Lisy na ovoce

Lisy na ovoce slouží k získávání ovocné šťávy a jsou tedy zdrojem vitamínů. Velké lisy využijí pěstitelé ovoce či majitelé větších zahrad, malé lisy poslouží každému v kuchyni. Záleží pouze na tom, jak často budete lis používat a kolik ovoce budete chtít zpracovávat. S podobou lisu souvisí jeho velikost, výrobní materiál, funkce a vlastnosti lisu.

Samotné lisy se skládají z několika částí. Tou největší je koš nebo nádoba, do které se sype ovoce. Tato část může být vyrobena z kovu nebo dřeva. Do nádoby vytéká vylisovaná šťáva z několika otvorů, které jsou umístěny po celé její ploše. U této části se zaměřte mimo jiné i na způsob čištění. Výhodou je pokud bude možné nádobu vyjmout a omýt.

Středem koše prochází centrální šroub, k němu je připevněna lisovací deska. Deska může být vyrobena ze dřeva nebo kovu. Utahováním šroubu je deska stlačována směrem k ovoci. K utahování se může rovněž využívat tyč se závitem.

Porovnat ceny lisů na ovoce

Typy

Lisy na ovoce mají několik zcela odlišných podob. Některé lisy spadají do skupiny kuchyňských spotřebičů, jiné jsou známé i jako drtiče či moštovače ovoce.

Lisy na ovoce

Pod pojmem lis na ovoce si mnozí vybaví velké přístroje, které jsou k vidění v ovocných sadech i zahradách. Tyto lisy se liší svojí velikostí i principem, na kterém pracují. Podle něho se dělí do tří základních skupin.

  • Ruční lis – nejvíce námahy budete muset vynaložit u manuálních lisů. Ty je možné ovládat ruční otáčením páky. Manuální podobu mají spíše menší lisy, avšak manuální pohon je v některých případech využíván i u větších modelů. V jejich případě jsou lisy konstruovány tak, aby jejich používání nebylo tolik složité.
  • Šroubový lis – šroubový nebo také závitový lis využívá při lisování centrální šroub. Jeho otáčením se stlačuje lisovací hlava, která ovoce v koši mačká. Nevýhodou šroubových lisů je o něco složitější ovládání, které vyžaduje určitý cvik a znalosti.
  • Rámový lis – je tvořen kovovou konstrukcí, tou prochází centrální šroub. Výhodou rámových lisů je jednodušší používání. Rámové lisy lze využít při zpracování většího množství ovoce.
  • Hydraulický lis – také tento lis se ovládá ručně, námaha, kterou budete muset vynaložit je však minimální. Hydraulický píst vytváří na ovoce velký tlak a pomocí lisu tak budete moci zpracovat i velké množství ovoce. Hydraulické lisy jsou vhodné i ke zpracovávání jablek.
  • Elektrický lis – velké elektrické lisy bývají kombinovány s drtičem. V jednom stroji můžete využít dvě odlišná zařízení. Výhodou elektrických lisů je velmi jednoduchá obsluha a rychlé zpracování velkého množství ovoce. O kvalitě lisu rozhoduje typ a výkon elektromotoru. Elektrické lisy jsou schopny zpracovat různé ovoce i zeleninu.

Mlýnek na ovoce

Trochu stranou stojí malé manuální kuchyňské mlýnky. Ty se primárně používají k lisování rybízu a podobných malých plodin. Mletí rybízu v mlýnku je sice pracnější, avšak získáte vysoce kvalitní šťávu bez dužiny a pecek, zato plnou vitamínu. Rybízová šťáva se dále zpracovává a používá se k výrobě domácího sirupu.

Lis na citrusy

Dalším malým přístrojem je lis vhodný k lisování citrusů. Koupit ho můžete v manuální i elektrické podobě a využijete ho primárně ke zpracovávání citrusů.

Velikost

Pokud uvažujete o nákupu velkého lisu, měli byste se zamyslet nad jeho velikostí. Dle velikosti se lisy rozdělují do několika skupin. Velikost lisu často souvisí s pohonem.

  • Objem méně než 6 litrů – tyto lisy jsou určené pro občasné zpracování menšího množství ovoce. Tyto zpravidla manuální lisy budete moci nahradit klasickým elektrickým odšťavňovačem. Pomocí malých lisů můžete zpracovat měkké a drobné ovoce.
  • Objem od 6 – 30 litrů – v zahradě si můžete vystačit s lisy těchto velikostí. Lisy bývají zpravidla vybaveny centrálními šrouby. Do menších lisů budete muset ovoce nakrájet, větší lisy si poradí s celého ovoce, ale i zeleniny.
  • Objem 30 – 50 litrů – k největším patří hydraulické nebo elektrické lisy, které najdou své využití v sadech. Jsou vyrobeny z velmi kvalitních materiálů a bez potíží obstojí i při náročném každodenním provozu.

Materiál

Lisy na ovoce mohou být vyrobeny ze dřeva nebo kovu.

  • Dřevo – na výrobu se používá kvalitní a dobře vysušené dubové a bukové dřevo. Výhodou dřeva je atraktivnější a příjemnější vzhled. Avšak i tyto lisy mají veškeré namáhané prvky vyrobeny z kvalitního a zdravotně nezávadného kovu.
  • Kov – druhou možností jsou celokovové lisy. Z hlediska zdravotní nezávadnosti je kov ošetřen speciálními nátěry, jedním z nich je potravinářská barva. K dostání jsou rovněž nerezové lisy na ovoce. V těchto lisech lze zpracovat i nadrcené ovoce. Výhodou nerezu je i dlouhá životnost a odolnost vůči ovocným kyselinám.
  • Litina – z tohoto materiálu bývá vyrobena základna a stojan lisu. Výhodou litiny je vysoká odolnost a dobrá stabilita.

Značka

Lisy a drtiče ovoce nabízí hned několik výrobců. Český trh je zastoupen značkou TIP, která vyrábí ruční, hydraulické i rámové lisy v mnoha velikostech. Kvalitní jsou lisy GÜDE, které potěší stabilní a pevnou konstrukcí. Nerezový lis můžete pořídit od značky Vares. Další modely je možné pořídit od J.A.D či Aldotrade.

Cena

Pořizovací cena lisů začíná na cca 1 500 Kč. Za tuto cenu koupíte menší manuální lisy vyrobené ze dřeva. Dřevěný lis můžete koupit od cca 1 500 – 3 000 Kč. Dražší lisy mohou být dodávány s jednoduchým drtičem ovoce.

Více zaplatíte za kovové lisy. V tomto případě se jedná o hydraulické lisy, které jsou určeny ke zpracování většího množství ovoce. Cena těchto lisů se pohybuje od 5 – 10 000 Kč. Nejvíce zaplatíte za elektrické lisy a drtiče, jejich cena může překročit 20 000 Kč.

Porovnat ceny lisů na ovoce

Otázky a odpovědi

Jaké ovoce lze pomocí lisu zpracovávat?

Lisy na ovoce jsou vhodné ke zpracování měkkého ovoce například hroznů. Díky lisu si můžete doma vyrobit hroznové víno i mošt. Velmi často se lisy využívají při zpracovávání jablek a hrušek, v tomto případě by měl lis umožnit tvrdé ovoce před lisováním nadrtit. Lisy s mlýnkem můžete využít i ke zpracovávání dalšího běžného ovoce. V popisku každého modelu by mělo být výrobcem uvedeno, jaké ovoce budete moci pomocí lisu zpracovat.

Jaké příslušenství lze k lisu přikoupit?

Při zpracovávání ovoce můžete využít lisovací plátno. Přes ně můžete vylisovanou šťávu přecedit a zbavit ji tak možných slupek, pecek či jiných nečistot. Některé lisy je možné umístit na stojánek. Stojánek však může být i přímo součástí lisu. Vědět také musíte, do jaké nádoby budete chtít šťávu chytat.

Co je dále možné použít na lisování ovoce?

Nejznámějším přístrojem, který můžete při zpracování ovoce využít je právě odšťavňovač, který je označován i jako elektrický lis na ovoce. Na něm zpracujete nejen většinu ovoce, ale i zeleniny, semen atd. O všem rozhoduje výkon a typ a využívaná technologie. Odšťavňovač může být odstředivý nebo šnekový. Kvalitnější a výkonnější jsou právě šnekové odšťavňovače, které zpracovávají ovoce pomaleji, což se odvíjí na vyšší kvalitě šťávy.

Závěr

Lisy na ovoce jsou určeny ke zpracovávání prakticky jakéhokoliv ovoce. V sadech najdou své uplatnění velké lisy, v domácnostech můžete najít ruční mlýnky, lisy na citrusy, odšťavňovače či smoothie makery.

Díky lisům můžete ovoce okamžitě zpracovat a předejít tak jeho plesnivění či jinému znehodnocování. Vylisovanou ovocnou šťávu můžete využít k okamžité konzumaci nebo dalšímu zpracování. Lisy mají několik podob a k dostání jsou v mnoha velikostech. Před výběrem si tedy nejprve dobře rozmyslete, jakým způsobem a jak často budete chtít lis používat.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.bovram.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (70 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Máme k domu velkou zahradu a spoustu ovocných stromů, takže koupě lisu byla nutností. Vybrali jsme si hydraulický lis, protože se nám zdál nejvhodnější. Je to super pomocník.

Přidat komentář

Recenzer
Logo