Litinové pánve

Litina je materiál, který v kuchyni používali již naši prarodiče. Litinové nádobí je však také velmi oblíbené i u nejlepších šéfkuchařů. Litinové pánve a hrnce vedou dokonale teplo, připravené jídlo bude v pánvi delší dobu horké. Litinové pánve jsou vhodné pro každý typ ohřevu, použít je můžete i v kombinaci s oblíbenými indukčními varnými deskami. Povrch pánve je vždy zcela bezpečný a nepřilnavý. Velkou předností litiny je vysoká odolnost a dlouhá životnost. Kvalitní pánev vám bude sloužit doslova celý život. Litinové pánve budou i dobře vypadat a posloužit mohou i jako servírovací pánve.

Vybrat správnou litinovou pánev může být trochu oříšek. K dispozici máte hned několik typů pánví. Kromě universálních jsou to grilovací pánve či pánve vhodné na přípravu lívanců a palačinek. Litinové pánve se liší výrobním materiál, který určuje způsob, kterým budete muset pánev čistit. Litinové pánve jsou k dostání v několika velikostech. O celkové kvalitě pánve rozhoduje i renomovaný výrobce.

Porovnat ceny pánví

Typy

Litinové pánve mají více podob. Kromě universálních můžete koupit speciální grilovací pánve, pánve vhodné k přípravě lívanců, pizzy nebo palačinek.

Universální pánev

Je vhodná k přípravě smažených, dušených i jiných pokrmů. Tyto pánve patří k jedněm z nejoblíbenějších. Pánve, jejichž součástí není dřevěná rukojeť, můžete využít i k přípravě pokrmů v troubě. V takovéto pánvi připravíte nejen maso, ale upečete v ní koláč nebo chleba.

Grilovací pánev

Velmi oblíbené jsou i grilovací pánve určené k přípravě steaků a jiných grilovaných pochoutek. Grilovací pánev můžete používat i při přípravě pokrmů na otevřeným ohni. Pánev na grilování poznáte podle drážkovaného dna či mřížky.

Hluboká pánev s poklicí

Pokud budete pánev využívat i při dušení masa a zeleniny, bude se vám více hodit vyšší pánev s poklicí. K dušení pokrmů jsou vhodnější pánve opatřené smaltem. V tomto případě budete moci přidávat kyselinotvorné potraviny, které nebudou přebírat železitou chuť z povrchu pánve ani narušovat patinu.

Pánev na lívance a palačinky

Speciálním typem jsou i pánve vhodné k přípravě palačinek, lívanců, ale i pizzy. Také tyto pánve můžete v případě potřeby vkládat do trouby a využít k přípravě pečiva či kynutých buchet.

Materiál

Litinové pánve mohou být vyrobeny ze surové nebo smaltem potažené litiny. Materiál určuje, jakým způsobem budete moci pánev používat a jak náročná bude její údržba.

  • Surová litina – fajnšmekři preferují pánve ze surové litiny. Tyto pánve nemají žádnou povrchovou úpravu. Pokrmy připravované na tomto materiálu mají svoje neopakovatelné aroma a pochopitelně i chuť. Před a v průběhu používání je však nutné pánev vypálit. Některé pánve však již mohou být vypáleny už z výroby. Takovéto pánve mají vrstvu označenou jako seasoning a po zakoupení jsou ihned připraveny k použití.
  • Smaltová pánev – výhodou tohoto materiálu je jednodušší údržba, tento materiál není třeba vypalovat. Smalt plní funkci nepřilnavé vrstvy. Po použití postačí smaltovou pánev omýt pod tekoucí vodou a vytřít ubrouskem namočeným v oleji. Nevýhodou smaltových pánví je vyšší pořizovací cena.

Velikost

Na litinové pánvi můžete připravit pokrmy ze zeleniny, masa, ale vhodná je i k přípravě moučníků. Pánve lze pořídit v mnoha velikostech, před výběrem byste tedy měli vědět, pro kolik strávníků budete pokrmy pravidelně připravovat.

  • Nejmenší pánve mají průměr 12 cm a jsou vhodné pro přípravu pokrmů pro jednoho strávníka.
  • Na pánvi s průměrem 16 cm připravíte 2 volská oka, ale využít ji můžete i při přípravě omáčky.
  • Průměr 24 cm je vhodná velikost při přípravě pokrmů pro 2 osoby.
  • Průměr 26 – 28 cm je ideální velikost pro přípravu pokrmů pro 3 – 4 osoby.
  • Průměr 30 – 34 cm je průměr největších pánví, které jsou vhodné k přípravě 3 – 4 steaků, koláče či více porcí jídla.

S velikostí pánve souvisí i její hmotnost. Hmotnost nejmenších pánví bude cca 1,5 kg. Pánve s průměrem 24 – 26 cm moou vážit až 2,5 kg, hmotnost největších pánví je téměř 3,5 kg.

Značka

Výrobců litinových pánví je větší množství. Mezi oblíbené patří pánve Lodge a Skeppshuth. Od těchto výrobců můžete koupit jedny z nejlepších pánví vyrobených ze surové litiny. Mezi další výrobci patří pánve Weber nebo Carl Victor. Pokud vás více zaujali pánve ze surové litiny, můžete vybírat mezi značkou Lava Metal, Berghoff, Le Creuset nebo Staub. Litinové pánve jsou na trhu zastoupeny také značkou Lava, Staub, Contacto, Kela, Orion, Gastro, Ernesto, Küchenprofi nebo třeba Lamart.

Cena

Litinové pánve můžete koupit za cca 300 Kč, ale i více než 3 000 Kč. Nejméně zaplatíte za menší pánve s menší tloušťkou materiálu. Nejdražší jsou naopak velké pánve s větší tloušťkou, které nabídnou ty nejlepší možné vlastnosti.

Porovnat ceny pánví

Údržba

Obecnou výhodou litinových pánví je velmi dlouhá životnost. Aby vám však pánve spolehlivě sloužili, budete o ně muset správným způsobem pečovat. Obecnou nevýhodou litinového nádobí je větší náchylnost ke korozi. Pánve z litiny musí být uskladněny v suchém prostředí.

Ať už koupíte pánev vyrobenou ze smaltované či surové litiny, nebudete ji moci vkládat do myčky nádobí. Pánev budete muset mýt ručně pod tekoucí vodou. Přestože někteří výrobci udávají, že pánev vyrobenou ze smaltové litiny budete moci do myčky vkládat, odborníci radí myčku ani v tomto případě nepoužívat. Mytím v myčce ztratí smalt svůj lesk i barvu. U pánví vyrobených ze surové litiny budete muset chránit tzv. patiny. Ta pánev chrání před rezivěním a zachovává její nepřilnavé vlastnosti.

Vypékání

Litinové pánve vyrobené ze surové litiny budete muset čas od času vypéct. Při tomto procesu dojde k obnovení patiny, což je tenká mastná vrstva, která pánev chrání před rezivěním a postará se i o zachování jejich nepřilnavých vlastností. Vypéct pánev není nijak složité, stačí do ní nalít vrstvu oleje. Použít byste měli olej s vyšším kouřovým bodem.

Pánev s olejem stačí vložit na cca 1 hodinu do rozpálené trouby. Po vychladnutí olej vylejte a pánev vytřete papírovým ubrouskem. K vypékání by mělo dojít ve chvíli, kdy se připravované pokrmy začnou přichytávat na dno. V některých případech je nutné celý proces zopakovat.

Otázky a odpovědi

Kde všude je možné litinovou pánev používat?

Litinové pánve vás překvapí svojí funkčností. Pánve z litiny jsou vhodné na jakékoliv vaření. V pánvi můžete vyzkoušet pomalé vaření, smažení, grilování i opékání. Pánev, která není vybavena dřevěnou rukojetí je vhodná i při přípravě pokrmů v troubě. Na pánvi připravíte jakékoliv maso, ryby, bramborové placky, vajíčka či omelety.

Jaké jsou nevýhody litinových pánví?

Obecnou nevýhodou litinového nádobí je vyšší hmotnost. Za nevýhodu lze považovat i složitější údržbu, protože litinové pánve nebudete moci vkládat do myčky. Litina je materiál, kterému trvá delší dobu, než natáhne teplo. To je však schopné udržet velmi dlouhou dobu. Litina je velmi kvalitní a odolný materiál, čemuž odpovídá i jeho vyšší pořizovací cena.

Jaké nástroje lze při přípravě pokrmů používat?

Litina je velmi mechanicky odolný materiál, proto budete moci při vaření používat prakticky jakékoliv kuchyňské náčiní. Bát se nemusíte používat ani železné nástroje.

Závěr

Používání litinových pánví přináší mnoho výhod i několik nevýhod. Výhodou litiny je, že vede perfektně teplo a maso bude díky tomu propečené rovnoměrně. Litinovou pánev budete moci použít v kombinaci s jakýmkoliv typem sporáku. Pánev můžete vyzkoušet na jakémkoliv elektrickém i plynovém sporáku, ale i na indukci.

Díky své výborné schopnosti akumulovat a udržet teplo, budete moci pánev využívat i při servírování pokrmů. Pokrmy připravené v pánvi budou dlouhou dobu teplé. Nevýhodou pánve je složitější držba, pánve ze surové litiny je navíc nutné čas od času vypéct. K mytí pánve není možné používat myčku nádobí. Za nevýhodu lze považovat i vyšší hmotnost pánve.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.alza.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (71 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo