Příbory

Jídelní příbory mají své místo v každé kuchyni. Ačkoliv se to tak nemusí na první pohled jevit, příbory jsou velmi důležité a jejich výběr by neměl být brán na lehkou váhu. Příbory bude každý člen rodiny držet v ruce dennodenně a jejich používání by mělo být pohodlné a jednoduché. Samotný příbor musí být funkční, při používání se nesmí nijak deformovat a jednoduchá by měla být i samotná údržba.

Při výběru jídelních příborů dbejte zejména na kvalitu. Koupit sice můžete dokonale vypadající levné příbory, které jsou na první pohled pro běžné používání dostačující. Za různě dlouhou dobu však mohou takovéto příbory rezivět, díky menší odolnosti vůči mechanickému poškození se na nich navíc mohou objevovat škrábance nebo nevzhledné skvrny.

To nejdůležitější, na co je třeba se zaměřit je tedy výrobní materiál. Poté, co budete mít jasno o materiálu, vás bude pravděpodobně zajímat samotný vzhled a počet kusů, které v domácnosti využijete. Základní sada musí obsahovat alespoň vidličku, nůž, polévkovou lžíci a kávovou lžičku. Základní pravidlo pak říká, že v domácnosti by mělo být alespoň 2x více příborů než je členů domácnosti.

Porovnat ceny příborů

Typy

Příbory můžete kupovat jednotlivě, nebo zakoupit celou praktickou sadu, která musí obsahovat alespoň několik základních kusů.

Sada

Při zařizování kuchyně nebo kompletní výměně bude lepší koupit celou příborovou sadu. V běžně velké sadě se obvykle nachází 24 kusů základních příborů. Najít byste tedy měli vidličky, nože, lžíce i lžičky. Oblíbené jsou i větší sady se 48 kusy nebo velké sady obsahující 60 kusů příborů. Ve větších sadách najdete kromě toho základního i další různé druhy servírovacího příslušenství. Ve větších sadách najdete i mnoho dalších pomůcek, které se vám budou při servírování tradičních i netradičních pokrmů a dezertů.

Dětské příbory

Svoje malé příbory mají také děti. V domácnosti s dětmi by se měly tyto speciální příbory vždy objevit. Malý příbor bude lépe vyhovovat velikosti dětské ruky a dítě se mnohem lépe naučí s příbory zacházet. Sady dětských příborů obsahují pouze lžičku, vidličku a nůž a jejich pořizovací cena tudíž není nijak vysoká. Dětské příbory nejsou nijak ostré a bát se nemusíte ani ostrých špiček. Jejich používání je tudíž pro dítě naprosto bezpečné. Dětské příbory se liší i svým vzhledem, zpravidla na nich najdete různé motivy. Vybrat si můžete i materiál, přičemž volit budete mezi plastem a nerezem.

Dezertní příbor

Klasický dezertní příbor obsahuje pouze menší vidličku na dezerty. Pomocí vidličky můžete pojídat dezerty, koláče i dorty. Ve větší sadě pak objevíte i malé lžičky na pojídání zmrzliny a při servírování dezertů se bude hodit servírovací lopatka.

Příbor na ryby

V domácnostech, kde se často servírují ryby, najde své místo i tento typ příboru. Součástí příborů na ryby bývá tupý nůž, který má zalomenou hranu. Nožem snadno oddělíte maso od kostí. Kromě nože je součástí příboru také speciální vidlička. Součástí větších sad pak moou být také kleštičky na hlemýždě. Ty se hodí i při servírování chřestu.

Steakový příbor

Milovníci masa mohou konzumovat oblíbené steaky pomocí speciálních steakových příborů. Nože těchto příborů mají zoubkované ostří a maso tak nakrájíte velmi jednoduše, aniž byste porušily vlákna. Vidličky pak mají mnohem ostřejší hroty.

Čajové příbory

Čajové příbory zpravidla obsahují různé podoby malých lžiček. Pořídit můžete klasickou velikost, ale i dlouhé kávové lžičky, či kombinaci lžiček na kávu i čaj.

Servírovací příbory

Servírovací příbory můžete koupit zvlášť nebo je najdete ve větších sadách. Mezi servírovací příbory patří speciální lžíce na saláty. Sada zpravidla obsahuje 2 lžíce, přičemž jedna má běžnou podobu a druhá se liší speciálním vykrojením. Mezi servírovací příbory patří i vidlička se 2 hroty, která se používá k servírování sýrů a salámů. Zvlášť můžete koupit i velké lžíce nebo menší naběračky k servírování omáček a polévek.

Materiál

Na výrobu příborů se používají různé materiály. Výběr materiálu byste neměli podcenit, protože určuje nejen kvalitu a životnost, ale i způsob údržby.

Nerez

Nerez je nejčastěji používaným materiálem, který se na výrobu příborů používají. Nerez je směs niklu, oceli a chromu a tento materiál se vyznačuje dlouhou životností a běžně se používá i v restauracích. Nikl je materiál, který ovlivňuje lesk, chrom určuje odolnost a trvanlivost. Ne každý nerezový příbor je však vysoce kvalitní, na základě pořizovací ceny najdete až 4 různé kvality příborů. Kvalita a číselné značení souvisí s podílem niklu a chromu ve slitině oceli.

  • 18/10 – označení pro nerezovou ocel 304. Chrom je obsažen 18% a nikl 10%. Příbory se vyznačují vysokým leskem. Materiál není náchylný k tvoření skvrn ani korozi. K mytí lze používat myčku, pořizovací cena je vyšší.
  • 18/8 – označení pro nerezovou ocel 304. Chrom je obsažen 18% a nikl 8%. Tento materiál má obdobné vlastnosti jako materiál 18/10.
  • 18/0 – označení pro nerezovou ocel 420. Chrom je obsažen 18% a nikl 0%. Příbory se vyznačují nižším leskem a jsou náchylné e vzniku skvrn. Tento materiál je levnější, avšak počítat můžete s jeho dlouhou životností. K mytí lze používat myčku nádobí.
  • 13/0 – označení pro nerezovou ocel 410. Chrom je obsažen 13% a nikl 0%. Nejméně kvalitní a odolný materiál.

Patentovaným nerezovým materiálem je Cromargan®, který obsahuje 18% chromu, 10% niklu a 72 % oceli. Jedná se o vysoce trvanlivý materiál, který nemá sklon k rezivění a je odolný i vůči potravinovým kyselinám. Jeho výhodou je snadná údržba, příbory můžete bez obav vkládat do myčky nádobí.

Plast

Plastové příbory jsou známé z podniků rychlého občerstvení. Z plastu se však vyrábí i různé nejmenší dětské příbory. Kvalita plastů se v souvislosti s určením výrazně liší. Zatímco jednorázové příbory jsou opravdu nekvalitní, ty dětské jsou vyrobeny z vysoce kvalitního, odolného a zdravotně nezávadného plastu. Používat je můžete opakovaně a k údržbě lze používat myčku nádobí.

Stříbro

Stříbrné příbory jsou skutečně luxusní a používají se spíše při výjimečných příležitostech. Tyto příbory obvykle obsahují okolo 92% stříbra a zbytek je tvořen jiným kovem, obvykle se jedná o měď. Nevýhodou stříbrných příborů je vysoká pořizovací cena a speciální nároky na údržbu.

Postříbřené příbory

Alternativou ke stříbru jsou příbory postříbřené. Tyto příbory zaujmou svým krásným a luxusním vzhledem, ale jsou mnohem dostupnější. Základ příboru obvykle tvoří zinek, nikl nebo měď. Tyto kovy jsou pak potaženy stříbrným povlakem. I u těchto příborů však musíte počítat se zvýšenými nároky na údržbu. Nekvalitně nebo nesprávně očištěné příbory jsou náchylné ke korozi a dehtování.

Hmotnost

Nad hmotností příborů se ne každý pozastavuje, ale i tento parametr může být z hlediska používání důležitý. Dle hmotnosti se příbory dělí do 3 kategorií.

Středně těžké

Hmotnost úzce souvisí i s pořizovací cenou. Středně těžké příbory jsou vyrobeny z méně kvalitních materiálů a jsou tedy levnější. Nevýhodou těchto příborů je malá odolnost, díky které se mohou příbory při používání různě deformovat.

Těžké příbory

Tyto příbory jsou již mnohem odolnější a při běžném používání se nebudou nijak ohýbat. Ocenit již můžete i lepší vzhled. Středně těžké příbory již mívají místo v domácnostech, ale ve velkém se spíše používají v restauracích a dalších provozech.

Extra těžké

Ještě vyšší kvalitu můžete očekávat od extra těžkých příborů. Ty lze pořídit domů a k vidění jsou i v lepších hotelích či restauracích. Tyto příbory ustojí i velmi časté používání, počítat však musíte s vyšší pořizovací cenou.

Kované

Nejvyšší hmotnost a odolnost očekávejte od kovaných příborů. Tyto příbory jsou ideální do komerčních provozů a luxusních restaurací.

Značka

Výrobců příborů je celá řada, toto náčiní koupíte ve specializovaných prodejnách. Výhodou nakupování v obchodě je, že si můžete příbory dokonale prohlédnout, ale také vyzkoušet. Levněji pravděpodobně pořídíte příbory na internetových stránkách, v tomto případě vás však může zboží i nepříjemně překvapit. Jestliže chcete opravdu kvalitní příbory, měla by vás zajímat i značka. Oblíbené jsou příbory Tescoma, Berndorf, Lamart, Fiskars, Eternum, Zwilling, Sola, Orion, Bohemia Porcelán 1987, Toner, Hendi, Cutipol nebo Tramontina.

Cena

Pořizovací cena příborů může mnohé nepříjemně zaskočit. Z důvodu poměrně vysoké ceny se mnozí uchylují ke koupit menších sad či méně kvalitních příborů. Tento postup se vám však pravděpodobně v budoucnu nevyplatí. Chybějící příslušenství budete muset postupně dokupovat a z méně kvalitními příbory také po čase nebudete spokojení.

Proto je lepší investovat do kvalitních příborů, které se budou jednoduše udržovat a budou složit roky. Za 4 dílný set zaplatíte od 150 – 300 Kč. Za tuto cenu lze koupit i příbory pro děti. Poté pořizovací cenu ovlivňuje počet příborů v sadě, přičemž za příbory zaplatíte od 500 – 10 000 Kč.

Porovnat ceny příborů

Údržba

Příbory můžete mýt v myčce na nádobí nebo v ruce. Způsob údržby by měl být uveden na každém balení. Při používání myčky se příbory umísťují rukojetí dolů. V blízkosti příborů by se neměly nacházet další nástroje vyrobené z kovů. Při jejich mytí může dojít k různým nepříznivým chemickým reakcím. Po umytí je vhodné příbory nenechávat sušit v páře, mnohem lepší je příbory vyndat a usušit pomocí kuchyňské utěrky. Po sušení by mělo následovat i jejich leštění.

Otázky a odpovědi

Jaký tvar příborů je oblíbený?

Příbory mají mnoho podob a liší se svým tvarem. Důležité je, aby se vám příbor dobře držel v ruce. Vybrat správný tvar je velmi individuální. Někomu se bude lépe jíst se širším příborem, pro jiné budou pohodlnější spíše užší příbory. Tyto příbory jsou na první pohled mnohem elegantnější, ale mnohým se mohou držet špatně.

Jaké jsou nevýhody příborů s dřevěnou rukojetí?

Tyto příbory jsou poměrně oblíbené, tato kombinace se často používá v případě steakových příborů. Dřevěné rukojeti však mají i svoje nevýhody. K údržbě příborů byste neměli používat myčku. Tam, kde je dřevěná rukojeť napojena na kovovou část, vznikne různě velká spára. Za ní se mohou usazovat zbytky jídla, na kterých se budou dříve nebo později držet bakterie. Nevýhodou těchto příborů je tedy náročnější údržba. Mnohem méně práce budete mít s celokovovými příbory.

Jak kvalitní jsou příbory z pochromovaného plechu?

Tyto příbory jsou nejlevnější a bývají často součástí ešusů. Do dnešní době se mohou používat v některých školách či levnějších podnicích. Z hlediska zdravotních rizik nelze příborům vytknout nic. Jejich nevýhodou je spíše laciný vzhled a menší komfort při používání. Z tohoto důvodu na příbory z tohoto materiálu v domácnostech spíše nenarazíte.

Závěr

Příbory mají své místo v každé domácnosti, restauraci, či podniku. Všude, kde máte možnost konzumovat nějaké potraviny, přijdete do styku s příbory různé kvality. Příbory mají mnoho podob, kromě základních můžete pořídit i příbory speciální. Koupit je pak můžete samostatně nebo v různě velkých sadách. Kvalitu a odolnost příborů ovlivňuje pořizovací cena i jejich hmotnost.


Zdroj: www.kulina.cz, www.shopkitchenaid.cz, www.xinzuo.cz, www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (35 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je cílem celého týmu Recenzer. Více o nás.

1 komentář
  1. Koupila jsem příbory Ernesto a jsou moc krásné. Když se prostře sváteční tabule, vypadají luxusně a dobře se drží.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo