Výčepní zařízení

Český národ je často označován pivním národem. Pivo je oblíbeným nápojem, bez kterého se neobejde žádné posezení s přáteli nebo rodinná oslava. Díky vhodnému výčepnímu chlazení si můžete dopřát kvalitní točené pivo i z pohodlí domova. Chlazení je prodáváno i v přenosné variantě a chladivý nápoj si tak můžete dopřát na chalupě nebo při letním kempování.

Při výběru chlazení vás bude zajímat především způsob, jakým je pivo chlazeno, volit budete zařízení v závislosti na výkonu. Chlazení je k dostání v kombinaci s kompresorem, ale zakoupit můžete i zařízení bez kompresoru. Na výběr máte dva typy tlačného média a k nápoji se dostanete díky vhodně zvolenému narážeči.

Porovnat ceny výčepních zařízení

Typ chlazení

Výčepní zařízení se rozděluje podle způsobu chlazení na suché a vodní. Kromě toho je možné koupit ruční pípu, tedy zařízení, kde nebudete muset způsob chlazení řešit.

Suché chlazení

Pod tímto pojmem si můžete představit běžné stolní zařízení určené pro čepování piva. Výčepní zařízení se suchým chlazením je menších velikostí a využijete ho tak v domácnostech i na menších kulturních akcích. Pivo je chlazeno pomocí kontaktního suchého termobloku.

Chlazení probíhá pomocí elektrické energie, postačí tedy pouze umístit přívodní kabel do zásuvky a po několika minutách budete moci vychlazené pivo čepovat. Výhodou je menší rozměr, lehčí provoz a méně náročná údržba. Počítat však budete muset s vyšší spotřebou elektrické energie.

Vodní chlazení

Tato zařízení jsou určená do větších provozů, hospod a restaurací. Voda slouží k přenosu chladu na pivní vedení a také jako akumulátor chladu. Jedná se velké, těžké a nepřenosné výčepní zařízení. Nejsou tolik náročné na spotřebu elektrické energie a jsou více výkonné.

Vodní chlazení pak najdete ve stolové i podstolové variantě. Podstolové je použito v kombinaci s výčepním stojanem a můžete ho umístit přímo pod výčepní stůl nebo kamkoliv do prostoru vaší provozovny. Jedná se více používanou elegantnější variantu.

Bez chlazení

V tomto případě se jedná o jednoduchou ruční pípu, kterou je třeba pouze narazit na sud, a poté již můžete za pomoci připojené pumpičky čepovat.

zpět k obsahu ↑

Chladící výkon

Chladící výkon v tomto případě vyjadřuje, jak rychle ochladíte určitý počet litrů za hodinu o 10 – 15°C. I zde platí, že vím je chladící zařízení větší, tím větším by mělo disponovat také výkonem.

  • Domácí využití – malá výčepní zařízení vhodná pro menší akce nebo do domácnosti mají výkon v rozmezí 15 – 25 litrů/hodinu
  • Zařízení do 100 osob – pro pořádání středních akcí budete potřebovat zařízení schopné ochladit alespoň 50 litrů/hodinu
  • Zařízení nad 100 osob – velké akce s větším počtem osob budou vyžadovat výčepní zařízení s výkonem 100 litrů/hodinu. Tato velká zařízení mívají z pravidla více čepovacích kohoutů.
zpět k obsahu ↑

Technologie tlakováni

K výčepnímu zařízení budete potřebovat také kompresor nebo tlakovou láhev s tlačným plynem, která pivo vytlačí ze sudu. Na výběr máte několik možností.

Integrovaný

Zabudovaný kompresor představuje nejjednodušší řešení. Tlak je v touto případě nastaven na ideální hodnotu a zařízení se bude snadněji přenášet. Nevýhodou chlazení s kompresorem je využívání vzduchu, díky kterému pivo rychle zvětrává a je tak určeno k co nejrychlejší konzumaci. Tato chlazení jsou také dražší.

Externí

Součástí tohoto chlazení kompresor není. K nákupu vás tedy může lákat nižší pořizovací cenou. K zařízení však budete muset přikoupit samostatný potravinářský kompresor nebo láhev se stlačeným plynem. Pro styk s potravinami jsou určené bezolejové kompresory.

zpět k obsahu ↑

Tlačné médium

Kromě rozdílných technologií tlakování existuje i několik tlačných médií.

  • Vzduch – v základním je obyčejný vzduch. Ten můžete využít u domácích i malých komerčních zařízení. Nevýhodou je zvětrávání a oxidace piva. Sud by se tak měl dopít ideálně do 48 hodin. Vzduch využívají výčepní zařízení s interním i externím kompresorem.
  • CO2 a Biogon – použít můžete také oxid uhličitý a to samostatně nebo ve směsi s dusíkem tzv. Biogon. Toto tlačné médium udrží pivo čerstvé i 2 týdny a zachová jeho přirozenou chuť i kvalitu.
zpět k obsahu ↑

Narážecí hlava

Narážeč vám umožní dostat se k nápoji. K dostání jsou 3 základní typy: bajonet, plochý a kombi. Narážeč se vybírá v závislosti na tom, co budete chtít čepovat.

  • Bajonet – nejpoužívanější narážeč je určený pro tyto značky Plzeňský prazdroj, Benešov, Malý Rohozec, Hlinsko, Budějovický Budvar, Radegast, Gambrinus, Platan, Lobkowicz, Klášter, Rychtář, Olomouc Svatováclavský minipivovar, Polička, Zlatý bažant, Ferdinand, Kutná Hora, Prostějov
  • Plochý – Staropramen, Svijany, Krakonoš, Březňák, Bernard, Ostravar Starobrno, Holba, Krušovice, Praha minipivovar Novoměstský, Litovel, Praha minipivovar Richter, Praha pivovar Braník, Přerov pivovar Zubr, Pegas, Žatec, Topvar,
  • Kombi – nejméně používaný narážeč využívají pivovary Chodovar, Černá Hora, Hostan, Originál Kofola, Herold, Vsetín minipivovar Valášek, Znojmo, Kácov, Vyškov
zpět k obsahu ↑

Velikost a hmotnost

Výčepní zařízení se vyrábí v několika velikostech. Podle toho kde a jak často budete výčepní zařízení využívat, budete vhodnou velikost vybírat. Do běžné domácnosti postačí menší a lehčí, do komerčních provozů je třeba zvolit objemnější a tedy i těžší zařízení.

zpět k obsahu ↑

Doplňky

Výčepní zařízení vybírejte i na základě množství doplňků v balení. Potřebovat budete spojky na narážeč, nápojovou a vzduchovou hadici, a redukční ventil na tlakovou láhev.

zpět k obsahu ↑

Značka

Výčepní zařízení je na trhu zastoupeno poměrně malým počtem výrobců. Nejčastěji narazíte na chlazení značky Lindr, méně jsou již zastoupeny značky Sinop, Blupura, Klarstein, Bomann a některé další.

zpět k obsahu ↑

Cena

Nejlevnější chlazení s výkonem v rozmezí 15 – 25 litrů / hodinu můžete zakoupit za cenu do 10 000 Kč. Jsou ideální pro občasné používání na různých domácích oslavách. Větším počtem jsou zastoupena chlazení v rozmezí 10 – 20 000 Kč. Zde se už jedná o zařízení s kompresorem a vybírat můžete mezi výkonem 20 – 40 litrů / hodinu.

Pakliže vybíráte chlazení pro větší počet osob, budete se pohybovat v rozmezí 20 – 30 000 Kč. Tato chlazení jsou často vybavena dvěma nebo více čepovacími kohouty.

Porovnat ceny výčepních zařízení

zpět k obsahu ↑

Údržba

Čištění je důležité k uchování chuti i zamezení šíření bakterií. K čištění budete potřebovat sanitační soudek, kartáč, sanitační roztok a kuličky. Výčepní zařízení je nutné po každém použití propláchnout vodou.

V komerčních provozech by se mělo čistění provádět alespoň 1x za týden, u domácích výčepů budete čištění provádět dle četnosti používání. Je však lepší čistit častěji než s údržbou otálet. Přesný postup sanitace je uveden v manuálu každého výrobku.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Z čeho je chlazení vyrobené?

Nejvíce jsou na trhu zastoupená chlazení vyrobená z nerezové oceli nebo hliníku. Tyto materiály jsou poměrně lehké a vyznačují se i obstojnou životností, díky které je nepoškodí ani častější přenášení či převážení.

V případě, že budete mít pro chlazení vyhrazené jedno místo, můžete vybírat levnější variantu vyrobenou z kovu a plastu. Dražší chlazení pak kombinují kov a dřevo.

Jak správně točit pivo?

Pivo by se mělo točit do správně vychlazené sklenice. Její teplota by měla být totožná s teplotou piva. Jestliže vám to situace umožní, doporučuje se sklenici před použitím opláchnout studenou vodou.

Pivo by se mělo točit najednou nebo na dvakrát, takovým postupem zamezíte jeho oxidaci a naopak zachováte chuť. Samotné čepování by pak mělo probíhat pod úhlem 45° a to u dna a při okraji.

Jaké jsou způsoby točení?

Způsobů točení piva je více. Nejčastěji dostanete své pivo natočen tzv. na hladinku. Sklenice je plný po okraj a součástí piva je bohatá pěna. Hladinka se čepuje vždy najednou. Pokud sklenice obsahuje převážně pěnu, dostane pivo v podobě „mlíka“.

Šnyt je způsob, kdy sklenice obsahuje menší množství piva a větší část tvoří bohatá pěna. Tento styl točení je běžný při různých ochutnávkách. Pivu, které má jen minimum pěny se přezdívá čochtan. Čochtan představuje ideální způsob, jak rychle uhasit žízeň.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Výčepní zařízení vybírejte především podle počtu osob, které budou chlazení využívat. Od počtu osob se odvíjí potřebný výkon chlazení. Praktičtější jsou výčepní zařízení v kombinaci s kompresorem. Můžete je libovolně přemísťovat a prakticky se o nic nestaráte.

Tato chlazení poznáte podle vyšší pořizovací ceny. Chlazení bez kompresoru jsou sice levnější, ale nevyhnete se tak nutnosti pořídit samostatný potravinářský kompresor nebo láhev se stlačeným plynem. V tomto ohledu je nejvhodnější pořídit biogon, který udrží pivo čerstvé i několik týdnů a předejdete tvoření nežádoucího pěnění, které způsobuje CO2.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz