Wok pánve

Pánev wok je proslulá zejména při vaření čínské kuchyně, tím její využití ale nekončí. Používá se na smažení, fritování, vaření, vaření v páře i smažení. Díky svému jedinečnému tvaru je možné pracovat s minimálním množstvím oleje, které pomáhá rovnoměrně a rychle šířit teplo. Vysoké okraje woku jsou také ideální pro házení jídla, což se hodí hlavně při přípravě čínských nudlí. Při výběru wok pánví je třeba zvážit jejich materiály, ale také další parametry, o kterých si v dnešním článku povíme.

Porovnat ceny pánví

Nejlepší wok pánve

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Tescoma President Wok 30 cm 99 % 1 758 Kč Zobrazit Alza.cz
2. Tescoma Wok i PREMIUM Stone 28 cm 95 % 1 112 Kč Zobrazit Tescoma.cz
3. Tescoma PRESIDENT Wok 32 cm 93 % 3 678 Kč Zobrazit Tescoma.cz
4. Banquet Wok Granite Grey 28 cm 40050728G 91 % 497 Kč Zobrazit Mall.cz
5. Banquet Wok 28 cm 70 % 239 Kč Zobrazit 4home.cz

Materiál

Pánve wok můžeme rozdělit na jednotlivé typy podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Každý z nich má své pro i proti, záleží na tom, jakým způsobem s nimi chcete pracovat a co od nich požadujete.

Uhlíková ocel

Wok z uhlíkové oceli je tradičním typem a nejčastěji se v čínské kuchyni používá. Tento materiál je odolný, trvanlivý a skvěle dokáže udržet teplo. Zahřátý bude za chvilku, díky čemuž ušetříte čas čekáním. Je 100 % nepřilnavý, pokud ho správně udržujete. Patří k těm nejdražším, za tu kvalitu se ale vyplatí.

Litina

Litinový wok je těžší a odolnější než wok z uhlíkové oceli, nicméně je třeba dávat pozor při manipulaci, jelikož je náchylný na mechanické poškození. Zapomeňte tudíž na mytí v myčce, čisticí prostředky a drsné materiály. Také má větší náchylnost ke korozi. Nahřívání sice trvá o něco déle, ale teplotu udržuje skvěle. Při správné údržbě vám může vydržet klidně celý život.

Nerezová ocel

Tento materiál je ideální pro wok, protože je odolný, snadno se čistí a má dlouhou životnost. Woky z nerezové oceli jsou obvykle dražší než jiné typy, ale vzhledem k jejich dlouhé životnosti se investice vyplatí. Lze je navíc mýt v myčce, což lze jen u málo druhů. Jednou z nevýhod je špatné udržení tepla nebo jeho nerovnoměrné rozložení. Déle trvá, než se zahřejí, poté mají tendenci rychle ztrácet teplo, což není moc praktické.

Železo

Pokud sháníte wok pánev jednoduchou na údržbu, pak sáhněte po materiálu, jako je železo. Takové woky jsou těžší, náchylnější k poleptání, déle se nahřívají, avšak na druhou stranu lépe udržejí teplo a olej rozprostřou. Vyžadují ovšem větší údržbu.

Hliník

Hliníkové woky jsou relativně lehké, rychle a rovnoměrně se zahřívají (jde o nejlepší vodivý materiál ze všech slitin), tudíž jsou ideální pro smažení a restování. Problém je ovšem v tom, že hůře udržují teplotu. Mohou také reagovat s kyselými nebo zásaditými potravinami a způsobit, že jídlo bude mít kovovou chuť.

Teflon

Tento materiál je obecně oblíbený, a není se čemu divit. Teflon je nepřilnavý, dobře se udržuje a málo váží, takže se s ním jednoduše manipuluje. Dejte si ale pozor na pomůcky, se kterými budete vařit – mohly by povrch pánve poškrábat. Doporučuje se pouze na dušení a vaření, ne na smažení a fritování.

Typ dna na woku

Každý správný wok by měl mít vyduté dno, díky kterému se rovnoměrněji rozkládá teplo. Abyste ho mohli používat, musíte doma vařit na plynovém sporáku. Elektrická, sklokeramická nebo indukční varná deska je nevhodná, proto je zde řešením wok s plochým dnem. Je stabilnější než wok s kulatým dnem a ploché dno zajišťuje lepší distribuci tepla.

Typ rukojeti na woku

Abyste mohli obsah pánve přehazovat, a tím ho míchat, potřebujete minimálně jednu rukojeť, která se nesmí ohýbat nebo jinak pohybovat. Některé wok pánve mají i druhou rukojeť, která slouží k pohodlnějšímu uchopení a přenášení pánve. Woky s dvojitou rukojetí se obecně používají pro větší a těžší modely, jež vyžadují vyváženější úchop, než je tomu u jedné rukojeti.

Co se týče materiálů rukojeti, nejčastěji narazíte na kov, litinu, plast, dřevo nebo bambus. Podle toho je nebo není možné pánve wok umístit například do trouby či na gril, proto si před zakoupením dobře rozmyslete, jak je chcete využívat. Doporučujeme vybírat rukojeti ze žáruvzdorných materiálů.

Druh ohřevu

Pánve wok nemusíte využívat pouze na sporáku, ale také v troubě, kde lze jídlo zapéct nebo ho tam umístit pro udržení teploty. Jak jsme si již řekli, pánev wok nesmí na elektrickou, sklokeramickou či indukční desku, vhodná je pouze pro plynový sporák. Pokud byste ale přeci jen chtěli využít její výhody, můžete sáhnout po woku s plochým dnem, který je speciálně vyvinut pro alternativní druhy ohřevu.

Velikost a hmotnost

Rozměr 28 cm je optimální velikost, záleží ale na tom, pro kolik lidí vaříte. Pokud jste například čtyři, volte raději průměr 30 až 35 cm. Pro dvě osoby postačí 20 cm. Hmotnost se odvíjí od materiálu – nejlehčí jsou hliník, nejtěžší naopak litina, titan a železo. Připočtěte si váhu jídla, které si budete v pánvi přehazovat a vyhodnoťte optimální váhu, se kterou se vám bude dobře pracovat.

Příslušenství

Abyste vaření s pánví wok posunuli na vyšší úroveň, vybavte se příslušenstvím, mezi které patří pokličky, nářadí a kroužky pod pánev.

Wok s poklicí

Pokud budete s pánví wok potraviny například dusit, poklice se vám určitě bude hodit. Obvykle nebývá součástí balení, proto bude třeba ji pořídit samostatně. Soustřeďte se na průměr, aby opravdu seděla a na materiál, nejčastěji se používá speciální varné sklo. Nezapomeňte zkontrolovat, jestli je možné wok s pánví vložit do trouby, ne u všech materiálů je to žádoucí.

Wok nářadí

Do této kategorie spadá wok stěrka (k míchání, převracení i nabírání jídla), čínská naběračka (kovová, dřevěná nebo bambusová) a bambusová metlička (k vyčištění ještě horkého woku). Jedná se o pomůcky, které nejsou nutností, ale udělají z vás toho správného šéfkuchaře.

Wok kroužek

Pořídíte-li kulatý wok, bude se vám hodit wok kroužek, což je stojan k nadzvednutí pánve od zdroje tepla, aby tak práce byla stabilnější. Na elektrické sporáky použijte hrubé kovové kroužky s otevřenými stranami, na plyn vyšší a tenčí kovový kroužek s malými větracími otvory po stranách.

Funkce

Klíčovou funkcí woku je poskytnout velkou plochu, kterou lze rychle a rovnoměrně ohřát. Vysoké, šikmé strany woku umožňují rychlé míchání a házení jídla, což zajišťuje rovnoměrné vaření. Tvar také umožňuje vaření při vysoké teplotě, takže je ideální pro smažení, restování, fritování i vaření.

Díky minimálnímu množství oleje je jídlo zdravější a zároveň si zachovává živiny. Celkově je wok všestranným a nezbytným nástrojem pro vaření v každé kuchyni, který lze použít pro širokou škálu technik vaření. Některé modely lze navíc přesunout do trouby i na gril.

Nepřilnavost

Jednou z funkcí, kterou může wok disponovat, je nepřilnavost, kterou některé materiály poskytují. Díky tomu není třeba používat moc oleje, a tak budete moct připravovat zdravé recepty. Vyzkoušejte anodizovaný hliník s nepřilnavou titanovou vrstvou, keramický povrch nebo měď.

Značka

Mezi nejoblíbenější značky patří Tefal, Woll, Tescoma nebo Lamart. Prodávají modely nejrůznějších materiálů, kulatá i rovná dna vhodná pro odlišné typy ohřevů. Každý si vybere ze své cenové kategorie.

Cena

Když už mluvíme o ceně, nejlevněji wok seženete za necelých 250 Kč – jedná se o základní provedení s průměrem 28 cm. Převládají také kulatá dna. Materiály nebudou tak kvalitní, ale pro začátek to postačí.

Pokud byste rádi kvalitnější provedení, zakupte pánev ve střední třídě za 750 Kč až 1 200 Kč. Zde narazíte na nerez, hliník nebo titan, jež vydrží delší dobu.

Mezi profesionální náčiní se pak řadí wok pánve od ceny 1 200 Kč výše.

Porovnat ceny pánví

Údržba

Aby vám pánev dlouho vydržela, musíte se o ni starat, zvláště, když se jedná o speciální druh. Nesprávná údržba může mít za následek přilepení jídla, rez a ztrátu ochranné vrstvy, což může ztížit vaření a snížit životnost woku. Když věnujete čas správné údržbě, můžete zajistit, že zůstane cenným nástrojem ve vaší kuchyni po mnoho let. Samozřejmě záleží také na materiálech, obecně se ale řiďte následujícími tipy:

  1. Před použitím wok povrchově upravte pomocí metody seasoning (nepřilnavý povrch, který tvoří zapečená vrstva jedlého oleje). To pomůže zabránit korozi nebo přilepení jídla k pánvi.
  2. Po každém použití wok vyčistěte. K mytí použijte horkou vodu a měkkou houbu nebo kartáč. Nepoužívejte žádné abrazivní čisticí prostředky, jelikož mohou poškodit povrch woku.
  3. Po umytí wok zcela vysušte.
  4. Uchovávejte wok na suchém místě. Pokud ho nepoužíváte často, přikryjte ho látkou, aby se na něm neusazoval prach nebo nečistoty.
  5. Nepoužívejte kovové náčiní k míchání nebo překlápění jídla ve woku. Kov může poškrábat a poškodit povrch. Místo toho použijte dřevěné nebo silikonové nádobí.
  6. Zacházejte s wok opatrně. Nenechte jej upadnout ani s ním nenarážet o tvrdé povrchy, mohlo by to způsobit promáčknutí nebo deformaci.
  7. Pokud si všimnete jakékoli rzi nebo poškození povrchu woku, znovu ho ošetřete vydrhnutím horkou vodou a poté proveďte metodu seasoning.

Otázky a odpovědi

K čemu se pánev wok používá?

Pánev wok lze použít k rychlému a efektivnímu vaření široké škály pokrmů díky jejímu jedinečnému tvaru, který umožňuje vaření při vysoké teplotě, rychlé odpařování a rovnoměrné rozložení tepla. Obvykle se vyrábí z uhlíkové oceli, litiny nebo nerezové oceli. Má kulaté dno a rozšířené strany pro snadné míchání potravin. Nejčastěji se na něm vaří čína, nicméně ho lze využít i pro další pokrmy.

Který materiál je nejlepší?

Záleží na vašich preferencích, obecně nejoblíbenější je uhlíková ocel, která je lehká, odolná a rychle se zahřívá. Dalším oblíbeným materiálem je litina – odolná, dobře udržuje teplo, tudíž se hodí pro vaření při vysokých teplotách. Vyžaduje ale náročnější údržbu. A poslední, nerezová ocel, se hodí pro vaření kyselých pokrmů a snadno se čistí. Neudrží však teplo tak dobře jako uhlíková ocel nebo litina, což může ovlivnit dobu vaření.

Jakým způsobem se provádí seasoning?

Seasoning je způsob, kterým vytvoříte na pánvi ochrannou vrstvu, jež zamezí korozi nebo přilepení jídla k pánvi. Jde o zapečenou vrstvu jedlého oleje – omyjte wok horkou mýdlovou vodou a zcela osušte. Zahřejte na vysokou teplotu, dokud se nezačne kouřit, poté přidejte tenkou vrstvu oleje a krouživým pohybem kolem woku potřete. Nechte olej vařit 10-15 minut, poté setřete přebytek a nechte vychladnout.

Závěr

Pánve wok jsou všestranné, a tak při koupi rozhodně neuděláte chybu. Je třeba vzít v potaz, na jakém typu ohřevu budete vařit a jaké pokrmy chcete připravovat, protože to bude ovlivňovat výběr materiálu i celkového provedení. Ať už jste zkušený kuchař nebo kuchař začátečník, existuje wok, který splní vaše kuchařské potřeby a dodá vašim pokrmům lahodné a autentické chutě.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.pottenpannen.cz, blog.tefal.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (100 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo