Odšťavňovače

Ovoce a zelenina jsou potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku ani jeden den. Tyto potraviny obsahují vitamíny, vlákninu, minerály, živiny a enzymy. Pomocí odšťavňování se zbavíte veškeré vlákniny, která je sice prospěšná, ale trávící enzymy ji neumí úplně rozložit.

Vláknina má vliv na správnou funkci střev, ale zároveň brání vstřebávání důležitých živin. Ve vláknině se také ukládají všechna chemie i různé pesticidy. Jejím odstraněním tak může tělo vstřebat všechny důležité zdravé složky a vitamíny.

Odšťavňování je velmi vhodný způsob zpracovávání zejména kupované zeleniny. Pokud nekupujete zeleninu v bio kvalitě dostanete ve většině případů zeleninu, která obsahuje nějaké množství chemikálií. Při odšťavňování zůstávají tyto toxiny ve vláknině, která je při procesu odstraněna.

Porovnat ceny odšťavňovačů

Typy

Odšťavňovače jsou k dostání v několika podobách. To jaký model bude nejvhodnější pro vás, záleží především na surovinách, které chcete zpracovávat nejčastěji, protože žádný typ nedokáže zpracovat kvalitně všechny druhy ovoce a zeleniny.

Šnekové

Šnekové přístroje patří k těm dražším a jsou k dostání ve dvou podobách. Můžete mít odšťavňovač horizontální nebo vertikální. Pracují na principu pomalého točení šneku uvnitř přístroje. Tímto způsobem suroviny lisují a bez zbytečného zahřívání vyrobí velké množství zdravější a kvalitnější šťávy.

Takto připravená šťáva má výraznou chuť a delší trvanlivost a lze ji určitou dobu uchovat v lednici. Šťávu tak můžete připravit večer a ráno před odchodem do práce ji pouze vypít a díky tomu své tělo zdravě nastartovat do dalšího dne. Odpadu je v tomto případě menší množství. Jsou vhodnější pro zpracování měkkých plodů, listové zeleniny i bylinek.

Horizontální

U horizontální typů je šnek uložen horizontálně a suroviny se do přístroje natlačí pomocí pěchovadla. Pomocí tohoto typu můžete zpracovávat také suché potraviny, jako jsou ořechová másla, sorbet nebo dětské příkrmy.

Můžete je použít na výrobu salsy nebo třeba kešu a burákového máslo. Tento typ je také nejlepší na čištění, většinu dílu stačí pouze opláchnout.

K dostání jsou také horizontální odšťavňovače, které mají místo šneka dvě hřídele. Ty do sebe přesně zapadají a při otáčení vtahují suroviny mezi sebe. Díky tomu jsou nejvhodnější pro zpracovávání listové zeleniny. Naopak při zpracovávání například mrkve je práce náročnější, protože je třeba na surovinu více tlačit. Hřídelové odšťavňovače se o něco hůře čistí

Vertikální

U vertikální odšťavňovačů je šnek uložen vertikálně a není potřeba používat pěchovadlo. Suroviny padají ke šneku sami a stačí je do přístroje vhazovat. Dokážou zpracovat všechny druhy surovin, a proto jsou velmi oblíbené. Jsou menší a lépe se čistí. Jejich největší výhodou je pohodlí při odšťavňování.

Hůře se s nimi však zpracovává listová zelenina. Pokud ji chcete na tomto typu odšťavňovat, je třeba prokládat ji tvrdou kořenovou zeleninou například mrkví nebo řepou. Někdy se mohou ucpávat, proto vybírejte pouze výrobky, které jsou vybaveny zpětným chodem.

Odstředivé

Odstředivé odšťavňovače jsou levnější, jejich nevýhodou je však velký odpad, provoz je tak dražší a přístroj hlučnější. Při použití tohoto typu dochází k vyšším teplotám, díky tomu se vytrácí ze surovin část živinového obsahu. Fungují na principu otočných nožů, které při velmi vysokých otáčkách suroviny nastrouhají a pomocí síta vytlačí šťávu.

Díky opravdu jemnému sítu se tyto odšťavňovače špatně čistí, což vás může v konečné fázi od používání odradit. Jsou vhodné pro zpracování malvic, citrusů a kořenové zeleniny. Hůř se s nimi zpracovávají měkké plody a listová zelenina, protože pří jejich zpracovávání dochází k ucpávání sítka.

Nejlépe si poradí s mrkví, pomeranči a jablky. Hotový nápoj má vodovou konzistenci, není tolik výživný a je nutné ho okamžitě vypít, protože díky velkému obsahu vzduchu může rychle oxidovat.

zpět k obsahu ↑

Výkon a počet otáček

Odstředivé a šnekové odšťavňovače fungují na různém principu a proto je u těchto parametrů velký rozdíl. Odstředivé odšťavňovače mají výkon v rozmezí 500 – 1 2 00 W.

Pro běžné domácí zpracovávání si vystačíte s výkonem kolem 700 W. Čím je výkon vyšší, tím jsou vyšší otáčky a tím rychleji bude přístroj suroviny zpracovávat. Na druhou stranu bude při vysokých otázkách docházet k zahřívání, které má na suroviny negativní vliv.

Šnekové odšťavňovače mají výkon v rozmezí 100 – 300 W. V tomto případě postačí, pokud bude mít spotřebič výkon kolem 150 W. Přístroj pracuje pomalu, suroviny se nezahřívají a nedochází k tak výrazné oxidaci, která má vliv na kvalitu i trvanlivost šťávy.

zpět k obsahu ↑

Velikost plnícího otvoru

Velikost plnící otvoru má vliv zejména na komfortní používání přístroje. V tomto případě je nejvýhodnější, aby měl odšťavňovač co největší plnící otvor. Díky tomu vám odpadne zdlouhavé krájení surovin na menší kousky, čím zkrátíte zejména čas přípravy.

Plnící otvor je závislý na síle motoru. Modely se slabším motorem mají plnící otvor okolo 4 – 5 cm. Díky tomu nebude při práci docházet k zadrhávání. Výkonnější typy mohou mít otvor o velikosti 6 – 9 cm.

zpět k obsahu ↑

Velikost nádoby na odpad

Velikost nádoby je důležitý parametr zejména v případě odstředivého odšťavňovače, který má při zpracování surovin větší množství odpadu. Ale ani v případě šnekového modelu byste tento parametr neměli úplně vypustit.

Některé odšťavňovače jsou řešeny tak, že po naplnění nádoby na odpad je nutné, celý přístroj rozebrat, nádoby vysypat, vše dát znovu dohromady a teprve poté znovu pokračovat v práci. Jiné mají nádobu samostatně a je tedy jednodušší nádobu vyprázdnit, ale ani v tomto případě se nevyhnete zastavení přístroje.

zpět k obsahu ↑

Velikost nádoby na šťávu

Součástí některých odšťavňovačů je také nádoba na šťávu. Výhodou je, že se všechna šťáva dostane bezpečně do nádoby, čímž zabráníte případnému znečištění přístroje nebo linky. Jednotlivé typy mají nádobu v rozmezí 700 ml – 3 litry. Běžná rodina si vystačí s objemem 1 litru. Jestliže nádoba není přímo součástí přístroje, můžete šťávou plnit přímo sklenice.

zpět k obsahu ↑

Funkce a příslušenství

Odšťavňovače jsou jednoduché přístroje, proto nečekejte žádné velké množství speciálních funkcí. Každý kvalitní model by měl být vybaven zpětným chodem. Praktická je také funkce Anti drip nebo dripStop.

Odšťavňovače s těmito funkcemi jsou vybaveny záklopkou, kterou lze zaslepit otvor, z něhož vytéká šťáva. Díky tomu můžete pohodlně vyměňovat sklenice, aniž byste cokoli ušpinili.

O vaši bezpečnost při práci se postará bezpečnostní systém. Ten zabrání zapnutí přístroje, pokud nejsou všechny části stroje ve správné poloze. A snad u všech modelů najdete protiskluzové nožičky, díky kterým bude odšťavňovač stát pevně na lince.

Součástí jednotlivých odšťavňovačů je i malé množství příslušenství. Balení nejčastěji obsahuje pěchovadlo a nádoby na odpad a šťávu. Pro snadnější čištění sítka bývá k dispozici praktický kartáček. Součástí dražších modelů je také sítko na smoothie a na studené dezerty.

Nejdražší odšťavňovače mají v příslušenství cedník pro odstranění pěny. Pokud do přístroje vložíte místo síta homogenizační pouzdro, můžete připravit také těstoviny, ořechové máslo, zmrzlinu, sorbet nebo umlít kávu. Díky nástavci na olej můžete doma lisovat také olej.

zpět k obsahu ↑

Značka

Velký výběr odšťavňovačů nabízí Concept. K dispozici máte přístroje, které využijete při běžné přípravě šťávy. Stejně tak můžete vybírat mezí výrobky značky Sencor, G21, Tefal nebo Bosch.

V menším množství je zastoupena Eta a Catler. Pokud si přejete zakoupit vysoce kvalitní přístroj, který vám kromě šťávy připraví i mnoho jiného, zaměřte se na výrobky značky Sana.

zpět k obsahu ↑

Cena

Nejlevnější odstředivé odšťavňovače jsou k dostání za necelých 1 000 Kč. I zde můžete objevit přístroje s vyšším výkonem a dostatečně velkým plnícím otvorem, které vám usnadní přípravu domácí šťávy.

Od 2 – 5 000 Kč jsou k dostání šnekové i odstředivé odšťavňovače s velkým výkonem, a funkcí antiStop. K dispozici máte i nějaké příslušenství.

Za cenu od 5 000 Kč lze koupit odšťavňovače s velkým plnícím otvorem a vysokým výkonem, ale také modely 3v1, s kterými zvládneme zpracovat mražené ovoce a připravit tak lahodný studený dezert nebo ledovou tříšť. Dále pak máte k dispozici sítko na přípravu smoothie.

K nejdražším typům patří také lisy na ovoce a zeleninu. Ty mají až o 40% větší výtěžnost než běžné odšťavňovače a to 2 fázovému postupu při výrobě šťávy. Vše co do přístroje vložíte, je nejdříve nadrceno a teprve poté dochází k samotnému lisování. Tyto přístroje jsou vhodné zejména pro zpracování rybízu, zvládnou však zpracovat vše, co do nich vložíte.

Pokud do přístroje investujete 10 a více tisíc, budete mít doma spotřebič, který využijete také pro přípravu dalších potravin. Je však na zvážení, jestli jste schopni využít vše, co vám tyto drahé a vysoce kvalitní přístroje umožní.

Porovnat ceny odšťavňovačů

zpět k obsahu ↑

Údržba

Údržba je u tohoto spotřebiče zásadní. Po každém použití je nutné celý přístroj důkladně vyčistit, aby se na něm nemnožily nebezpečné bakterie, které by mohly nápoj kontaminovat.

Nejhůře se čistí zejména sítko, v tomto případě oceníte kartáček, který bývá často součástí příslušenství. Ucpané sítko bývá živnou půdou pro bakterie, nehledě na to, že bude snižovat produktivitu přístroje.

Aby vás složitá údržba neodradila od používání odšťavňovače, vybírejte přístroje, které je možné úplně rozebrat a jednoduše omýt pod tekoucí vodou. Někdy je možné jednotlivé části vložit do myčky.

Je samozřejmé, že před samotným nákupem nebude vědět, jak snadno se který model čistí. V tomto případě je dobré zaměřit se i recenze jednotlivých modelů. Zde se o jednotlivých výrobcích dozvíte mnoho praktických informací.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jaké ovoce a zeleninu mohou zpracovat jednotlivé přístroje?

Šnekové odštavnovače jsou vhodné pro zpracování mrkve, řepy, celeru, jablek, hrušek nebo citrusů. Z listové zeleniny si poradí dobře také se zelím, řapíkatým celerem, špenátem, bylinkami a kapustou.

Bobuloviny jako rybíz, angrešt, maliny, borůvky, kiwi zvládne zpracovat vertikální typ. Ten si poradí také s ananasem, meruňkami, broskvemi nebo mangem. Odstředivé zpracují kvalitně jablka, hrušky a citrusy. Celkem dobře si poradí také s mrkví, řepou a celerem. Výkonnější odstředivý odšťavňovač zvládne zpracovat také zelí a kapustu.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Odšťavňování má blahodárný vliv na celkové zdraví. Díky přívalu vitamínů se zvýší vaše energie, takto připravená šťáva má pozitivní vliv také na mozek, zlepšuje imunitní systém a tím i odolnost proti nemocem. Díky odšťavňovači můžete obohatit jídelníček také o suroviny, kterým se normálně spíše vyhýbáte.

K neoblíbenějším šťávám patří ty, které jsou vybaveny v kombinaci mrkev – pomeranč. Multivitamin připravíte z mrkve, pomeranče, ananasu, jablka a citronu. Základní zeleninovou šťávu připravíte z řapíkatého celeru, červené řepy, okurky, mrkve, jablka a zázvoru.

Mrkev v kombinaci s jablkem a zázvorem vás postaví na nohy i v případě nemoci. A pokud chcete opravdovou bombu mezi šťávami, připravte ji ze všech vyjmenovaných surovin.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz