Tlakové hrnce

V tlakovém hrnci připravíte rychle i chutně mnoho oblíbených pokrmů. Tento výrobek je ideální zejména na přípravu hovězího masa, ale vařit v něm můžete prakticky cokoliv. Doba přípravy je výrazně kratší než při vaření v běžném hrnci a to až o 2/3. Kratší příprava se podepíše i na chuti a nižší spotřebě energie.

Moderní papiňák je opatřen speciální poklicí, která zamezuje unikání páry a tím i odpařování vody. Mnoho spotřebitelů mají zažité staré hrnce, u kterých se bohužel často stávalo, že vlivem velkého tlaku uvnitř hrnce celá nádoba i se svým obsahem explodovala. Nové a moderní tlakové hrnce jsou však velmi bezpečné a disponují hned několika pojistkami.

Tlakové hrnce se zavírají a používají různými způsoby, právě uživatelský komfort bude to první, co budete při výběru hrnce zohledňovat. Poté již můžete postupovat stejně jako v případě klasických hrnců. Důležité je vybrat správnou velikost hrnce, výrobní materiál tak, aby fungoval s vaší varnou zónou a dal se snadno udržovat.

Porovnat ceny tlakových hrnců

Nejlepší tlakové hrnce

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Tescoma Ultima 6.0 l 99 % 3 364 Kč Zobrazit Mall.cz
2. Tefal Secure5 Neo 6L P2530741 95 % 2 049 Kč Zobrazit Kulina.cz
3. Tescoma Bio Exclusive+ Duo 4.0, 6.0 l 92 % 3 797 Kč Zobrazit Tescoma.cz
4. Orion Profi 3,5l 87 % 670 Kč Zobrazit 4home.cz
5. Banquet 3,5l Allegro 86 % 899 Kč Zobrazit Mall.cz

Typy

Tlakové hrnce jsou na trhu zastoupeny 2 typy:

Klasický

Jedná se o typ hrnce, který se vám pravděpodobně vybaví jako první. Funguje v kombinaci s varnou deskou a je vhodný pro přípravu potravin pomocí tlakového vaření. Součástí některých hrnců může být i pařník, který vám umožní přípravu pokrmů v páře. Dalším příslušenstvím může být i obyčejná poklice.

Elektrický

Elektrický tlakový hrnec bývá označován jako multifunkční a kromě tlakového vaření nabízí velkou řadu různých funkcí.

Součástí těchto hrnců je přehledný displej a ovládat ho můžete pomocí knoflíků, otočných koleček nebo dotykového displeje. Elektrické tlakové hrnce se zprovozňují zapojením do elektrické zásuvky a podstatným parametrem při výběru je kromě jiného také výkon.

Objem

Díky velkému výběru velikostí uspokojí tlakové hrnce potřeby menších i větších domácností. Tlakový hrnec je specifický také v tom, že ho není možné zcela naplnit. Výrobci udávají, že ho lze maximálně naplnit pouze do 2/3. Toto pravidlo byste měli dodržovat ideálně při každém používání.

Objem do 3 litrů je vhodná velikost pro 2 osoby, jejich výběr je však značně omezený. Nejmenší běžná velikost je 3,5 litu a největší hrnce mají objem až 11 litrů. Běžná 4 členná domácnost si vystačí s objemem 6 – 8 litrů.

Materiál

Drtivá většina klasických tlakových hrnců je nerezová ocel. Tento materiál vede velmi dobře a hlavně rovnoměrně teplo a je vhodný na všechny typy varných zón, použít ho tedy můžete i na indukční desky.

Ti, kdo upřednostňují elektrických hrnec, mohou vybírat hned z několika materiálů. V tomto případě je však hrnec složen hned ze dvou nádob. Vnější plášť plní funkci designovou a jedná se často o kombinaci několika materiálů. Běžně je to plast, kov a sklo.

Důležitější je vnitřní nádoba, která je často keramická, nebo hliníková, která je však opatřena nepřilnavou úpravou. Poslední možností je i v tomto případě nerez.

Způsob zavírání

Moderní tlakové hrnce zavřete pohodlně jednou rukou. Nemusíte se zdržovat hledáním té správné polohy. Trochu obtížněji se vám bude zavírat bajonetový uzávěr. V tomto případě je místo nasazení poklice předem dané. Nejlevnější tlakové hrnce uzavřete pomocí pákového uzávěru.

  • Pákový – poklici je třeba umístit do hrnce zešikma, otočením ji umístit do správné polohy a pomocí páky uzavřít. Pákové tlakové hrnce patří k nejlevnějším, jsou však bezpečné a na trhu zastoupeny v poměrně velkém množství.
  • Bajonetový – v případě bajonetového uzavírání je spodní část hrnce a poklice doplněna o malé výstupky, které do sebe přesně zapadají. Uzavírání je o něco jednodušší a rychlejší.
  • Pomocí jedné ruky – nejmodernější hrnce uzavřete a otevřete velmi jednoduše díky praktické rukojeti.

Bezpečnost

Ačkoliv výrobci za bezpečnost svých výrobků ručí, jistě vám bude zajímat, jaké pojistky tyto hrnce využívají.

Tím hlavním je bezpečnostní pojistka, která vám zabrání otevřít hrnec ve chvíli, kdy je tlak uvnitř hrnce vysoký. Velmi často mají hrnce 2 – 5 na sobě nezávislých bezpečnostních pojistek, což dělá tyto výrobky opravdu bezpečnými.

Funkce a možnosti

Nejen u moderních elektrických papiňáků můžete využívat různé funkce. Také klasické hrnce mají co nabídnout.

  • Odnímatelná rukojeť – je praktická zejména v případě, kdy potřebujete hrnec pořádně vyčistit. Rukojeť jednoduše odemknete a opláchnete pod tekoucí vodou.
  • Nástavce – jsou součástí některých hrnců. V tomto případě můžete v hrnci připravit více surovin, nebo hrnec využít k napařování.
  • Stupnice – uvnitř tlakového hrnce je praktická stupnice, díky které budete hned vědět, kam až je možné hrnec naplnit.
  • Časovač – v tlakovém hrnci můžete připravovat různé potraviny. S pomocí časovače bude výsledek vždy dokonalý, protože si čas varu jednotlivých surovin nastavíte.
  • Termostat – určen k regulaci teploty.
  • Volba tlaku – nastavit můžete intenzitu tlaku. Nižší tlak je vhodný pro přípravu zeleniny, vyšší pro přípravu masa.

Příslušenství

Tlakové hrnce je vhodné nakupovat u kvalitních výrobců, kteří vám mohou v případě potřeby dodat potřebné příslušenství, které se během používání opotřebovává. Tím nejhlavnějším je těsnící kroužek, který je součástí bajonetových hrnců. U často používaného hrnce by se měl měnit cca každé 2 roky.

V některých případech bude nutné vyměnit i pojistný nebo bezpečnostní ventil. Každý výrobce může mít svoje specifické příslušenství. Velmi běžná je možnost dokoupení klasické poklice, v některých případech je však možné koupit i originální poklici.

Značka

Správný výrobce hraje také důležitou roli. Předností poctivých výrobců je zákaznický servis, protože tlakový hrnec je přece jenom specifický. Důležitá je také dostupnost náhradních dílů.

Mezi výrobce elektrických tlakových hrnců patří Tefal, Sencor, Tesla, Rohnson nebo Sage. Klasický hrnec koupíte od značek Tefal, Tescoma, Eta, Banquet, Lamart, Orion a dalších.

Cena

Klasický tlakový hrnec s pákových zavíráním a menším objemem je možné koupit za necelých 500 Kč. Pákové tlakové hrnce patří k těm nejlevnějším a i velký hrnec vás vyjde na cca 1 000 Kč.

Za více než 1 000 Kč jsou k dostání první bajonetové typy a občas můžete narazit i na největší pákové hrnce. Od 2 000 Kč je možné sehnat hrnce, které zavřete 1 rukou, ale i sady hrnců nebo elektrické modely. Cena elektrických hrnců se pohybuje zpravidla od 2 – 6 000 Kč a to v závislosti na objemu i počtu funkcí.

Porovnat ceny tlakových hrnců

Údržba

Mýt v myčce můžete pouze tělo hrnce, elektrické modely mají zpravidla vyndavací vnitřní nádobu, mytí je tedy opět jednoduché. Vyndavací nádoba by měla být součástí každého hrnce, přesto si však tuto možnost raději ověřte. Údržba hrnce s pevnou vnitřní nádobou by byla opravdu složitá.

Poklice klasického hrnce do myčky nepatří, tu budete muset mít pod tekoucí vodou. Stejný postup je nutné volit i při omývání silikonového těsnění.

Otázky a odpovědi

Co všechno umí elektrický tlakový hrnec?

Tyto hrnce jsou doplněny o několik funkcí, nejčastěji se jedná o funkci udržení teploty a časovač. V závislosti na pořizovací ceně můžete mít k dispozici několik automatických programů, termostat, možnost regulovat teplotu, automatické vypnutí nebo odložený start. Z praktických věcí je to vyjímatelná nádoba, parní koš a napařovač pro ohřev zeleniny.

Jaký mají elektrické tlakové hrnce příkon?

Příkon se pohybuje v rozmezí 1 000 – 1 600 W. Čím je příkon větší, tím rychleji budete mít uvařeno. Hrnce s větším příkonem nabízí také více dalších možností jako příprava v páře, plnit může funkci horkovzdušné trouby, pomalého i napařovacího hrnce. S jeho pomocí můžete připravit jogurt. Nevýhodou je pochopitelně vyšší pořizovací cena.

Na co dát pozor u klasického hrnce?

Ačkoliv jsou moderní hrnce velmi bezpečné, není moudré nechávat je delší dobu bez dozoru. Vaření v tlakovém hrnci je mnohem rychlejší než v tom běžném a tekutina se tedy rychleji odpařuje.

V tomto případě oběd připálíte a hrnec se může poškodit. Papiňák nepatří do trouby, držadla a bezpečnostní ventily víka by se vlivem vysoké teploty poškodily. Hrnec by neměl být nikdy naplněn více než do 2/3 objemu. Pokud budete vařit čočku, fazole, rýži a další rozpínavé potraviny, je nutné hrnec plnit pouze do 1/2.

Závěr

Vaření v tlakovém hrnci je znovu velmi oblíbené. Zastoupení na trhu je obrovské a vybrat tak můžete hrnec přesně podle svých představ. Tlakové vaření je velmi rychlé a úsporné, při tomto vaření se ztrácí méně živin, chuť a aroma pokrmů zůstává.

Přestože jsou klasické hrnce velmi bezpečné, nedoporučuje se je nechávat bez dozoru. Elektrický hrnec může díky časovači vypnout sám a vaše asistence tak není nutná.


Zdroje: www.mall.cz, www.elektro-star.cz, www.alza.cz, www.chefshop.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.8/5 (26 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je cílem celého týmu Recenzer. Více o nás.

1 komentář
  1. Velmi přínosný článek.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo