Sušičky ovoce (sušičky potravin)

Sušení potravin je nejstarší způsob uchování. Sušit můžete ovoce, zeleninu, maso, houby, bylinky a také ořechy. Dříve se k sušení využívalo slunce nebo teplo trouby. I v dnešní době můžete tyto zdroje tepla využívat, větší komfort vám však poskytne sušička ovoce.

Sušička ovoce je elektrický spotřebič, který je přímo určený k sušení potravin. Její hlavní výhodou je udržování správné teploty, poměrně nízký odběr energie, možnost vršit na sebe několik plat s různými surovinami a celková snadnost sušení.

Porovnat ceny sušiček ovoce

Proč potraviny sušit

Pomocí sušičky můžete zpracovat větší množství ovoce a zeleniny, které by se mohlo jinak zkazit. Sušení je zdravější způsob než například zavařování, protože do takto zpracovaného ovoce nemusíte přidávat žádné další cukry. Sušením zbavíte ovoce a zeleninu až 80 % vody, proto se nemusíte bát, že vám zplesniví nebo se jinak znehodnotí.

Princip sušení je založen na dlouhodobém zahřívání potravin, tím se zabrání množení mikroorganismům. Takto zpracované potraviny vám vydrží i celý rok. Sušenou zeleninu můžete přidávat do polévek nebo omáček, ovoce do koláčů, čajů nebo je konzumovat přímo.

zpět k obsahu ↑

Jak velkou sušičku vybrat

Zásadním parametrem je u tohoto výrobku velikost. To jak velkou sušičku budete potřebovat, závisí především na tom, jaké a kolik potravin budete chtít zpracovávat.

V případě, že máte doma zahradu a rozhodnete se takto zpracovávat zeleninu, bylinky a ovoce, bude vám vyhovovat více prostorná sušička, pro občasné sušení ovocných křížal si vystačíte s menším modelem.

U tohoto spotřebiče není velikost myšlena robustností spotřebiče, ale množstvím plat, která budete využívat. Sušičky jsou dodávány se 3 – 15 platy, nejčastěji se prodává v kombinaci s 5 platy.

Velikost plat je v rozmezí 20 – 40 cm. Jednotlivé modely však umožňují přídavná plata dokoupit. To kolik sušících plat je schopná sušička utáhnout závisí na jejím výkonu a tato informace je často napsaná v návodu u každého výrobku.

zpět k obsahu ↑

Tvar sušičky

Sušička může mít kulatý nebo hranatý tvar. Každý tvar je v něčem specifický.

Kruhový tvar

U kruhové sušičky je motor umístěn ve spodní části výrobku a teplo stoupá zespodu nahoru. Kulatá sušící plata se skládají na sebe.

Nevýhodou tohoto řešení je to, že je sušení nerovnoměrné, protože spodní plata se ohřívají více a je nutné je během procesu sušení občas prohazovat. Není to nic složitého, ale je třeba na tuto skutečnost myslet.

U sušičky s kulatým otvorem se také může stát, že z ovoce bude odkapávat šťáva. Abyste předešli možnému poškození motoru, vybírejte sušičku, k jejíž výbavě patří i tác bez otvorů, který šťávu nebo jiné nečistoty zachytí. Kulatá sušička také umožňuje dokupování přídavných plat.

Hranatý tvar

Motor sušinky je u tohoto typu umístěn na boku a tácy se vkládají do sušičky jako plechy do trouby. V tomto případě probíhá sušení rovnoměrně, odpadá tak nutnost přehazování táců, jako u kruhových typů. Tácy jsou vysouvací, takže můžete průběh sušení pohodlně kontrolovat. Hranaté sušičky neumožňují přikupování dalších sušících plat.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Kulaté sušičky bývají vyrobené převážně z plastu, hranaté mohou být nerezové. Cena je u hranatých vyšší, kulaté sušičky můžete koupit i velmi levně. U levných modelů je velké nebezpečí, že budou vyrobeny z nekvalitního plastu, který může vlivem vysokých teplot praskat a rozpadat se. Doporučujeme se tedy podezřele levným výrobkům vyhýbat.

Od výrobního materiálu se pak odvíjí i celková hmotnost výrobku. Hmotnost plastových sušiček se pohybuje kolem 2 kg, u nerezových pak může vystoupat i k 10 kg.

zpět k obsahu ↑

Výkon a příkon

Výkon se u těchto výrobků pohybuje v rozmezí 200 – 1 000 W. Pro běžné domácí sušení si vystačíte s výkonem kolem 500 W.

Příkon je pak v rozmezí 230 – 630 W. S vyšším výkonem stoupá spotřeba elektrické energie, pokud však koupíte spotřebič s příliš nízkým výkonem, nebude možné dokupovat další plata, protože je sušička nebude schopná prosušit.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Sušička je jednoduchý spotřebič, u kterého není třeba žádných speciálních funkcí. Některé modely však určité funkce nabízejí a jsou to zejména tyto:

Regulací teploty

Touto funkcí by měly být vybaveny všechny sušičky. Tato funkce umožňuje sušičku používat na všechny možné suroviny. To, jaké teplota je při sušení ovoce, zeleniny nebo masa třeba je navíc často stručně popsáno v návodu.

Špatně zvolená teplota má přímý vliv na kvalitu sušených potravin. Nízké teploty mohou vést k plesnivění, vysoké pak ničí prospěšné látky, které je nutné zachovat. Levnější sušičky je možné regulovat pomocí knoflíků nebo otočných koleček, drahé modely mají přednastavené programy a sušení probíhá automaticky.

Otočný kruh

Součástí některých kruhových sušiček je otočný kruh, díky kterým se plata při sušení otáčí. Tento efekt má vliv na lepší cirkulaci vzduchu.

Časovač

S časovačem se setkáte jen u některých dražších sušiček. Díky časovači se sušička po uplynutí nastavené doby sama vypne. To jestli je surovina prosušená dostatečně, však musíte zkontrolovat a pokud to tak není, budete ji muset ještě dosušit. Časovač je výhodný v tom, že v případě, že na sušičku zapomenete, nebudou suroviny přesušené nebo spálené.

Zvukový signál

Upozorní vás na skončení zvoleného programu. Se zvukovým signálem se setkáte u sušiček, které jsou vybaveny časovačem.

Bezpečnostní spínač

Některé modely jsou vybaveny bezpečnostním spínačem, který po dlouhodobém provozu sušičku vypne

zpět k obsahu ↑

Počet programů

Co se týká programů, můžete se setkat zejména s těmito:

  • Fast – neboli rychlé sušení. Program je vhodný zejména u sušení masa, díky tomu je maso usušené rychle a uchová si potřebné živiny.
  • Raw – zde je teplota kolem 42°C. Díky této teplotě v potravinách zůstanou potřebné živiny.
  • Combo – program vhodný pro sušení šťavnatých potravin jako jsou švestky, hroznové víno nebo rajčata. Tento program střídá teploty od vysoké po nižší.
  • Low – sušení při nízkých teplotách.
zpět k obsahu ↑

Příslušenství

K jednotlivým modelům můžete dokupovat některé příslušenství. V případě kruhových sušiček to jsou zejména již zmiňovaná náhradní plata. K dostání jsou pak také speciální plata.

Při sušení bylin využijete síťované tácy, které zabrání propadávání malých kousků. Odkapávací tác zabrání stékání šťávy. Dále pak některé kruhové typy umožňují používání otočného kruhu.

Nepřilnavá vložka – na tuto teflonovou vložku, můžete naskládat mokřejší a šťavnatější potraviny, zabráníte tak znečištění plata.

zpět k obsahu ↑

Údržba

Údržba není v případě sušičky nějak složitá. Jediné, co budete muset čistit, jsou sušící plata. Ve většině případů je můžete umývat v myčce. Často však stačí nechat je odmočit v jarové vodě a poté je otřít houbičkou.

zpět k obsahu ↑

Značky

Sušičky ovoce nakupujte u prověřených výrobců, kteří vám dodají výrobky z kvalitních materiálů, poskytnou případný servis a umožní zakoupit náhradní díly. Spolehnout se můžete na značky jako G 21, Gorenje, Concept, ECG nebo Eta.

zpět k obsahu ↑

Cena

Cena sušiček není nijak vysoká, spolehlivé modely pořídíte do 2 000 Kč. Levněji vás vyjdou kruhové sušičky, cena hranatých začíná v cenovém rozpětí 2 – 5 000 Kč. Vyšší cenu čekejte u výrobků vybavených různými funkcemi, které však nejsou nijak zásadní. I sušička vybavená pouze regulací teploty vám poslouží dobře.

Porovnat ceny sušiček ovoce

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jak sušička funguje?

Princip sušičky je takový, že otvory v sušičce nasávají vzduch, ten se ohřívá na vámi zvolenou teplotu. Teplý vzduch je následně rozváděn kolem plat se surovinami. Takto vzduch cirkuluje po celou dobu sušení.

Proč sušit ovoce doma?

Sušené ovoce je možné zakoupit v mnoha kombinacích v jakýchkoliv potravinách. Cena malého balíčku, který obsahuje pár kousků je však poměrně vysoká. Prodávané sušené ovoce je navíc často sířené, což poznáte podle zkratky SO2, která bývá u tohoto ovoce uvedená na etiketě.

Doma sušené ovoce nebude obsahovat žádné chemikálie, usušit můžete i větší množství, protože vám vydrží dlouhou dobu a cena je v tomto případě minimální.

Kolik je možné sníst takového ovoce denně?

Sušeného ovoce se obecně zkonzumuje více než ovoce v syrovém stavu. Ovoce je zdravé, přesto není vhodné sníst ho velké množství, protože obsahuje mnoho cukrů. Konzumujte ho tedy v menších dávkách.

Jakou teplotu potřebují jednotlivé suroviny?

Byliny je nutné sušit při nízkých teplotách, které jsou v rozmezí 35 – 40°C. Ovoce, zelenina a houby potřebují teploty kolem 50 – 55°C. Maso vyžaduje nejvyšší teplotu, v tomto případě je to asi 75°C.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Sušené ovoce je velká pochoutka a je zdravější než pojídání chipsů nebo jiných slaných pochutin. Takto upravené ovoce můžete použít také jako dekoraci nebo s jeho pomocí zabavit děti, například při vyrábění chutných náhrdelníků nebo ozdob na stromeček.

Sušenou zeleninu můžete přidávat do polévek celý rok. Lze ji uskladnit v dózách. Zelenina, kterou uchováváte ve sklepě, může zplesnivět, uhnít nebo se jinak znehodnotit. V případě jejího mrazení vám bude zabírat v mrazničce příliš mnoho místa.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz