Pánve

Pánve tvoří základní vybavení nádobí v domácnosti. Často jich budete používat více typů. Na trhu je velký výběr pánví, které se od sebe liší velikostí, materiálem, tvarem.

Ne všechny jsou vhodné na přípravu všech pokrmů, proto je možné koupit pánev primárně určenou na grilování, přípravu palačinek a milovníkům Asie by doma neměla chybět pánev Wok.

Při výběru je vhodné zaměřit se i na způsob čištění, protože ne každý materiál je vhodný na mytí v myčce. A majitelé indukčních varných desek by měli vybírat pánve s magnetickým dnem určené pro vaření na indukci.

Porovnat ceny pánví

Typy

Pánve se dělí do skupin podle toho, za jakým účelem je budete používat. Pravděpodobně nebudete nutně potřebovat všechny typy pánví, které naplno nevyužijete. Je však vhodné vědět, co vše dnešní trh nabízí.

Pečící pánve

Tyto pánve je možné použít prakticky na jakoukoliv přípravu pokrmů. S její pomocí je možné ugrilovat maso, připravit lívance nebo palačinky. Použít ji můžete na smažení a v kombinaci s poklicí také na vaření.

Pečící pánve je možné koupit v různých průměrech a důležitá je i výška. Nižší využijete na přípravu omelet, palačinek nebo bifteků. Ve vyšší můžete připravit maso s omáčkou.

Pánve WOK

Jsou vhodné pro přípravu asijské kuchyně, využijete je i v případě prudkého restování nebo dušení. K dostání jsou i pánve, které umožňují vaření v páře. Výhodou těchto pánví je nutnost používání pouze malého množství tuku, ale i dlouhodobé udržení konstantní teploty. Pokrmy si při vaření zachovají větší množství vitamínů a neztratí svoji šťavnatost.

Pánve WOK jsou typické svým kotlíkovým vzhledem, horní průměr je o poznání širší než dno pánve. Aby pánev správně fungovala, měli byste vybírat ty, které mají rovné dno. Kulatá dna jsou vhodná spíše v kombinaci s plynovým sporákem.

Dno by mělo být alespoň 6 mm silné. Pánve jsou k dostání s typickou rukojetí, ale také doplněná o madla. Pánev s madly je možné vložit i do trouby a použít například pro zapékání nebo dušení. I tyto pánve jsou běžně k dostání s poklicí.

Grilovací pánve

Grilovací pánve jsou primárně určené na přípravu grilovacích pokrmů. S její pomocí připravíte maso, houby i zeleninu. Mezi její největší výhody patří odolnost vůči vysokým teplotám a typické je pro ni vroubkované dno. To má zabránit možnému připečení.

Ve většině případů má tvar čtverce nebo obdélníku, méně jsou zastoupeny kulaté pánve. Jestliže negrilujete často a nechcete, aby pánev zabírala příliš místa v kuchyni, můžete zakoupit pánev s odnímatelnou rukojetí.

K dostání je také oboustranná pánev, která vzhledově připomíná gril. A je možné koupit také multifunkční pánev, která je rozdělena přepážkami na několik částí. Díky tomu můžete připravovat více pokrmů najednou.

Palačinkové pánve a lívanečníky

Tyto pánve jsou velmi nízké a lehké, využijete pro přípravu palačinek nebo omelet. Lívanečníky jsou pánve, které jsou rozdělené na několik kulatých částí. Ty využijete zejména pro přípravu lívanců, volských ok nebo bramboráků.

Palačinky a jiné dobroty můžete připravit také pomocí palačinkovače. Jedná se o elektrický spotřebič s několika praktickými funkcemi. Po nahřátí velké pečící plochy stačí nalít těsto, pomocí stěrky ho rovnostranně rozetřít a péci. K obracení je určená dřevěná obracečka. Tento přístroj využijete také při opékání slaniny, přípravu volských ok nebo bramboráků. Vše připravíte bez nutnosti používat tuk.

Elektrické pánve

Stejně jak pečící pánve jsou i elektrické všestranně využitelné. S jejich pomocí můžete péct, zapékat, grilovat, dusit i vařit. Dříve byla jedinou dostupnou elektrickou pánví remoska, dnes jsou k dostání v mnoha různých podobách. Tyto pánve fungují díky připojení k elektrické energii. Díky tomu je můžete použít všude tam, kde je ji možné připojit k síti pomocí přívodního kabelu.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Při výběru pánve je nejdůležitějším parametrem výrobní materiál. Ten určuje, jak se na ní bude vařit i jakým způsobem bude možné pánev mýt.

Hliník

Hliníkové pánve patří k levnějším, jejich výhodou je všestranné využití. Hliník je materiál náchylný na poškrábání. Proto byste během přípravy pokrmů neměli používat žádné ostré předměty.

Hliníkové nádobí by se nemělo vkládat do myčky, i v tomto případě po čase hrozí poškrábání povrchu. U hliníkových pánví si tako pohlídejte dno, které nesmí být vypouklé. V tomto případě hrozí připalování potravin.

Železo a ocel

Pánve z těchto materiálů jsou odolné, jsou výborné na všechny druhy vaření a mají dlouhou životnost. Železo dobře vede teplo, díky tomu je možné zkrátit dobu přípravy, jsou odolné i vůči velmi vysokým teplotám. V tomto případě nehrozí ani žádné odlupování povrchu, s dlouhodobým používáním se naopak zlepšují jejich vlastnosti.

Před prvním použitím je nutné železnou pánev vypálit, čímž ji zbavíte případných kovových šupinek a zabráníte také případné deformaci. Vypalovat můžete pomocí oleje, který necháte v pánvi několik hodin zahřívat na středně vysoké teplotě.

Druhou možností je do pánve nalít větší vrstvu oleje, do kterého po rozpálení přidáte brambory nakrájené na plátky. Ty se pak smaží až do finálního zčernání. Ani železnou pánev není možné mýt v myčce. Lze ji klasicky umýt ve vodě s použitím vhodného přípravku na nádobí, nebo ji můžete otřít papírovou utěrkou.

Nerez

Nerezová pánev je vhodná na smažení, vaření i dušení. Nerez je také vysoce odolná vůči poškrábání i korozi, díky tomu je vhodná i do myčky.

Titan

Opět se jedná o materiál, který nabízí všestranné využití i výborné vlastnosti, díky kterým je vhodný na přípravu pokrmů pomocí smažení, dušení i vaření. Titanové nádobí umožňuje vařit s minimem tuku, ale pokrmy lze připravovat i na sucho. Tento materiál je vysoce odolný a nenáchylný ke korozi, lze ho tedy vkládat do myčky.

Teflon

Teflonové nádobí je náchylné na poškození. Tento materiál tedy není určený pro mytí v myčce a doporučuje se použití dřevěného nebo plastového náčiní. Ani teflon nevyžaduje přidávání velkého množství tuku. O tomto materiálu se často mluví jako o zdraví škodlivém.

Je pravdou, že při dosažení velmi vysoké teploty cca 260°C se začne rozkládat. Proto se doporučuje zahřívání na 200 °C, což je teplota vyšší než jakou potřebujete pro běžnou přípravy pokrmů.

Keramika

Obliba tohoto materiálu stále stoupá pro nesporné výhody, které vaření přináší. Jedná se o nepřilnavý materiál, opět je tedy možné vařit s minimem tuku nebo na sucho. Je velmi vhodná pro pomalé vaření při nižších teplotách. Nevýhodou je, že pro mytí není vhodné používat myčku.

Měď

Měděné pánve patří k dražším. Výrobky z mědí vás na první pohled okouzlí svým vzhledem. Měď je také výborným tepelným vodičem. Měděné nádobí není možné umývat v myčce a na jeho údržbu je vhodné koupit speciální přípravky. Od nákupu vás může odradit také vysoká pořizovací cena.

zpět k obsahu ↑

Velikost pánve

Velikostí pánve je obvykle myšlen horní širší průměr. Dolní průměr je důležitý zejména u indukčních plotýnek. Pánve jsou k dostání v mnoha velikostech. Ty nejmenší mají průměr cca 16 cm a největší pak 32 a více centimetrů.

Doporučené velikosti jsou následovné:

  • Pánve o průměru do 20 cm jsou vhodné pro přípravu pokrmů pro jednu osobu. Využít je můžete také na míchaná vajíčka.
  • Pánve o průměru 20 – 24 cm využijete pro přípravu jídla pro 2 osoby.
  • Nejoblíbenější velikost je 28 cm. Je dostačující pro čtyřčlennou i pětičlennou rodinu.
  • V domácnosti můžete využít i pánve o průměru 32 cm, které jsou vhodné pro smažení řízků nebo sýru.
  • Větší průměry jsou vhodné spíše do profesionálních provozů.
  • Výjimku tvoří grilovací pánve, které jsou k dostání v rozmezí od cca 22 – 45 a více centimetrů. Menší velikosti mají typický kulatý nebo i hranatý tvar a lze je používat na plotýnce. Větší rozměry jsou pak určené pro přípravu pokrmů v troubě.
zpět k obsahu ↑

Rukojeť

Rukojeť může být v některých případech odnímatelná. Tyto pánve je tedy možné použít i v troubě a výhodou je i skladnost. U rukojeti je vhodné zohlednit tvar i povrch.

zpět k obsahu ↑

Značka

Pokud jde o pánve, můžete vybírat mezi kvalitními výrobci kuchyňského náčiní. Jednotlivé výrobky se od sebe příliš neliší, dá se říct, že u všech značek naleznete výrobky všech velikostí i materiálů. Mezi nejznámější výrobce patří Tescoma, Tefal a Banquet.

Z dalších značek můžeme jmenovat Mediaschop, Orion, Ballarini nebo Belis. Pokud vás oslovili měděné pánve, můžete se poohlédnout po nějakém výrobku značky Mauviel. Mezi elektrickými pánvemi dominuje česká Remoska, dále jsou to pánve od značek Tristar, Eta, Clatronic atd.

zpět k obsahu ↑

Cena

Cena závisí především na velikosti a výrobním materiálů, možném příslušenství a také jediné funkci, které klasické pánve umožňují, a tou je odnímatelná rukojeť. Díky těmto faktorům je možné koupit pánve v cenovém rozmezí 200 – 3 000 Kč.

Z tohoto cenového rozpětí pak vyčnívají pouze měděné pánve, které je možné koupit za cenu začínající 5 000 Kč. V případě eklektických pánví je cena v rozmezí od 500 – 4 000 Kč a více. I zde záleží především na velikosti výrobku, možných funkcích i výkonu.

Porovnat ceny pánví

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Co vše umožňuje elektrická pánev?

Mezi nejznámější elektrické pánve patří Remoska. Tu můžete využít jako klasickou pánev, parní hrnec, pekárnu, sendvičovač, rýžovar či mikrovlnnou troubu. Díky tomu ji můžete využít nejen doma, ale i na chatě, nebo na cestách.

Je u pánve možné využít nějakou funkci?

Pánve jsou jednoduchá zařízení, stačí je postavit na plotnu nebo vložit do trouby a můžete vařit. Jediné, co tyto výrobky odlišuje je indikátor teploty, kterým jsou vybaveny především dražší pánve. Díky němu poznáte, že je pánev dostatečně zahřátá a připravená k použití.

zpět k obsahu ↑

Závěr

V každé domácnosti by měla být k dispozici alespoň jedna pánev s vyššími okraji a dostatečné velikosti, aby posloužila všem členům rodiny. Díky ní byste měli zvládnout připravit šťavnaté maso, v kombinaci s poklicí ji využít při dušení a vaření. A využít byste ji měli také na přípravu palačinek.

Pro milovníky smažených vajíček by neměla chybět ani menší pánev, vhodná právě na přípravu této dobroty. Ocení ji i zapálení houbaři při přípravě pravé smaženice. Pokud máte rádi bramboráky, lívance nebo často připravujete volská oka, oceníte i lívanečník. Jeho pořízení není nijak cenově náročné, tyto pánve patří společně s palačinkovými k těm nejlevnějším.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz