Grilovací pánve

Venku začíná letní sezóna a vy už se těšíte na grilování? Neomezujte se na nutnost pořídit gril nebo vlastnit zahradu a zakupte do vaší kuchyně grilovací pánev, se kterou si vychutnáte letní atmosféru i u vás doma. Jaké má vlastnosti a podle čeho byste ji měli vybírat?

Porovnat ceny pánví

Nejlepší grilovací pánve

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Lamart pánev s Poklicí Rock 28 cm 94 % 773 Kč Zobrazit Mall.cz
2. Tescoma Steaková Premium teflonová 26 x 26 cm 93 % 679 Kč Zobrazit Tescoma.cz
3. Tescoma grilovací i PREMIUM Stone 26 x 26 cm 91 % 879 Kč Zobrazit Tescoma.cz
4. Tescoma grilovací PREMIUM 34 x 24 cm 90 % 1 165 Kč Zobrazit Tescoma.cz
5. Lamart pánev LITINA Iron 24 cm 79 % 299 Kč Zobrazit Tipa.eu

Typy

Grilovací pánve rozlišujeme podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, podle velikosti a tvaru. Vše se bude při výběru odvíjet od toho, co od pánve očekáváme a co máme k dispozici. Každá grilovací pánev je specifická a má odlišné vlastnosti, proto nebude sedět každému. Ujasněte si předem své priority a najděte tu pravou.

Typy podle materiálu

Materiálů, ze kterých se grilovací pánve vyrábějí, je hned několik. Rozhodovat se budete podle toho, za jakých podmínek je máte v plánu používat a na jakých druzích ohřevu s nimi budete grilovat. Ne všechny materiály jsou například vhodné na indukční desku, což je třeba si dopředu zjistit. Pojďme si jednotlivé materiály představit a říct si, jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Teflonové pánve

Teflon je sice tepelně i chemicky odolný, při poškození ale uvolňuje kyselinu perfluorooktanovou, která je zdraví škodlivá. Hodí se na plynové, elektrické a sklokeramické sporáky, na indukci ne.

Keramické pánve

Keramické pánve jsou vhodné na přípravu všech druhů potravin. Jsou vyrobeny z nepřilnavého materiálu, většinou mají bílou barvu a po několika použitích je jejich opotřebení znát. Na druhou stranu jsou ale považovány za nejbezpečnější a nejekologičtější variantu, protože jejich zahřátím se neuvolňují žádné škodlivé látky. Uvnitř keramického nádobí je navíc hliník, který skvěle vede teplo.

Ocelové pánve

Pokud hledáte pánev na grilování, která leccos vydrží, sáhněte po ocelové variantě. Hodí se i na cestování, protože její hmotnost je nízká a dá se využít na otevřeném ohni. Oceníte delší rukojeť, se kterou je příprava masa o něco jednodušší. Nemusíte se bát, že by nepřežila pád nebo nárazy.

Nerezové pánve

Pánve z nerezu jsou určeny na všechny typy sporáků, včetně indukční desky. Mohou být opatřeny nepřilnavým povrchem a odolným vnitřním povrchem s příměsí titanu.

Hliníkové pánve

Abyste si pořídili kvalitní hliníkovou pánev, je třeba, aby byla vyrobena odléváním za tepla, ne za studena. V takovém případě je totiž její výroba nenákladná a snadná, proto příliš nevydrží. Hliníková pánev vyrobená odléváním za tepla umožňuje mít dno silnější než stěny pánve, což je důležité, protože právě tato část pánve je nejvíce náchylná k deformaci.

V dnešní době jsou vybaveny nepřilnavým povrchem, takže se hliník do potravin během vaření nedostane, a vy se tak nemusíte bát o své zdraví. Keramické ochranné povrchy patří mezi ty nejkvalitnější a v porovnání s teflonem mají lepší tepelně-vodivé vlastnosti.

Titanové pánve

Dalším ideálním parťákem na cesty jsou titanové pánve, které jsou lehké, ale za to odolné, a to hlavně vůči pádům a nárazům. Rychle se rozehřívají, na přípravu steaků se ale příliš nehodí. Rychlé nahřátí pánve znamená také rychlejší ochlazení materiálu při kontaktu s masem, což je při grilování steaků nežádoucí.

Litinové pánve

Jaká pánev se ale určitě na přípravu steaků hodí, je ta z litinového materiálu. Perfektně přenáší teplo, dlouho si udrží dosaženou teplotu, díky čemuž je skvělá na prudké zatažení masa. Nepoužívejte ji ale na otevřeném ohni, mohla by se tak zničit její ochranná vrstva, tzv. seasoning. Naopak ji využijete uvnitř grilu, na plynovém sporáku, v troubě, sklokeramické a dokonce i indukční desce. Její nevýhodou je vyšší váha, proto ji na cesty nedoporučujeme.

Měděné pánve

Měděné pánve jsou skvělými vodiči tepla, které rychle reagují na požadované změny teploty. Vypadají luxusně, nedají se ale většinou použít na indukční desce. Tuto informace poskytuje výrobce při koupi, proto se nezapomeňte informovat, pokud doma indukci máte. Jednou za čas je třeba přeleštit vnitřní stranu, která oxiduje.

Typy podle velikosti

Velikost bude jednou z nejdůležitějších parametrů, na které budete při výběru hledět. Je třeba zvážit, jaké jídlo chcete v pánvi připravovat, pro kolik osob a jaké jsou rozměry vašeho grilu nebo jiného zdroje tepla, kde budete grilovat. Nejpoužívanější šírkou pánve je 26-28 centimetrů, do které se vejdou čtyři plátky masa nebo menší ryba. Nezapomeňte, že součástí grilovací pánve je i rukojeť, kterou musíte do rozměrů také započítat, pokud ji nelze odejmout.

Abyste si velikost dokázali lépe představit, zde máte přehled rozměrů na počet osob:

  • 1 osoba – průměr pánve 18-20 cm
  • 2 osoby – průměr pánve 20–22 cm
  • 3 osoby – průměr pánve 24 cm
  • 4 osoby – průměr pánve 26–28 cm
  • 5 a víc osob – průměr pánve 30-32 cm

Typy grilovacích pánví podle tvaru pánve

Tento parametr budete řešit hlavně kvůli tomu, aby se vám pánev vešla do kuchyně a mohli jste na ní ugrilovat co nejvíce masa či zeleniny. V případě, že ji chcete využívat i pro jiné účely, je třeba tomu výběr přizpůsobit.

Kulatá pánev

Tento tvar pánve je k vidění častěji, mezi jeho výhody patří dobrá skladnost a možnost míchání, nicméně se na ni nevejde tolik kusů masa či zeleniny.

Obdélníková pánev

Protože u grilování moc míchat nepotřebujete, bude lepší pořídit obdélníkovou pánev, na kterou si u sebe v kuchyni musíte udělat místo. Pohodlně na ni naskládáte veškeré kousky jídla a rovnoměrně je ugrilujete.

Dno pánve

Co se týče dna pánve, máte na výběr ze dvou variant provedení – vroubky nebo hladký povrch. Vroubky dodají masu líbivý vzhled, na jejich čištění si ale pořiďte speciální škrabku na litinové nádobí, jinak u mytí ztratíte nervy. Hladký povrch je univerzální a dá se použít i pro jiné účely – míchání zeleniny, přípravu palačinek nebo vajíček. Čištění bude navíc jednodušší.

Pánve s rukojetí vs pánve bez rukojeti

Máte v plánu maso se zeleninou prohazovat ve vzduchu, pánev přenášet nebo si ji přidržovat? I když je rukojeť praktická, může v grilu překážet, proto se předem rozhodněte, na kolik je pro vás rukojeť nutná. Dobrým kompromisem je odnímatelná rukojeť, kterou v případě potřeby jednoduše odendáte.

Zaoblená wok pánev

Wok pánev je typické nádobí asijské kuchyně, které stejně tak využijete na přípravu restovaného masa, zeleniny nebo guláše. Dno woku nebývá rovné, v takových případech musí být váš gril pánvi přizpůsoben.

Výška pánve

Pokud se chystáte grilovací pánev použít i na něco jiného, než jen grilování masa, možná se vám bude hodit vyšší nádoba. Díky ní můžete v pánvi připravovat omáčky, základy či výpeky. Pro dušení masa se poohlídněte po pánvi s víkem.

Funkce

Grilovací pánve jsou také nazývány pánvemi na přípravu steaků, proto jsou mu přizpůsobeny. Kromě steaků ale na nich můžete grilovat jiné druhy masa nebo zeleninu v případě, že jste vegetariáni.

Pokud zvolíte pánev, která není určena pouze na přípravu steaků, dá se použít u klasického vaření, například na palačinky či omáčky. Grilovací pánve se hodí na gril, u některých materiálů také na plynový sporák, do trouby nebo na indukční a sklokeramickou desku. Je ale třeba si tuto informaci dopředu zjistit, než pánev koupíte, abyste nebyli nepříjemně překvapeni.

Značka

Ověřené značky, které si zákazníci rádi kupují, jsou Tefal, Tescoma, Lamart, AMT GASTROGUSS nebo BerlingerHaus. Liší se materiály, rozměry i provedením tak, aby se skvěle přizpůsobily vašim podmínkám.

Cena

Grilovací pánve nejsou levnou záležitostí, protože mají speciální zpracování a v některých případech i odolnější materiály. Pokud chcete ušetřit, zakupte pánev do 500 Kč, která bude většinou vyrobena z hliníku. Její rozměry nepřesáhnou 25 cm, i tak by vám ale mohla stačit, pokud nemáte vysoké nároky či nechcete připravovat maso pro větší počet lidí. Od 500 do částky 1 500 Kč už budete mít na výběr z litiny, oceli či nerezu. Rozměry dosahují až 30 cm, takže můžete grilovat pro 5 a více osob.

Objevují se i wok pánve. Od 1 500 do 2 500 Kč se dočkáte těch nejodolnějších materiálů, které lze použít i na indukční desce. Součástí pánve může být poklice, popřípadě odnímatelná rukojeť. Grilovací pánve nad 2 500 Kč slibují dlouhou životnost, možnost mytí v myčce na nádobí, rovnoměrné prohřátí a ty největší rozměry, které lze na trhu najít. Samozřejmostí je kvalita materiálu. Tento typ využijete úplně všude, tudíž se jeho využití rozšíří, a vy tak získáte jeden kus nádobí, se kterým zvládnete více věcí najednou.

Porovnat ceny pánví

Údržba

Grilovací pánev se od té klasické liší hlavně v tom, že je robustnější a bytelnější, proto je její čištění o něco náročnější. Záleží ale také samozřejmě na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny.

Litina

U litinové pánve je třeba smýt zbytky jídla co nejdřív, nejprve ale musí vychladnout. Poté ho stačí umýt v teplé proudící vodě a osušit utěrkou. Pokud je to potřeba, použijte polykarbonátovou škrabku nebo kartáček na mytí nádobí. Po každém umytí potřete celé nádobí slabou vrstvou jedlého oleje a vytřete papírovou utěrkou do sucha, abyste tak zachovali „seasoning“ – ochrannou vrstvu. Vyhněte se používání myčky na nádobí.

Ocel

Udržovat ocel je jednoduché, bude stačit houbička a prostředek na nádobí. Vyhněte se abrazivním pískům, drátěnkám a také myčce. Nenechávejte pánev odmočit, aby nezačala korodovat, připáleniny vypalte olejem.

Nerez

Tento materiál je na údržbu nejjednodušší. Stačí ho vyčistit houbičkou a prostředkem na nádobí, případně ho umýt v myčce. Spáleniny lze odmočit, pánev není třeba ani utírat.

Titan

Stejně jako nerez je titan nenáročný na údržbu, postačí mu klasické přípravky, popřípadě myčka na nádobí. To ovšem neplatí u každé pánve, proto si tuto informaci předem ověřte.

Hliník

U hliníku je třeba si dát pozor, abyste povrch nepoškrábali kovovým náčiním, jinak lze na mytí použít houbičku a přípravek na nádobí. Odmáčení také neuškodí. Některé pánve můžete umýt v myčce, je třeba se ale opět informovat dopředu.

Měď

Vnitřní plocha pánve není na údržbu náročná, opět stačí prostředek na nádobí a houbička. Měděný vnější povrch už je na tom hůř. Je třeba ho pravidelně leštit lštidly přímo určenými na měděné nádobí, jinak zmatní. Do myčky pánev určitě nedávejte, nenávratně ji to poškodí. Pánev po umytí co nejdříve utřete, aby na ní nezůstaly nevzhledné kapky.

Otázky a odpovědi

Jaký materiál grilovací pánve je nejlepší?

Mezi nejodolnější materiály patří titan, litina či ocel. Liší se použitím, protože například titan není příliš vhodný na přípravu steaků, jelikož jeho rychlé nahřátí pánve znamená také rychlejší ochlazení materiálu při kontaktu s masem.

Litina se dá využít všude možně, což je skvělé, pokud plánujete kromě grilování vařit na plynovém sporáku, v troubě nebo na sklokeramické či indukční desce, kam spousta druhů pánví nemůže. Ocel oceníte při cestování, protože je lehká a odolná.

Kulatá nebo obdélníková grilovací pánev?

Kulatá je skladnější, obdélníková pánev ale vytvoří perfektní otisk na mase, které bude vypadat o to lahodněji. Vejde se na ni také více jídla.

Jak na správnou údržbu grilovací pánve?

O každý materiál se musíte starat jinak – někde postačí odmočení a následné umytí houbičkou a prostředkem na nádobí, jinde je odmočení nepřípustné. Myčka na nádobí je také diskutabilní a v několika případech dokáže pánev nenávratně poškodit.

Závěr

Grilovací pánve jsou skvělým druhem nádobí, pokud se blíží letní sezóna a vy si chcete vychutnat své oblíbené druhy masa či zeleniny, aniž byste museli být venku. Pokud lze navíc pánev využít i jinak, stává se z ní multifunkční nádobí, které si zamilujete.

Grilovací pánve můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz, Mall.cz a Tescoma.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.mall.cz, www.alza.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (70 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Používám grilovací pánev od značky Tescoma a naprostá spokojenost. Plní účel, pro který je určena, moc dobře se v ní opéká.

  2. Nedávno jsem dostala grilovací pánev Lamart jako dárek a musím uznat, že z ní mám velkou radost. Je to tak skvělá pánev, jakou jsem dlouho neměla. Rozhodně to byl po dlouhé době skvělý dárek, co stál za to.

Přidat komentář

Recenzer
Logo