Elektrické udírny

Elektrické udírny jsou moderním typem domácí i komerční udírny. Výhodou elektrických udíren je především snadná ovladatelnost. Díky tomu obliba elektrických udíren neustále stoupá a jsou používanější než klasické udírny, ve kterých je třeba topit dřevem. Používání elektrických udíren je snadné a obsluhu udírny zvládne každý. Elektrické udírny umožňují podle potřeby regulovat teplotu, což je jejich největší výhoda.

Elektrické udírny jsou k dostání v několika variantách. Jednotlivé modely se pak liší svojí velikostí a kapacitou. Právě velikost a způsob ovládání jsou těmi nejdůležitějšími parametry. Při výběru dobře zvažte i typ paliva, nebo četnost používání udírny. Koupit můžete udírny vyrobené z různě kvalitních materiálů. Pořizovací cena není zanedbatelná, proto se zaměřte na známé výrobce, které vám poskytnou patřičný servis.

Porovnat ceny udíren

Nejlepší elektrické udírny

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Bradley Smoker Originál 98 % 17 990 Kč Zobrazit Mall.cz
2. Borniak UW 70 91 % 19 990 Kč Zobrazit Mall.cz
3. Homelux 7000ES 90 % 3 999 Kč Zobrazit Mall.cz

Typy

Elektrické udírny mají několik podob. Před výběrem tedy zvažte jak často a kde budete chtít udírnu používat. Důležitá je i velikost udící komory, vědět byste měli, kolik masa, sýrů nebo třeba ryb budete chtít na jednou vyudit.

Přenosná udírna

Jak již název napovídá, jedná se o menší a lehčí udírny, které můžete podle potřeby přemísťovat. Přenosné udírny jsou velmi oblíbené u rybářů, kteří na rybách tráví více dní. Hodit se však mohou i na chatu nebo dovolenou v kempu. Přenosnou udírnu můžete používat i na balkonu nebo terase. Nevýhodou je menší kapacita, do přenosné udírny se vejde cca 5 kg masa nebo jiných potravin.

Pevná udírna

Stejně jako klasické, mají i velké elektrické udírny svoje pevně dané místo na zahradě. Pevné udírny jsou větší a na jednou vyudí větší množství masa. Udit můžete více malých kousků, jako jsou klobásy, ale i velké několikakilogramové kusy. Obvyklá kapacita je od 10 – 20 a více kg. Mnohem větší kapacitu pak mají udírny pro komerční používání.

Druhy udíren

Každé typ udírny je k dostání v několika provedeních. Nejlevnější jsou klasické udírny, dražší jsou udírny digitální a koupit můžete také udírnu s grilem.

Klasika

O zdroj tepla se v tomto případě stará topná spirála. Součástí udírny je i termostat, kterým můžete nastavovat libovolnou teplotu. Obsluha udírny je velmi jednoduchá a samotný proces uzení rychlý. Klasické udírny nenabízí další funkce, což ovlivní šetrný provoz.

Digitální

Digitální udírny jsou modernější a mají několik funkcí. V tomto případě můžete nastavit nejen požadovanou teplotu, ale čas. Vybrat můžete udící proces. Poté již nemusíte nic upravovat nebo hlídat. Digitální udírna je schopna zajistit i přesné dávkování topiva.

Udírna grilem

Součástí udírny může být gril. Díky tomu budete mít dvě možnosti přípravy pokrmů v jednom. Elektrické udírny s grilem mají vylepšenou konstrukci, díky čemuž mohou pracovat s vyššími teplotami.

Materiál

Elektrické udírny jsou vyrobeny z kovu. Na trhu najdete levnější i dražší udírny stejné kapacity. Rozdíl v ceně z velké části udává právě výrobní materiál.

  • Pozinkovaný materiál – je méně kvalitní. Udírny z pozinku nejsou tolik odolné, čemuž odpovídá i nižší pořizovací cena.
  • Ocel – výhodou ocelových udíren je dlouhá životnost. Na výrobu se používají plechy s různou šířkou. Ocelovým udírnám nechybí ani patřičná povrchová úprava, která je ochrání před nepříznivým počasím. Nevýhodou těchto udíren je vyšší hmotnost i cena.

Konstrukce

Co se týká vnitřního prostoru, tak se jednotlivé udírny nijak zásadně neliší. Uvnitř udírny najdete tepelný zdroj, rošty, odkapávací plech a misku na palivo. V horní části pak bývají háky, poličky nebo již zmíněné rošty.

U vnitřního prostoru se zaměřte na počet roštů, udírna obvykle disponuje 2 – 6 rošty. Součástí některých udíren bývá i příslušenství vhodné k uzení ryb, salámů nebo zeleniny. Veškeré vnitřní vybavené lze z udírny odstranit a umýt v myčce nádobí. Díky tomu se nemusíte obávat ani složité údržbě.

Vnější část je provedena v různých podobách. Vybírat můžete z mnoha designů, oblíbené jsou udírny s prosklenou částí. Dáky ní můžete proces vizuálně kontrolovat. Dalším prvkem, kterým může být udírna doplněna, jsou přepravní kola.

Generátor kouře

Součástí elektrické udírny může být generátor kouře. Opět je můžete pořídit v klasické i digitální podobě. Generátor je schopen spalovat piliny bez plamene, maso bude dokonale zauzené, přičemž ale nebude spálené. Generátor je příslušenství, které lze koupit i samostatně. Využívat ho můžete prakticky u jakékoliv domácí udírně.

Palivo

Elektrické udírny spalují štěpku, piliny nebo brikety. To, jaké palivo budete chtít používat, si ujasněte již před samotným výběrem. Jednotlivé typy se lišší cenou i dostupností. Palivo v potřebném množství nasypete do vymezeného prostoru, o jeho potřebné dávkování se již postará samotná udírna. Součástí udíren je i zásobník na palivo doplněný o automatický podavač.

Proces uzení

Maso můžete udit několika způsoby. Využívat lze uzení studeným, teplým i horkým kouřem. Kromě rozdílné teploty se mění i potřebný čas. Každý způsob je pak vhodný pro uzení jiných surovin.

  • Studený kouř – teplota kouře je okolo 25°С. Tento způsob uzení je vhodný pro potraviny, které mají delší trvanlivost. Běžně se tedy používá při uzení klobás, salámů, šunky, ale i sýrů nebo některých ryb. Doba uzení bývá v závislosti na surovinách v rozmezí 1 – 3 dní.
  • Teplý kouř – v tomto případě má kouř teplotu okolo 60°C. Uzení teplým kouřem je vhodné pro potraviny se středně dlouhou trvanlivostí. Udit můžete maso i slaninu. Uzení teplým kouřem se rovněž používá k přeuzování uzenin. Doba uzení je v závislosti na typu a velikosti surovin v rozmezí 6 – 24 hodin.
  • Horký kouř – teplota kouře dosahuje až 100°С . Tento postup je určen pro uzení potravin určených k rychlé spotřebě. Vše bude připraveno ke konzumaci za několik hodin.

Značka

Nejvíce různých typů elektrických udíren nabízí Borniak nebo KAISER. V poměrně velkém zastoupení jsou i udírny Bradley. Menší výběr nabízí modely značky Royal Catering a Smoky Mountain. Elektrickou udírnu koupíte i od oblíbené značky Klarstein nebo Roller Grill International.

Cena

Jak již bylo řečeno, nevýhodou elektrických udíren je vyšší pořizovací cena. Ty nejmenší udírny lze koupit za cenu okolo 6 000 Kč. Vystačit si musíte s menší kapacitou. Za tuto cenu koupíte klasické udírny, udírny s grilem i oblíbené udírny pro rybáře.

Cena větších pevných udíren začíná na 7 000 Kč. I v tomto případě se jedná o levnější klasické verze. Větší udírny nebo digitální udírny začínají na hranici 20 000 Kč. Za udírnu však můžete zaplatit i více než 40 000 Kč.

Porovnat ceny udíren

Otázky a odpovědi

Jaké jsou největší výhody elektrických udíren?

Za největší výhodu se považuje možnost přesné regulace teploty. Díky tomu bude výsledek uzení dokonalý. Naopak klasické udírny jsou na použití náročnější, teplotu můžete regulovat pouze správným přikládáním, což nemusí být u začátečníků jednoduché. Elektrické udírny pro domácí účely bývají menší a díky nižší hmotnosti je dokonce můžete přemísťovat. Výhodou je i skutečnost, že díky dobré izolaci budete moci elektrickou udírnu používat i v zimních měsících.

Jaké nevýhody má elektrická udírna?

Jednoznačnou nevýhodu elektrických udíren je vysoká pořizovací cena. Jestliže se rozhodnete postavit udírnu doma, budou náklady na její stavbu minimální. Domácí udírnu můžete postavit ze dřeva, betonu nebo kamene. Elektrické udírny jsou vyrobeny z různě kvalitního plechu, což pochopitelně něco stojí. Cenu elektrické udírny zvyšuje i používané palivo. Topit budete muset speciálními briketami, štěpkou nebo pilinami.

Lze elektrickou udírnu používat celoročně?

I o způsobu používání rozhoduje výrobní materiál. Pokud koupíte levnější jednoplášťovou udírnu bez izolace, budete ji moci používat pouze v teplejších měsících. V zimě pak bude možné používat dvouplášťové udírny, jejichž součástí je i izolace. Izolantem bývá většinou skelná nebo minerální vata.

Závěr

Elektrické udírny jsou vodné pro všechny, kdo si rádi pochutnají na uzených pochutinách, ale preferují snadnější obsluhu udírny. V elektrické udírně se povede vše hned na poprvé. Samotný proces uzení není třeba nijak kontrolovat, zajímat se nemusíte o palivo ani kouř. O vše se postará samotná udírna.

Při používání udírny se nemusíte bát popálenin, protože se vyhnete manipulaci s ohněm. Jediné, co vás bude zajímat je typ a velikost udírny. Jestliže budete zařízení používat celoročně, měli byste si připlatit za kvalitnější materiál. Nejméně náročné jsou pak drahé digitální udírny.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (64 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Mám doma elektrickou udírnu Bradley Smoker Originál a je to naprostá bomba. Moc nadějí jsem do ní sice nevkládal, když jsem jí na doporučení přátel kupoval, ale nakonec předčila má očekávání a je vskutku super.

Přidat komentář

Recenzer
Logo