Jak vyčistit rychlovarnou konvici?

Není nic horšího, než rychlovarná konvice, která je zanesená vodním kamenem. Nejen, že to nevypadá hezky, ale ještě to může ohrozit naše zdraví. Většina lidí má ve zvyku, že po dovaření a rozlití potřebného množství vody ponechá zbytek v konvici a vrátí zpět na základnu.

To bohužel není moc dobrý nápad, protože kámen se pak usazuje mnohem rychleji a konvici je potřeba čistit častěji. Tvorbu vodního kamene urychluje také tvrdá voda. Díky vrstvě vodního kamene se prodlužuje doba, kterou potřebujeme na ohřátí vody, navíc může dojít k přehřátí spotřebiče, v horším případě k nevratnému poškození.

Taková konvice je pak zralá na vyhození. Rozhodně nikdy vodní kámen nezkoušejte seškrábat, snadno by tak mohlo dojít ke znehodnocení povrchu konvice a bude zničena. Vždy existuje způsob, jak vodní kámen eliminovat.

Porovnat ceny čisticích prostředků

Vodní kámen

Každý spotřebič, který přichází do styku s vodou, trpí stejným problémem a to usazováním vodního kamene. Ten dokáže způsobit značné problémy a někdy dokonce i poškodit spotřebič, pokud delší dobu neřešíme jeho odstranění.

Množství kamene, který se usadí, závisí především na tom, jak tvrdou vodu doma máme. U rychlovarné konvice se rychlost usazování odvíjí od umístění topného tělesa. Pokud je totiž skryto, kámen se usazuje mnohem pomaleji než u spirály, jež není ukrytá.

Existuje několik důvodů proč odvápňovat, tedy odstraňovat vodní kámen, tím zásadním je snížení efektivity ohřevu vody, to v praxi znamená, že čím víc vodního kamene se v konvici usadí, tím déle se voda hřeje a samotný výkon ohřevu se snižuje, což zbytečně zvyšuje spotřebu elektrické energie.

Vodní kámen rovněž zvyšuje riziko přehřívání přístroje, což má pak za následek jeho poškození či celkové znehodnocení. Nežádoucí je také odlupování kousků vodního kamene. Tyto částečky se poté vyplaví do vody a mohou se dostat i do nápoje, pokud není filtr či spíš sítko v hubici dostatečně jemné, aby je nepropustilo.

Bohužel ani rychlovarné konvici se nevyhýbají bakterie, kterým se právě nejlépe daří v usazeninách. Pravdou je, že je sice zneškodníte ve chvíli, kdy přejde obsah konvice varem, ale bohužel se z nich mohou uvolnit prostřednictvím jejich metabolismu toxické látky, a ty naneštěstí ve vodě zůstávají a ani horká voda s nimi nic neudělá.

Odvápňovač

To je většinou nejčastější volba mnoha uživatelů konvic, protože se dá sehnat v každé drogerii i prodejně s elektrospotřebiči. Pořídit ho můžeme buď ve formě tablet, nebo jako klasický tekutý přípravek. Použití je jednoduché v tom, že každý jednotlivý přípravek má přesný návod uveden na obalu, respektive na zadní straně.

Odvápňovač obsahuje specifické chemické látky, které rychle a spolehlivě odstraní nežádoucí vodní kámen, čímž zase konvice získá ten správný lesk. Jenže takové přípravky spousta lidí odsuzuje právě kvůli chemickému složení a volí raději takový způsob odstranění kamene, který je mnohem šetrnější a dá se k němu využít to, co nabízí domácnost v podobě tzv. babských rad.

Vsaďte na ocet

Pokud jde o ocet, to je naprostá klasika, protože má univerzální použití a hlavně ho máme doma v podstatě všichni. Kouzlo octové očisty spočívá v tom, že vezmeme zhruba 200 až 250 ml kuchyňského octa, nalijeme do konvice, přisypeme 1 vrchovatou lžičku soli, dolijeme vodou tak, aby končila cca 2 cm pod maximální ryskou, a dáme vyvařit.

Vodní kámen by se měl uvolnit a odplavit při vylití octové vody z konvice. Pokud by to napoprvé nepomohlo, je dobré také nechat ocet v konvici do druhého dne, ale v takovém případě dejte octa jen trochu a dolijte do půlky vodou.

Ocet má pár nevýhod, jednou je fakt, že je dost silně cítit, takže je pak potřeba konvici několikrát vyvařit čistou vodou a vypláchnout, než bude zase připravená k použití.

Další nevýhoda, před kterou dokonce varují i odborníci, je v tom, že je ocet značně agresivní, takže občas může dojít i k poškození antikorozního povrchu topného tělesa.

Kyselina citronová je přítel

V tomto případě je to rychlé a zcela jednoduché. Do konvice nalijeme vodu až po maximální rysku, přisypeme 1 vrchovatou lžíci kyseliny citronové a necháme převařit a odstavíme. Roztok s kyselinou necháme po převaření působit 60 minut.

Poté obsah konvice vylijeme, vypláchneme a znovu naplníme tentokrát již čistou vodou a necháme opět převařit a opakovaně vylijeme. Chcete-li mít jistotu, že je konvice skutečně čistá, klidně čistou vodu uvařte víckrát, to už je na vás.

Coca-Cola není jen lahodný nápoj

Pro ty z vás, kteří nedůvěřují octu nebo nesnáší jeho charakteristický zápach, přichází ke slovu cola. U té je použití jednoduché, protože jí jen nalijeme do konvice, zaklopíme a necháme působit do druhého dne. Následující den stačí vylít, vypláchnout, převařit jednu konvici vody a rychlovarná konvice je čistá, bez vodního kamene a připravena k opětovnému použití.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

2 komentářů
  1. Reagovat
    Maruška 5.4.2021 v 18:35

    Odstraňovala jsem dříve kámen octem, ale vždy po čištění konvice ještě delší dobu zapáchala, tak jsem ji vždy musela několikrát převařit čistou vodou.

    Nově ji čistím citrónem, kdy mám ověřený tento postup:

    1. Nakrájím si na plátky citrón.
    2. 5 plátků citrónu dám přímo do konvice, vymačkám tam trochu šťávy z citrónu a zaliju je vodou do maxima.
    3. Nechám převařit.
    4. Vyliju vodu do dřezu a naliju čistou jen do poloviny objemu konvice.
    5. Nechám znovu převařit.
    6. Vyliju vodu do dřezu a vyndám pryč z konvice plátky citrónu.
    7. Nakrájím si nový plátek citrónu a jak vychladne konvice, tak její vnitřek vytřu přímo citrónem. Utřu zbytky citrónu kapesníkem.
    8. Naliju do konvice čistou vodu a nechám převařit.
    9. Vyliju vodu do dřezu a poté je konvice čistá.

    • Reagovat
      Helena 26.5.2021 v 18:02

      Zkusila jsem poprvé váš návod jak vyčistit konvici citrónem. A musím uznat, že mě to příjemně překvapilo, jak to funguje. Moje konvice je perfektně vyčištěná a hlavně nezapáchá. Děkuji.

    Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


Komentáře / diskuse / hodnocení

GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz