Čaj matcha se stal absolutním fenoménem dnešní doby, a není se čemu divit. Má spoustu benefitů a je zdraví přínosný. Díky své oblíbenosti se dostal téměř do všech kaváren, kde si jej můžete vychutnat jak teplý, tak studený, samotný i ochucený. Podle čeho matchu vybrat, když si ji chcete připravit doma?
Typy
Matchu můžeme podle jejího zdroje rozdělit na japonskou a čínskou, přičemž každá z nich se vyrábí odlišným způsobem, což má vliv na chuť i vzhled čaje. Která pro vás bude lepší? Záleží na vašich preferencích.
Japonská
Za kvalitnější a tu “pravou” matchu se považuje japonská, která má sytě zelenou barvu a je také dražší, právě kvůli tomu, že má několika staletou tradici. Zároveň je matcha z Japonska omezena na svém množství a ročně se na trh uvede pouze omezený počet gramů, o to je vzácnější.
Čínská
Kromě japonské matchy je oblíbená i ta čínská, která je levnější a má také tmavší zelenou barvu. Chuťově je na rozdíl od japonské matchy výraznější a plnější. Na organismus má stejně příznivé účinky, proto se tohoto druhu rozhodně bát nemusíte, pouze se vyrábí odlišným způsobem.
Složení
Jak jsme si již řekli, matcha má spoustu zdravotních benefitů pro náš organismus. Co všechno tedy obsahuje?
- EGCG (epigalokatechin gallát) – katechin (skupina antioxidantů), který pomáhá vstřebávat tuky, zrychluje metabolismus a usnadňuje spalování tukových zásob.
- Aminokyselina L-Theanin – obsahuje 5x více L-theaninu než jiné čaje, podporuje mentální rovnováhu i aktivitu mozku, zlepšuje paměť a soustředění, pomáhá uvolnit mysl.
- Protein – buduje svalovou hmotu, posiluje imunitu, reguluje produkci hormonů a enzymů.
- Kofein – alkaloid stimulující centrální nervovou soustavu, matcha obsahuje přibližně stejné množství kofeinu jako káva (30-70 mg na šálek), ale díky kombinaci s dalšími složkami má mírnější a dlouhodobější stimulační účinek.
- Vláknina – podporuje trávení, udržuje zdraví tlustého střeva, snižuje hladinu cholesterolu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a díky pocitu sytosti reguluje hmotnost.
- Vitamin A (karoten) – pro zdraví očí a kůže, chrání organismus před volnými radikály, zvyšuje imunitu.
- Vitamin E – antioxidant, který chrání buňky před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály, slouží jako prevence vůči Parkinsonově chorobě, Alzheimeru, infarktu myokardu a ateroskleróze. Zároveň pomáhá zpomalovat stárnutí buněk a dokáže zabránit nádorovému bujení.
- Vitamin C – chrání imunitu a buňky před oxidativním stresem.
- Vápník – pro zdraví kostí, zubů, hraje klíčovou roli při kontrakci svalů, je nezbytný pro normální srdeční funkci, pomáhá při přenosu nervových signálů mezi buňkami.
- Draslík – základní minerál pro udržení rovnováhy tekutin, správnou funkci nervového systému a svalovou kontrakci. Zodpovídá za pravidelný srdeční rytmus a nervové impulsy, reguluje krevní tlak, podporuje trávení a posiluje energetickou hladinu.
- Zinek – podporuje imunitní systém, je důležitý pro správné hojení ran, působí pozitivně na metabolismus bílkovin a sacharidů, zlepšuje vzhled pokožky, vlasů i nehtů.
Příprava
K přípravě tohoto nápoje je zapotřebí určité vybavení, konkrétně metličku (chasen) a misku (chawan). Pokud toto příslušenství nemáte, můžete použít například shaker nebo elektrický šlehač mléka.
Usucha (jemnější matcha s pěnou)
- Do čajové misky nasypte 2 g čaje matcha a zalijte 70 ml vody o teplotě do 70°C.
- Rychle rozšlehejte bambusovou metličkou do husté pěny, přičemž při šlehání opisujte písmeno M.
Koicha (hustá a silná matcha)
- Připravte si zhruba 4 g čaje matcha do čajové misky a zalijte 40 ml vody o teplotě do 70°C.
- Míchejte bambusovou metličkou do zhoustnutí, opisujte při tom tvar kříže.
Ledové matcha latte
- Lžičku prášku matcha rozmíchejte v misce s 2,5 šálky vody.
- Do sklenice nalijte mléko a vhoďte led.
- Matchu pomalu do sklenice nalijte a promíchejte.
Funkce
Matcha tea je nápojem, který se svými účinky podobá kávě, nicméně má i nějaké výhody navíc. Jeden šálek se dá přirovnat k 10 šálkům klasického zeleného čaje, proto je třeba být na pozoru a nepít matchy až příliš, stejně jako je tomu u kávy, zejména kvůli problémům se spánkem. Energii, kterou z ní získáte, ovšem budete mít na delší dobu a její pokles bude postupný, tudíž se vyhnete propadu v určitou chvíli.
Matcha je bohatá na antioxidanty, zlepšuje soustředění, uvolňuje a zklidňuje organismus, zrychluje metabolismus, čímž pomáhá s redukcí váhy a detoxikuje tělo. Je jednoduše skvělým nápojem, který se dá připravit na několik způsobů a výhodou je, že si jej můžete dopřát ve většině kavárnách. Pokud se chystáte vyzkoušet matcha tea poprvé, možná bude chvíli trvat, než si na její chuť zvyknete.
Značka
Mezi oblíbené výrobce matcha tea patří English Tea Shop, Haniell, Salvia Paradise nebo Oxalis.
Cena
Jelikož se jedná o tak zdravotně prospěšný čaj, ani jeho cena není zrovna nízká. Do 200 Kč seženete od 30 g do 200 g, japonskou i čínskou výrobu. Většina produktů je bio.
Od 200 Kč do 300 Kč jsou k dostání balení nad 200 g a také porcovaná matcha, se kterou nemusíte nic odměřovat.
Nad 300 Kč budou pořizovat opravdoví fajnšmekři, kteří rozpoznají kvalitní matchu od té druhořadé. Stejně tak v této cenové kategorii naleznete i větší množství, a to až 1 kg čaje.
Otázky a odpovědi
Jak poznat kvalitní matcha čaj?
Pokud je matcha kvalitní, má jasně zelenou barvu, jemné mletí, lehce sladkou a zároveň mírně trpkou chuť, příjemnou vůni a je balena do neprůhledného obalu. Jestliže je barva do žluta nebo hněda, je matcha buďto stará nebo má nízkou kvalitu. Úplně nejlepší je hledat certifikované výrobce a zkontrolovat si zdroj, ze kterého čaj pochází. Pamatujte, že „pravá“ matcha se vyrábí v Japonsku, nicméně ani čínské se nemusíte bát – ochutnejte obě a zjistěte, která vám chutná více.
Jaké má matcha účinky?
Matcha má velmi pozitivní účinky na tělo, patří mezi ně například přísun energie, která trvá dlouhodobě, detoxikace těla od těžkých kovů, zlepšení soustředění, zklidnění nervového systému, zrychlení metabolismu, snížení „špatného“ LDL cholesterolu, podpora imunitního systému, vytrvalosti při fyzickém výkonu, ochrana buněk před poškozením volnými radikály.
Jak správně skladovat matchu?
Matcha tea by měla být zabalena do neprůhledného balení, protože světlo, vzduch a vlhkost mohou ovlivnit její kvalitu. Ideálně by měla být uložena v lednici a po otevření spotřebována do několika týdnů (1-2 měsíců), jelikož ztrácí na své kvalitě.
Závěr
Matcha tea je velmi oblíbená pro své zdravotní benefity i jako alternativa ke kávě. Kvalitní druh poznáte podle sytě zelené barvy, vůně a chuti, proto se vyvarujte všemu, co těmto parametrům neodpovídá.
Dbejte na správné skladování, aby čaj vydržel dlouho čerstvý a spotřebujte jej do 2 měsíců. Způsob přípravy je na vás, můžete si vybrat z teplé nebo studené varianty i toho, jestli budete používat shaker, elektrický šlehač či speciální misku s metličkou. V každém případě si ale tento nápoj vychutnejte a poznejte všechny výhody, které vám nabízí.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Zdroje: www.matchatea.cz, www.kafickocaj.cz
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?