Kombucha je oblíbený zdraví přínosný nápoj, který se vyrábí ze stejnojmenného lišejníku a odvaru čaje, jež si zvolíte dle libosti. Obsahuje spoustu prospěšných látek, včetně probiotik, která mají příznivý vliv na trávení. Kromě toho také kombucha podporuje imunitu, dodává energii a zlepšuje náladu. Můžete si ji koupit v obchodě nebo si ji vyrobit sami doma. Podle čeho vybírat a jak ji užívat?
Typy
Kombuchu můžeme rozdělit podle toho, z jakého druhu čaje je vyrobena, na několik druhů. Jednotlivé typy se liší obsahem kofeinu, kyselostí i svou chutí.
Ze zeleného čaje
Klasickým základem kombuchy je zelený čaj, který jí dodává jemnější chuť a vyšší obsah antioxidantů (zejména katechiny), než je tomu například u černého čaje. Obsahuje menší množství kofeinu, což se hodí při konzumaci v pozdějších odpoledních hodinách.
Z černého čaje
Druhou nejčastější variantou je kombucha z černého čaje, který má obvykle plnější, silnější a zemitější chuť. Je o něco kyselejší a obsahuje větší množství kofeinu, tudíž vám dodá více energie než kombucha ze zeleného čaje.
Z oolongu
Méně obvyklou volbou je čaj oolong, jež se nachází někde mezi černým a zeleným čajem. Je chuťově komplexní, může mít lehké květinové či ovocné tóny a disponuje také jemnou kyselostí. Obsah kofeinu je nižší než u černého čaje.
Z bílého čaje
Hledáte-li něco jemnějšího, sáhněte po kombuche z bílého čaje, který má velmi lehkou chuť a obsahuje velké množství antioxidantů, zároveň méně kofeinu. Bílý čaj je přirozeně sladší, proto je i kombucha méně kyselá.
Výroba
Jak už je dle účinků jasné, dochází zde ke kvašení. K výrobě se totiž využívá lišejník jménem kombucha (stejně jako nápoj), který se skládá z bakterií a kvasinek. Jako první se připraví silný nálev z (nejčastěji, záleží na typu) černého nebo zeleného čaje, do kterého se nasype cukr, jež je potravou pro kvasinky a bakterie při fermentaci. Následně se přidá onen lišejník a celá nádoba se umístí na teplé a tmavé místo, kde dochází k fermentaci po dobu 7 až 10 dní. Hranice 10 dnů nesmí být překročena, jinak by pití kombuchy mohlo být nebezpečné. Tímto způsobem si kombuchu můžete připravit i po domácku – po fermentaci ji vyfiltrujte a nalijte do lahví, které uchovejte v lednici a pijte až po 24 hodinách. Takto vám vydrží v lednici po další cca 2 týdny, poté už bude zapotřebí připravit nový čaj. Když se o kombuchu jakožto lišejník budete dobře starat, vydrží vám opravdu dlouho, minimálně jeden až dva měsíce.
Složení
A co tedy kombucha obsahuje, že je tak známá svými zdravotními benefity?
- Probiotika – produkují prospěšné mikroorganismy, které mají pozitivní vliv na trávení. Doporučují se hlavně při užívání antibiotik.
- Organické kyseliny – kyselina octová, glukonová a mléčná podporují trávení a způsobují onu kyselost, pro kterou je kombucha typická.
- Vitamíny a antioxidanty – vitaminy B i C, přispívají k podpoře imunity, trávení a celkové vitality, antioxidanty chrání organismus před volnými radikály, které mohou poškozovat buňky.
- Alkohol – fermentací se v kombuche vytváří malé množství alkoholu (kolem 1 %).
- Kofein – z čaje, který se použil k výrobě, obvykle 10–25 mg kofeinu na 240 ml. Větší množství kofeinu najdete u kombuchy z černého čaje, nižší z ostatních typů výše zmíněných, bílý čaj obsahuje kofeinu úplně nejméně.
Užívání
Doporučuje se užívat 2 dcl vlažné kombuchy nalačno každé ráno. Pokud máte citlivý žaludek, můžete pití odložit na dobu až po prvním jídle. Celkově ale lze kombuchu užívat kdykoliv během dne.
Upozornění
Kombucha kvůli procesu fermentace obsahuje malé množství alkoholu, proto by se její konzumaci měli vyhnout všichni, kdo alkohol užívat nesmí (řidiči, těhotné a kojící ženy, děti, osoby se zdravotními problémy). Toto tvrzení se však týká zejména podomácku vyrobeného nápoje, u kterého není množství alkoholu změřeno, a proto se doporučuje se jeho konzumaci vyhnout v případě, že spadáte do některé ze zmíněných skupin. Kombuchy k zakoupení často doporučují konzumaci i dětem, těhotným a kojícím ženám, nemusí totiž obsahovat ani alkohol, ani kofein. Vždy ale čtěte, co je uvedené na obalu, abyste neriskovali své zdraví.
Stejně tak si dejte pozor na kontraindikaci s léky, a to hlavně antikoagulancia, antitrombotika, léky na ředění krve a další.
Pokud se v pití kombuchy začátečníci, mohou se v prvních týdnech objevit pocity nevolnosti či bolest břicha, které jsou způsobeny změnami ve střevní mikroflóře, jelikož se tělo přizpůsobuje novým kulturám kvasinek a bakterií. Netrvají však dlouho, po několika dnech až týdnech zmizí, přesto raději kombuchu konzumujte po malých a pravidelných dávkách a postupně dávku navyšujte.
Funkce
Kombucha je zdravý nápoj, který díky obsahu probiotik a organických kyselin podporuje trávení, zlepšuje imunitní systém, antioxidanty chrání buňky před oxidačním stresem a zpomalují proces stárnutí, aminokyseliny a vitamíny B mají pozitivní vliv na náladu, celkově konzumací kombuchy také podpoříte detoxikaci, zlepšíte zdraví srdce snížením hladiny cholesterolu a získáte energii. Pokud však chcete, aby se u vás tyto prospěšné účinky objevily, musíte kombuchu pít pravidelně a také dlouhodobě.
Značka
Mezi oblíbené výrobce kombuchy patří BrainMax, NaturalProtein, LongLife nebo Stevikom.
Cena
Kombucha jako nápoj se dá sehnat jak v online obchodech, tak v kamenných prodejnách a je poměrně levná. Do 80 Kč seženete tento nápoj v množství 400 ml až 500 ml, jedná se buďto o plechovku nebo plastovou láhev.
Od 80 Kč do 100 Kč zakoupíte 1 l nebo 2 l, které vám vydrží po delší dobu a rozhodně se tak vyplatí více. Jak už jsme si totiž řekli, aby se příznivé účinky dostavili, musíte kombuchu pít pravidelně, a právě proto byste měli upřednostnit větší balení.
Nad 100 Kč se mohou objevit ochucené kombuchy nebo vybrané značky, jinak se nijak neliší. Také v této cenové kategorii seženete lišejník kombucha (takzvaná „násada“), se kterým si můžete připravit vlastní domácí nápoj.
Otázky a odpovědi
Jaké má konzumace kombuchy výhody?
Kombucha je skvělým zdrojem probiotik, která podporují trávení a posilují imunitu. Kromě toho také tělo detoxikuje, dodává dobrou náladu a množství energii díky kofeinu, který obsahuje. Chuťově se podobá vinnému střiku či sektu, proto se může stát dobrou náhradou za alkohol.
Jak často kombuchu užívat?
Abyste její benefity opravdu pocítili, měli byste kombuchu užívat každý den, konkrétně 200 ml až 400 ml, což jsou zhruba 2 sklenice. Nejlepší je ji pít nalačno ráno, aby bakterie zůstaly na konci celého trávicího procesu živé. Pokud vám tato denní doba z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje, můžete si kombuchu dopřát i jindy, a to klidně při jídle.
Pro koho není kombucha vhodná?
Vzhledem k tomu, že fragmentací v kombuche vzniká alkohol (okolo 1 %), není její konzumace vhodná pro řidiče, děti, těhotné a kojící ženy a obecně všechny, kdo alkohol nesmí pít. Stejně tak může dojít ke kontraindikaci s antikoagulanciky, antitrombotiky, léky na ředění krve a další.
Prodávané kombuchy mají často na obalu napsáno, že jsou vhodné i pro děti, těhotné a kojící ženy, v takovém případě může být jejich složení upraveno a nemusíte se konzumace bát. Nicméně, domácí výroba není přísně kontrolována a může se stát, že je nálev o něco silnější, proto se jej nedoporučuje pít, pokud spadáte mezi rizikové skupiny.
Závěr
Kombucha se hodí pro kohokoliv, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Vzhledem k malému procentu alkoholu by se mu ale měli vyhnout určité skupiny, které jsme si vyjmenovali výše, zejména, co se týče domácí výroby, kde je těžké odhadnout, kolik alkoholu přesně kombucha obsahuje. Pokud se chcete dočkat jejích benefitů, konzumujte kombuchu pravidelně každý den.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Zdroje: www.wikipedia.org, www.datart.cz
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?