Odpeckovače

Odpeckovač je malý, ale velice praktický pomocník, který v kuchyni ocení nejedna hospodyňka. Díky odpeckovači budete moci velmi jednoduše zpracovat třešně, višně, švestky i olivy. Použití odpeckovače je velmi jednoduché, stačí vložit ovoce, stisknout páku a je hotovo. Odpeckovač pecku odstraní, aniž by došlo k nějakému výraznému poškození ovoce. Za nejdůležitější část tohoto pomocníka lze považovat malý trh, který pecku vytlačí ven. Důležité je, aby byl trn vyroben z nezávadné nerezové oceli.

Odpeckovače jsou na trhu zastoupeny několika různými přístroji. Některé jsou velmi jednoduché, jiné naopak propracovanější. Každý výrobek je vhodný pro jiný typ ovoce a každý se používá jiným způsobem.

Před nákupem je vhodné poznat vše, co dnešní trh nabízí a ten správný výrobek zvolit podle vlastních preferencí na komfortnost používání i typu zpracovávaného ovoce. Ve chvíli, kdy budete vědět, který model je pro vás tím pravým, měli byste přihlédnout k výrobnímu materiálu. Zajímat by vás měla jeho kvalita, odolnost i způsob čištění.

Prohlédnout odpeckovače

Typy

Na trhu naleznete hned několik podob odpeckovačů. Některé vám umožní zpracovávat pouze jeden konkrétní druh ovoce. Jiným jejich konstrukce umožní zpracovávat ovoce různých velikostí. Před výběrem si tedy nejprve rozmyslete, jakým způsobem budete chtít odpeckovávač používat.

Ruční odpeckovače

Ruční odpeckovač je jednoduchá pomůcka, s tvarem klešťové konstrukce, kterou budete při práci držet v ruce. Ovoce v podobě třešní, višní nebo třeba oliv se vloží do malé nádobky, nad ním je trn, který po stisknutí rukojeti velmi snadno pecku odstraní, aniž by porušil kulatý tvar ovoce.

Koupit můžete ruční odpeckovače vyrobené z nerezové oceli nebo plastu. Tento typ je vhodný spíše pro odpeckování menšího množství ovoce. Nevýhodou ručních modelů je, že je nelze používat k vypeckování většího ovoce.

Stolní odpeckovače

Druhou možností jsou větší stolní odpeckovače, jejichž součástí je i zásobník, do které odstraněné pecky padají. Vypeckované ovoce padá mimo přístroj do připravené nádoby.

Další částí je násypka, do které nasypete větší množství ovoce, které zpracujete pouhým používáním páky. I zde se o odstranění pecek postará kovový trn. Odpeckovače jsou většinou vyrobeny v kombinaci několika materiálů. Nejvíce namáhané části jsou kovové, méně namáhané části silikonové a plastové. Tyto modely mohou nabídnout i nějaké funkce navíc.

Materiál

Kvalita odpeckovače se odvíjí především od výrobního materiálu. Odpeckovače jsou nejčastěji vyrobeny z odolného plastu, ještě vyšší kvalitou se mohou pyšnit odpeckovače vyrobené z nerezu. V obou případech vás potěší i jeho velmi jednoduchá údržba. To, zda je přístroj vyroben z kvalitního materiálu, poznáte i podle uvedené záruční doby. Většinou se setkáte s 2 letou záruční lhůtou.

Možnosti

Zatímco ruční odpeckovače jsou velmi jednoduché přístroje, které nic navíc nenabízí, u odpeckovačů stolních již můžete alespoň několik funkcí využívat.

Aby bylo používání odpeckovače skutečně komfortní, měl by být vybaven protiskluzovými nožičkami. Díky nim se nebude při práci pohybovat. Praktickou vychytávkou je i ergonomická pogumovaná rukojeť, díky ní bude používání odpeckovače skutečně komfortní a jednoduché.

Nejvíce praktické jsou odpeckovače, které umožňují nastavit velikost. Díky tomu je budete moci použít při odpeckovávání více druhů ovoce, kromě malých třešní budete moci zpracovávat také větší švestky. Některé přístroje mohou větší ovoce také naporcovat.

Z hlediska jednoduché údržby je žádoucí, aby bylo možné odpeckovač rozložit na několik částí, které budete moci vložit do myčky nádobí. Možnost mytí v myčce je standardní a využít ji můžete u ručních i stolních modelů.

Značka

Odpeckovač je poměrně jednoduchý přístroj, který koupíte nejen v kamenné prodejně, ale i na internetu. Pakliže chcete mít jistotu, že vám bude odpeckovač skutečně vyhovovat, měli byste ho před nákupem raději vyzkoušet.

Přístroj by se vám měl dobře držet v ruce, což zajistí především ergonomický tvar rukojeti. Odpeckovač můžete koupit od několika výrobců, volit budete mezi značkou Tescoma, Orion, Gastro, Westmark, Leifheit, Küchenprofi nebo třeba Florina. Tito výrobci nabízí odpeckovače v několika barevných variantách.

Cena

Odpeckovače nejsou nijak finančně náročné pomůcky. Přístroje s jednodušší konstrukcí lze pořídit za cenu od 150 – 300 Kč. Větší a propracovanější přístroje lze koupit za cenu od 500 – 1 000 Kč.

Při výběru konkrétního modely zvažte zejména to, jak často budete odpeckovač používat a kolik ovoce budete zpracovávat. Při občasném odpeckování menšího množství ovoce si vystačíte s jednodušší variantou. Těm, kteří budou ovoce zpracovávat ve větším množství pravidelně, by měli raději investovat do dražšího modelu.

Prohlédnout odpeckovače

Otázky a odpovědi

Kdy se může odpeckovač ovoce hodit?

Odpeckovače jsou nenahraditelné při zpracovávání drobného ovoce, které ukrývá pecku. Díky odpeckovači nemusíte ztrácet čas při ručním odpeckování třešní i jiného ovoce. Využít ho můžete při přípravě ovocných dezertů, marmelád, sirupů i zmrzliny.

Jaké jsou největší výhody odpeckovače?

Odpeckovače mají hned několik výhod. Velkou předností je úspora času, protože ruční odpeckování ovoce je poměrně zdlouhavou záležitostí. Díky odpeckovači snížíte plýtvání ovocem.

Při ručním zpracovávání se velmi často stane, že dojde k rozmačkání nebo jinému znehodnocení ovoce. Odpeckovače riziko poškození ovoce minimalizuje. Při ručním odpeckovávání ovoce se většinou používá nůž, což může být poměrně nebezpečné. Používání odpeckovače je oproti tomu velmi bezpečné a obejde se bez případných zranění.

Jaké ovoce je možné pomocí odpeckovače vypeckovat?

Odpeckovače dokáží rychle a snadno odpeckovat s čerstvým ovocem. Kvalitnější modely však zpracují i kompotované nebo mražené ovoce. Jestliže plánujete odpeckovač používat i v kombinaci s mraženým ovocem, měli byste při výběru upřednostnit kovové výrobky před těmi plastovými.

Závěr

Odpeckovač je velmi jednoduché zařízení, které vám výrazným způsobem usnadní zpracovávání čerstvého, kompotovaného i mraženého ovoce. Vše zpracujete rychle a jednoduše, aniž byste riskovali větší poškození plodů nebo dokonce bolestivý úraz.

Při výběru odpeckovače zvažte, v jakém množství a jak často budete ovoce zpracovávat. Od tohoto faktu se odvíjí konkrétní podoba odpeckovače. Konečná kvalita souvisí nejen s použitým materiálem, ale i ověřeným výrobcem.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (90 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo