Parní hrnce

Vaření v páře je stále více propagováno jako zdravý způsob přípravy potravin. Potraviny vařené v páře neztratí vitamíny ani živiny a mají výraznější chuť. Díky tomu není nutné suroviny tolik solit. Nadměrné solení je nevhodné zejména pro osoby, které trpí vysokým tlakem. V páře můžete připravit zeleninu, maso, ryby, rýži i vajíčka.

S jeho pomocí připravíte i dezerty. Pro vaření v páře můžete použít klasický hrnec s pařákem, nebo vařit jednodušeji a praktičtěji pomocí některého moderního parního hrnce. Vaření pomocí pařáčku je vhodné zejména pro občasné vaření menšího množství potravin.

V parním hrnci uvaříte celý oběd včetně přílohy pro celou rodinu. Přednosti parních hrnců ocení gurmáni, zastánci zdravého životního stylu i osoby, které mají různá dietní omezení.

Porovnat ceny parních hrnců

Jaký je princip parního hrnce?

Připravit pokrmy pomocí parního hrnce není nic složitého. Hrnec se skládá z dvou nebo vice částí. Hlavní částí je základna, do které se lije voda, dále je to různý počet varných nádob, ve kterém se suroviny vaří. Pak už jen stačí zapnout a můžete vařit.

Vše se připravuje bez tuku pouze s pomocí malého množství vody. Pokud bude během přípravy jídla potřeba dolít vodu, upozorní vás na tuto skutečnost světelná kontrolka. To jak správně potraviny do hrnce vrstvit, na jak velké kousky je krájet a kolik času na uvaření potřebují, by mělo být popsáno v návodu od výrobce.

zpět k obsahu ↑

Typy

Parní hrnce jsou jednoduché přístroje, které pracují na stejném principu. Lze je tedy rozdělit pouze na elektrické a klasické nádoby vhodné na sporák, do kterých je vložen pařáček, na němž jsou potraviny připravovány.

Vaření na sporáku je vhodné pro přípravu malého množství, využijete je zejména, pokud tímto způsobem připravujete například dětský příkrm. V případě, že chcete nakrmit celou rodinu, neobejdete se bez elektrického parního hrnce. Ten je vybaven několika programy, časovačem i kontrolkami, které vám celý proces ještě více zjednoduší.

zpět k obsahu ↑

Velikost

Při výběru jakéhokoliv nádobí nebo spotřebičů je třeba především zohlednit počet osob, které je budou využívat. Důležité je promyslet také to, co budete chtít v hrnci připravovat a od toho volit i správný tvar.

Parní hrnce jsou výborné zejména pro úpravu ryb. V tomto případě se vám bude hodit delší varná nádoba, do které se vejde celá ryba. Budete tedy vybírat z modelů, které umožňují skládat varné nádoby na sebe. Jednotlivé modely bývají k dostání se 2 – 4 nádobami.

Při vaření je můžete použít všechny, ale vařit můžete pouze v jedné. Takovéto hrnce mají větší objem a jsou vhodnější pro více osob. Trochu horší bude manipulace, pokud budete vařit s pomocí 4 nádob a budete potřebovat zkontrolovat průběh vaření v té nejspodnější, musíte odstranit i horní nádoby.

V omezeném množství jsou na trhu hrnce, které umožňují skládat nádoby vedle sebe. Hrnec má dvě stejně velké nádoby, do přední nádoby je však možné vložit přepážku, kterou ji rozdělíte na poloviny, čímž vám vzniknou nádoby tři. To jak jsou jednotlivé výrobky velké, určuje jejich objem. Ten se pohybuje v rozmezí 3 – 12 litrů.

zpět k obsahu ↑

Materiál a design

Parní hrnce jsou vyrobeny z plastu, nerezu nebo v kombinaci kov a plast. Levnější hrnce jsou celoplastové, dražší mají základnu z nerezu. Varné nádoby jsou průhledné, díky tomu je vaření přehledné.

Plastové hrnce mají kratší životnost, a jsou vyráběny v několika barevných provedeních. Nerezové pak vynikají elegantním designem, jsou odolnější a mají delší životnost. Nejčastěji jsou však k dostání hrnce, které mají řídící jednotku nerezovou a varné nádoby z odolného a průhledného plastu.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Parní hrnce jsou přístroje určené výhradně pro přípravu pokrmů pomocí páry. Od toho se odvíjí i počet funkcí. U tohoto přístroje nečekejte žádné nadstandartní funkce, jednotlivé výrobky kromě základních parametrů obsahují pouze určitý počet varných programů.

Jedná se o dobu vaření, která je vodná pro jednotlivé suroviny. Co tedy jednotlivé modely nabízí? Budeme postupovat od nejlevnějších k těm nejdražším.

  • Časovač – nejlevnější typy mají k dispozici pouze časovač v podobě otočného knoflíku
  • Ukazatel množství vody – díky němu máte přehled o množství vody v zásobníku. V případě potřeby je nutné vodu dolít přes praktické otvory bez nutnosti demontáže.
  • Zvuková signalizace – upozorní vás na ukončení vaření
  • Automatické vypnutí – po uplynutí nastaveného času se hrnec sám vypne

Dražší modely jsou navíc doplněny o funkce jako:

LCD displej

LCD displej díky němu máte přehled o procesu vaření. Je doplněn dotekovým ovládáním nebo několika knoflíky, záleží na daném modelu.

Udržování teploty

Parní hrnec udržuje po určitou dobu pokrm teplý. Tento čas je v rozmezí 20 – 60 min

Duální zóna vaření

Umožňuje nastavit dva různé časy pro přípravu dvou odlišných pokrmů. Automatické programy – zde máte na výběr několik automatických programů, díky kterým můžete připravit zeleninu, maso, rybu, kuře, vajíčka a rýži

Funkce Vitamine +

Patentovaná funkce, kterou najdete u přístrojů značky Tefal, zrychlí průběh vaření a tím se zachová v potravinách více vitamínů.

Odnímatelné dno

Mezi opravdu speciální možnosti, které mohou kvalitní hrnce nabízet, patří i možnost odejmout dno napařovací nádoby. V tomto případě nebudete limitovaní prostorem a můžete připravovat i větší kusy jídla.

zpět k obsahu ↑

Bezpečnostní funkce

Z bezpečnostních funkcí je v první řadě třeba jmenovat dětskou pojistku, která zabrání nechtěnému spuštění spotřebiče. Protiskluzové nožičky zajistí stabilitu přístroje. Ochrana proti přehřátí a vaření bez vody, zamezí případnému zničení hrnce. Chladné rukojeti vás chrání před možným popálením.

zpět k obsahu ↑

Příslušenství

Součástí parních hrnců je i větší množství příslušenství. K tomu základnímu patří nádoba na rýži, držák na vaření vajec. Vyjímatelná nádoba na odkapávaní zachytí všechnu odpařenou vodu nebo šťávy.

Dražší modely pak přístroj dodávají s přepážkou určenou k rozdělení varné zóny. Napařovací mísy určené k přípravě polévek a omáček. K dispozici máte i různě velké nádoby s víčky pro snadnou přípravu pudingů nebo suflé. A nechybí ani praktická kuchařka do začátků.

zpět k obsahu ↑

Příkon a výkon

Příkon má vliv především na rychlost vaření a tedy i na spotřebu elektrické energie. Kvalitní parní hrnce jsou připraveny k použití v rozmezí 1 – 3 minuty. Příkon je v rozmezí 400 – 1 800 W.

U většiny výrobků levnějších i dražších se setkáte nejčastěji s příkonem 900 W, který vám postačí pro běžné domácí vaření. Na druhou stranu je k dostání i několik modelů, které mají příkon nižší než 800 W. Ty nejsou příliš vhodné, protože nedosahují optimálních výkonů.

zpět k obsahu ↑

Délka kabelu

U parního hrnce budete muset řešit i délku kabelu, ta by měla být dostatečně dlouhá, aby vám umožnila pohodlné používání na bezpečném místě ideálně na kuchyňské lince.

Z bezpečnostního hlediska není vhodné, aby se pára, která z hrnce vychází, srážela v bezprostřední blízkosti elektrické zásuvky. Mnoho hrnců je vybaveno praktickým úložným prostorem, do kterého je možné kabel po skončení vaření uložit.

zpět k obsahu ↑

Značka

To jak kvalitní přístroj bude, vám zaručí kvalitní výrobce. Mezi neoblíbenější výrobky patří hrnce Russell Hobbs. Další přední místa obsadily výrobky Tefal, Gallet, Eta a Phillips. V menší míře jsou zastoupeny hrnce od značek Morphy Richards, Klarstein, AMT a Braun.

zpět k obsahu ↑

Cena

Parní hrnce koupíte v rozmezí 800 – 000 Kč. K dostání jsou pak i výrobky za cenu převyšující 4 000 Kč. Jsou to výrobky s příkonem vyšším než 2 000 W v nerezovém provedení.

Pokud chcete opravdu kvalitní výrobek s dostatečným objemem, přídavnými funkcemi i větším množstvím příslušenstvím, vybírejte v cenovém rozpětí od 1 500 – 2 500 Kč.

Porovnat ceny parních hrnců

zpět k obsahu ↑

Údržba

Údržba je v tomto případě jednoduchá. Po skončení vaření je nutné umýt pouze napařovací nádoby, ideálně ručně s použitím saponátu. Pokud to výrobce přímo nezakazuje, můžete použít i myčku na nádobí.

Dlouhá životnost přístroje je závislá především na zásobníku vody. Ten by měl být alespoň 2x nebo i vícekrát za rok odvápňován. Vše záleží na tom, jak často budete parní hrnec používat, a jak tvrdou vodu doma máte.

K odvápnění můžete použít speciální prostředky vhodné k tomuto účelu. Postačí však i kyselina citrónová nebo ocet. Stačí přípravek nalít na dno nádoby, nechat několik hodin působit, ideálně přes noc a pal už jen jednoduše opláchnout.

Poslední část hrnce s řídící jednotkou lze utírat pomocí vlhkého hadříku. Pobyt pod vodou by jeho životnost výrazně zkrátil.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Je parní hrnec vhodný pro všechny?

Parní způsob přípravy pokrmů nemusí být vhodný pro osoby, které trpí onemocněním ledvin. Některé potraviny varem ztratí některé látky, kterých se nemocní nemohou zbavit přirozenou cestou.

Je možné při vaření přidávat jednotlivé suroviny?

Tato možnost je u parních hrnců samozřejmostí, protože jednotlivé suroviny vyžadují různou dobu přípravy.

Jak postupovat při vaření?

Obecně se doporučuje začínat masem. Vepřové je třeba naklepat, aby nebylo tuhé. Maso je možné dochutit bylinkami, se solí šetřete. Kromě rýže nepřidávejte k potravinám žádnou vodu.

Je vhodné potraviny krájet na stejně velké kousky, aby se uvařily stejnoměrně. Hrnec je možné během vaření otevírat, dělejte to však co nejméně, aby zbytečně neunikala pára a neprodlužovala se doba vaření.

Slouží parní hrnec také pro ohřívání?

Parní hrnce mohou pokrmy i ohřívat. Lze ohřát i celý oběd najednou. Pokud nesníte celý oběd najednou, můžete varné nádoby vložit do lednice a

zpět k obsahu ↑

Závěr

Parní hrnce jsou jednoduché přístroje, příprava pokrmů je snadná a pohodlná. Parní hrnce fungují na principu horkovzdušné trouby, díky čemuž nedochází k nežádoucímu připalování.

Při vaření v páře není nutné používat žádná výrazná koření, protože potraviny vařené tímto způsob mají výraznější chuť. Nejlepším ochucovadlem tak budou různé bylinky.

Parní hrnce jdou navrženy tak, aby umožňovaly připravit větší množství různých potravin. V jednom hrnci tak připravíte polévku, přílohu i hlavní chod.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

2 komentářů
  1. Reagovat
    jana 19.3.2021 v 17:00

    Dobry den rada bych vedela zda se muze v parnim hrnci varit testoviny nebo knedliky . dekuji za odpoved.

    • Reagovat
      Maruška 20.3.2021 v 1:09

      Dobrý večer, v parním hrnci je možné připravit knedlíky i těstoviny.

    Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


Komentáře / diskuse / hodnocení

GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz