Vodní lázně

Vodní lázeň je označení pro speciální způsob přípravy vaření. Při této tepelné úpravě se vhodná nádoba naplní do cca poloviny vodou. Do nádoby s vodou se následně vloží druhá nádoba, do které již budete vkládat ingredience určené k tepelnému zpracování. Díky tomuto postupu je příprava velmi šetrná. Vodní lázeň je rovněž označení pro nádoby, které mají za úkol udržet uvařené pokrmy při požadované teplotě. Setkat se s nimi můžete v hotelích i restauracích.

Vodní lázeň je právě častěji spojována s většími nádobami, které využívají především profesionálové. Pakliže jste zvyklý pořádat často větší sešlosti, které se neobejdou ani bez teplého jídla, může se tento speciální elektrický ohřívač hodit i vám. V běžných kuchyních pak mohou své uplatnění najít speciální hrnce nebo nádoby. Tu správnou vodní lázeň tak vybírejte právě s ohledem na to, kde a jak často ji budete využívat.

Porovnat ceny lázní

Typy

Vodní lázeň se dělí do dvou základních typů v závislosti na tom, kde bude používaná. Mnohem jednodušší variantou jsou vodní lázně používané v domácnostech, naopak sofistikovanějším zařízením je gastro vodní lázeň.

Domácnost

S přípravou na vodní lázni se ve svém životě setkal snad každý. Tento způsob se nejvíce využívá při rozpouštění čokolády. Zkušenější cukráři pak vodní lázeň používají při přípravě různých krému.

V domácnostech můžete pomocí vody ohřívat pokrmy dvěma různými způsoby. Velmi známá je příprava, kdy se do většího hrnce naplněného vodou vkládá menší hrnec, v kterém je vložena ohřívaná potravina. Koupit však můžete i speciální hrnce přímo určené k vaření ve vodní lázni. Tyto hrnce mají dvojité dno.

Gastro provoz

V gastro provozech se s hrnci nesetkáte. Zde se používají velké samostatné přístroje, které lze koupit v několika velikostech. Každá nádoba má pak trochu jinou kapacitu. Profesionální vodní lázně jsou nejčastěji k vidění v restauracích, nechybí na cateringu, v prodejnách s rychlým občerstvením nebo některých kavárnách.

Úkolem těchto elektrických přístrojů je udržet hotové pokrmy teplé. Vodní lázně však mají své uplatnění i v kuchyni. Zde pomáhají kuchařům, kteří díky nim nemusí připravovat porce jednotlivě. Díky vodní lázni budete moci redukovat množství jinak vyhozených potravin.

Nádoby do domácnosti

Svoji domácnost můžete vybavit speciálními hrnci s dvojitými stěnami, které mají většinou podobu rendlíků. Na jejich výrobu se používá nerezová ocel, díky tomuto materiálu je možné hrnec používat i v kombinaci s indukční varnou deskou. Výhodou nerezové oceli je i snadná údržba, špinavý hrnec je možné umývat v myčce nádobí.

Do dvojité stěny hrnce je možné nalít určité množství vody, která se rychle zahřeje. Vodu budete moci nalévat i odlévat i během vaření. Koupit můžete i klasický hrnec, který můžete při přípravě využívat. Opět se jedná o nerezové, tentokrát však vyšší hrnce, do kterých můžete vložit další nádobu, ať už menší hrnec nebo speciální misku. Některé hrnce jsou složeny hned ze dvou samostatných hrnců. Používat je můžete společně, ale i samostatně při běžném vaření.

Kromě hrnců je možné koupit i speciální nerezové misky, které mají opěrnou západku a dlouhou rukojeť. Díky západce bude miska bezpečně sedět na jakémkoliv hrnci. Misky obvykle mívají zploštělé dno a postavit je můžete na pracovní desku i jídelní stůl.

Profesionální vodní lázeň

V kuchyních nebo restauracích můžete narazit na několik podob vodní lázně. Nejčastěji se jedná o stolní vodní lázeň, ale hodit se může i pojízdná a v kuchyních pak velká stabilní. K ohřevu všech typů se využívá elektrická energie.

Chafing nádoby

Jedná se o ohřívače, jejichž hlavní funkcí je udržet hotové potraviny při požadované teplotě. Některé nádoby jsou samostatné elektrické přístroje se zabudovaným topením. Součástí těchto ohřívačů jsou i poklice. Jiné chafing nádoby se vkládají do velkých stolů a ohřívány jsou horkou vodou. I ta je pak ohřívána pomocí elektrického topení, které je umístěno pod spodní vanou. V hotelích se budete moci setkat i se speciálními polévkovými nádobami.

Značka

Vodní lázeň je označení využívanější v kombinaci s restauračními ohřívači jídla. Profesionální vodní lázeň na našem trhu nabízí například značka Maxima, Royal Catering, APS Germany, Redfox, nebo Bartscher. Všichni tito výrobci dodávají gastro ohřívače různých podob a velikostí.

Ve všech případech se budete moci spolehnout na kvalitní materiál, snadnou obsluhu a funkčnost. Hrnce s dvojitou stěnou nebo speciální nádoby do domácnosti pak můžete zakoupit od značky Tescoma, Ibili, Orion, Westmark, Küchenprofi nebo Paderno.

Cena

Cena se odvíjí od konkrétní podoby vodní lázně. Výrazně dostupnější je pochopitelně nábobí do kuchyně. Nerezovou misku koupíte za 150 – 250 Kč. Za speciální hrnec můžete zaplatit 600 – 1 400 Kč.

Ohřívače a větší elektrické vodní lázně jsou podstatně dražší. Jejich cena zpravidla začíná na 5 000 Kč. V tomto případě mají podobu menších stolních a snadno přenosných nádob. Cena ohřívačů s větší kapacitou běžně překračuje hranici 10 000 Kč. Za velké pojízdné varianty však můžete zaplatit i více než 30 000 Kč.

Porovnat ceny lázní

Otázky a odpovědi

Kdy je možné vodní lázeň využívat?

Jak již bylo zmíněno, s vodní lázní se nejčastěji setkáte při rozpouštění čokolády nebo sýra. Cukráři tímto způsobem připravují šlehané vejce s cukrem, které se pak následně používá jako základ různých krémů.

Pomocí vodní lázně můžete šetrně rozehřát i zkrystalovaný med. Vodní lázeň můžete využívat i k ohřevu některých druhů omáček, kondenzovaného mléka nebo třeba bramborové kaše.

V čem spočívá princip vodní lázně?

Principem je zejména pomalý a velmi šetrný ohřev, při kterém teplota nepřesahuje bod varu. Při přípravě je někdy také nutné hlídat teplotu. Voda v nádobě se ohřívá postupně i rovnoměrněji než je tomu běžné při přímém ohřevu, kdy je přímo ohřívána nádoba s pokrmem.

Jak s vodní lázní souvisí označení Bain-Marie?

Bain-Marie je francouzské označení pro vaření ve vodní lázni. Tímto názvem je však i odborně označeno nádobí, které můžete k přípravě používat. Pomocí Bain-Marie se nejčastěji připravuje lahodný Crème Brûlée, některé koláče nebo třeba Cheesecake. V souvislosti s hrnci je přímý překlad dvojitý kotel.

Závěr

Vaření ve vodní lázni je šetrný a přitom jednoduchý způsob tepelné úpravy surovin. V domácnostech můžete využívat možností vkládání dvou hrnců. Zakoupit však můžete i speciální hrnce, které mají dvojité dno. Další možností jsou nerezové misky, které poslouží i při mnoha jiných příležitostech.

V gastro provozech má vodní lázeň i další využití a slouží k dlouhodobému udržování teploty již hotového pokrmu. Do restaurace můžete pořídit různě velké nádoby s podobou stolních i pojízdných variant.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (70 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo