Zavařovací hrnce

Zavařovací hrnec dříve nechyběl v žádné domácnosti, protože zavařování je ideální způsob, jak uchovat trvanlivost různých potravin. Zavařovat je možné zeleninu, ovoce, ale také maso nebo houby.

V současné době je možné k zavařování využít pečící troubu nebo myčku nádobí. To, jestli je používání těchto spotřebičů srovnatelné s hrncem je na uvážení každého. Pokud dáváte přednost raději klasickému zavařování, můžete vybírat mezi opravdu jednoduchými hrnci a modernější verzí, kterou představují hrnce elektrické.

Při výběru vás bude kromě typu hrnce zajímat především velikost a výrobní materiál. Majitelé indukčních desek si musí ohlídat, zda je hrnec kompatibilní s jejich varnou deskou. U elektrických hrnců se zase zaměřte na různé funkce a výkon.

Porovnat ceny zavařovacích hrnců

Typ

Zavařovací hrnce lze koupit v tradiční podobě, kdy budete muset ohlídat čas a teplotu zavařování. Výhodou těchto hrnců je bezesporu nižší pořizovací cena. Moderní verzí jsou elektrické zavařovací hrnce, kde se o vše potřebné postará hrnec sám.

Klasický hrnec

Tradiční plechový hrnec zná každý, dříve to byla jediná varianta, která se k zavařování používala. Poklice hrnce je opatřena velkým teploměrem, na kterém sledujete teplotu uvnitř. Tento hrnec se klasicky umísťuje na varnou zónu a teplotu je nutné regulovat osobně.

Díky různým výrobním materiálům je možné hrnec využívat s jakoukoliv varnou deskou indukci nevyjímaje. Klasický hrnec je při práci náročnější, avšak jeho používání není nijak složité. Pokud se nebudete během práce nijak rozptylovat a na sklenice v hrnci nezapomenete, bude pro vás tato varianta dostačující i dnes.

Elektrický hrnec

Moderní elektrický hrnec obstará proces zavařování zcela bez vaší pomoci. Díky němu nebudete muset nic hlídat a kontrolovat, vše se děje zcela automaticky a předejdete možnému prasknutí sklenic nebo nedostatečně zavařeným potravinám. Elektrický hrnec stačí pouze zapojit do elektřiny, nastavit potřebnou teplotu a čas a pak se již můžete v klidu věnovat dalším činnostem.

zpět k obsahu ↑

Objem

Velikost hrnce je při výběru hrnce zásadní. Koupit můžete hrnce různých velikostí v závislosti na počtu osob, i typu potravin.

Do 20 litrů

Nejmenší zavařovací hrnec může mít objem pouhé 3 litry. Tyto hrnce jsou určené pro zavařování marmelád. Pro 2 osoby mohou být dostačující hrnce s objemem od 10 litrů – 20 litrů. Tyto malé hrnce jsou k dostání pouze v elektrické podobě.

Do 30 litrů

Nejběžnější velikostí jsou hrnce s objemem 27 a 28 litrů, které jsou zastoupeny v největším počtu v obou variantách, avšak i zde převažují hrnce elektrické. Velikost hrnce je ideální pro běžnou rodinu. Tyto hrnce umožňují vložení až 22 sklenic o objemu 0,7 litru.

Do 60 litrů

Velké hrnce mají objem 40, ale až 60 litrů. Jsou určené těm, kdo zavařují opravdu často pro velký počet osob, nebo pro komerční využití.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Při výrobě hrnců se používají dva materiály, a to smalt a nerez. Každý z materiálů vyžaduje odlišnou údržbu a lišit se může i jejich životnost, což se pochopitelně odráží i na ceně.

Nerez

Dražší a více častá varianta hrnců. Výhodou je delší životnost, nerezový hrnec neakumuluje pachy. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena.

Smalt

Levnější hrnce, které jsou více náchylné k poškození, nelze ho čistit drátěnkou a používat byste neměli ani žádné jiné ostré předměty. Pokud dojde k poškození hrnce, může dojít k jeho popraskání a následnému rezivění.

zpět k obsahu ↑

Výkon

Tento parametr vás bude pochopitelně zajímat pouze v případě elektrických hrnců. I zde platí známé pravidlo, že čím je hodnota výkonu vyšší, tím rychleji bude vše hotovo. Menší a také levnější hrnce mají výkon okolo 1 000 W, zlatou střední cestou je výkon 1 800 W, a nejdražší a velké hrnce pak 2 000 W.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Elektrické hrnce mají několik praktických funkcí, těmi hlavními je možnost nastavit teplotu a délku zavařování.

  • Teplota – teplotu je možné nastavit v rozmezí od 30 – 100 °C, tuto variantu nabízí kvalitnější hrnce, ty levnější umožňují teplotu nastavit v rozmezí 50 – 100 °C. Konstantní teplota je pak udržována pomocí termostatu.
  • Čas – i dobu potřebnou k zavaření různých potravin můžete nastavit, a to nejčastěji v rozmezí 20 – 120 minut. Poté se už o vše postará hrnec, který se po uplynutí doby sám vypne.
  • Odložený start – u některých hrnců můžete využít také tuto funkci, která vám umožní zvolit dobu spuštění hrnce. Zavařovat tak můžete například v noci, kdy je elektřina levnější.
  • Časovač – funkce určená k nastavení celkového času zavařování.
  • LCD displej – u dražších hrnců často narazíte i na praktický displej, které vám ukáže teplotu, čas i další potřebné informace.
  • Výpustný ventil – některé hrnce mají i výpustný ventil, který vám ulehčí vylévání vody. Tyto hrnce však můžete využít jako hrnec na nápoje, ať už teplé nebo studené. Výpustný ventil může být umístěn v různé výšce, ideální je, pokud je výpusť co nejníže. Díky tomu vypustíte veškerou vodu nebo tekutinu.
zpět k obsahu ↑

Značka

V současné době je již možné koupit především elektrické hrnce. Ti, kteří si vystačí s klasikou, mají opravdu minimální výběr. Tyto hrnce jsou stále k dostání od značky LBS nebo KOVO. Elektrické jsou pak zastoupeny značkami jako Domo, Sencor, Concept, Bielmeier, Klarstein, Guzzanti, Bravo a další.

zpět k obsahu ↑

Cena

Nejméně zaplatíte za klasické hrnce, jejich cena se pohybuje od 400 – 600 Kč. Elektrický hrnec je možné v nejlevnějších variantách koupit do 1 500 Kč. K dostání jsou menší i tradiční rozměry. Vystačit si musíte s menším výkonem i menším počtem funkcí. A obejít se budete muset také bez displeje.

Větší možnosti vám nabídne hrnec s cenou 2 a více tisíc Kč. Tyto hrnce mají potřebné funkce a nechybí výpusť ani displej.

Porovnat ceny zavařovacích hrnců

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jaké jsou bezpečnostní funkce?

Elektrické zavařovací hrnce by měly být vybaveny pojistkou, která zabrání jejich možnému přehřátí. Dražší hrnce vám nedovolí zapnutí, pokud nebudete v hrnci potřebné množství vody. Za bezpečnostní prvek je možné označit i izolaci pláště.

Jaké jsou výhody zavařování?

Potraviny se zavařují hlavně pro zvýšení jejich trvanlivosti, ale zavařování je může zbavit i škodlivých látek, čímž docílíte zdravotní nezávadnosti. Při této sterilizaci však nedochází ke snížení výživových vlastností. Toto vše je však možné pouze pokud budete zavařovat čerstvé, zdravé a čisté suroviny.

Co je možné zavařovat?

Zavařovat můžete prakticky cokoliv. Klasiku tvoří bezpochyby ovoce a zelenina, a to v jakékoliv podobě. Kromě celých plodů je možné zavařovat marmelády, sirupy i šťávy. Běžně se zavařují čalamády a různé saláty. Zavařit můžete i domácí protlak, kečup, směsi z hub nebo masovo-zeleninové směsi na topinky.

Ti, kdo jezdí kempovat nebo mají chalupu, mohou využít zavařené maso nebo uzeniny. Maso je možné zavařit až po dokonalé teplotní úpravě a ve sklenici by neměla být obsažena strouhanka nebo mouka.

Kromě drůbežího a červeného masa je možné zavařit i ryby. A na dovolenou si můžete zavařit i hotové jídlo. Nejčastěji se takto upravují různé omáčky, guláš nebo polévka.
Je možné koupit i nějaké příslušenství?

Koupit můžete zavařovací sklenice i uzávěry v různých podobách. Pro snadnější uzavření sklenic se používají kleště nebo speciální nástavce. Teplé sklenice je možné vytáhnout pomocí praktických kleští. Nalévání džemů bude jednodušší díky různým trychtýřům.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Ačkoliv je v současné době možné nakoupit veškeré potraviny doslova na každém rohu, není zavařování žádným přežitkem. O tom vypovídá především obrovský výběr zavařovacích hrnců. Takto můžete zpracovat veškeré ovoce a zeleninu, ale také snížit rozpočet na rodinnou dovolenou.

Zavařování vám usnadní především elektrické hrnce, které jsou zcela bezpečné a při práci nevyžadují vaši asistenci. Milovníkům klasiky postačí i běžné hrnce, které je možné stále ještě v omezeném množství zakoupit.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

1 komentář
  1. Reagovat
    Michail 22.7.2021 v 7:56

    Moc dobrý článek. Pomohl mi při výběru zavařovacího hrnce. Děkuji.

    Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


Komentáře / diskuse / hodnocení

GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz