Jak vyčistit připálený hrnec?

Připálený hrnec je noční můrou každé hospodyňky. Jen z představy, že při jeho čištění strávíme s rukama ve dřezu dlouhé minuty, jde jednomu hlava kolem. Připálený hrnec přitom nemusí být vaším úhlavním nepřítelem. Stačí jen znát ty správné triky a fígle, se kterými se často odolných připálenin zbavíte jako mávnutím kouzelného proutku.

Nechte ho odmočit

Asi nejjednodušší způsob, jak zlikvidovat připáleniny na dně vašeho oblíbeného hrnce, je nalít do něj vroucí vodu a přidat trochu jaru na nádobí. Tuto lázeň poté nechte v hrnci ideálně přes noc – následující den bude daleko jednodušší rozmočené nečistoty odstranit. Pokud se vám nechce čekat několik hodin, zkuste některý z našich dalších tipů, jak vyčistit připálený hrnec.

Kombinace octa a vody

Ocet má doma asi úplně každý. Nedokážeme si bez něho představit tlačenku s cibulí, používáme ho jako dochucovadlo do klasického pokrmu v podobě čočky na kyselo a spolehnout se na něj můžeme i při celé řadě domácích činností, kdy se osvědčí jako účinný a efektivní pomocník. Na ocet se tak můžete spolehnout i v případě, kdy vám na plotně zůstane stát připálený hrnec.

Jak na to? Návod jako pro raketové inženýry rozhodně nečekejte. Kouzlo spočívá v kombinaci octa a vody. Nalijte do hrnce vodu v takovém množství, aby zakryla celé dno. Do vody poté přidejte klasický ocet a tuto směs nechte projít varem. Už během vaření pozorovat, jak se připálené zbytky začínají oddělovat. Poté stačí vodu s octem vylít, vzít na pomoc houbičku na nádobí a zbavit se zbytku připálenin.

Kostkový cukr

Zatímco dříve bychom kostkový cukr našli snad každé domácnosti, dnes už se to příliš nenosí. Pokud ale přeci jen kostkový cukr doma v poličce v kuchyni máte, můžete ho povolat na pomoc s připáleným hrncem. Předem varujeme, že tato metoda si vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledný efekt vás zaručeně mile překvapí.

Jak na to? Nechte hrnec chvíli odmočit. Poté vezměte kostkový cukr a s jeho pomocí začněte připálená místa na dně hrnce drhnout. Bude vás to možná stát trochu více času, ale výsledek bude stát za to. Ve finále spotřebujete pár kostek cukru a odměnou vám bude hrnec bez připálenin.

Ocet, soda a voda

Zkušené hospodyňky vědí, že kombinace octa a sody dokáže v domácnosti hotové zázraky. Mít tak tyto dvě suroviny, které se na první pohled tváří úplně obyčejně, doma po ruce rozhodně není na škodu. Trojice v podobě octa, sody a vody vám může pomoci zbavit se připálením, které vám přidělávají vrásky na čele.

Nejdříve hrnec vyvařte octovou vodou – o tom už jsme se zmiňovali výše a víme, že to funguje. Poté z teplé vody a jedlé sody vytvořte hustou pastu, kterou naneste na připálená místa a s pomocí houbičky na nádobí začněte drhnout. Připáleniny se budou postupně uvolňovat. Na závěr stačí hrnec umýt jarem na nádobí, opláchnout teplou vodou a máte hotovo.

Citrón a voda

Patříte k lidem, kteří se v domácnosti snaží omezit použití chemických prostředků? V tom případě pro vás máme další přírodní tip, se kterým vyzrajete na připálený hrnec. Hlavní roli v tomto případě hraje citrón a obyčejná voda.

Návod je úplně jednoduchý. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu, namočte do ní houbičku na nádobí a aplikujte na připálený povrch. Použijte trochu té síly a zbavte se nečistot, které v hrnci zůstaly po přípravě něčeho dobrého na zub. Další metodou, do které už zapojíte i vodu, je rozkrojit 1 až 2 citrony, vložit je do hrnce, zalít vodou a nechat projít varem. Pak nechte vystydnout, vodu s citrony vylijte a připálené nečistoty odstraňte houbičkou na nádobí.

Prostředek na nádobí a jedlá soda

Napadlo by vás spojit přípravek na mytí nádobí s jedlou sodou? Pokud ne, pak jsme rádi, že se s vámi můžeme podělit o další tip, který funguje v případě, kdy se snažíte odstranit připáleniny ze dna hrnce. Ani tady nečekejte cokoli náročného – na dno hrnce nalijte prostředek na mytí nádobí a zasypte ho jedlou sodou. Přidejte vodu a přiveďte všechny suroviny k varu. Nechte vařit asi dvě minuty, poté můžete hrnec odstavit. Zbytek nečistot vyčistěte drsnější stranou houbičky na nádobí.

Sůl

Ne nadarmo se říká, že sůl je nad zlato. My k tomu ještě přihodíme jednu frázi – sůl je nad připálený hrnec. Máme ji doma asi úplně všichni, protože si upřímně nedovedeme představit, že bychom bez použití soli dochucovali naše oblíbené pokrmy. Sůl je skvělá nejen při vaření, ale může se hodit i při běžných činnostech v domácnosti – jako je třeba drhnutí připáleného nádobí.

Jak tedy postupovat? Několika lžic soli nasypte na připálený spodek hrnce a pořádně vydrhněte. Podobně jako u kostkového cukru díky struktuře látky půjdou připáleniny dolů snáze. Další metodou je nasypat větším množství soli na dno hrnce a zalít ho vroucí vodou. Nádobí pak nechte odstát alespoň 12 hodin – tedy ideálně přes noc – a ráno jednoduše vyčistěte.

Coca-cola

Kdo by ji nemiloval! Oblíbený nápoj tmavé barvy zbožňují děti i dospělí. Málokdo ví, že mu tento slazený nápoj může být nápomocný i v domácnosti. Coca-cola v sobě mimo jiné látky obsahuje také kyselinu fosforečnou, která je součástí některých čisticích prostředků běžně dostupných v drogeriích.

Pokud chcete připálený hrnec vyčistit s pomocí coca-coly, nalijte ji na dno hrnce a počkejte, dokud se připálené zbytky nezačnou uvolňovat. Pomozte jim houbičkou na nádobí.

Kombinace sody a peroxidu

Z peroxidu a sody můžete vytvořit hustou pastu, kterou následně nanesete na připálená místa. Nechte působit 15 až 20 minut a poté s pomocí houbičky na nádobí vydrhněte.

Černý čaj

Tato metoda je zdlouhavější, ale zase vás nebude stát bolavé a odřené prsty. Vložte několik sáčků černého čaje do připáleného hrnce, zalijte vodou a nechte projít varem. Po uvaření nevylévejte, ale nechte vodu postupně vychladnout. Po vychladnutí odstraňte zbytky nečistot, které se neuvolnily samy, s pomocí houbičky na nádobí.

Prací prášek

Možná by vás to nenapadlo, ale prací prášek nemusí sloužit (jakého název ostatně napovídá) jen k praní špinavého oblečení. Klasický prací prášek můžete použít k odstranění připálenin na dně hrnce. Nasypte dvě čajové lžičky prášku do vody a následně nechte projít varem.

Připálené zbytky jídla poté půjdou odstranit mnohem jednoduše. Na závěr jen dodáme, abyste Při aplikaci této metody hrnec opravdu dobře vymyli jarem na nádobí a opláchli čistou vodou.

Závěr

Připálený hrnec odteď nemusí být vaše noční můra ani důvod, proč strávíte minuty u dřezu a necháte v něm ruce. Pokud se vám podaří připálit hrnec při přípravě něčeho dobrého, zkuste některý z výše zmíněných tipů – s jejich pomocí se vám podaří zlikvidovat odolné připáleny.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (131 hodnocení)
​​

Nikol Kolomazníková

Nikol Kolomazníková

Jsem tak trochu snílek, kterého dělá šťastným psaní, četba a rodina. K psaní mě to táhlo už od dětství. První knihu jsem napsala ve třetí třídě a doposud stále odpočívá v šuplíku mého psacího stolu. Chvíli neposedím s rukama v klíně, proto když mi zrovna prsty netančí po klávesnici, věnuji se kreativní tvorbě, čtení nebo vaření. Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo