. Tento způsob přípravy je rychlejší a snadněji budete regulovat také teplotu. Díky tomu se nebude čokoláda během konzumace připalovat.

Sada

Ti, kdo chtějí vyzkoušet sýrové, masové i čokoládové fondue nemusí pořizovat dvě nádoby na rozehřívání, ale zakoupit speciální set. Zpravidla se jedná o nerezový kotlík, uvnitř se však nachází keramická nádoba, která se ohřívá pomocí vodní lázně. Tu využijete k přípravě čokoládového i sýrové fondue.

Po vyjmutí keramické části naplníte nerezovou část olejem a můžete si pochutnávat na masovém fondue. V tomto případě se o ohřev postará plynový hořák.

Součástí sady jsou také speciální mističky i vidličky, na které můžete suroviny napichovat. Mističky jsou umístěny v otočném stojánku. Do mističek se dává ovoce nebo jiné suroviny a všichni, kdo se fondue hostiny zúčastní, mohou díky otočnému stojánku pohodlně hodovat.

Velikost

Fondue nádoby jsou k dostání v několika velikostech. Výběr správné velikosti závisí na počtu osob, pro které budete fondue připravovat nejčastěji. K dostání jsou fondue vhodné pro 2, 4, 6 a více osob.

Funkce

Fondue je velmi jednoduchá nádoba, která zpravidla nemá mnoho dalších funkcí. Pozor si můžete dát na tvar a materiál vidliček. Vidličky by měly být dostatečně dlouhé, aby při ohřevu nedošlo k popálení. Rukojeti jdou zpravidla dřevěná.

U elektrických fondue se můžete setkat s možností plynule nastavit teplotu a to v rozmezí 40 – 190 ° C. Díky tomu můžete vše rovnou připravovat v kotlíku. Na dosažení požadované teploty vás upozorní světelná dioda. Elektrické fondue by měly být z hlediska bezpečnosti vybaveny ochranou proti přehřátí.

Praktická je také možnost uschovat přívodná šňůru do těla spotřebiče. Některé spotřebiče mohou být doplněny také o funkci grilu. K tomuto účelu je spotřebič vybaven grilovacím plátem.

Značka

Fondue můžete zakoupit od známých značek, mezi které patří Tescoma, Orion, Clatronic, Nedis, Kela a několik dalších.

Cena

Jednoduché keramické fondue určené k přípravě čokolády je možné zakoupit již za cca 200 Kč. Jedná se o malé kotlíku určené 2 osobám, ohřev zajišťuje svíčka.

Větší nádoby či celé sady vyjdou na 1 000 – 1 500 Kč. K dostání jsou i praktické elektrické spotřebiče s menším množstvím příslušenství. Největší a nejluxusnější sady s velkým množstvím příslušenstvím je k dostání od 2 500 – 3 500 Kč. Tyto nádoby uspokojí potřeby 6 a více osob.

Porovnat ceny fondue

Údržba

Údržba fondue není zpravidla nijak náročná. Ať již zakoupíte pouze nádobu nebo fondue sadu, lze nádoby rozložit a špinavé části vložit do myčky. Na způsob mytí se však raději informujte předem.

Otázky a odpovědi

Jak připravit sýrové fondue?

Vycházet můžete z tradiční receptury, v případě švýcarské receptury bude potřebovat sýr ementál a gruyer. Nejdříve je třeba zahřát suché bílé víno, do kterého přidáte nastrouhanou směs sýrů. Přidáte špetku pepře, muškátový oříšek a na závěr třešňovou pálenku.

Tuto směs poté přelijete do fondue, kde se udržuje při požadované teplotě. Italové připravují sýrové fondue z parmazánu a mozzarelly, Francouzi používají kombinaci ementálu a comté.

Jaké maso je vhodné na fondue?

Tradiční fondue se připravuje z hovězího masa. To je možné připravovat v oleji i vývaru. V ideálním případě by se mělo hovězí fondue připravovat ze svíčkové. Z vepřového masa je možné použít panenku. Oblíbené je i krůtí nebo kuřecí maso a použít můžete také krevety.

Co obsahuje fondue sada?

Tím nejhlavnějším je pochopitelně nádoba s hořákem. Poté se jednotlivé sady liší množstvím příslušenství. K tomu základnímu patří vidličky, určené k napichování surovin. Častou výbavou jsou také mističky, které mohou být umístěny na stojánku. K tomu dalšímu patří speciální lžičky nebo třeba servírovací talíře.

Závěr

Fondue nebo také ohřívaná mísa je ideální způsob, jak rychle, jednoduše a originálně pohostit své blízké. Jen málokdo odolá lahodné čokoládě, výborným taveným sýrům či opečenému masu.

Z hlediska nákupu je nejvhodnější variantou fondue sada, která vám umožní připravit všechny varianty. Pro cukrářky může být skvělou volbou i elektrické fondue, které využijí při zdobení dezertů, cukroví i dortů.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (21 hodnocení)
​​

1 komentář
  1. Miluju čokoládu a proto jsem si pořídila fondue a jsem velmi šťastná. :D

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo