Elektrické hrnce (multifunkční/pomalé hrnce)

Pojem elektrický hrnec zahrnuje několik spotřebičů, které jsou často pojmenované jako chytré hrnce. Jedná se o velmi praktické pomocníky, které vám pomohou s přípravou pokrmů a mají celou řadu užitečných funkcí.

Než se tedy vrátíme zpátky k pomalým a multifunkčním hrncům, představíme si všechny typy elektrických hrnců, které jsou na trhu běžně k dostání.

Porovnat ceny elektrických hrnců

Jak vybrat elektrický hrnec

zpět k obsahu ↑

Typy hrnců

Pomalý hrnec

Tento hrnec je určený pro pomalé vaření, které se těší velké oblibě. Suroviny vařené při pomalém vaření neztrácejí vitamíny, zůstávají šťavnaté a vaření je i dietní, protože tyto hrnce nevyžadují přidávání tuku.

Jídlo se v pomalém hrnci připravuje mnoho hodin při vysoké teplotě, která je téměř pod bodem varu. Nemusíte se ale bát nějaké náročné přípravy. Stačí jen potřebné suroviny vložit do hrnce a dál se o nic nemusíte starat. V tomto hrnci připravíte jakýkoliv pokrm od polévek po masité pokrmy. Během vaření je možné vše kontrolovat, ochutnávat, zahušťovat a dochucovat.

Hrnce pro přípravu sous vide

Možná jste už o takové přípravě pokrmů slyšeli, jedná se o další způsob pomalého vaření. Oproti klasickým pomalým hrncům se pokrmy v tomto hrnci připravují při nízkých teplotách. Suroviny se vloží do vakuového sáčku a poté do vodní lázně. Do sáčku se se základními surovinami vloží i veškeré potřebné koření a není tedy možné pokrm během přípravy ještě dále dochutit.

Multifunkční hrnec

Tento hrnec vám může nahradit více spotřebičů a to díky řadě různých funkcí. Umožňuje klasické vaření i vaření v páře, dále pak pečení, grilování nebo fritování. Zastoupí rýžovar, remosku i zavařovací hrnec.

Tlakový hrnec

Ani tlakový hrnec není to, co býval kdysi. K dostání jsou sice stále tlakové hrnce ve vylepšené podobě a v moderním provedení, které lze při vaření umístit na varnou desku. Další skupinou jsou ale elektrické tlakové hrnce, které slouží stejně jako předchozí jmenované typy k vaření za použití vlastního zdroje.

Elektrické tlakové hrnce umožňují klasické vaření, ale také zavařování. Oproti klasickému je elektrický hrnec úspornější, díky izolační vrstvě v plášti hrnce, a bezpečnější.

O bezpečnost se stará automatika zavírání a otevírání, která vám neumožní otevřít hrnec pod tlakem. Přebytečná pára je upouštěna automaticky a tlak vaření si hrnec reguluje sám, díky tomu není nutné hrnec hlídat.

Rýžovar

I tento hrnec patří do skupiny elektrických hrnců. Oproti předchozím typům se jedná o jednodušší hrnec. Umožňuje vám vařit rýži, ale také další přílohy jako je pohanka, bulgur nebo brambory. I tyto hrnce jsou k dostání v různých provedeních nebo je rýžovar součástí multifunkčního hrnce.

Tip: Rýžovary jsme podrobně prověřili v našem testu rýžovarů. Podívejte se, který je ten nejlepší.

Horkovzdušné fritézy

Tyto fritézy umožňují vaření, pečení a smažení s minimálním množstvím oleje nebo bez něj. Tento způsob je tedy výrazně zdravější než příprava pokrmů v klasických fritézách.

V těchto fritézách je možné připravit mnoho podob hranolek od klasických až po různé zdravé varianty jako jsou celerové, mrkvové, batátové a jiné. Lze v nich zdravě usmažit květák, žampiony nebo malé kousky masa.

zpět k obsahu ↑

Parametry výběru

Nyní jsme si představili základní typy elektrických hrnců, v dalším textu se ale budeme dále věnovat jen parametrům pomalých a multifunkčních hrnců.

zpět k obsahu ↑

Objem

Objem patří při výběru hrnce k tomu nejdůležitějšímu. Na jednu osobu se počítá s cca 1 litrem objemu.

Pomalé hrnce

Objem pomalých hrnců je v rozmezí od 2 – 6,5 litrů. Klasická čtyřčlenná rodina by si měla vystačit s objemem 5 litrů. Tento objem umožňuje připravit 5 – 6 porcí. Při výběru velikosti hrnce zvažte, pro kolik členů rodiny budete nejčastěji vařit.

Pomalé hrnce by měly být při každém vaření zaplněny alespoň z poloviny a ne více než ze ¾. Není tedy vhodné kupovat velký hrnec pro malý počet členů domácnosti a naopak od menšího hrnce očekávat, že nakrmí velkou skupinu lidí.

Multifunkční hrnce

Multifukční hrnce jsou větší, jejich objem může být až 12 litrů. V případě multifunkčního hrnce je třeba zamyslet se nad tím, co vše chcete s jeho pomocí připravit. Jak již bylo řečeno, tento hrnec může nahradit troubu nebo zavařovací hrnec.

Jestliže tedy chcete s pomocí tohoto hrnce připravovat větší kus masa nebo třeba celé kuře nebo kachnu, měli byste tuto skutečnost při výběru velikosti hrnce zohlednit.

Stejně tak je to i v případě zavařování. Má-li vám nahradit zavařovací hrnec, bude se vám hodit velký hrnec. Pokud však hrnec budete používat spíše pro klasické vaření nebo zdravé vaření v páře, není třeba kupovat zbytečně velký spotřebič. V tomto případě by bylo vaření neekonomické.

zpět k obsahu ↑

Příkon

Příkon má vliv na rychlost vaření a udává, kolik elektrické energie spotřebuje hrnec za hodinu. A i v případě výkonu se od sebe pomalé a multifunkční hrnce zásadně liší.

Zatímco u pomalých hrnců je výkon nejčastěji v rozmezí 160 – 250 W, u multifunkčních se výkon pohybuje v rozmezí cca 600 – 1 500 W.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Elektrické hrnce se skládají ze dvou částí a to vnějšího pláště a vnitřní nádoby. Co se týká vnějšího pláště, bývá nejčastěji v kombinaci z nerezu, plastu a také skla. U vnější části hrnce jde zejména o celkový design výrobku, hrnec se prostě musí líbit.

A důležité jsou i ovládací prvky. Plastové bývají především úchyty hrnce nebo ovládací knoflíky a kolečka. Skleněné jsou pak převážně poklice, které umožňují lepší přehlednost.

U elektrických hrnců je ale důležitý především materiál vnitřního pláště. Vnitřní nádoba je někdy v hrnci pevně zabudovaná, výhodnější však je, pokud je ji možné vytáhnout, což vám umožní nádobu použít i na klasickou varnou desku, dále ji můžete vložit do trouby a v neposlední řadě vám to zásadně ulehčí její údržbu.

Pokud pomalé hrnce nedisponuje funkcí opečení, budete muset restovat nebo opékat ve vnitřní nádobě. V tomto případě vybírejte vnitřní nádobu z materiálu, který můžete použít na váš typ varné desky. V opačném případě budete muset tuto úpravu pokrmů provádět v jiném hrnci a vše pak do pomalého hrnce přemístit.

  • Hliník – dobře vede teplo a je odolný proti tepelné deformaci. Hliník není příliš vhodný k přímému kontaktu s potravinami a musí se kombinovat s jinou nepřilnavou vrstvou.
  • Nerezová ocel – nejčastěji bývá povrchově ošetřená teflonem. V případě teflonu je nutné nepoužívat ostré předměty, protože teflon je velmi náchylný k poškrábání.
  • Keramika a kamenina – patří k velmi oblíbeným materiálům zejména pro svoji zdravotní nezávadnost. Oba tyto materiály jsou vhodné pro pomalé vaření, ale neumožňují použití na varné desce.
zpět k obsahu ↑

Vařící programy

Velmi důležité jsou i funkce jednotlivých výrobků, v tomto případě tedy vařící programy. To kolika různými typy programů hrnec disponuje, ovlivňuje nejen cenu, ale také velikost hrnce. Multifunkční hrnce jsou zpravidla vybaveny 8 – 12 programy.

Vaření v páře vám umožní připravovat potraviny bez použití tuku. V páře můžete připravovat zeleninu, maso nebo rýži. Multifunkční hrnce můžete použít na smažení.

Dušení umožňuje vaření potravin ve vlastní šťávě. Hrnce s horním ohřevem vám umožní i funkci grilování, která je běžná u klasické trouby. Některé hrnce můžete využít i pro pečení nebo zapékání. V případě pečení je možné kromě masa použít hrnec i na přípravu koláčů nebo buchet. Hodit se může i možnost rozmrazování.

Některé typy multifunkčních hrnců jsou však ještě dál a využít je můžete také k přípravě jogurtů nebo vám umožní nastavení vlastního programu. V tomto případě si můžete nastavit teplotu i délku vaření.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Elektrický hrnec kromě vařících programů nabízí také některé doplňkové funkce. Mezi ty nejzákladnější patří možnost nastavení výkonu, teploty a času vaření. Díky odloženému startu můžete čas, kdy se pokrm začne vařit naplánovat.

Automatické vypnutí zase zajistí, aby se nic nepřevařilo. Funkce udržení teploty se postará o to, aby bylo jídlo udržované po určitou dobu teplé. Paměť programu se hodí v případě, že během vaření vypne elektrický proud. V tomto případě si chytrý hrnec zapamatuje, v které fázi byl při vaření přerušen a následně bude s vařením pokračovat.

Balení multifunkčního hrnce může obsahovat také nějaké příslušenství. Jedná se především o koš na fritování, mřížku umožňující vaření v páře, rošt na pečení, nádobu na vyvařenou šťávu, a mnoho jiného.

Oba typy hrnců jsou pak ve většině případů dodávány s kuchařkou, která se vám bude hodit zejména v začátcích.

zpět k obsahu ↑

Ovládání

Levnější modely můžete ovládat pomocí otočných koleček nebo tlačítek. Dražší modely jsou vybaveny LCD displejem, který je kombinován s tlačítky, které vám usnadní výběr programů. Nejdražší hrnce si s vámi budou povídat.

zpět k obsahu ↑

Značky

Multifunkční a chytré hrnce nabízí mnoho kvalitních výrobků. K těm vůbec nejoblíbenějším v současné době, patří multifunkční hrnec Tesla. Spotřebiče této značky patří k cenově dostupným a kvalitním. Jejich velkou výhodou jsou i přehledné displeje v českém jazyce.

Přední místa v oblíbenosti zabírá Tefal. Značka Tefal nabízí velké množství elektrických hrnců v různém provedení. I v tomto případě je velkou předností přehledný displej. V tomto případě je však nutné počítat s provedením v angličtině.

A do třetice můžeme jmenovat značku Salente, což je značka zaměřená na malé domácí spotřebiče. Mezi další kvalitní značky patří Concept, Klarstein, ECG, Sencor, Eta nebo Rohnson.

zpět k obsahu ↑

Cena

V nejlevnější cenové kategorii do 1 000 Kč seženete jednoduché hrnce bez displeje. Jsou malých rozměrů a mají omezený počet funkcí.

Od 1 000 – 3 000 Kč je možné zakoupit hrnce, které disponují vyšším výkonem a také větším množstvím funkcí. Tyto hrnce jsou ideální pro každodenní domácí použití.

Za více než 3 000 Kč pak můžete koupit hrnce s velkým objemem, a mnoha funkcemi. Tyto hrnce jsou vhodné i pro komerční využití.

Porovnat ceny elektrických hrnců

zpět k obsahu ↑

Údržba

Snadnost údržby je odvozena od možnosti vyndat z těla hrnce vnitřní nádobu a také od toho, z jakého materiálu je vnitřní nádoba vyrobena. Vnitřní nádobu z kameniny a nerezové oceli můžete vkládat do myčky.

Keramiku a teflon pak musíte umývat ručně. Také poklici můžete bez obav umývat v myčce na nádobí. Vnější nádobu je pak možné po vypojení z elektriky otřít vlhkým hadříkem

zpět k obsahu ↑

Recepty z pomalého hrnce

Uvažujete o koupi pomalého hrnce, ale nejste si jistí, jestli zvládnete přípravu pokrmů? Možná vám pomůže několik tradičních receptů, které můžete v tomto hrnci připravit.

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně patří k nejoblíbenějším pokrmům vůbec. Jaký je postup při vaření v pomalém hrnci?

Nejprve si připravte maso, tak, jak jste zvyklý. To znamená maso omýt, osušit a prošpikovat kousky špeku. Poté je ze všech stran orestujte na másle. Na másle orestujte také cibuli a ostatní zeleninu. Přidejte koření a podlijte maso a zeleninu horkou vodou.

Vše dejte vařit na nízký stupeň na cca 6-8 hodin. Poté maso a koření vyndejte a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem. Podlijte smetanou a vařte do zhoustnutí.

Guláš z pomalého hrnce

Maso je v tomto případě lepší krájet na větší kousky. Cibuli pokrájíte na jemno, nebo jak jste zvyklí. Pokud máte pomalý hrnec s nádobou, která může být použita přímo na sporáku, můžete guláš připravovat přímo v ní.

Cibuli nechte zpěnit na rozpuštěném sádle nebo oleji. Přidejte maso, až se maso zatáhne, přidejte sůl a gulášové koření a vše promíchejte. Podlijte trochou vlažné vody a opět promíchejte. Nyní vložte nádobu zpět do hrnce a vařte na vyšší stupeň 3,5 hodiny.

Kdo má rád guláš hustší, může přilít hladkou mouku rozmíchanou s vodou. Nechte mouku cca půl hodiny provařit.

Hovězí roštěnky z pomalého hrnce

Cibuli pokrájíte na jemno, maso na cca 2 centimetrové plátky. Maso není třeba naklepávat. Plátky osolíte, opepříte a obalíte v hladké mouce. Poté je opečete do růžova.

Do pomalého hrnce dáte cibuli, navrch rozložíte roštěnky a zalijete studenou vodou tak, aby maso bylo téměř ponořeno. Vaříte na vyšší stupeň cca 5 hodin. Zahustíte trochou mouky rozmíchanou ve vodě a vaříte ještě asi 30 až 40 minut.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Je lepší vaření v pomalém hrnci nebo v páře?

Na tuto otázku není jednoznačná odpověď, protože oba způsoby vyžadují jinou přípravu jídla. V pomalém hrnci můžete využít také na vaření klasických jídel, jako jsou polévky nebo omáčky. Tyto pokrmy v páře nepřipravíte. Oba typy však zaručují zachování živin a vitamínů.

Jak skládat potraviny do pomalého hrnce?

Při vrstvení surovin do pomalého hrnce je dobré dodržovat určitá pravidla. Nejvíce horké je dno a stěny hrnce, proto je to nejvhodnější místo pro nejtvrdší suroviny. Jestliže budete připravovat maso s kořenovou zeleninou, vložte do hrnce nejdříve zeleninu a na ni položte maso.

Jak dochucovat v pomalém hrnci?

Při vaření v pomalém hrnci není vhodné přehánět to se se solí a kořením vůbec. Drcené koření získá díky dlouhému vaření intenzivnější vůni a chuť a má tendenci hořknout. Je tedy vhodnější používat spíše celé koření. Čerstvé bylinky přidávejte až na konec, těsně před podáváním.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Multifunkční hrnce jsou výbornými pomocníky, kteří nahradí i více spotřebičů. Používat je tak můžete doma, ale i všude tam, kde máte k dispozici elektřinu. Jsou výborné při pobytu na chatě, ale i na dovolené.

Pomalé hrnce jsou určené na zdravější vaření bez tuků. Potraviny si zachovají více chuti a živin. Jsou úspornější, protože mají malou spotřebu energie a celé jídlo uvaříte v jednom hrnci.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

5 komentářů
  1. Reagovat
    Alex 15.6.2021 v 15:38

    Koupila jsem si tento typ hrnce TESLA EliteCook K70 a jsem s sním naprosto spokojená, nemám žádně výhrady k  tomu.

  2. Reagovat
    Romča 29.6.2021 v 14:18

    Tento článek mi pomohl vybrat ten správný elektrický hrnec. Děkuji mooc.

    • Reagovat
      Dáša 13.7.2021 v 15:28

      Souhlasím na prosto s vámi, taky velmi pomohl s výběrem. Dáša.

  3. Reagovat
    Lucie 18.7.2021 v 16:02

    Objednala jsem si nedávno hrnec od značky Russell. Je výborný, prostě splnil moje očekávání.

  4. Reagovat
    Kristýna 12.9.2021 v 22:35

    Koupila jsem si před 3 dny tento model – Tefal Cook4me+ CY851130 a zatím jsem spokojená, ale nemůžu k němu říct víc.

    Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


Komentáře / diskuse / hodnocení

GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz