Jak vybrat armaňak?

Armaňák je arménský koňak, který pochází z Gaskoňska. Tento koňak se řadí mezi nejstarší francouzské pálenky. Oblast Gaskoňska se nachází na jihu Francie a vyznačuje se unikátním podnebím i půdou. Před výrobou prochází pálenka jedinečným destilačním procesem, armaňák se destiluje pouze jednou a postupně. Obsah alkoholu v jeho případě nikdy nepřekročí 63 % vol.

Prohlédnout armaňaky

Nejlepší armaňaky

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Chabot armagnac Vintage 1974 40% 0,7 l (tuba) TOP 1 3 400 Kč Zobrazit alkohol-shop.cz
2. Armagnac-Delord V.S.O.P 40% 0,7 l (holá láhev) TOP 4 950 Kč Zobrazit Alkohol.cz
3. Armagnac-Delord Millésimés 1984 40% 0,7 l (kazeta) TOP 5 3 800 Kč Zobrazit Alkohol.cz
4. Armagnac-Delord XO 40% 0,7 l (holá láhev) TOP 8 1 550 Kč Zobrazit Alkohol.cz
5. Armagnac-Delord Millésimés 1964 40% 0,7 l (kazeta) TOP 9 9 300 Kč Zobrazit Alkohol.cz
6. Armagnac-Delord Fine 40% 0,7 l (holá láhev) TOP 16 650 Kč Zobrazit Winehouse.cz
7. Janneau VSOP 40% 0,7 l (karton) TOP 18 755 Kč Zobrazit La-vin.cz

Destilace

Armaňak prochází pouze jedinou postupnou destilací, při ní se proměňuje ve vonný alkoholický nápoj na bázi vína. Jedinečnost armaňaku spočívá v 5 hlavních faktorech, a to půdě, klimatu, odrůdě hroznů, procesem destilace a dozráváním v sudech.

Destilace armaňaku probíhá vždy v zimě, hotovo musí být nejpozději do konce března. Pálenka je destilovaná v měděných přístrojích, ve kterých se topí převážně dřevem. Výsledný eau de vie je typický nižším obsahem alkoholu, ve srovnání s koňakem. Armaňaky mívají od 55 – 55 procent, koňaky pak mohou mít až 74 procent.

Destilát si díky nižšímu obsahu alkoholu zachová více chuťových i aromatických látek, které se více projevují během procesu zrání. Armaňak zraje v dubových sudech, které původně pocházely z Gaskoňska, od 17. století se používaly sudy z Limousinu či Trancais.

Černé gaskoňské duby dávají armaňku mírnou hořkost, duby z Limousinu ponechávají květnatost a přidají i mírné vanilkové aroma.

Typy

Armaňaky se dělí podle oblasti původu a stáří do několika kategorií. To, zda výroba armaňaků probíhá podle platných zákonů, kontroluje instutice BNIA.

  • Three Star – udává alespoň 1 rok zrání v sudu.
  • VO, VSOP, Reserve – udává alespoň 4 roky zrání v sudu.
  • Extra, Napolen, XO, Vielle Reserve – udává alespoň 5 let zrání v sudu.
  • Bílý armaňak – blanche armagnac – je skvělý při přípravě koktejlů. Popíjet ho můžete k uzenému lososu nebo ústřicím.
  • Armaňak typu VS – je pro něho typická zlatavá barva s oranžovými odlesky. V aroma ucítíte jemné koření, dominuje ovoce a dřevité tóny. Chuť je výraznější, hřejivá a pikantní.
  • Armaňak typu VSOP – zlatá barva přechází více do barvy mědi. Aroma může připomínat macerované či kandované ovoce. Cítit budete výraznější koření a jemnější dřevité tóny.
  • Kategorie XO a Hors d´Age – měděná barva přechází do mahagonové. Aroma je silné a objevit můžete tóny sušeného ovoce, švestek, koření, vanilky i oříšků. Chuť destilátu je vyvážená, plná, a s dlouhým závěrem.

Dělení podle klimatu

Armaňaky se dále dělí v závislosti na klimatu a typu půdy. Dle zákona z 25. května 1909 je možná armaňak vyrábět pouze v těchto regionech. 

  • Bas Armagnac – tatooblast má půdu bohatou na jíl a písky. Obsah vápence je chudší. Známá je pod označením černý armaňak. Destilát, který odtud pochází, je díky tomu velmi kvalitní a voní po ovoci.
  • Ténareze – tato oblast má půdu křídovitou. Armaňák je plnější, těžší a jeho vůně připomíná fialky.
  • Haut Armagnac – této oblasti se říká bílý armaňak a je pro ni charakteristická vápencovitá půda.

Odrůdy vinné révy

Armaňak se může vyrábět pouze z několika málo povolených odrůd vinné révy. Používá se Bacco, Colombard, Folle Blanche a Ugni Blanc.

Odrůda Ugni Blanc se používá nejvíce, vyznačuje se výraznější kyselinkou. Druhá v pořadí je odrůda Bacco, v Ténarèze se používá především odrůda Colombard.

Sklenice na armaňak

Pro správný požitek z pití budete potřebovat i kvalitní servis. Armaňak byste měli nalévat do skleniček s tvarem tulipánu. Velmi důležité je, umět si armaňak vychutnat. Nejprve byste ho měli cítit v nose. První přičichnutí bude velmi výrazné, při druhém již ucítíte jemné tóny koření a ovoce. Při prvním doušku byste měli vzít do úst pouze malé množství destiláte, teprve s druhým douškem přijde ten správný požitek.

Značka

Armaňáky jsou stejně jako jiné francouzské koňaky stáčeny do lahví různého objemu. Obvykle je můžete koupit v lahvích o objemu 0,5 l, dále pak 0,7 l nebo 1 litr. Pro lahve s francouzskými koňaky jsou typické stylové obaly a láhev armaňaku se tak může stát dokonalým dárkem, který se bude hodit při různých příležitostech. Vyzkoušet můžete destilát značky Armagnac-Delord, Chabot, Janneau, Clés des Ducs, Hardy nebo třeba Saint Vivant.

Cena

Armaňaky se velmi často objevují mezi sbírkami vzácných lahví. Především Vintage edice patří mezi opravdové unikáty. Na zadní straně etikety byste měli vždy vyčíst, v jakém roce byl nápoj lahvován.

Mezi jednotlivými ročníky a dobou, po kterou je armaňak stařený, jsou poměrně velké rozdíly v aroma i chuti. Celková hodnota lahve je určena nejen kvalitou, vůní a chutí, ale i její vzácností. Všechny tyto parametry mají podíl na konečné ceně. Základní destiláty můžete koupit od 500 – 1 200 Kč. Nejdražší láhve však mají hodnotu od 20 000 Kč a více. Koupit můžete dokonce láhev, jejíž cena vyšplhala do výše 250 000 Kč.

Přejít do e-shopu

Otázky a odpovědi

Jaký je původ armaňaku?

Původ armaňaku se váže ke Gaskoňsku, ten je slavný díky známému mušketýru D´Artagnanovi. Armaňak je starší než koňak, v záznamech se poprvé objevil již v roce 1411, což je cca o 200 let dříve než koňak.

Jak pít armaňak?

Armaňak stejně jako koňak bude nejlépe chutnat při pokojové teplotě 22 stupňů. Dříve bylo velmi důležité zahřívání skleničky v dlaních. Mladé armaňaky kategorie VS se však servírují spíše chlazené, přidat dokonce můžete kostku ledu. Tento destilát si nejlépe vychutnáte společně s dobrou kávou nebo dezertem, Armaňaky se vyznačují jemným aroma a chutí, která připomíná zralé ovoce.

Jaký je rozdíl mezi armaňakem a koňakem?

Armaňak je stejně jako koňak vyráběn z bílého vína. Armaňakové oblasti však leží jižněji než oblasti známé výrobou koňaku. Oblast Gaskoňska, kde se armaňaky vyrábí, je považována za tu vůbec nejlepší, co se kvality týká. Rozdílný je i způsob výroby. Armaňak je vyráběn více druhů vinných hroznů a na rozdíl od koňaku se destiluje pouze jednou. Díky tomu si zachová více chuti a aroma vinných hroznů.

Závěr

Na chuti a kvalitě armaňaku má zásadní vliv výrobní postup. Vše začíná výběrem správných hroznů. Za nejlepší, pro pěstování hroznů, je považována oblast Bas-Armagnac. Zdejší hrozny mají dokonale plné aroma. Armaňak si po jedné destilace zachování svoji komplexnost, aroma i chuť kvalitních hroznů. Standardní armaňaky mají značení VS, XO a VSOP. Nejkvalitnější jsou pak armaňaky z vintage edice. Armaňak si můžete vychutnat samotný, nebo s nějakým pokrmem. Nutné je ho umět správně naservírovat.

Armaňaky můžete nakoupit v e-shopu: Alkohol.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (140 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo