Konvektomaty

Konvektomat je přístroj, který nechybí v žádné profesionální kuchyni. Jedná se o velká zařízení, která umožňují připravovat pokrmy v páře. Vaření v páře je oblíbená příprava pokrmů, díky parnímu vaření zůstává v potravinách větší obsah minerálů i vitamínů, a maso zůstává šťavnaté.

Při parní přípravě nemusíte přidávat žádný další tuk a potraviny si zachovají svoji chuť. V prostoru konvektomatu cirkuluje vzduch a spotřebič tak umožňuje připravovat více pokrmů zároveň. V jednu chvíli můžete připravovat maso i dezert, aniž byste se museli bát smíchání vůni nebo chutí. Konvektomaty fungují pomocí elektrické energie, využít můžete ale i přípojku na plyn.

Konvenktomat vhodný do domácnosti je spíše označován jako parní trouba. I tento spotřebič můžete využít k pečení, smažení, dušení i vaření. Tyto přístroje jsou běžně zabudované do kuchyňské linky, stejně jako klasická nebo mikrovlnná trouba. Lze je však koupit i jako samostatně stojící spotřebič, který na linku umístíte.

Volně stojící spotřebiče jsou často doplněny varnými plotnami. Díky tomu mohou nahradit sporák. Jsou malých rozměrů, využijete je tedy v případě malého počtu členů domácnosti a posloužit vám mohou i na chatách.

Největší výhodou těchto zařízení jsou nízké náklady na spotřebu elektřiny i vody. Potěšit vás může také rychlá přípravu pokrmů, plněné knedlíky připravíte za cca 10 minut, stejný čas zaberou i hranolky a řízek bude hotov do čtvrt hodiny. Díky možnosti připravit naráz celé menu, zvládnete oběd naservírovat opravdu rychle a ve zdravé podobě.

Konvektomat ať už se jedná o velký nebo menší model, je zařízení, které díky svým širokým možnostem poskytuje řadu praktických funkcí, při výběru je třeba zohlednit i několik dalších parametrů.

Porovnat ceny konvektomatů

Způsob tvoření páry

Podle toho, jakých způsobem je tvořena pára, lze komerční konvektomaty rozdělit na bojlerové a nástřikové.

Součástí bojlerových konvektomatů je bojler, ve kterém se tvoří pára. Tyto přístroje jsou větších rozměrů a patří k těm dražším. Své využití mají spíše v profesionálních kuchyních. Jejich největší výhodou je rychlé tvoření páry, a to i při častém otevírání.

Nástřikové nebo také injekční konvektomaty pracují na principu vstřikování vody na topné těleso, čímž se tvoří pára. Jsou levnější, ale k nevýhodám patří pomalejší tvorba páry. Jsou tedy vhodnější tam, kde je nebudete muset příliš často otevírat.

Parní trouby tvoří páru dvěma způsoby. V prvním případě se pára tvoří v prostoru na vaření pomocí topné spirály. Druhý způsob tvorby páry nabízí typy s vyvíječem páry, který je umístěný mimo varný prostor. V tomto případě je pára do tohoto prostoru přiváděná tryskami.

Aby se pára mohla tvořit, musí mít parní trouba přístup k vodě. Některé typy jsou tak vybaveny přípojkou na vodu, s jejíž pomocí čerpají vodu přímo z vodovodu. Nebo můžete vybrat parní troubu se zásobníkem na vodu, který je přímo uvnitř trouby.

zpět k obsahu ↑

Kapacita

To, jak velký konvektomat budete potřebovat, závisí především na počtu jídel, které vaříte. Kapacitu udává počet gastronádob, které se do konvektomatu vlezou. Standardní velikost gastronádoby je 530 mm x 325 mm, hloubka nádoby je 65 mm.

Nejmenší přístroje jsou určeny na přípravu 50 porcí a pojmou 3 – 6 gastronádob.
Střední umožní připravit 50 – 100 porcí, počet gastronádob je v tomto případě v rozmezí 6 – 10. V největších můžete připravit až 250 porcí, v tomto případě je možné do konvektomatu umístit 12 – 24 gastronádob.

V případě, že vybíráte konvektomat do domácnosti, bude vás zajímat objem. Parní trouby jsou k dostání o objemech v rozmezí cca 25 – 82 litrů. Standardní 4 členné rodině bude stačit objem kolem 70 litrů.

zpět k obsahu ↑

Ovládání

Konvektomaty komerční i menší modely vhodné do domácnosti, lze ovládat pomocí tlačítek, dotykovým ovládáním nebo kombinací obojího.

U mechanického ovládání jsou k dispozici tlačítka i otočná kolečka. Ovládání je jednoduché a přehledné. Pokud si přejete modernější způsob, budou vám více vyhovovat přístroje s dotykovým ovládáním. Kompromisem je pak kombinované ovládání.

Ve všech případech by měl být ovládací panel pro přehlednost doplněn obrázky nebo ikonami. Některé konvektomaty je možné ovládat také pomocí chytrých aplikací. Za tuto možnost si však budete muset připlatit.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Konvektomaty jsou vyráběny z odolných materiálů. Konstrukce je vyrobená t nerezu a pro větší přehlednost jsou spotřebiče vybaveny prosklenými dvířky. V tomto případě se tedy nijak neliší od běžných trub.

Parní trouby lze koupit v několika barevných kombinacích, díky čemuž budou ladit s dalšími spotřebiči. K běžným bezpečnostním prvkům patří chladné dveře trouby, díky čemuž se nemusíte bát popálení. K dispozici jsou teleskopické výsuvy, které umožňují snadnější manipulaci s plechy a gastronádobami.

zpět k obsahu ↑

Funkce

U tohoto výrobku máte k dispozici celou řadu funkcí, které vám umožní zařízení využívat mnoha způsoby. Mezi základní funkce patří vaření v páře a využití horkého vzduchu. Vaření v páře přináší mnoho výhod.

Pokrmy jsou díky nulovému množství tuku zdravější, není třeba používat příliš mnoho dochucovadel. Velkou výhodou je uchování chuti a vitamínů. S pomocí horkého vzduchu můžete péct, grilovat. Využijete ho pro přípravu sladkých pokrmů, pečiva nebo třeba pizzy. Pomocí rovnoměrné cirkulace bude vše upečeno rovnoměrně.

U parní trouby můžete dále využít funkci grilu. Trouba s funkcí sous vide vám umožní připravovat pokrmy při nízkých teplotách. V tomto případě se potraviny připravují ve vakuovém obalu a ve výsledku jsou krásně šťavnaté. Tento program je tak vhodný zejména pro přípravu masa.

V závislosti na ceně pak máte k dispozici větší množství speciálních programů. Díky nim můžete konvektomat využít na pečení chleba nebo pizzy. Díky možnosti ohřívání vám nahradí mikrovlnnou troubu, využít můžete funkci rozmrazování. Výhodné jsou také funkce jako udržování teploty a předehřívání talířů.

zpět k obsahu ↑

Příslušenství

Některé konvektomaty je možné zakoupit s určitým množstvím příslušenství. K základu patří gastronádoby, rošt i plechy. U komerčních konvektomatů můžete využít různé stojany nebo vozíky na gastronádoby. Výbornými pomocníky, které vám pomohou kontrolovat vnitřní teplotu pokrmů, jsou různé teplotní sondy.

zpět k obsahu ↑

Značka

Profesionální konvektomaty jsou k dostání od značky Unox, Rational, Primax, Retigo nebo NORDline. V domácnosti využijete výrobky od výrobců jako AEG, Beko, Gorenje, ECG, Bosch, Miele a mnoho dalších.

zpět k obsahu ↑

Cena

Cenové rozpětí je v tomto případě opravdu vysoké. To, kolik bude zařízení stát, záleží především na tom, kde bude umístěno. Nejlevnější jsou volně stojící konvektomaty malých rozměrů, nejdražší pak zařízení určené pro přípravu velkého množství porcí, které bývají vybavením hotelových kuchyní.

Nejlevnější parní trouby jsou k dostání od cca 7 000 Kč. Postačí v málo početné rodině, nebo pro občasné využití. Jestliže chcete spotřebič, který plně nahradí klasickou troubu, mikrovlnku a je doplněn řadou funkcí, vybírejte modely v cenovém rozpětí 15 – 20 000 Kč. Cena komerčních konvektomatů může být v rozmezí od cca 50 – více než 250 000 Kč.

Porovnat ceny konvektomatů

zpět k obsahu ↑

Údržba

Při přípravě pokrmů dochází k znečišťování vnitřku konvektomatu. Pro snadnou údržbu jsou k dostání typy, které umožňují automatické čištění. Za tuto možnost si budete muset připlatit, ale v tomto případě se nebude jednat o zbytečně vyhozené peníze.

Samočištění využijete vždy po každém používání. Díky této funkci ušetříte čas, námahu a v neposlední řadě ušetříte za drahé čisticí prostředky.

Konvektomaty je třeba stejně jako ostatní spotřebiče, které přichází do styku s vodou, pravidelně odvápňovat. Na nutnost přístroj odvápnit vás může u některých typů upozornit světelná kontrolka.

Pokud ji k dispozici nemáte, poznáte zanesený spotřebič podle typického bílého povlaku. Na nutnost odvápňování vás upozorní také výrobce v manuálu. Tam také najdete postup, kterým se budete řídit.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Co je kombinovaná parní trouba?

Kombinovaná parní trouba umožňuje využívat klasické pečení a zároveň používat páru. S touto kombinací se často setkáte při výběru trouby do domácnosti. Kombinovanou troubu tak můžete využít pro vaření a dušení v páře i pro běžné pečení. Tyto spotřebiče bývají doplněny větším množstvím funkcí.

Jaké jsou výhody konvektomatu oproti běžné troubě?

Konvektomaty umožňují zdravější úpravu pokrmů, bez použití tuků. Nejčastěji můžete využívat tři programy. Díky horkému vzduchu můžete péct, grilovat, smažit a připravovat pokrmy z mouky. Parní režim využijete při přípravě zeleniny, rýže, brambor. Kombinace obou programů umožní zejména přípravu masa.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Konvektomaty jsou velmi praktické spotřebiče, které vám usnadní chod restaurací. Své využité mají všude tam, kde se denně připravuje velké množství jídla. Při výběru toho správného typu dejte na rady odborníků, kteří vám poradí s výběrem toho vhodného modelu. Důležitou roli při výběru hraje také to, co se v daných podnicích připravuje nejčastěji.

Při výběru domácí konvektomatu je třeba zohlednit to, jestli využije spíše klasickou troubu, která disponuje programem vaření v páře, nebo budete chtít parní troubu. Důležitou roli hraje objem trouby i počet funkcí. Jednodušší údržbu vám umožní konvektomaty se samočistícím programem.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz