Konvice na čaj

Pití čaje je považováno za jakousi samozřejmost, kterou mnozí nijak neřeší. Stačí hodit do hrnečku sáček čaje, zalít horkou vodou a doladit chuť. Tato příprava je jednoduchá a rychlá. Najdou se však i tací, kteří pití čaje doslova propadli a aby si svůj rituál nějakým způsobem ozvláštnili, neobejdou se bez správného čajového nádobí.

Čaj můžete připravit pomocí konvice na čaj. Ta se vyrábí z různých materiálů a materiál konvice je jedním z nejdůležitějších parametrů, které je nutné při výběru zvážit. Kromě materiálu vás bude zajímat velikost čajové konvice. Díky různým objemům můžete připravit 1 – 10 šálků čaje. Posledním parametrem je také kvalita a funkčnost konvice na čaj.

Porovnat ceny čajových konvic

Typy

Na přípravu čaje můžete použít několik různých pomůcek. Při výběru té nejlepší konvice e třeba zvážit to, jaký způsob přípravy preferujete. Moderní čajové konvice plní i funkci konvice rychlovarné. Koupit však můžete konvice, do kterých se nalévá již ohřátá voda, jiné vám ohřev umožní na varné zóně. A opravdový milovníci čaje, budou pravděpodobně preferovat malé konvičky či čajové nádoby vhodné pro alternativní přípravu.

Kromě samostatných konvic je možné zakoupit celá čajový servis. Ten obsahuje vše, co budete při přípravě čaje potřebovat. Zvolit můžete mezi tradiční čínskou a japonskou soupravou, ale vybrat můžete i specifickou podobu soupravy.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Konvice na čaj se vyrábí z různých materiálů. Oblíbené je sklo a keramika. Konvice však může být vyrobena také z porcelánu, polokameniny a tradiční moderní konvice jsou nerezové.

Materiál konvice není pouze praktickou nebo designovou záležitostí. Při výběru toho správného materiálu je vhodné zvážit i to, jaký čaj budete obvykle připravovat. Budete připravovat pouze jeden druh čaje, nebo naopak rádi vyzkoušíte různé příchutě?

Na výběr materiálu má vliv i typ čaje, který budete připravovat.

  • Zelené čaje – vyžadují na louhování nižší teplotu a vhodné jsou mě spíše tenkostěnné konvice, například sklo.
  • Černý čaj, oolong nebo pu erhy – jsou typy čajů, které by měly být louhovány při vyšších teplotách. Vhodné jsou pro ně yixingové či litinové konvice.
  • Porcelán a keramika – jedná se zlatou střední cestu, vzhledem k době, po kterou konvice udrží teplotu. Při dokonalém vyhřátí v ní tak připravíte černý a jiný čaj. Jestliže budete připravovat zelený čaj, doporučuje se louhování bez víka.
  • Keramika – neglazovaná keramika vám umožní připravovat pouze jeden typ čaje. Vůně i chuť čaje totiž zůstane uvnitř konvičky a ovlivní tak chuť další várky čaje.
  • Porcelán/sklo/glazovaná keramika – pro přípravu více druhů čaje je vhodné zvolit konvici vyrobenou z těchto materiálů.
  • Litina/yixing – tyto materiály udrží nápoj delší dobu teplý
zpět k obsahu ↑

Velikost

Konvice na čaj mají několik různých velikostí. Ti, kdo budou připravovat čaj pouze pro sebe, vystačí s konvice o objemu 100 – 150 ml. Díky této malé velikosti, docílíte správného výluhu čaje, což se pozitivně podepíše na konečné chuti.

Nevýhodou velkých nádob je špatné dávkování, kdy se již budete snažit spíše ušetřit, než připravit skutečně poctivý čaj. Z tohoto důvodu se nedoporučuje vybírat zbytečně velké konvice.

zpět k obsahu ↑

Design

Čajová konvice se musí líbit. Na trhu najdete mnoho podob a tvarů konvic, které splní nároky všech uživatelů. Kromě běžných konvic jsou k dostání také speciální konvice, které se od těch běžných svým vzhledem velmi liší.

Tyto obvykle malé čajové nádoby umožnují připravit čaj netradičními způsoby a jsou zpravidla určeny opravdovým znalcům a milovníkům čajem, o čemž svědčí i jejich malá velikost.

zpět k obsahu ↑

Funkčnost

Konvice na čaj by vám měla umožnit správné nalévání. Neměla by nikde kapat a musí se držet dobře v ruce. Při manipulaci s horkým čajem nesmí konvice pálit. Funkčnost by vás měla zajímat u malých i velkých konvic.

zpět k obsahu ↑

Značka

Čajové konvice mají mnoho podob a výběr je skutečně obrovský. Pokud upřednostňujete moderní vzhled, mohou vám vyhovovat konvice značky Lamart, Tescoma, Simax, 4Home. Renberg a Berlingerhaus jsou výrobci čajových i kávových french pressů.

Klasické i stylové keramické konvice koupíte od značky Banque a Toro. Japonské konvice jsou k dostání například od Bredemeijer.

zpět k obsahu ↑

Cena

Jednoduchá skleněná konvice stojí od 100 – 200 Kč. Tyto konvice jsou vhodné pro louhování, jejich součástí může být i sítko. To, zda konvice má nebo nemá sítko, by však nemělo váš výběr nijak ovlivnit. Ačkoliv je sítko jistě praktické, odborníci přes čaj doporučují, nechat čajové listy nebo směs louhovat volně a výslednou tekutinu přecedit až ve chvíli, kdy ji budete nalévat do hrnečku.

Velký výběr klasických konvic nabízí cena do 500 Kč. K dostání jsou konvice všech běžných materiálů. Za netradiční vzhled i materiál si budete muset připlatit. Zde se cena pohybuje od 1 – 2 000 Kč. Za obdobnou cenu je možné koupit i celou čajovou soupravu.

Porovnat ceny čajových konvic

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jak zvolit správné množství čaje?

Množství čaje pro konkrétní objem nádoby by mělo být uvedeno přímo na výrobku. V případě sypaného čaje však nemusíte přesně vědět, kolik lžiček směsi je třeba na přípravu šálku použít.

Pokud chcete být opravdu přesní, je vhodné si první várku poctivě odvážit a vyzkoušet, kolik lžiček budete muset použít. Každý čajový list je jinak těžký a nedá se všeobecně poradit správné množství pro všechny druhy čajů.

Jak správně připravit čaj?

Ne každý věnuje přípravě čaje správnou pozornost. Nejdůležitější je, aby byla příprava skutečně rychlá. Ti, kdo si chtějí vychutnat opravdu kvalitní nápoj, budou muset postupovat dle určitých pravidel. Tím nejzásadnějším je kvalitní ideálně sypaný čaj.

Pokud budete na přípravu používat obyčejnou konvici, měli byste ji nejprve zahřát horkou vodou. Po ohřátí vodu z konvice vylejete. Poté do konvice nasypte potřebné množství čaje. I v případě, kdy je konvice doplněna o speciální sítko, doporučuje se čaj nechat louhovat volně.

Na přípravu čaje je nutné použít čerstvou, nikoli odstátou vodu. Z té totiž zmizí velké množství kyslíku. Teplotu vody je třeba přizpůsobit typu čaje. Některé vyžadují 100°C, jiné teplotu nižší. Samotné louhování by mělo trvat minimálně 5 minut. Po vylouhování je vhodné čaj promíchat, aby se chuť rozprostřela. Poté ho nalejte přes sítko do šálku a máte hotovo.

Jak vybrat správný čaj?

Opravdu kvalitní čaj v běžných obchodech nekoupíte. Jestliže to myslíte s čajem opravdu vážně, zaměřte se na specializované prodejny nebo internetové eshopy. To, jak který čaj chutná, můžete nejprve vyzkoušet v kvalitní čajovně, kde zjistíte i značku čaje.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Při výběru správné nádoby na čaj musíte vybrat správný materiál. Velikost konvice zvolte podle svých skutečných potřeb. Důležitá je i samotná funkčnost.

Při výběru čajové konvice narazíte na klasickou i moderní podobu. Při volbě vhodného materiálu zohledněte i druh čaje, který preferujete. Každý čaj vyžaduje jinou teplotu, čemuž odpovídá i volba materiálu.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

3 komentářů
  1. Reagovat
    Lenka 2.4.2022 v 12:02

    Mám doma tento typ od značky Simax a jsou fakt dobré.

  2. Reagovat
    Aníčka 7.3.2022 v 13:08

    Ještě jsem nečetla, tak dobře napsaný článek o konvicích na čaj.

    • Reagovat marie 96x96 - Konvice na čaj
      Maruška 17.5.2022 v 10:33

      Děkujeme. Jsme rádi, že se článek líbí.

    Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


Komentáře / diskuse / hodnocení

GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz