Šunkovary

Uzeniny jsou velmi oblíbené a jsou součástí jídelníčku snad v každé rodině. Jsou k dostání v mnoha podobách a bohužel i v mnoha kvalitách. Uzeniny obecně nepatří mezi potraviny, bez kterých se vaše tělo neobejde, a mnohé studie navíc ukazují, že je jejich konzumace nejen nezdravá, ale přímo život ohrožující.

Procesem uzení se do potravin dostávají škodlivé látky, více nezdravá je však samotná konzervace uzenin. Ta probíhá nejčastěji pomocí rychlosolí, které obsahují dusitan sodný. Dusitan sodný se přeměňuje během procesu konzervování na karcinogenní látky, ty jsou škodlivé zejména pro střeva.

Pokud si neumíte den bez uzenin představit a konzumujete je ve větším množství, vystavujete se zvýšenému riziku onemocnění rakovinou, obezitě nebo vysokému krevnímu tlaku. Větší riziko je samozřejmě u méně kvalitních uzenin, podstatně lépe jsou na tom kvalitnější výrobky z vysokým procentem masa.

Jestliže patříte mezi milovníky šunky a rádi byste sobě i svým blízkým podávali šunku v co nejvyšší kvalitě bez přidaných nežádoucích chemických látek, zamyslete se nad nákupem šunkovaru. Ten vám umožní snadnou domácí výrobu z vámi zvoleného kvalitního masa.

Porovnat ceny šunkovarů

Co je šunkovar?

Šunkovar je různě velká a tvarovaná nádoba, do které se vkládá připravená masová směs. Ta je pak pomocí přítlačného mechanismu dostatečně stlačena. Díky tomuto systému se směs při vaření pevně spojí a po dovaření se tak nebude rozpadat.

Maso je třeba do šunkovaru vložit do mikrotenového sáčku a poté pevně uzavřený šunkovar téměř celý ponořit do vodní lázně a vařit při teplotě 70–80 °C alespoň 1,5 hodiny.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Šunkovary jsou jednoduchá zařízení, která vám poslouží pouze při výrobě šunky. Lze je tedy rozdělit pouze podle materiálu, z kterého jsou vyrobeny. Šunkovary jsou běžně k dostání v nerezové, plastové nebo hliněné podobě.

Nerez

Nerez je velmi kvalitní materiál, který rovnoměrně vede teplo a má vysokou odolností. Nerezové výrobky patří k těm dražším, výhodou je však dlouhá životnost i snadná údržba. Po použití je možné přípravek mýt v myčce.

Plast

Plastové šunkovary patří mezi nejlevnější, což je dáno především jejich omezenou životností. I plast je materiál, který dobře vede teplo a díky tomu ho můžete zahřát na potřebnou teplotu.

Hliník

Hliníkové šunkovary se rychle zahřívají a dobře rozvádí teplo uvnitř nádoby. Díky tomu je vše uvařeno rychleji. Výhodou hliníku je i malá hmotnost.

zpět k obsahu ↑

Kapacita

To kolik šunky zvládne zařízení připravit je zásadní údaj. Vhodnou velikost vybírejte podle členů rodiny. Pokud nebudete chtít používat rychlosoli, je vhodnější volit raději menší rozměry, vzhledem k menší trvanlivosti.

Šunkovary pro domácí použití umožňují připravit 0,5 – 3 kg šunky. Klasické rodině postačí velikost od 1 – 2 kg.

zpět k obsahu ↑

Konstrukce

Šunkovary jsou velice jednoduchá zřízení, které se skládají jen z několika málo částí. První je tělo přístroje, které může mít různé tvary, velmi důležitou část tvoří pružiny.

Jejich úkolem je co nejvíce maso stlačit, aby po uvaření drželo pevný tvar a nerozpadalo se při krájení. Proto při výběru zkontrolujte i materiál a tvar pružin.

To, jestli jsou pružiny schopné vyvinout dostatečný tlak, vám zaručí zejména kvalitní výrobce. Proto je vhodné vybírat šunkovar u výrobce, s jehož výrobky máte dobré zkušenosti a přihlédnout můžete i k recenzím jednotlivých výrobků.

Poslední částí zařízení je víko, které by mělo být opatřeno zámkem. Praktické jsou modely, které disponují teploměrem a držáky, které umožnění šunkovar při vaření uchytit v hrnci, ve kterém se bude vařit.

Teploměr vám umožní během vaření kontrolovat teplotu šunky. Tu jde u výrobků, které jsou s teploměrem dodávány, zasunout do masa díky speciálnímu otvoru, kterým je vybaveno víko. Je to praktické, protože nebudete během přípravy muset šunkovar otevírat a maso přeměřovat.

Některé modely jsou dodávány se sáčky, ve kterých se šunka standardně připravuje. Lze ji připravovat i bez sáčků, ale vyndat hotovou šunku není v tomto případě nic snadného a tento postup zřejmě nebudete chtít opakovat. Náhradní sáčky by měly být součástí výrobků všech kvalitních výrobců.

zpět k obsahu ↑

Tvar

Šunkovary jsou nejčastěji vyráběny ve tvaru válce, méně často pak ve tvaru obdélníku. Válcové šunkovary jsou oblíbené zejména díky tomu, že je můžete vložit do klasicky velkého hrnce, ve kterém ji pak budete vařit.

V případě obdélníkového tvaru může být obtížnější najít vhodnou nádobu, ve které šunku uvaříte. Kromě toho musíte zohlednit i provedení vašeho sporáku. Hranolové šunkovary jsou vyráběny ve větších rozměrech a jsou tedy vhodnější spíše pro komerční využití.

zpět k obsahu ↑

Značka

K oblíbeným výrobkům patří šunkovary Orion nebo Tescoma. Tradiční kulatou šunku vyrobíte také s pomocí výrobků značek Toto, Banquet, Edelhoff nebo Kinekus.

Hranatou šunku zvládnou šunkovary od českého výrobce INNA, jejíž výrobky jsou vyrobeny z kvalitní silné slitiny hliníku. Tyto šunkovary jsou speciální i v systému zavírání a s jejich pomocí můžete kromě šunky připravit paštiky nebo galantiny, nebo různé úpravy brambor a zeleniny.

zpět k obsahu ↑

Cena

Kvalitní válcové šunkovary koupíte za cenu od cca 300 – 700 Kč. Zásadní je především velikost nádobí, dražší modely jsou doplněny teploměrem.

Různé hranaté nádoby jsou o něco dražší a lze je koupit v cenovém rozmezí od cca 850 – 1 500 Kč. I v tomto případě je zásadní především množství masa, které výrobky umožňují zpracovat.

Porovnat ceny šunkovarů

zpět k obsahu ↑

Údržba

Šunkovary jsou vyrobené z materiálů, které umožňují mytí v myčce. To jestli je možné vkládat do myčky všechny části, by mělo být uvedeno v příbalovém letáku přímo od výrobce.

Při výrobě šunky se však ve většině případů příliš neušpiní, vzhledem ke skutečnosti, že je šunka vložena do sáčku. Stačí je tedy opláchnout pod tekoucí vodou.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jaké maso mohu při výrobě domácí šunky použít?

Pro výrobu šunky je vhodné vepřové, hovězí, králičí i kuřecí maso. Maso by mělo být co nejvíce kvalitní a především čerstvé. Je ale možné použít i více druhů masa, a jestliže se nebojíte experimentovat, můžete svoji šunku ochutit různým kořením, ořechy nebo medem.

Na kolik vyjde domácí šunka?

Cena domácí šunky je závislá zejména na ceně masa, ze které je vyrobena? 100 g koupená opravdu kvalitní šunky stojí cca 40 Kč, což je tedy 400 Kč za kilogram.

Ať už použijete jakékoliv maso a šunku vyrobíte doma, dostanete mnohem kvalitnější surovinu za menší cenu. Znatelně lépe pak na tom budou ti, kteří použijí maso z vlastního chovu.

Kolik je nutné dát do šunky soli?

Na 1 kg masa je možné použít nejvíce 25 g soli. Pokud dáte soli méně, bude vhodnější pro děti nebo osoby, které trpí vysokým krevním tlakem.

Co je Praganda?

Praganda je řeznická rychlosůl, která se používá při výrobě masných výrobků. Obsahuje dusitany, díky kterým jsou uzeniny růžové a mají delší dobu trvanlivosti.

Ve směsi se nachází kamenná sůl, přírodní sladidla nebo cukry, dusitan sodný a někdy i jód. Co se týká výrobě domácí šunky, není nezbytně nutné, abyste ji používaly. Často se používá kombinace klasické soli a rychlosoli.

zpět k obsahu ↑

Tipy na recepty

Receptů, podle kterých lze připravit šunku v šunkovaru je mnoho, všechny mají téměř stejný postup a liší se pouze použitými surovinami. Některé výrobky jsou pak dodávány s praktickou kuchařkou, která vás může v začátcích inspirovat.

Vepřová šunka

Na přípravu budete potřebovat: 1 kg opracované vepřové kýty, 20 – 25 g soli (může být i méně), poctivou lžičku cukru moučky a 100 ml studené vody. Opracované a nejlépe opravdu libové vepřové maso nakrájejte na menší kostky. Poté maso posypejte moučkovým cukrem a důkladně ho do masa zapracujte.

Ve 100 ml vody rozpusťte sůl. Až je sůl důkladně rozpuštěná přilévejte ji postupně k maso a opět vše důkladně prohnětete ručně nebo elektrickým hnětačem.

Směs přikryjte sáčkem, aby neosychala a vložte na 3 dny do lednice. V průběhu, kdy je maso odloženo v lednici je dobré ho alespoň 2x denně promíchat.

Po 3 dnech část masa namelte, přidejte k větším kostkám a znovu promíchejte. Do šunkovaru vložte sáček a po částech vkládejte maso, které důkladně stlačujte. Sáček zavažte a na několika místech propíchněte, aby se zbylý vzduch dostal ven. Uzavřený šunkovar vložte do hrnce s vodou a vařte na 70 – 75° asi 1,5 hodiny.

Králičí šunka

1 kg opracovaného králičího masa, 100 ml vody, 15 g soli a 5 g rychlosoli Praganda, lžička medu, 2 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu.

Část masa umelte a část nakrájejte na kostky, ve vodě rozpusťte obě soli a med a přidejte k masu. Vše důkladně zapracujte. Přidejte pepř a opět zapracujte. Hotovou směs přikryjte sáčkem a nechte 1 den uležet. Do šunkovaru vložte sáček, natlačte do něj maso a vařte asi 90 minut na 80°C.

Galantína

Pod názvem galantina se skrývá masová roláda, která je plněná různými nádivkami. Peče se v troubě ve vodní lázni a je podávána za studena a doplněna o pikantní doplňky jako například brusinky nebo chutney. Receptů jak galantinu připravit je spousta a inspirovat se můžete na internetových stránkách.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Připravit domácí šunku je opravdu jednoduché, použít můžete jakékoliv maso a různě zvolenými dochucovadly vykouzlit šunku různých chutí.

Šunkovar vybírejte s ohledem na požadavky vaší rodiny, domácí šunka připravovaná bez rychlosolí má kratší dobu trvanlivosti.

Pro snadnější a přehlednější přípravu je lepší vybírat modely doplněné o teploměr. Jestliže chcete pomocí šunkovarů připravovat i jiné pochutiny, zejména paštiky, vybírejte některou hranatou variantu.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz