Lisy na česnek

Česnek je z nejhodnotnějších tuzemských superpotravin. Česnek je považován za přírodní antibiotikum, posiluje imunitu, chrání cévy i srdce. Jeden syrový stroužek česneku se doporučuje sníst každý den. Česnek je také potravina, bez které se neobejdete v kuchyni.

Česnek můžete krájet nebo lisovat. Právě drcení česneku se považuje za lepší variantu zpracování. Během drcení se přemění aminokyselina alliin na látku alicin. Tato látka je velmi zdraví prospěšná a najdete ji v mnoha potravinových doplňcích. Konzumací alicinu můžete předcházet řadě nemocí.

Vybrat lis na česnek není nijak složité, tuto pomůcku koupíte na mnoha místech. Ve většině případů jsou k dostání lisy s rukojetí, avšak tyto typy nejsou tím jediným, co budete moci koupit. Lisy na česnek se vyrábí z různých materiálů a jejich kvalitu i v tomto případě ovlivňuje nejen pořizovací cena, ale především kvalitní výrobce.

Porovnat ceny lisů na česnek

Typy

Lis na česnek je pomůcka, kterou není třeba nijak zvlášť představovat. V domácnostech se nachází především klasické pákové lisy, které lze koupit v mnoha provedeních. Česnek však vylisujete i jinými variantami lisů.

Lis na česnek s rukojetí

Nejznámější lisy využívají k lisování pákový mechanismus. Do lisu se pouze vloží stroužek česneku, který vylisujete stlačením rukojeti. Lisy s rukojetí mají mnoho podob, liší se velikostí nádoby na česnek i samotnou rukojetí. Jednoduché lisy mají menší komoru na česnek a většinou celokovovou rukojeť. Dražší lisy mají rukojeti různě upravované, aby bylo používání lisu co nejvíce bezpečné a komfortní. Rozdílnou podobu má i tlačící část. Levnější lisy mají tuto část zpravidla hladkou a společně s lisem byste měli koupit speciální čistič lisu. Dražší lisy mají tlačící část opatřenou bodlinami, které se postarají o vylisování a současně i čištění lisu.

Třítko na česnek

Druhou možností jak česnek rozdrtit je použít třítko na česnek. Tato varianta lisu je na trhu zastoupena v mnohem menším množstvím, ale pro mnohé může být velmi zajímavá. Třítko je něco jako kolébkové mačkadlo, na které budete tlačit a česnek rozdrtíte jeho kolébáním ze strany na stranu. Při práci budete potřebovat prkénko nebo podložku, na kterou stroužky česneku položíte a následně je na ní budete drtit. Z lisu pak česnek setřete pomocí lžičky nebo jiného nástroje.

Sekáček na česnek

Česnek můžete zpracovat i pomocí sekáčku. Jedná se o víceúčelovou pomůcku, kterou využijete i při zpracovávání další zeleniny. Koupit můžete sekáček vyrobený z nerezové oceli nebo skla. Jedná se o dvě malé nádobky opatřené řeznými křížovými noži. Do spodní nádobky vložíte jeden nebo více stroužků česneku, přiklopíte druhou částí a krouživými pohyby česnek rozdrtíte. Podobným způsobem zpracujete zázvor, chilli papričky a další suroviny.

Materiál

Mačkadlo na česnek se vyrábí z různých materiálů. Nejvíce nástrojů je vyrobeno z nerezové oceli. Na výrobu lisu se však používá také plast, hliník, sklo nebo kombinace různých materiálů. Nejběžněji se kombinuje nerez s plastem nebo silikonem.

Nerez

Nerezové lisy jsou vůbec nejoblíbenější a používají se výrobu všech variant lisů na česnek. Výhodou nerezu je zdravotní nezávadnost pro člověka, ale nerez je materiál, který nijak neznehodnotí ani samotný česnek. Výhodou nerezu je i vysoká odolnost, dlouhá životnost a jednoduchá údržba.

Hliník

Používá se na výrobu levnějších lisů, v tomto případě je již výběr výrazně nižší a při výběru hliníkového lisu nenarazíte na přední výrobce, což samo o sobě vypovídá o nižší kvalitě materiálů. Přesto si s hliníkovým lisem v mnoha rodinách vystačí. Také tyto lisy jsou vyrobeny z nezávadného materiálu, jejich nevýhodou je náročnější údržba. Hliníkový lis nepatří do myčky.

Plast

Celoplastový lis koupit nemůžete, alespoň část, kterou se česnek protlačuje je vyrobena z nerezu. Celá konstrukce lisu však může být vyrobena z vysoce kvalitního plastu. Plast je obecně považován za méně kvalitní materiál, ale plastový lis na česnek můžete koupit i od předních výrobců. Cenově je lis srovnatelný s nerezovým mačkadlem a srovnatelná je tak i jeho kvalita.

Další varianty

Lis na česnek není tím jediným náčiním, které můžete při přípravě česneku používat. Tuto potravinu zpracujete také pomocí struhadel, mlýnků, sekáčků nebo loupačů.

  • Struhadlo – také struhadla jsou velmi oblíbeným náčiním. K dostání jsou nejen klasická struhadla, která můžete používat místo lisu, ale i plátkovací struhadla. Těmi česnek rychle nakrájíte na stejně silné plátky.
  • Mlýnek – větší množství česneku umelete pomocí klasického mlýnku. V malém množství jsou na trhu zastoupena i malá struhadla, která jsou vhodná na mletí několika stroužků.
  • Sekáček – sekáčky jsou poměrně oblíbení pomocníci. Využít je můžete při sekání česneku, cibule a dalších surovin. Součástí ručních sekáčků jsou odolné nerezové nože, které každou surovinu velmi rychle nasekají na různě velké kousky.
  • Loupač – loupání česneku může být složité, zejména v případě, kdy budete zpracovávat velké množství stroužků. Tuto práci vám usnadní loupače.

Značka

Lisy na česnek koupíte od některých předních výrobců, kteří se zabývají výrobou kuchyňského náčiní a spotřebičů. U nás jsou nejoblíbenější lisy značky Orion, Tescoma, Leifheit, Tefal, Kuchenprofi, Westmark nebo Fiskars.

Cena

Pořizovací cena lisu není nijak závratná. Velké množství jednoduchých pákových lisů můžete koupit za méně než 200 Kč. Za tuto cenu pořídíte i třítko na česnek. Větší lisy stojí od 200 – 400 Kč. Za robustní nerezový lis můžete zaplatit 500 – 1 500 Kč.

Porovnat ceny lisů na česnek

Otázky a odpovědi

Jak lisovat česnek?

Na lisování česneku není nic složitého, očištěný stroužek vložíte do lisu a zmáčknete rukojeť. To je vše. Mnohem složitější je však lis vyčistit. Existuje však postup, který zajistí, že i po vylisování zůstanou malé dírky lisu čisté a vy si tak jeho složité čištění ušetříte. Postačí sundat pouze suché uvolněné slupky a nechat stroužek s poslední silnější slupkou. Poté seřízněte oba konce a česnek vložte do lisu. Po zmáčknutí lisu se česnek klasicky vylisuje. Po vylisování zůstane v lisu pouze suchá slupka bez jakýchkoliv zbytků.

Na co si dát při přípravě česneku pozor?

Ačkoliv můžete zakoupit velké množství náčiní, které vám práci s česnekem usnadní, nemusí být každý nástroj úplně vodný. Česnek se nedoporučuje strouhat a ke krájení byste neměli používat kovový nůž. Kontakt s železem podpoří oxidaci různých vitamínů, nejvíce pak vitamínu C. Ke krájení česneku se doporučuje používat keramický, nerezový nebo antiadhezní struhadlo nebo nůž. Místo krájení či strouhání se však doporučuje česnek drtit a poté co nejrychleji zpracovat. Na vzduchu totiž česnek poměrně rychle oxiduje a ztrácí některé své hodnotné látky.

Může česnek uškodit?

Česnek je velmi žádaná superpotravina, která je plná vitamínů. Konzumace česneku v rozumné míře tak vaše zdraví neohrozí. Pozor byste však měli dávat při jeho tepelné úpravě. Znehodnotit můžete česnek především při restování, zde je důležité ohlídat, aby česnek nezhnědl. Přepálený česnek nejen zhořkne, ale zároveň se v něm začne tvořit akrylamid. Tato látka je karcinogenní, negativně ovlivní nervový systém a je škodlivá i pro trávicí ústrojí. Akrylamid je velmi nebezpečný především pro těhotné ženy, v jejich případě může způsobit plodu různě vážné vývojové vady.

Závěr

Česnek obsahuje více než 400 látek, které prospívají lidskému zdraví. Při nesprávném postupu zpracovávání česneku však můžete mnoho těchto látek znehodnotit. Lis česnek rozdrtí a drcení je považováno za velmi šetrný způsob zpracovávání česneku. Z tohoto důvodu by měl být lis na česnek zastoupen v každé domácnosti. Pořizovací cena lisu není nijak vysoká a kvalitní lis vám bude v kuchyni sloužit řadu let.


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (40 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je cílem celého týmu Recenzer. Více o nás.

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo