Teploměr do udírny je pomůcka, která vám zjednoduší přípravu uzených pochoutek. Tyto teploměry je možné používat ve všech typech udíren. Sledování teploty je při uzení velmi důležité, díky této možnosti si můžete být jistí, že vše probíhá správně a těšit se můžete na dokonale tepelně zpracované, chutné uzené pochoutky. Při uzení je důležité dosáhnou potřebné teploty, při které se zničí nebezpečné bakterie.
Teploměry do udíren mohou být analogové nebo digitální. Obě možnosti mají co nabídnout a výběr toho pravého je tak spíše individuální záležitostí, která souvisí s komfortem. Teploměr do udírny vybírejte i s ohledem na rozsah teplot. Při uzení si vystačíte s nižšími teplotami, ale teploměry do udírny využijete i při grilování nebo pečení. Zde se vám bude hodit vyšší rozsah teplot. Za kvalitu, přesnost a odolnost pak ručí především poctivý výrobce.
Typy
Teploměry mohou být analogové nebo digitální.
- Analogové – údaje o teplotě se zobrazují na ciferníku. Tyto teploměry tak mohou být pro někoho hůře čitelné, jinému nemusí vyhovovat, že teploměr nenabídne nic navíc. Pokud však nemáte na teploměr žádné zvýšené nároky, bude vám analogový teploměr stačit a potěšit vás může i jeho nižší pořizovací cena. Analogové teploměry jsou k dostání i jako vpichové a využít je tak můžete při různých příležitostech.
- Digitální – mnohem větší možnosti budete mít v případě digitálních teploměrů. Součástí teploměru je LCD displej, na kterém se budou zobrazovat informace o teplotě, ale i času, po který jsou suroviny uzené a dokonce zjistíte i přesný čas vložení masa do udírny. Na jakýkoliv problém budete upozorněni akustickým signálem. Digitální teploměry jsou zpravidla napájeny pomocí tužkových baterií.
- Bezdrátový – nejmodernější jsou bezdrátové teploměry, které můžete prostřednictvím aplikace spárovat s mobilním telefonem. Díky tomu můžete teplotu sledovat prakticky odkudkoliv. Abyste věděli, že probíhá podle plánu, budete o průběhu uzení pravidelně informování. Nevýhodou bezdrátových teploměrů je vyšší pořizovací cena.
Rozsah teplot
Teploty, při kterých by mělo být maso uzeno, se liší. Záleží na tom, jaké maso hodláte připravovat. Obecně se však uzené pochoutky připravují při teplotě v rozmezí 70 – 80 °C. Vyšší teplotu vyžaduje pouze drůbeží maso, zde je třeba předejít riziky salmonelózy.
Teploměry do udírny lze koupit v poměrně velkém rozsahu teplot. Pokud budete teploměr používat pouze v udírně, vystačíte si s menším rozsahem. Mnoho teploměrů však využijete i při grilování, kdy teplota může stoupnout až na 300 °C.
- Uzení – pokud budete teploměr používat při uzení studeným, teplým a horkým kouřem, vystačíte si s rozsahem teplot do 80 °C. Uzení studeným kouřem probíhá při teplotě okolo 30 °C.
- Uzení/ grilování – zde využijete rozsah teplot do 150 – 300 °C. Záleží na tom, jaké suroviny běžně zpracováváte.
Umístění
Teploměr vybírejte i podle toho, kam ho budete chtít umístit nebo jakým způsobem budete teploměr používat. Obecnou nevýhodou udíren je horší cirkulace vzduchu v udícím prostoru. Tento prostor je poměrně velký a při uzení budete chtít, aby kouř nevycházel ven příliš rychle.
Teploměr by neměl být umístěn příliš blízko zdroji teplo, zde by byl výsledem měření zkreslený. Proto byste měli teploměr umístit do stejné výšky v jaké je zavěšené maso, ryby, klobásy či sýr. Jestliže nechcete teploměr umísťovat přímo do udírny, můžete používat klasické vpichové teploměry. K dostání jsou v analogové i digitální podobě.
Délka
Teploměry do udírny se liší i svou délkou. Ten správný vybírejte podle velikosti vaší udírny. Aby bylo měření co nejvíce přesné, měl by konec teploměru dosahovat do prostoru udírny dál od stěn. Délka teploměru může být méně než 10 a více než 30 cm.
Materiál
Teploměry do udírny jsou vyrobeny převážně z vysoce kvalitní nerezové oceli. Tento materiál je odolný a nenáročný na údržbu. Z nerezu může být vyroben celý teploměr, což je nejčastější u analogových modelů. Digitální teploměry pak mají nerezovou zpravidla pouze sonda. Zbytek teploměru pak může být kovový nebo plastový.
Teplota v udírně
Udit můžete pomocí studeného, teplého nebo horkého kouře. Každý způsob vyžaduje trochu jinou teplotu a čas uzení a ovlivňuje i délku spotřeby.
- Uzení studeným kouřem – uzení probíhá při teplotě od 20 – 30 °C. Při této teplotě dochází k pomalému sušení masa, které může během procesu ztratit až 30 % původní hmotnosti. Tento proces je nejnáročnější na čas a výsledné maso vydrží chutné až 3 měsíce. Pomocí uzeného kouře můžete udit jakékoliv maso i ryby.
- Uzení teplým kouřem – suroviny se udí při teplotě okolo 60 °C. Příprava masa je kratší a nedochází k jeho velkému vysušování. Hotové maso má ojedinělou vůni a chuť, ale počítat musíte s kratší trvanlivostí.
- Uzení horkým kouřem – nevýhodou tohoto způsobu je poměrně náročný postup, který se skládá ze 3 fází. Nejprve se maso udí při teplotě od 45 – 60 °C a to po dobu asi 1 hodiny. Poté je nutné teplotu zvýšit na 80 – 100 °C. Uzení by mělo probíhat opět asi 1 hodinu. Třetí fází je zakuřování, při kterém získá maso kouřové aroma. Zakuřování probíhá při teplotě 50 °C.
Značka
Teploměr do udírny koupíte v obchodem s kuchyňským zbožím. Mezi oblíbené patří teploměry TFA, Orion, KAISER, Rulyt, Kamier, Nedis nebo Calter.
Cena
Pořizovací cena udírenských teploměrů není nijak vysoká. Levnější jsou analogové teploměry s cenou v rozmezí 70 – 150 Kč. Dražší jsou teploměry digitální, jejich cena bývá od cca 250 – 500 Kč. Nejvíce zaplatíte za bezdrátové teploměry, a to okolo 2 000 Kč.
Otázky a odpovědi
Co nabídnou digitální teploměry?
Bonusem digitálních teploměrů je několik funkcí. Obzvlášť žádaná je zvuková signalizace, která vás upozorní ne větší výkyvy teploty. Alarm se ozve i ve chvíli, kdy bude dosaženo požadované teploty. Kromě signalizace můžete využívat také funkci časovače.
Jak se teploměr do udírny umísťuje?
Instalace teploměru do udírny je velmi jednoduchá. Poté, co zvolíte správný teploměr, postačí vám vyvrtat díru v dostatečné výšce a otvorem pak protáhnout sondu teploměru. Aby bylo měření co nejpřesnější, měl by konec teploměru dosahovat do střední části udírny. Ke stěně můžete teploměr uchytit pomocí klipu nebo magnetu. Některé teploměry však vyžadují dokoupení speciálního držáku.
Jakou teplotu uzení maso vyžaduje?
Pokud budete udit pomocí studeného kouře, neměla by teplota přesáhnout 30°C. Ve většině případů však budete udit při vyšších teplotách. Ryby se doporučuje udit při teplotě od 70 – 80 °C. po dobu 2 – 3 hodin. Vepřové maso vyžaduje uzení při teplotě od 65 – 75 °C, doba uzení bývá 6 – 7 hodin. Drůbež byste měli udit při teplotě 80 – 90 °C po dobu 3 – 4 hodin.
Závěr
Teploměry do udírny vám pomohou se zdravou přípravou pokrmů. Velmi oblíbené jsou analogové teploměry, které jsou k dostání v různých délkách. Využívat můžete i modernější digitální nebo bezdrátové teploměry. Mnoho teploměrů se vyznačuje velkým teplotním rozsahem a využít je můžete při uzení i grilování.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Zdroj: www.grilykrby.cz
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?
Nedávno jsem sháněla teploměr do udírny a netušila jaký koupit, ale poradil mi s tím váš článek, který se mi při hledání zobrazil. Nakonec jsem objednala od značky Kaiser a velká spokojenost.