Přenosná ohniště

Oheň lidem poskytuje teplo, bezpečí a světlo již od nepaměti. Je také neocenitelným pomocníkem při přípravě jídla. Ačkoliv vám moderní kuchyň poskytne veškeré vymoženosti a komfort, nepohrdne téměř nikdo jednoduché přípravě právě na ohni. Oheň je totiž i centrum střetávání se s rodinnou a přáteli.

Postupem času se samozřejmě zvyšují nároky na vzhled i bezpečnost venkovního ohniště. Přenosné ohniště je skvělou variantou menších zahrad, ale pokud vám to vaše bydlení dovolí, můžete ohniště používat na terase nebo balkoně.

Díky přenosné variantě, nebudete muset provádět žádné úpravy zahrady, ohniště můžete používat i v závislosti na počasí. V chladnějších dnech ho můžete přenést na slunečné místo, v horku naopak posedět v příjemném chládku a opékat či grilovat můžete i v závětří.

Při výběru ohniště je třeba zvolit vhodný typ, velikost a materiál. Ohniště jsou k dostání v mnoha provedeních od jednoduchých, přes různě zdobená ohniště, která mohou mít motivy plamenů, zvířat a dalších.

Porovnat ceny přenosných ohnišť

Typy

Venkovní ohniště lze koupit v několika podobách. Oblíbenější je ohniště, které má tvar mísy a koupit můžete i podobu drátěného koše. Nádoba je pak umístěna nejčastěji na třech dostatečně stabilních nohách. Některá ohniště jsou k dostání bez dalšího příslušenství, jiné disponují nejčastěji roštem a koupit můžete také variantu s víkem.

Mísové

Toto ohniště je nejčastěji přirovnáváno k wok pánvi, díky tomuto tvaru je možné ohniště používat i za větrného počasí. Nádoba má různou velikost a hloubku a liší se i velikost a výška podstavce.

Tento jednoduchá varianta vám poslouží jako klasické ohniště, na kterém můžete opékat párky a špekáčky. Lze k němu však přikoupit další příslušenství a ohniště využijete i na grilování či rožnění.

Ohniště s roštem

Ohniště v kombinaci s roštem již využijete k běžnému opékání, ale také grilování. Výhodou grilování na ohništi je možnost zůstat s přáteli či rodinou během přípravy jídla pohromadě.

Nevýhodou klasických grilů je to, že osoba, která pochoutky připravuje je více či méně separovaná od ostatních, přenosné ohniště tak přináší lepší kulturu grilování. I k tomuto typu je možné zakoupit další příslušenství, které vám grilování ještě více zjednoduší nebo zatraktivní.

Koš

Koupit můžete i podobu koše. Hořící kovový koš můžete znát i z různých venkovních akcí, kdy se jedná o variantu umožňující vám využít sálající teplo k ohřátí. I koš můžete použít k opékání, nečekejte však přílišný komfort. Z mezer koše často žhavé uhlíky vypadávají, což může být nebezpečné.

zpět k obsahu ↑

Velikost

Velikost ohniště je při výběru zásadní. Ohniště by mělo pohodlně posloužit celé rodině, vhodná je i rezerva pro návštěvu.

Malá ohniště mají rozměr v rozmezí 35 – 60 cm, vhodná jsou pro 2 – 4 osoby. Díky malému rozměru je můžete snadno převážet a využít je můžete při rybaření či kempování.

Pro klasickou rodinu jsou vhodnější ohniště s průměrem v rozmezí 60 – 80 cm. Menší rozměr je vhodný pro 4 osoby, ty větší může využít až 6 osob. V současné době se nejvíce prodávají ohniště s průměrem v rozmezí 70 – 80 cm. Jejich hmotnost se pohybuje v rozmezí 12 – 15 kg.

Největší ohniště mají průměr v rozmezí 80 – 100 cm a pro pohodlné opékání či grilování je využije více osob. Nevýhodou velkých ohnišť je složitější přemísťování a větší hmotnost, která se pohybuje kolem 22 kg.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Přenosná ohniště jsou vyrobená z litiny nebo oceli. Nejkvalitnější ohniště jsou vyrobena ze surové oceli. Tento materiál nemá žádnou další povrchovou úpravu. Při výběru materiálu si pohlídejte tloušťku, ta by měla být minimálně 2 mm.

Koupit můžete i levná a tenká ohniště, které se však mohou vlivem žáru zdeformovat. Větší komfort vám poskytne ohniště s tloušťkou plechu 3 a více mm.

Ohniště jsou opatřeny povrchovými materiály. Barvy by měly odolat vysokému žáru a z hlediska zdravotní nezávadnosti musí být netoxické. Co se týká konstrukčního řešení, je vhodnější koupit ohniště spojené pomocí pájených spojů. Vyhnout byste se naopak měli ohništím, jejichž spoje jsou šroubované.

Kromě materiálů můžete vybírat i z mnoha různých tvarů a provedení. Klasiku tvoří jednoduchá avšak účelná ohniště, ale koupit můžete i krásná designová ohniště, který podtrhnou moderní ráz zahrady.

zpět k obsahu ↑

Příslušenství

K přenosnému ohništi je možné koupit poměrně velké množství příslušenství. Základ tvoří nářadí určené ke grilování. K dostání jsou různé kleště, opékací vidle a obracečky. Od dlouhého držení opékací vidlice vám zachrání podpěra.

V případě, že vaše ohniště nedisponuje roštem, můžete přikoupit i ten. Ti, kdo patří mezi milovníky rožnění, mohou zakoupit i nějakou podobu rožně. Zdravě grilovat můžete pomocí grilovacího kamene a kotlíkový guláš a jiné dobroty připravíte díky kotlíku.

Drátěné kryty ochrání vás i vaše blízké před létajícími jiskrami a oheň snadno uhasíte díky poklopu. Víko však poslouží i jako ochrana před deštěm, hmyzem nebo jinými nečistotami.

zpět k obsahu ↑

Značka

Přenosná ohniště jsou k dostání v různé kvalitě. U podezřele levných výrobků může docházet k rychlému vypalování a sloupávání barvy.

Do kontaktu tak můžete přijít se škodlivými karcinogeny. Z tohoto důvodu se vyplatí preferovat prověřeného výrobce, který vám bude ručit zdravotně nezávadným materiálem. Z těch kvalitních můžeme jmenovat CookKing, Aga, Ecellent, Fieldmann, ProGarden, Cattara, Korono nebo Blumfeldt.

zpět k obsahu ↑

Cena

Jednoduchá ohniště s nízkými nožkami můžete koupit od 1 000 Kč. V případě příliš krátkých nohou se nedoporučuje ohniště použít přímo na trávě, kterou může žár ohně spálit.

Od 1 – 2 000 Kč již koupíte větší ohniště různých tvarů, které má delší podstavce a používat je můžete bez obav kdekoliv. Tyto modely jsou již často doplněny o rošt i víko.

Vyšší cenová skupina vám umožní koupit jednoduchá i designově vyvedená ohniště z kvalitnějších materiálů. Jejich cena se pohybuje nejčastěji od 3 – 7 000 Kč, ale koupit můžete i dražší modely.

Porovnat ceny přenosných ohnišť

zpět k obsahu ↑

Údržba

Údržba přenosného ohniště není nijak složitá. U bezroštových ohnišť se budete starat pouze o popel. Pravidelné čištění bude vyžadovat pouze rošt nebo ostatní příslušenství. Rošt budete čistit pomocí kartáče a oblíbená varianta je i vypalování.

Po skončení sezóny je vhodné k čištění použít i běžné prostředky, díky kterým dokonale odstraníte veškeré připečené zbytky i další nečistoty. Před zahájením sezóny je opět vhodné nechat rošt vypálit.

Možné korozi můžete zabránit tím, že vnitřní část ohniště ošetříte potravinářským olejem, který aplikujete v tenké vrstvě. Jestliže už nějakou rez objevíte, odstraníte ji pomocí brusného papíru a vnější části můžete ošetřit lakem, který odolá vysokému žáru.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Co je vhodné k zatápění?

Opékat můžete stejně jako v jiných ohništích na dobře vyschlém měkkém i tvrdém dřevě. Pokud budete grilovat, použijete brikety nebo dřevěné uhlí.

Oheň by neměl být hašen za pomoci vody. K hašení se doporučuje zakoupit víko, ale použít můžete také písek. Popel je možné použít jako hnojivo ke stromům a keřům a umístit ho můžete i do kompostéru.

Je možné k ohništi přikoupit rožeň?

Rožnění je velmi oblíbený způsob přípravy masa. Rožeň je možné přikoupit ke grilům i ohništím. Výhodou grilování na ohništi je možnost opékat i větší kus masa, který by se do běžného grilu nevešel.

Grilovací jehla je k dostání v různých velikostech a vybrat tak můžete prakticky k jakémukoliv ohništi. Jehla se umístí na rožeň, vybrat můžete levnější variantu bez motoru nebo pohodlnější s motorem.

Co je grilovací kámen?

Grilovací kámen je další příslušenství, které můžete k ohništi přikoupit. Výhodou kamene je zdravé grilování, bez nutnosti používat větší množství oleje. Kromě toho můžete díky celistvé ploše kamene připravovat i malé kousky masa, zeleniny, ovoce nebo hub.

Kámen se umístí na grilovací rošt a použít je můžete na ohništi, ale zdravě grilovat můžete i na plynovém hořáku, sklokeramické desce, pečící troubě nebo běžném grilu. Grilovací kámen je k dostání v různých velikostech a vybírat můžete i z několika materiálů.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Přenosné ohniště využijete při posezení s rodinou i přáteli. Díky jeho dlouhé životnosti u něj můžete strávit řadu krásných letních večerů. Při výběru zohledněte potřebnou velikost a zaměřte se i na tloušťku materiálu. Díky možnému příslušenství můžete připravovat maso i zeleninu zdravě a uvařit si můžete i guláš nebo polévku.

Aby bylo používání ohniště bezpečné, mělo by být umístěno na rovném povrchu v bezpečné vzdálenosti od větví stromů nebo keřů. Ideální je ohniště umístit na štěrk, beton, cihly nebo kamenné desky. Okolí ohniště by mělo umožňovat dostačený prostor pro sezení i manipulaci s horkým jídlem.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz