Lisy na citrusy

Citrusy patří mezi oblíbené ovoce, které je k sehnání celoročně. Citrusy se vyznačují poměrně velkým množstvím šťávy a dokonale se tak hodí pro výrobu domácích džusů nebo šťáv. Šťávu z citrusů můžete využívat i během vaření, pečení masa nebo přípravě salátů. Citrusy lze zpracovávat na poměrně velkém počtu různých přístrojů. Vybírat můžete mezi různými podobami manuálních i elektrických lisů a odšťavňovačů.

Výroba domácí šťávy je pracnější, než koupě hotového džusu, avšak při domácí přípravě si můžete být jistí, že pijete pouze čistě přírodní šťávu bez chemických přísad.

To, která podoba lisu bude pro vás tou pravou, záleží především na tom, jak často budete lis používat a kolik šťávy budete chtít pomocí lisů vyrobit. Každý přístroj se používá trochu jiným způsobem. Zatímco elektrické lisy pracují zcela sami, manuální přístroje vyžadují při přípravě šťávy vaši sílu. U každého lisu se poté zaměřte na výrobní materiál. U elektrických přístrojů je důležitý i výkon a či doplňkové funkce.

Porovnat ceny lisů na citrusy

Typy

Jak již bylo řečeno, lisy se dělí do dvou skupin, a to na lisy mechanické a elektrické.

Mechanické lisy

Tyto lisy jsou ideální pro ty, kteří budou připravovat spíše menší množství šťávy, nebo budou lis používat spíše nárazově. Výhodou mechanických lisů je zpravidla nižší cena, lis můžete používat kdekoliv, aniž byste potřebovali přísun k elektrické energie. Pomocí mechanických lisů zpracujete malé i velké množství citrusů.

Elektrické lisy

Do skupiny elektrických lisů patří především odšťavňovače, smoothie makery nebo velké komerční lisy, které zpracují velmi rychle velké množství citrusů. Nevýhodou elektrických domácích lisů je vyšší pořizovací cena, větší rozměry přístroje. Elektrické přístroje zpracují vše rychle, efektivně a bez větší námahy.

Sběrná nádoba

Sběrná nádoba není součástí každého lisu na citrusy. Pokud při výběru preferujete lis se sběrnou nádobou, měla by vás zajímat její velikost. Velikost nádoby bývá v rozmezí desítek mililitrů až 1 litru. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu je dostačující objem nádoby okolo 600 ml.

U sběrné nádoby se zaměřte i na způsob údržby. Ideální je, pokud lis umožňuje sběrnou nádobu odejmout a umýt pod tekoucí vodou nebo v myčce na nádobí.

Kužel

Nedílnou součástí lisu na citrusy je kužel neboli trn přístroje. K dispozici můžete mít jeden nebo více trnů různých průměrů. Velikost trnů není čistě náhodná, menší trny jsou určeny k efektivnímu zpracovávání limet, mandarinek nebo citronů. S většími trny se můžete bez obav pustit k lisování pomerančů, grepů nebo pomela. Pokud budete chtít zpracovávat veškeré citrusy, zaměřte se při výběru lisu na přístroje, které umožňují trny dle potřeby měnit.

Materiál

Na výrobu lisů na citrusy se používají různé materiály. Větší výběr nabízí především mechanické lisy, na výrobu těch elektrických se zpravidla používá kombinace plastu a nerezu. Dražší přístroje pak mohou být celonerezové.

  • Plast – používá se na výrobu mechanických i elektrických lisů. Výhodou plastu je především nízká hmotnost a nižší pořizovací cena. U plastu se doporučuje zaměřit se spíše na dražší přístroje, které jsou vyrobeny z opravdu kvalitního a odolného plastu. Levné lisy mohou být nekvalitní a jejich životnost bude pravděpodobně značně omezená.
  • Nerez – je považován za vysoce odolný materiál, který se vyznačuje výbornými mechanickými vlastnostmi. Nevýhodou nerezových lisů je pak vyšší hmotnost i cena.
  • Sklo/keramika – tyto materiály se používají na výrobu mechanických lisů. Lisy vyrobené ze skla nebo keramiky mají specifický vzhled, jejich údržba není nijak složitá. Při přípravě šťávy si však budete muset počínat opatrně.

Možnosti

Různé funkce nebo možnosti najdete opět zejména u elektrických přístrojů. Za velmi vhodnou je považován obousměrný chod. Ten vám zaručí opravdu efektivní zpracování citrusů. Elektrické přístroje pak umožňují dle potřeby upravovat hustotu šťávy.

  • Síto/filtr – jedná se o důležitou součást citrusovače. Velikost a kvalita filtru nebo síta ovlivňuje čistotu šťávy. Příliš velká síta nebudou schopna zadržet velmi drobná zrníčka nebo kousky dužiny. Větším sítem zpravidla disponují mechanické citrusovače, v případě těch elektrických najdete naopak hned dva filtry, které jsou schopny zachytit i ty nejmenší částečky.

Značka

Výrobců citrusovačů je poměrně velké množství. Manuální lisy koupíte například od značky Orion, Tescoma, Küchenprofi, Joseph Joseph, Banquet a velké množství ovoce zpracujete i pomocí velkých drtičů, které nabízí například Shumme. Elektrické přístroje nabízí Philips, Bosch, Concept, Kenwood, Domo, G21 nebo třeba Sencor.

Cena

Pořízení mechanického ani elektrického lisu nepředstavuje žádnou velkou finanční zátěž. Mechanický lis můžete pořídit i za méně 100 Kč, nejlevnější elektrický lis lze koupit již za cenu okolo 300 Kč. Za celonerezový pákový citrusovač však můžete zaplatit i více než 10 000 Kč. Cena nejoblíbenějších elektrických lisů však zpravidla bývá v rozmezí 2 – 4 000 Kč.

Porovnat ceny lisů na citrusy

Otázky a odpovědi

Jak výkonný by měl být elektrický lis?

Výkon elektrických lisů bývá nejčastěji v rozmezí 25 – 200 W. Zde platí jednoduché pravidlo, které říká, že čím je přístroj výkonnější, tím snadněji a rychleji budete moci citrusy zpracovat. Nejvýkonnější lisy jsou určeny zejména pro komerční používání. Pro domácí přípravu si vystačíte s lisem, jehož výkon bude okolo 50 W.

Co je citrus sprej?

Citrus sprej je velmi jednoduchá, ale praktická pomůcka, kterou využijete především během přípravy salátů nebo jiných pokrmů. Sprej má podobu nástavce, který lze poměrně snadno zavrtat do citronu nebo jiného citrusu a poté ho použijete jako klasický sprej. Po stlačení jednoduchého pístu můžete stříkat šťávu z citrusů na připravovaný pokrm.

Jaký mechanický lis patří k nejoblíbenějším?

Největší oblibě se dlouhodobě těší pákový lis nebo velmi jednoduchý lis, který se skládá s velkého trnu a sběrné nádoby. Oba typy umožňují připravit poměrně rychle s snadno čistou šťávu. Pro přípravu většího množství šťávy se více hodí pákové lisy, menší množství šťávy připravíte i s levným plastovým nebo skleněným manuálním lisem.

Závěr

Lis na citrus je velmi jednoduchý přístroj nebo pomůcka, která vám umožní zpracovat velmi rychle větší či menší množství citrusů. Příprava šťávy pomocí lisu na citrusy je velmi jednoduchá, ovoce stačí pouze překrojit a poté ho vložit s dužinou do přístroje, nebo ho vylisovat krouživým pohybem ruky. Lis na citrusy využijete nejen k výrobě šťávy, hodit se může i během přípravy salátů nebo omáček. Před výběrem dobře zvažte, jak velký lis budete potřebovat a jak často ho budete používat. V případě, kdy budete zpracovávat také jiné ovoce nebo zeleninu, bude se vám doma hodit spíše klasický odšťavňovač.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (50 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je cílem celého týmu Recenzer. Více o nás.

1 komentář
  1. Pořídila jsem nám do kuchyně lis na citrusy od Tefalu a jsem nadšená. Je pravda, že jeho cena byla víc než 1 000 korun, ale rozhodně si tu cenu odpracuje na jedničku.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo