Mini trouby

Stolní trouba je spotřebič, který je díky svým kompaktním rozměrům, vysoké funkčnosti a doplňkové výbavě stále oblíbenější. Své místo může mini trouba najít nejen v menších rodinách, ale i na studentských kolejích nebo třeba na chatě. Mini troubu si však můžete sbalit i do kempu nebo ji vozit v karavanu. Jedná se tedy o velice variabilní spotřebič.

Díky její variabilitě si před pořízením dobře rozmyslete, za jakým účelem budete malou troubu převážně používat. Od toho se odvíjí vše podstatné, tedy objem trouby i dodatečné funkce. Ti, kteří budou potřebovat vyřešit i způsob vaření, mohou popřemýšlet o nákupu malé trouby s plotýnkami.

Porovnat ceny mini trub

Nejlepší mini trouby

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Vigan EO45L 92 % 2 990 Kč Zobrazit Mall.cz
2. Guzzanti GZ 3601 90 % 2 698 Kč Zobrazit Expert.cz
3. Domo DO518GO 90 % 2 830 Kč Zobrazit Mall.cz
4. ECG ET 20482 89 % 2 990 Kč Zobrazit 4home.cz
5. Severin TO 2045 77 % 2 004 Kč Zobrazit k24.cz

Typy

Mini trouby můžete používat za různým účelem. Některým má malá trouba nahradit troubu klasickou, jiní ji budou potřebovat používat i k vaření. V závislosti na tom se budete rozhodovat mezi malou troubou s varnou nebo bez varné zóny.

Mini trouba bez varné zóny

Tato trouba vzhledem připomíná obyčejnou mikrovlnku. Troubu využijete pouze na pečení a k dispozici můžete mít i několik přídavných funkcí.

Mini trouba s varnou zónou

Jsou-li součástí trouby plotýnky, poslouží vám při vaření i pečení. Malé trouby jsou vybaveny 2 – 3 plotýnkami různé velikosti. Malý trouba je ve své podstatě praktický přenosný sporák. V jeho případě však musíte počítat s vyšší pořizovací cenou.

Kromě počtu plotýnek můžete zvolit i materiál, ze kterého jsou plotny vyrobeny.

  • Litina – levnější trouby mají méně kvalitní litinové plotýnky a zpravidla se ovládají pomocí mechanických knoflíků. Tato varianta bude vyhovovat spíše kuchařům vyššího věku, ale postačí každému, kdo bude troubu využívat spíše příležitosti. Výhodou litiny je skutečnost, že je kompatibilní s jakýmkoliv nádobím.
  • Sklokeramika – kvalitnější trouby mají plotýnky sklokeramické, ovládat je budete dotykovým displejem a k dispozici máte i několik praktických funkcí. Sklokeramické plotýnky však nemusí fungovat s každým nádobím. Sklokeramické plotýnky jsou však šetrnější na spotřebu a jsou vhodné pro ty, kteří budou stolní troubu používat pravidelně.

Objem trouby

Největší rozdíl, který odlišuje malou troubu od trouby klasické, je její objem. Objem trouby je nutné volit podle počtu osob v domácnosti, ale přihlédnout je nutné i k tomu, co vše budete chtít v troubě připravovat. Větší trouba vám umožní péct velké kusy masa nebo třeba ugrilovat kuře. V té menší můžete připravovat menší porce, ale výborná bude i na pečení koláčů nebo třeba sušenek.

Nejmenší stolní trouby mohou mít objem okolo 18 litrů. Za dostatečný se považuje objem okolo 32 litrů a největší trouba se může chlubit objemem okolo 50 litrů.

Výkon

Výkon je parametr, který ovlivňuje kvalitu spotřebičů. Spotřebiče s vyšším výkonem pracují spolehlivěji a rychleji. Výkon stolní trouby je obvykle v rozmezí 800 – 1 500 W, avšak výjimkou nejsou ani trouby s výkonem okolo 2 000 W. Ne vždy se však vysoký výkon hodí, proto se vyplatí regulátor výkonu, který bývá standardním vybavením každé kvalitní trouby.

Rozměry

Standardní rozměr stolních trub bývá 25 – 35 cm na výšku, šířka je v rozmezí 40 – 50 cm a hloubka od 25 – 35 cm.

Funkce

Každý, kdo si pořizuje troubu, od ní pochopitelně očekává, že bude péct. Kromě pečení však stolní trouba nabízí další nadstandardní programy. Počet programů však nedosahuje takových hodnot, které nabídne klasická trouba. V tomto případě můžete počítat s 4 – 8 programy.

  • Horní a dolní ohřev – standardní funkce, kterou nabízí každá trouba.
  • Parní trouba – mezi funkce patří i příprava pokrmů v páře. Pokud jste příznivcem této zdravější přípravy, můžete se zaměřit na stolní parní trouby.
  • Rozsah teplot – mini trouby umožňují teplotu nastavovat v různém rozsahu. Rozdíl je v minimální i maximální teplotě. Minimální rozsah může být od 40, ale i od 100 °C. Troubu s nižší teplotou můžete využívat i k zavařování nebo třeba sušení ovoce a zeleniny. Nejvyšší teplota bývá od 200 – 220°C. U trub vybavených grilem může teplota vyšplhat až k 260°C.
  • Gril – praktická a oblíbená funkce, kterou dnes disponují téměř všechny stolní trouby.
  • Horký vzduch – možnost pečení horkým vzduchem je základním programem u velké trouby. V případě stolních trub se však jedná o funkci nadstandardní. Díky horkému vzduchu budete moci pokrm doplnit o křupavou kůrku.
  • Mikrovlnný ohřev – funkce, která přemění troubu v mikrovlnku.
  • Pekárna – žádaná je i funkce pekárny. Stejně jako běžná pekárna zastane i trouba míchání, kynutí i pečení.
  • Ventilátor – efektivně rozhání horký vzduch při pečení.
  • 6. smysl – moderní funkci nabízí pouze dražší stolní trouby.
  • Rozmrazování – také tuto funkci nabízí velké množství trub. Atraktivní je po ty, kdo k rozmrazování potravin běžně troubu využívají.
  • Udržování teploty – po dopečení můžete pokrmy udržet ještě nějakou dobu udržet při požadované teplotě.
  • Změna výšky podnosu – ve stolní troubě je umístěn podnos, který je většinou uprostřed trouby. V případě, kdy budete v troubě péct větší kus masa, bude nutné umístit podnos do spodní části trouby. Tuto možnost některé dražší trouby nabízí.
  • Časovač – nastavit můžete čas, kdy se má začít pokrm připravovat.

Značka

Základním kritériem výběru je zvolit i správného výrobce. Stolní trouby nabízí řada spolehlivých výrobců a vybrat tu správnou tak není úplně jednoduché. V tomto ohledu jsou velmi žádané recenze zákazníků. V nich zjistíte klady i zápory jednotlivých výrobců. Za kvalitní lze považovat stolní trouby značky Tefal, Concept, Sencor, DeLonghi, Orava, Klarstein, Silvercrest nebo třeba ECG.

Cena

Výhodou stolní trouby je nižší pořizovací cena. Nejlevnější trouby s mechanickým ovládáním můžete pořídit za méně než 1 000 Kč. Obvykle se však cena pohybuje v rozmezí 2 – 3 000 Kč. Také tyto trouby však nabízí zpravidla mechanické ovládání. Za cenu do 3 000 Kč lze koupit i troubu s litinovou varnou zónou. Nejdražší trouby nabízí sklokeramickými plotýnkami i větším počtem funkcí. Za troubu v tomto případě zaplatíte více než 5 000 Kč.

Porovnat ceny mini trub

Údržba

Stolní trouby zpravidla nenabízí žádné čistící programy. Čistit ji tak budete muset ručně za pomoci speciálních přípravků určených právě pro stolní trouby. Malé trouby obvykle disponují odkapávací miskou, do ní bude moci stékat šťáva z masa. Dražší trouby pak mají stěny vyrobeny z nepřilnavých materiálů. Jejich výrobci vám u těchto spotřebičů slibují jednoduchou údržbu.

Otázky a odpovědi

Lze k mini troubě dokoupit další příslušenství?

Vzhledem k menším rozměrům nebudete moci do stolní trouby vložit pekáč nebo plech běžné velikosti. Proto se bude hodit možnost toto nádobí dokoupit samostatně, což obvykle umožňuje každý kvalitní výrobce. Součástí některých trub pak nějaké vybavení rovněž bývá. Běžný je otočný rožeň nebo právě plech.

Co vše spadá do kategorie mini trub?

Někteří prodejci do této kategorie zahrnují i speciální stolní trouby na pečení pizzy. Tyto pece a stolní trouby dosahují teplot až 400°C. V domácnostech jsou velmi oblíbené malé přenosné pece, ve kterých dokonale upečete pizzu za několik málo minut. Tyto pece využijete také k přípravě některých sladkých a slaných koláčů.

Jaké jsou největší výhody a nevýhody stolních trub?

Malá trouba je spotřebič, který můžete díky malým rozměrům použít kdekoliv. Praktické jsou v malých bytech, na kolejích i chalupě. Mini trouba je vybavena všemi základními i některými nadstandardními funkcemi, přičemž můžete počítat s nižší spotřebou elektrické energie. Stolní trouba může nahradit dokonce celý sporák. Za výhodu lze považovat i cenovou dostupnost. Nevýhodou je menší programová výbava, díky čemuž nemusí trouba vyhovovat těm nejnáročnějším uživatelům.

Závěr

Minitrouby jsou schopny plnohodnotně nahradit klasickou stolní troubu. Využít ji můžete k přípravě masa i koláčů. Díky malým rozměrům je mini trouba mnohem šetrnější na spotřebu eklektické energie. Některé stolní trouby jsou navíc vybaveny plotýnkami, a poslouží vám i při ohřevu nebo vaření. Nevýhodou stolních trub je o něco menší počet funkcí, avšak i tento spotřebič má co nabídnout. Díky malým rozměrům se bude stolní trouba snadno čistit, ačkoliv v tomto případě nemáte k dispozici čistící programy.

Podobné články, co by vás mohli zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (46 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je naším cílem. Více o nás. Spolupráce a kontakt.

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo