Whisky

Whisky je tmavší velmi oblíbený alkoholický nápoj. O oblíbenosti tohoto nápoje svědčí i opravdu velká nabídka na trhu. Dostupnou láhev whisky koupíte v běžných supermarketech. Ačkoliv i zde narazíte na dražší nápoje, opravdu kvalitní whisky v běžném obchodě nekoupíte.

Whisky je destilát, který se destiluje nejčastěji z ječmene, pšenice a žita. Whisky je nápoj, který se vyrábí v mnoha zemích a různé státy mají dokonce svoje přesné předpisy a pravidla, kterými se musí při výrobě whisky řídit. Nejoblíbenější nápoje pochází ze Skotska a Irska, právě v těchto zemích je whisky nejpopulárnějším destilátem vůbec.

Výběr whisky není úplně jednoduchý. Pokud chcete opravdu kvalitní a pravou whisky, měli byste vybírat takovou, která neobsahuje žádnou další příchuť. Svoji chuť získá pravá whisky přímo v sudech. Kromě opravdové whisky jsou však na trhu zastoupeny i destiláty s příchutí, oblíbená je skořicová, medová či jablečná příchuť. Tyto destiláty se však po technické stránce mezi whisky neřadí.

Porovnat ceny whisky

Typy

Whisky existuje mnoho různých druhů. Každý druh má trochu jinou příchuť, což je dáno odlišnou výrobou. Irská a skotská whisky se vyrábí destilací ječného sladu, zatímco americká whisky je vyrobena z kukuřice. Rye whisky má 51% obsah žita a kanadská whisky je vyrobena z více různých obilovin.

Skotská whisky

Nejpřísnější pravidla pro výrobu whisky mají právě ve Skotsku, zde se při výrobě musí dokonce řídit zákonem o Skotské whisky. V zákoně najdete, co vše musí nápoj splňovat, aby o něm bylo možné hovořit jako o skotské whisky. Skotská whisky se vyrábí převážně ze sladového ječmene, přičemž lze použít i další obilniny. Poté zraje v sudech po dobu alespoň 3 let. Pro skotskou whisky je typická kouřová chuť, kterou způsobuje sušení ječmene za pomoci rašelinového kouře.

Na trhu najdete 2 druhy skotské whisky:

  • Single malt – jednosladová whisky, se vyrábí jen z ječmenného sladu a to pouze ve vybraných palírnách, které se pyšní dlouholetou tradicí.
  • Blended – míchaná whisky, je vyrobena smícháním více druhů whisky.

Irská whiskey

Irská whiskey je vyrobena z nesladového ječmene a ječného sladu a na rozdíl od whisky skotské musí být 3 x destilovaná. Při výrobě není použit rašelinový oheň a na rozdíl od whisky skotské zde chybí typický kouřový tón. Pro irskou whiskey je typické označení pot-still whiskey, tento název se začal používat ve chvíli, kdy se kvůli vysokým daním začal přidávat surový ječmen.

Americká whisky

Tento druh whisky je známý jako Bourbon a vyrábí se z velké části z kukuřice. Kukuřice musí být v destilátu zastoupena podílem minimálně 51%. Kukuřice se postará o výrazně sladší chuť, než která je typický pro evropské destiláty. Nápoj zraje několik měsíců nebo let v dubových sudech, jejichž vnitřek je vypálen ohněm. Díky tomu má whisky unikátní dřevitou a kouřovou chuť. Přesná doba zrání není v tomto případě specifikovaná.

Česká whisky

Za nejstarší českou whisky je považována Stará myslivecká, ačkoliv mnozí tento destilát za whisky vůbec nepovažují. Stará myslivecká se vyrábí desítky let a jedná se o žitný destilát. Novější destiláty se vyrábí na Hané z ječmene a jiných lokálních surovin, obsah alkoholu je v jejím případě 49,2%. Tento obsah udává zeměpisná šířka Vizovic, což je lokalita, ze které whisky pochází. Pro českou whisky jsou typické lehké medové tóny, samotný destilát je velmi jemný. Whisky vyráběná v Třebíči pak potěší příznivce spíše kouřové chuti.

Japonská whisky

Při výrobě japonské whisky se dodržují skotská pravidla. Také v tomto případě se jedná o obilný destilát vyráběná na území Japonska. Ke zrání se používají dřevěné sudy. Japonská whisky má lehké tóny květin a sherry. Pro některé destiláty je běžný i rašelinný charakter, který připomíná chuť skotské whisky.

Kanadská whisky

Kanadská whisky se vyrábí z kukuřice, žita, pšenice nebo ovsu. Zpočátku se kanadská whisky vyráběla zejména z žita, později se přidávaly další obilniny. Kanadská whisky musí zrát v sudech alespoň 3 roky, obvyklá doba zrání je však častěji v rozmezí 4 – 6 let. Ve většině případů se jedná o míchanou whisky, která svojí chutí připomíná jemnější americký bourbon. Pro destiláty je typická chuť pepře, karamelu, ovoce nebo voňavého koření.

Sklenice na whisky

Na pití whisky můžete pochopitelně použít jakoukoliv skleničku, jestliže si chcete opravdu vychutnat jedinečnou chuť i aroma tohoto destilátu, neobejdete se bez správné skleničky.

  • Degustace – pro degustaci nápoje se používá sklenička se stopkou. Unikátem je Glencairn sklenice. Běžnému spotřebiteli však postačí klasická whiskovka. Pod tímto označením se ukrývá nízká sklenice bez stopky.
  • Popíjení – pro běžné popíjení budete potřebovat nižší skleničku válcovitého tvaru. V tomto případě by nemělo chybět masivní dno. Sklenice se používá při pití čisté whisky i whisky s ledem nebo vodou.

Pití whisky

Whisky můžete pít čistou, s ledem nebo vodou. Každý způsob má řadu příznivců i odpůrců a vy si tak budete muset pravděpodobně vyzkoušet všechny způsoby, abyste vybrali ten, který vám bude vyhovovat nejvíce.

Čistá whisky

Nejméně práce budete mít v případě, kdy budete pít čistou whisky. Ta by měla být ohřátá na pokojovou teplotu, k pití se běžně používá whiskovka. Začít byste měli menším douškem, který by se měl cca 5 sekund poválet pod jazykem. Při pití čisté whisky byste měli jednotlivé doušky prokládat studenou vodou.

Whisky s vodou

Do destilátu můžete přidat pár kapek vody. Voda by se měla postarat o výraznější chuť nápoje. Nápoj díky vodě změní svoji chuť a vodu byste tak měli přidávat opravdu obezřetně, doporučuje se začít pouze s jednou nebo dvěma kapkami. I v tomto případě by měl mít nápoj pokojovou teplotu.

Whisky s ledem

Oblíbený způsob pití whisky má mnoho odpůrců, kteří tvrdí, že led otupí chuť nápoje. Příznivci whisky s ledem naopak oponují a zastávají názor, že led stejně jako voda podpoří chuťové tóny.

Koktejly

Ve velkém množství je whisky součástí koktejlů. Oblíbené jsou především koktejly Old Fashion, Double Eagle, New Yorker nebo Whisky Sour. Irskou whisky můžete přidat i do kávy.

Značka

Oblíbenou irskou whiskey koupíte od značky Jameson whiskey, Bushmills nebo Tullamore Dew. Skotskou whisky koupíte od značky Johnie Walker, Grant´s whisky a Bruichladdich. Nejznámějšími výrobci americké whisky jsou Jack Daniels a Jim Beam. Česká whisky je zastoupena značkou Stará myslivecká, Gold Cock a Trebitsch. Nejoblíbenější japonskou whisky koupíte od Akkeshi a Nikka. K nejznámějším kanadským whisky patří Guard House, Canadian Club, Black Velvet a Crown Royal.

Cena

Při nákupu whisky hraje cena opravdu podstatnou roli. Zatímco v supermarketu koupíte láhev whisky za méně než 300 Kč, ve specializovaných prodejnách za ni můžete zaplatit několik tisíc korun. Záleží tedy na tom, zda patříte k běžným konzumentům nebo patříte k opravdovým milovníkům tohoto destilátu, pro které je cena nápoje méně důležitá.

Porovnat ceny whisky

Otázky a odpovědi

Jak se whisky vyrábí?

Výroba whisky má svoje přesná pravidla. Postup výroby se stát od státu liší. Díky tomu můžete zvolit oblíbenou chuť nápoje. Při výrobě se používají i různé poměry surovin. V základu se při výrobě používají 3 suroviny – ječmen, kvasinky a voda. V Americe je hlavní surovinou kukuřice. Kanadská whisky se pak vyrábí z žita.

Jakou může mít whisky chuť?

Každý výrobce vyrábí destilát trochu jiné chuti. Pro whisky je obecně typická dřevitá a zrnitá chuť. Některé destiláty mají v chuti tóny vanilky, karamelu, medu, ovoce, čokolády, květin nebo třeba kávy. Koupit můžete nápoj, který je poměrně výrazně cítit alkoholem a jeho chuť je spíše drsná. Na druhou stranu jsou oblíbené i destiláty s jemnou chutí.

V čem se liší whisky od whiskey?

Označení whiskey se používá pouze pro destiláty vyrobené v Irsku a Americe. Označení whisky se jako první používalo ve Skotsku, odtud se poté rozšířilo do celého světa. Neznámější je whisky vyrobená ve Skotsku, Japonsku a Kanadě.

Závěr

Whisky je známý alkoholový nápoj, který se destiluje z různých obilnin. Poté zraje po dobu několika let v dřevěných sudech. Nejznámější destiláty pochází ze Skotska, což je země, kde jsou jasně daná pravidla pro výrobu pravé skotské whisky. Známá je sladová whisky, která může obsahovat pouze ječmenný slad. Obilná whisky je vyrobená z kukuřice nebo pšenice, do které je přidáno menší množství sladu. Největší množství na trhu je tvořeno míchanou whisky, která je vyrobena z 15 – 50 sladových a menšího množství obilných whisky.


Zdroje: www.alkohol.cz, www.alza.cz, www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (34 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je cílem celého týmu Recenzer. Více o nás.

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo