Dřezy

Dřez je standardním vybavením kuchyně. Ačkoliv dnešní dřezy neslouží v mnoha případech k mytí nádobí, budete ho používat při každém pobytu v kuchyni.

Z tohoto důvodu by neměl být výběr dřezu nijak uspěchaný. Při výběru kuchyňského vzhledu bude hrát zásadní roli vzhled, velikost i výrobní materiál. Nejčastějším tvarem dřezu je obdélník nebo čtverec. Menší výběr však nabízí i oválné nebo kulaté dřezy.

Dřez by měl být umístěn na vhodně zvolené místo, aby byla kuchyňská linka dostatečně prostorná. U dřezů oceníte i další prvky, mezi ně patří přepad vody nebo excentrické ovládání.

Porovnat ceny dřezů

Typy

Dřezy se dělí na několik typů podle vzhledu dřezu. Vybírat budete mezi 3 základními typy. První skupinu tvoří jednodřez, dále může koupit dvojdřez a rohový dřez. Všechny typy pak mohou být doplněny o vaničku a část na odkapávání. Dřezy mají toto rozšíření na pravé i levé straně.

Jednodřez

Nejpoužívanější varianta, která je velmi často doplněna o odkapní plochu. Kromě velikosti dřezu je na zvážení i velikost této plochy. Kuchyně doplněné o myčku si vystačí s menší plochou. V tomto případě je délka cca 60 – 62 cm. Standardní velikost je pak okolo 80 cm.

Varianta jednodřezu může být doplněna ještě o malou vaničku. Přestože je z určitého hlediska praktická, umísťovat do ní můžete omytou zeleninu nebo ovoce, sloužit může i k odkapání příborů nebo třeba rozmrazování potravin, má i mnoho odpůrců. Ti této variantě vyčítají velikost, která může být i 100 cm. Do malých i středních kuchyní je tak tato varianta spíše nevhodná.

Dvojdřez

Dvojdřez využijete v případě velké, ale i venkovní kuchyně. A typické je u něj komerční využití. Pokud vaše domácnost vlastní myčku, pravděpodobně je tato varianta zbytečná.

Rohový dřez

Jedná se o lákavou, ne však příliš praktickou variantu. Tyto dřezy mají zpravidla menší atypickou vanu a malá a nepraktická je i odkapová část. Kromě toho zabírá větší část linky. Pod dřezy jsou často umísťovány odpadkové koše. V tomto případě je horší i jeho výběr a instalace. Pokud vám vaše kuchyně dovolí jiné řešení, měl by být rohový dřez až poslední variantou.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Z hlediska materiálu máte několik možností výběru. Materiál výrazně ovlivní pořizovací cenu, avšak finance by neměly být při jeho výběru to hlavní. Materiál totiž ovlivní i vzhled dřezu, ideální je, pokud bude dřez ladit se zbytkem kuchyně.

Nerez

Nerezové dřezy jsou při výběru stále nejčastější volbou. Jejich obliba je dána nižší pořizovací cenou i vysoké odolnosti vůči korozi a také mnohým čistícím prostředkům. Aby byl dřez dostatečně odolný, neměli byste vybírat mezi těmi nejlevnějšími, které jsou často vyrobeny z velmi tenkého plechu.

Ideální tloušťka by měla být 0,5 mm, dřezy s tloušťkou 1 mm jsou považovány za extrémně odolné. I silnější dřezy jsou však méně odolné vůči odření či poškrábání. U nerezu si nemůžete zvolit barvu dřezu, na výběr však máte matnou i lesklou variantu.

Granit

Tyto dřezy jsou vyrobeny z drceného kamenu, barviva a pojiva. Do granitových dřezů jsou v některých případech přidávány ionty stříbra, které se postarají o antibakteriální vlastnosti. Výhodou granitových dřezů je možnost volit z několika barevných variant.

Díky tomu jsou granitové dřezy velmi oblíbené, jednoduše je sladíte s kuchyňskou linkou. Výhodou je však i velká odolnost, tyto dřezy není snadné jen tak poškrábat. Za tyto benefity si však trochu připlatíte.

Tectonit

Jedná se o speciální materiál, složený s polyesterových pryskyřic a skelných vláken. Tectonitové dřezy jsou dražší než nerezové a levnější než tectonitové dřezy. Jejich výhodou je dostatečná pevnost, odolnost i teplotní stálost. Ocenit můžete i jejich atraktivní vzhled.

Keramika

Tento materiál je velmi odolný proti chemickým čističům i teplu. Výhodou je jednoduchá údržba a opět se jedná o antibakteriální materiál. Stálá je i barva dřezu. Keramika zejména v případě levných dřezů, však nemusí vydržet silnější náraz.

Kámen

Dřezy mohou být vyrobeny z přírodního i umělého kamene. Předností kamene je možnost zvolit z různých odstínů. Oceníte i vysokou odolnost. Nevýhodou umělého kamene je vysoká náchylnost na poškrábání. V případě přírodního kamene vás může od koupě odradit vyšší pořizovací cena.

zpět k obsahu ↑

Velikost

Je vůbec nejdůležitější parametr. Velikost dřezu je třeba zvolit s ohledem na velikost kuchyňské linky, ale také toho, zda je vaše kuchyň vybavená myčkou.

Šířka dřezu se volí podle šířky spodní skříňky. U dřezů najdete vždy informaci o minimální šířce skříňky, do které je možné bez dalších zásahů dřez namontovat. Nejběžnější jsou velikosti 45 a 60 cm. Méně časté jsou velikosti 40 a 80 cm. Pokud je dřez doplněn také o okap, je možné tuto část umístit nad skříňku.

Hloubka dřezů bývá nejčastěji okolo 15 cm, velké hrnce se vám však budou mýt lépe ve dřezu s hloubkou 20 cm. Na druhou stranu je však vhodné volit hloubky i s ohledem na výšku vaší postavy. Pokud jste vyšší postavy, může nastat situace, že se nad dřezem budete hrbit. Na toto vše je vhodné při jeho výběru myslet. Vhodné je hloubku dřezu vyzkoušet. Při volbě hloubky zohledněte i velikost sifonu a trubek odpadu.

zpět k obsahu ↑

Osazení

Dřezy je do kuchyňské linky možné osadit různými způsoby.

Horní osazení – nejčastěji používaný způsob. Dřez je usazen do menšího prostoru, než je jeho velikost a okraje tak vystupují na pracovní desku. Aby byl dřez namontován pevně, používá se na jeho upevnění silikon.

Spodní osazení – dřez je uchycen na spodní straně pracovní linky a i v tomto případě ideálně splyne s pracovní deskou. Díky spodnímu osazení předejdete náročnému čištění nečistot, které se mohou usazovat pod okraji.

Zasazení do roviny – způsob, kdy dřez ideálně splyne s pracovní deskou. Instalace je náročnější, dřez je třeba umístit do drážek.

zpět k obsahu ↑

Značka

Při výběru dřezu narazíte na značky jako Blanco, Franke, Teka, Lavello, Sapho, Redfox, Domestic, Diante, Brenor a mnohé další. Tito výrobci se specializují na nejběžnější dřezy vyrobené z nerezu, granitu, tectonitu či keramiky.

Jestliže budete chtít vlastnit dřez vyrobený z kamene, budete hledat specializovaného výrobce, který vám dřez vyrobí přímo na míru. K těmto výrobcům patří například Stone Gallery, Dobrý Fortel, Stonecity a další.

zpět k obsahu ↑

Cena

Mezi nejlevnější patří jednoznačně nerezové dřezy, velký výběr nabízí již cena 600 – 1 000 Kč. Oblíbené jsou dřezy za cenu do 2 000 Kč, ale koupit můžete i výrobek s cenou převyšující 3 000 Kč.

Mnohem dražší jsou tectonitové a granitové dřezy. V tomto případě začínají ceny těch nejlevnějších na 2 000 Kč, ale výjimkou nejsou ani dřezy s cenou okolo 8 000 Kč.

Ještě více vám však budou stát keramické dřezy, jejichž cena výrazně překračuje 10 000 Kč. Ačkoliv můžete narazit i na levnější varianty s cenou kolem 5 000 Kč, výběr takto levných keramických dřezů není nijak velký.

Porovnat ceny dřezů

zpět k obsahu ↑

Údržba

Při výběru dřezu myslete i na pozdější údržbu. To, jakým způsobem dřez čistit najdete napsané v příbalovém letáku každého výrobce. Instrukce výrobce se vždy vyplatí dodržovat, předejdete poškození dřezu a prodloužíte jeho životnost.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

V jaké výšce by měl být dřez umístěn?

Umístění dřezu se odvíjí od výšky kuchyňské linky, ale i velikosti postavy. Nad dřezem byste se neměli hrbit a dosáhnout na dno by mělo být možné s nataženými dlaněmi. Osobám s menší výškou v rozmezí 150 – 160 cm, bude vyhovovat dřez umístěný ve výšce 82 cm.

Ti, kdo měří v rozmezí 160 – 170 cm, by měli dřez umístit do výšky 86 cm. Jestliže měříte 170 – 180 cm, nainstalujte dřez do 91 cm. Opravdu vysocí jedinci s výškou od 180 – 190 cm budou dřez umisťovat do výšky 94 cm.

Je nutné ke dřezu dokoupit další vybavení?

Některé dřezy jsou k dostání se sifonem, v případě jiných ho budete vybírat samostatně. Kromě sifonu se neobejdete bez kuchyňské baterie. Vybírat můžete mezi stojánkovými, které se montují do otvoru ve dřezu nebo pracovní desce a patří k nejpoužívanějším.

Druhým typem jsou baterie nástěnné, které se montují na stěnu. Žádný dřez se neobejde bez výpustě. Součástí některých dřezů bývá přepadem, který plní bezpečnostní funkci proti možnému přetečení vody. Dalším vybavením může být dávkovač saponátu a zpracovat veškerý bio odpad vám pomůže kuchyňský drtič.

Jaké jsou typy výpustí?

Vybírat budete mezi dvěma typy výpustí prvním je 31/2 ventil a druhým 11/2 ventil. Ventil 11/2 je starším typem, výpusť má v tomto případě průměr 60 mm. Tato výpusť se uzavírá gumovým ventilem a používá se velmi málo. Dnešní dřezy jsou vybaveny výpustí o průměru 92 mm a ventil nese označení 31/2.

Tato výpusť je vybavena praktickým sítkem, to zamezí spláchnutí různých zbytků a postará se o průchodnost potrubí. Starat se nemusíte ani o špunt, výpusť uzavřete pouhým stlačením. Druhým řešením je excentrické ovládání. Díky němu nebudete muset do plného dřezu nořit ruce, ovládací kolečko je umístěno na horní části dřezu.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Při výběru dřezu hraje důležitou roli velikost, ideální hloubka, která vám umožní mýt i větší nádoby je okolo 18 cm. K nejlevnějším patří nerezové dřezy, které se ale obtížněji udržují, viditelné jsou na nich i zaschlé kapky vody.

Zvolit barevnou variantu můžete v případě granitových, tectonitových i keramických dřezů. Nepodceňujte ani způsob umístění, i zde máte na výběr několik možností. Při výběru dřezu je vhodné nejprve navštívit kuchyňské studio. Zde si můžete prohlédnout různá provedení a zvolit to, které vám bude vyhovovat nejvíc.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz