Sušičky na maso

Sušené maso, známé jako jerky, je zdravá a vyhledávaná pochoutka, kterou oceníte jako zdravou svačinku i delikatesu například při lenošení u televize. Usušit můžete hovězí, vepřové, krůtí, zvěřinu nebo ryby. Příprava domácího sušeného masa není nijak složité, stačí očištěné maso nakrájet na cca 3 mm proužky. Ty následně naložíte do připravené marinády a necháte marinovat cca 6 hodin, lépe však přes noc. Poté kousky masa položíte na sušící síta a sušíte při teplotě 60 – 80°C po dobu cca 6 hodin. Že je maso dokonale suché poznáte tak, že bude při ohýbání praskat, nemělo by se však lámat.

Maso budete moci sušit na klasické sušičce ovoce, použít však můžete takovou, která vám umožní nastavit vyšší teplotu. Maso je nutné sušit při vyšší teplotě než ovoce nebo zeleninu. Při procesu sušení je nutné maso zbavit choroboplodných zárodků a škodlivých bakterií.

Sušičky potravin se liší svým tvarem, kapacitou, výrobním materiálem i případnými funkcemi. Výběr té pravé souvisí především s tím, jak často budete chtít sušičku používat a co vše budete chtít sušit. Za uživatelsky komfortnější jsou považovány hranaté sušičky. Tyto sušičky zpravidla nabízí více funkcí a pro pravidelné sušení masa jsou tak vhodnější. Méně náročným konzumentům však postačí i levnější kruhové sušičky potravin.

Porovnat ceny sušiček

Typy

Sušičky potravin lze rozdělit na dva hlavní typy podle tvaru a způsobu používání.

Kulaté sušičky

Tyto sušičky mají motor umístěn ve spodní části, o sušení potravin se stará vertikální proudění vzduchu. Teplý vzduch, který sušička produkuje, stoupá směrem vzhůru a jeho distribuce není rovnoměrná. Potraviny umístěné ve spodní části se budou jednoduše sušit rychleji a plata tak budete muset pravidelně prohazovat.

Kulaté sušičky se vyrábí z plastu, jsou levnější a mívají méně funkcí. Jejich výhodou je skutečnost, že k nim lze dokupovat další síta i jiné prvky. Přesto jsou tyto sušičky vhodnější spíše pro méně náročné uživatele.

Hranaté sušičky

V hranaté sušičce proudí vzduch horizontálně, díky tomu je jeho distribuce rovnoměrná. Topné těleso se nachází v její boční části a teplo se dostane ve stejné intenzitě ke všem potravinám. Sušení je tedy pohodlnější, protože nemusíte myslet na prohazování sít. Konečný výsledek pak bude o poznání lepší, než kdybyste použili sušičku kulatou.

Tyto sušičky však mají pevně danou velikost a neumožní vám přidávat další síta. V jejich případě tak musíte přesně vědět, jaká kapacita pro vás bude dostatečná. Hranaté sušičky mívají více funkcí a ideální jsou pro náročnější uživatele, kteří budou maso i jiné suroviny sušit pravidelně.

Příkon

Příkon je parametr, který souvisí se spotřebou energie, kterou sušička pro svůj provoz potřebuje. Zároveň však určuje, kolik času bude sušička k sušení potřebovat. Obvykle se příkon sušiček pohybuje od 220 – 1 000 W. Pro domácí sušení si vystačíte se sušičkou, jejíž příkon bude okolo 500 W.

Kapacita

Kapacita sušičky je vyjádřena celkovým rozměrem i počtem sušících sít. Oblíbené jsou sušičky s 5 – 6 síty, ale koupit můžete i variantu s 10 sušícími síty. V tomto ohledu si lépe vedou kulaté sušičky, které umožňují síta přidávat.

Výkonnější modely utáhnout až dvojnásobný počet sít. Použít však budete moci pouze originální síta, přičemž každý výrobce uvádí, maximální počet táců, které budete moci použít. Pakliže to s počtem sít přeženete, bude docházet k nežádoucímu přehřívání motoru. Naopak omezené možnosti nabízí sušičky hranaté, v jejich případě síta přidávat nemůžete.

  • Kulaté sušičky – jsou k dostání v různých velikostech. Velikost však neurčuje jenom počet, ale i průměr sušících sít. Nejmenší sušičky bávají vybaveny síty s průměrem do 250cm, střední velikost mívá síta s průměrem okolo 30 cm a největší sušička může mít síto s průměrem větším než 33 cm.
  • Hranaté – u hranatých sušiček se udává rozměr v cm2. Menší sušičky mívají síta s velikostí okolo 700 cm2. Největší sušičky mají velikost síta okolo 1 000 cm2. Průměrná je pak velikost od 800 – 900 cm2.

Materiál

Sušičky potravin se vyrábí z plastu nebo nerezu. Pokud kupujete sušičku určenou především k sušení masa, bude pro vás nerezová sušička vhodnější. Nerez je mnohem kvalitnější a sušička mnohem lépe ustojí vyšší teplotu, které maso při svém zpracovávání vyžaduje. Za nerezovou sušičku si však budete muset připlatit. Naopak zcela nevhodné jsou levné plastové sušičky. V jejich případě jsou síta vyrobena z nekvalitního plastu, který může vlivem vyšší teploty poměrně rychle praskat.

Hlučnost

Aby sušička maso usušila, musí být v provozu několik hodin. Aby vás sušička při práci nijak nerušila, měli byste se zaměřit i na jejich hlučnost. Za tiché lze považovat sušičky s hlučností okolo 20 dB. Standardně se však hlučnost pohybuje v rozmezí 45 – 55 dB. Hlučnost sušičky souvisí i s pořizovací cenou. Čím je sušička hlučnější, tím více za ni budete muset zaplatit.

Možnosti

Sušičky potravin se liší i svojí výbavou a způsobem ovládání. Každá sušička by vám měla umožnit využívat několik sušících programů. K základnímu vybavení patří i bezpečnostní prvky v podobě tepelných pojistek.

  • Ovládání – levnější sušičky lze ovládat pomocí otočných koleček. Dražší mívají ovládání digitální. K dispozici budete mít dotykový displej, na kterém budete moci nastavovat různé funkce. Poměrně běžné jsou i sušičky, které nabízí obě možnosti.
  • Teplota sušení – maso je nutné sušit při vyšších teplotě, která ho dokáže zbavit choroboplodných zárodků a zároveň zamezí případnému šíření bakterií. Maso je třeba sušit při teplotě 60 – 80 °C. Teplotu sušení by mělo být možné dle potřeby nastavit.
  • Časovač – díky časovači můžete nastavit přesnou dobu sušení. Využívat tak můžete levnější noční tarif, což se vyplatí zejména u hranatých sušiček, které suší maso rovnoměrně.
  • Automatické vypnutí – další praktická funkce, která sušičku vypne, po uplynutí nastavené doby, ale i v případě, kdy se bude přehřívat.
  • Infračervené záření – je funkce, kterou nabízí dražší sušičky potravin. Díky infra záření je sušení rychlejší, a navíc si sušené potraviny zachovají větší množství vitamínů, vlákniny i minerálů.

Kromě funkcí se zajímejte o dostupnost příslušenství. Kromě náhradních sít můžete přikoupit síťované pláty určené k sušení bylinek, odkapávací miska se bude hodit při sušení masa i ovoce.

Značka

Sušit potraviny budete moci na sušičce značky Concept, G21, Sencor, Vigan, Eta, Tescoma, ECG nebo třeba Vigan. Každý výrobce nabízí sušičky v různé kvalitě i velikosti. Vybrat si tak budou moci méně i více nároční uživatelé.

Cena

Sušička ovoce je poměrně dostupným pomocníkem. Malé plastové sušičky s cca 5 platy budete moci koupit za méně než 1 000 Kč. V jejich případě si však ověřte, zda sušička dosahuje potřebného výkonu, teploty a zajímat byste se měli i o kvalitu plastu.

Z odolnějšího plastu budou vyrobeny sušičky s cenou od 1 500 – 3 000 Kč. Za necelé 3 000 Kč již bude moci koupit menší nerezové sušičky. Za velkou nerezovou sušičku zaplatíte více než 10 000 Kč.

Porovnat ceny sušiček

Otázky a odpovědi

Jaké maso je vhodné sušit?

Nejžádanější je pravděpodobně sušené hovězí. Sušit můžete pravou svíčkovou nebo dostupnější zadní kýtu. Toto maso má minimum tuku, šlach a pojiv a jeho zpracování je jednoduché.

Pokud preferujete vepřové, můžete zvolit vepřový ořech, panenku nebo pečeni. Oblíbené je i dietní krůtí maso, sušit můžete i maso z bažanta nebo divočáka. V případě ryb je třeba sušit pouze čerstvé ryby. Vyzkoušet můžete sušenou tresku, makrelu, mořského ďasa, platýze nebo třeba sledě.

Jak usušené maso skladovat?

Po usušení je nutné nechat maso dobře vychladnout, poté ho můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Uložit byste ho měli na chladné, temné místo. Sušené maso je však náchylné k vlhnutí, proto se ho doporučuje připravovat spíše v malém množství.

Proč konzumovat sušené maso?

Sušené maso je dokonalou zásobárnou energie. Dokonale vás dokáže nakopnout během náročných outdoorových aktivit. Maso obsahuje velké množství živočišných bílkovin. Při konzumaci sušeného masa však nezapomeňte zohlednit i jednu jeho velkou nevýhodu.

Před sušením se maso nakládá do marinády, která zpravidla obsahuje větší množství soli. Proto tuto pochoutku konzumujte v rozumném množství, abyste denní příděl soli zbytečně nepřekračovali. Pro někoho může být sušené maso hůře stravitelné a je tak nutné ho nejprve dokonale rozžvýkat.

Závěr

Pomocí sušičky na maso budete moci doma připravit zdravou variantu sušeného masa. Výhodou domácího sušení je, že můžete připravit maso, které vám bude zcela vyhovovat svojí chutí a jeho cena bude mnohem nižší, než kdybyste maso pravidelně kupovali. Maso usušíte v dostatečně kvalitní kulaté nebo hranaté sušičce. Důležité je, aby bylo možné sušit při teplotě alespoň 60° C.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.masohere.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (70 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo