Fondue

Fondue je pokrm, jehož vznik je připisován Savojsku a francouzské části Švýcarska. Tento pokrm je starý několik stovek let, a přišli s ním pastýři ovcí, kteří začali rozehřívat sýr nad ohněm v kameninových nádobách. Do rozpuštěného sýru si pak namáčeli pečivo. První fondue měly tedy sýrovou podobu, díky oblíbenosti tohoto pokrmu později vznikly masové a čokoládové fondue.

Fondue je označení pro nádobu, ve které je sýr a čokoláda udržována v rozehřátém stavu. V případě masového fondue se do kotlíku lije olej, ve kterém se pak kousky masa fritují. Jednotlivý stolovníci poté pohodlně sedí a konzumují dle libosti. Fondue je tedy ideální způsob, jak připravit netradiční pohoštění pro rodinu i přátelé. Příprava je velmi jednoduchá, inspirovat se můžete množstvím receptů nebo přijít s něčím originálním.

Vybrat fondue není nijak náročné, zajímat vás bude pouze výrobní materiál a způsob ohřevu. U moderních elektrických fondue můžete využít i některé praktické funkce.

Porovnat ceny fondue

Typy

Pomocí fondue můžete připravit hned několik potravin. Každá je vhodnější pro jiný způsob ohřevu i výrobní materiál.

  • Sýr – sýrové fondue připravíte ve smaltovém kotlíku s rovným dnem. Kotlík můžete ohřívat elektrickým nebo plynovým hořákem.
  • Maso, ryby – v tomto případě je nutné, aby byl kotlík vyroben z kovu. Volit můžete mezi nerezem i mědí. Do kotlíku se v případě přípravy masa nalije olej, ve kterém se maso frituje. Ryby se obvykle připravují ve vývaru.
  • Čokoláda – sladké fondue je vhodnější připravovat k porcelánovém nebo keramickém kotlíku. K ohřevu se využívá čajová svíčka nebo elektrická energie. Do rozehřáté čokolády poté můžete namáčet jakékoliv ovoce.
zpět k obsahu ↑

Materiál

Podle toho, co budete chtít ve fondue připravovat, budete volit ze dvou výrobních materiálů. Jednotlivé materiály se v průběhu přípravy chovají trochu odlišně a nehodí se tak na přípravu jakéhokoliv fondue.

  • Nerezové fondue – kotlík z nerezu je určen na přípravu sýrového nebo masového fondue. Výhodou kovového kotlíku je rychlé zahřátí a dlouhá životnost. Tento materiál není vhodný k přípravě čokolády, která má tendenci k připalování.
  • Keramické fondue – je určeno k přípravě sladkých pokrmů. Ty se vlivem pomalejšího ohřevu nepřipalují. Keramika je křehký materiál, který se může vlivem neopatrného zacházení rozbít.
  • Plast/kov – na přípravu čokolády můžete zakoupit fondue z těchto materiálů. Tělo je plastové a nádoba na čokoládu vyrobena z kovu. Výhodou je možnost nádobu z rozehřátou čokoládou libovolně přenášet, což můžete využít například při zdobení dortů nebo jiných dezertů.
zpět k obsahu ↑

Způsob ohřevu

Výrobní materiál velmi úzce souvisí se způsobem zahřívání kotlíku. Zatímco keramické fondue se ohřívá za pomocí zpravidla čajové svíčky, k ohřevu nerezového kotlíku budete potřebovat hořák. Ten je možné plnit plynem nebo lihem. Hořák bývá součástí balení. Pokud vám tento způsob z hlediska bezpečnosti nebude vyhovovat, můžete nádobu ohřívat také za pomocí elektrického ohřívače.

Přípravu fondue můžete urychlit i před přípravou, kterou se doporučuje provádět na běžném sporáku. Rozpuštěnou směs pak můžete pomocí hořáku pouze udržovat.

K dostání jsou také speciální elektrické fondue, které využijete i při ohřevu čokolády. Tento způsob přípravy je rychlejší a snadněji budete regulovat také teplotu. Díky tomu se nebude čokoláda během konzumace připalovat.

zpět k obsahu ↑

Sada

Ti, kdo chtějí vyzkoušet sýrové, masové i čokoládové fondue nemusí pořizovat dvě nádoby na rozehřívání, ale zakoupit speciální set. Zpravidla se jedná o nerezový kotlík, uvnitř se však nachází keramická nádoba, která se ohřívá pomocí vodní lázně. Tu využijete k přípravě čokoládového i sýrové fondue.

Po vyjmutí keramické části naplníte nerezovou část olejem a můžete si pochutnávat na masovém fondue. V tomto případě se o ohřev postará plynový hořák.

Součástí sady jsou také speciální mističky i vidličky, na které můžete suroviny napichovat. Mističky jsou umístěny v otočném stojánku. Do mističek se dává ovoce nebo jiné suroviny a všichni, kdo se fondue hostiny zúčastní, mohou díky otočnému stojánku pohodlně hodovat.

zpět k obsahu ↑

Velikost

Fondue nádoby jsou k dostání v několika velikostech. Výběr správné velikosti závisí na počtu osob, pro které budete fondue připravovat nejčastěji. K dostání jsou fondue vhodné pro 2, 4, 6 a více osob.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Fondue je velmi jednoduchá nádoba, která zpravidla nemá mnoho dalších funkcí. Pozor si můžete dát na tvar a materiál vidliček. Vidličky by měly být dostatečně dlouhé, aby při ohřevu nedošlo k popálení. Rukojeti jdou zpravidla dřevěná.

U elektrických fondue se můžete setkat s možností plynule nastavit teplotu a to v rozmezí 40 – 190 ° C. Díky tomu můžete vše rovnou připravovat v kotlíku. Na dosažení požadované teploty vás upozorní světelná dioda. Elektrické fondue by měly být z hlediska bezpečnosti vybaveny ochranou proti přehřátí.

Praktická je také možnost uschovat přívodná šňůru do těla spotřebiče. Některé spotřebiče mohou být doplněny také o funkci grilu. K tomuto účelu je spotřebič vybaven grilovacím plátem.

zpět k obsahu ↑

Značka

Fondue můžete zakoupit od známých značek, mezi které patří Tescoma, Orion, Clatronic, Nedis, Kela a několik dalších.

zpět k obsahu ↑

Cena

Jednoduché keramické fondue určené k přípravě čokolády je možné zakoupit již za cca 200 Kč. Jedná se o malé kotlíku určené 2 osobám, ohřev zajišťuje svíčka.

Větší nádoby či celé sady vyjdou na 1 000 – 1 500 Kč. K dostání jsou i praktické elektrické spotřebiče s menším množstvím příslušenství. Největší a nejluxusnější sady s velkým množstvím příslušenstvím je k dostání od 2 500 – 3 500 Kč. Tyto nádoby uspokojí potřeby 6 a více osob.

Porovnat ceny fondue

zpět k obsahu ↑

Údržba

Údržba fondue není zpravidla nijak náročná. Ať již zakoupíte pouze nádobu nebo fondue sadu, lze nádoby rozložit a špinavé části vložit do myčky. Na způsob mytí se však raději informujte předem.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jak připravit sýrové fondue?

Vycházet můžete z tradiční receptury, v případě švýcarské receptury bude potřebovat sýr ementál a gruyer. Nejdříve je třeba zahřát suché bílé víno, do kterého přidáte nastrouhanou směs sýrů. Přidáte špetku pepře, muškátový oříšek a na závěr třešňovou pálenku.

Tuto směs poté přelijete do fondue, kde se udržuje při požadované teplotě. Italové připravují sýrové fondue z parmazánu a mozzarelly, Francouzi používají kombinaci ementálu a comté.

Jaké maso je vhodné na fondue?

Tradiční fondue se připravuje z hovězího masa. To je možné připravovat v oleji i vývaru. V ideálním případě by se mělo hovězí fondue připravovat ze svíčkové. Z vepřového masa je možné použít panenku. Oblíbené je i krůtí nebo kuřecí maso a použít můžete také krevety.

Co obsahuje fondue sada?

Tím nejhlavnějším je pochopitelně nádoba s hořákem. Poté se jednotlivé sady liší množstvím příslušenství. K tomu základnímu patří vidličky, určené k napichování surovin. Častou výbavou jsou také mističky, které mohou být umístěny na stojánku. K tomu dalšímu patří speciální lžičky nebo třeba servírovací talíře.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Fondue nebo také ohřívaná mísa je ideální způsob, jak rychle, jednoduše a originálně pohostit své blízké. Jen málokdo odolá lahodné čokoládě, výborným taveným sýrům či opečenému masu.

Z hlediska nákupu je nejvhodnější variantou fondue sada, která vám umožní připravit všechny varianty. Pro cukrářky může být skvělou volbou i elektrické fondue, které využijí při zdobení dezertů, cukroví i dortů.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz