Hrnce

Hrnce najdete v každé kuchyni. Nezáleží na tom, jak často vaříte ani jak zdatní kuchaři jste, hrnce jsou prostě naprostým základem, bez kterého se neobejde žádná domácnost. Hrnce mají mnoho podob a velikostí. To nejdůležitější, co by vás mělo při jejich výběru zajímat je výrobní materiál. Žádný materiál nelze označit za ten nejlepší, každý má svoje klady a zápory a každý vyžaduje trochu odlišné používání i údržbu.

Při výběru hrnců je důležitý účel pořizování. Pokud zařizujete kuchyň, bude nejlepší koupit celou sadu, která obsahuje více hrnců různé velikosti. Poté, co budete hrnce nějakou dobu používat, zjistíte, zda vám v kuchyni nějaká velikost chybí a budete si moci tyto jednotlivé chybějící hrnce přikoupit. Jiní doma starší hrnce mají a rádi by si vyzkoušeli vaření v jiném materiálu. Zde je důležité znát vlastnosti jednotlivých materiálů. I u hrnců pak platí známé pravidlo, že za kvalitu si budete muset připlatit.

Důležitým parametrem tedy bude i pořizovací cena. Podcenit byste rozhodně neměli ani značku. Hrnce přichází do styku s potravinami a musí tedy být naprosto zdravotně nezávadné. Neznačkové hrnce mohou na pohled vypadat dobře, ale při zahřátí se jejich vnitřní vrstva může odlupovat a dostat se do potravin. Takové to hrnce jsou při vaření naprosto nevyhovující a budete je muset ihned vyměnit. Proto je rozumnější připlatit si za kvalitní značkové zboží, které budete moci v případě potřeby reklamovat.

Porovnat ceny hrnců

Typy

Hrnce mají mnoho podob a rozdělit je tak můžeme právě podle vzhledu a velikosti. Zatímco některé hrnce jsou universální, jiné je možné používat k určitému způsoby přípravy pokrmů.

  • Universální – tyto hrnce mají střední velikost a využívat je můžete k jakékoliv přípravě potravin. Vhodné jsou na přípravu polévek, omáček, gulášů. Uvaříte v nich brambory, rýži i cokoliv jiného. Universální hrnec má své místo v každé kuchyni a nechybí v žádné sadě nádobí.
  • Rendlík – malý hrnec doplněný o dlouhou rukojeť. Součástí rendlíku nemusí být vždy poklice. Rendlík je vhodný k vaření vajec, přípravě menšího množství různých omáček. Použít ho můžete k ohřevu mléka. I tento typ hrnce je velmi oblíbený a v kuchyni ho jistě využijete.
  • Kastrol – i tento hrnec poznáte na první pohled. Jedná se o nízkou nádobu s širším dnem, který je vhodný pro přípravu guláše a často ho můžete používat i při pečení masa v troubě.
  • Velký hrnec – tyto hrnce jsou vhodné do velké rodiny, jejich objem začíná na cca 5 litrech. Velký hrnec je vhodný i při vaření většího množství marmelád, či dalšího zpracovávání většího množství surovin.
  • Na těstoviny – při častějším vaření těstovin oceníte hrnec s perforovaným nástavcem. Tento nástavec výrazně usnadní cezení těstovin. Hrnce na těstoviny mají navíc poklice s otvory.
  • Napařovací hrnec – součástí hrnce je i napařovací nástavec, který využijete při ohřívání houskových knedlíků i dalších pokrmů. Napařovací hrnce lze využívat i pro zdravé vaření v páře.

Materiál

Hrnce si budete vybírat podle vzhledu i velikosti, pravděpodobně nejdůležitějším parametrem však bude materiál. Ten určuje, kde všude budete moci daný hrnec používat, ovlivňuje jeho vlastnosti i způsob údržby.

Nerez

Nejoblíbenějším materiálem je stále nerez. Nerezové nádobí patří k tomu nejdostupnějšímu, přičemž se bude jednat o nádobí kvalitní. Nerezový hrnec je kompatibilní s každou varnou deskou, použít ho tedy můžete i na pečení. Výhodou nerezu je tepelná stabilita, díky které můžete hrnce z nerezu používat při jakékoliv přípravě pokrmů. Nerezové hrnce však mají tendenci potraviny připalovat.

Při vaření tak budete muset používat více tuku. Pokud chcete opravdu kvalitní nádobí, je nutné připlatit si za hrnce se sendvičovým, hrubým dnem. Co se týká kvality, můžete se řídit i číselným označením. Méně kvalitní hrnce mají značení 8/0, kvalitnější jsou hrnce s označením 18/12 či více. Nerezové hrnce lze vkládat do myčky, v případě, kdy dojde k připálení potravin, musíte počítat s náročnější údržbou.

Keramika

Moderní a oblíbené je právě keramické nádobí. Keramické hrnce a pánve jsou vhodné pro vyznavače zdravějšího životního stylu. Hrnce můžete používat s použitím minimálního množství tuku, protože připravované pokrmy nemají tendenci k připalování. Ne každý keramický hrnec však lze používat v kombinaci s indukčním vařičem. Tuto informaci je nutné ověřit dopředu. Keramické hrnce můžete vkládat do myčky nádobí. Keramické hrnce lze používat i v pečící troubě.

Titan

Podobné vlastnosti jako keramika mají hrnce z titanu. Titanové nádobí se vyznačuje dlouhou životností, při vaření můžete používat minimum tuků. Výhodou je i rychlé zahřívání nádobí. Nevýhodu je však vyšší náchylnost vůči mechanickému poškození, při manipulaci s pokrmy je nutné používat dřevěné příslušenství. Titanové hrnce je vhodnější mýt ručně, ačkoliv některé hrnce lze mýt i v myčce nádobí. Nevýhodou tohoto materiálu je i vyšší pořizovací cena.

Teflon

Teflonové nádobí bylo považováno za zdravotně závadné a nebylo tedy nijak oblíbené. Díky osvětě, která zdravotní závadnost teflonového nádobí vylučuje, se poptávka po tomto materiálu přece jenom zvyšuje a hrnce z teflonu mají na trhu opět svoje místo.

Teflonové hrnce je možné používat na plynové i elektrické varné desce, pokud chcete teflonový hrnec na indukci, je nutné kompatibilitu nejprve ověřit. Výhodou tohoto materiálu je nepřilnavost, díky které můžete hrnce z teflonu používat při vaření, pečení i dušení a to s minimálním množstvím tuku. Nevýhodu je pak vyšší náchylnost k poškození teflonového povrchu, ani v tomto případě není možné používat kovové nástroje. Teflonové hrnce vyžadují i šetrnější údržbu a nejsou příliš vhodné do myčky.

Litina

Litinové nádobí je známé z dřívějších dob a oblíbené je i dnes pro svoji vysokou odolnost. Během používání se na povrchu litinového hrnce vytvoří ochranná vrstva, která odolnost nádobí ještě zvýší. Hrnce z litiny můžete používat na jakékoliv varné desce a hrnce lze používat i v pečící troubě. Nevýhodou litiny je však vyšší hmotnost i pořizovací cena. Litinový hrnec budete muset mýt spíše v ruce. To, zda je možné litinový hrnec vkládat do myčky si ověřte u výrobce.

Měď

Měděné nádobí lze používat na elektrické i plynové varné desce. Měděné hrnce však nebudou fungovat s indukcí. Nevýhodou mědi je vysoká pořizovací cena a náročná údržba. Měděné nádobí se díky své vysoké pořizovací ceně považuje za luxusní. Toto nádobí je však zároveň velmi kvalitní a vyznačuje se výbornými tepelnými vlastnostmi. Výhodou je i vysoká odolnost mechanickému poškození a počítat můžete i s opravdu mnoho letou životností. Nevýhodou je však již zmíněná náročná údržba. Měděné nádobí je možné mýt pouze v ruce bez použití agresivních čističů.

Smalt

Smaltové nádobí má opravdu dlouhou životnost, dokonce se o něm mluví jako o nesmrtelném. Smaltové hrnce jsou známé z kuchyní babiček a dědit je můžete z generace na generaci. Hrnce ze smaltu můžete používat na jakékoliv varné ploše, jeho výhodou je i snadná údržba. I smaltové hrnce však mají svoje nevýhody. V tomto případě je to náchylnost k poškození. Při používání těchto hrnců musíte být opatrní, protože náraz může vést k odlupování smaltu. Smaltové nádobí dále dobře nezvládá náhlou změnu teplot a počítat musíte i s pomalejším ohřevem.

Sklo

Skleněné nádobí se nepoužívá v kombinaci s varnou deskou, ale hrnce ze skla jsou ideální na přípravu pokrmů v pečící troubě. Tepelná odolnost nádob bývá v rozmezí 300 – 500 °C. Nádoby ze skla jsou i velmi odolné, při manipulaci s nimi je však nutné postupovat opatrně.

Objem

Důležité je, aby hrnec uspokojil nároky celé rodiny. Dalším důležitým parametrem, na který byste se měli zaměřit je objem hrnce. Z hlediska objemu je výběr opravdu velký a koupit můžete hrnce s objemem od 0,5 – 10 a více litrů.

Průměr dna – velmi důležitý je i tento rozměr, který by měl odpovídat velikosti plotýnky. Jestliže postavíte na malou plotýnku hrnec velkého průměru, nebude ohřev rovnoměrný. V případě, kdy bude hrnec naopak výrazně menší, bude docházet k velkým tepleným ztrátám. Proto před výběrem změřte i velikost plotýnek vaší varné desky.

Hrnce na indukci

Indukce je specifickým typem varné desky. Zatímco hrnce vyrobené z jakéhokoliv materiálu budete moci používat na elektrické i plynové varné desce, v případě indukce je nutné pořídit nádobí s feromagnetickou venkovní plochou. To, zda je hrnec feromagnetický, musí být na každém hrnci přímo uvedeno a zjistit to můžete i pomocí magnetu. Na hrnci s feromagnetickou plochou se magnet udrží.

Doplňky

Výrobců hrnců je poměrně velké množství, a ve snaze prodat co nejvíce svých výrobků, přichází výrobci stále s novými praktickými doplňky, které používání hrnců ještě více usnadní.

  • Poklice – základním prvkem každého hrnce bývá poklice. Mnoho hrnců koupíte přímo s poklicí, v případě jiných můžete poklici dokoupit nebo vyměnit. V současné době jsou velmi oblíbené skleněné poklice, díky kterým máte vše pod kontrolou. Mnoho poklic je navíc doplněno o otvor, kterým uniká pára. Kromě těch universálních můžete koupit i speciální cedící poklici, která disponuje větším množstvím otvorů.
  • Rukojeti – dalším standardním prvkem jsou rukojeti nebo ucha. Moderní hrnce mají ucha izolovaná a s hrncem můžete manipulovat i bez používáním chňapek. Některé hrnce mají tyto části vyrobeny z vysoce odolných materiálů, které vám dovolí vkládat hrnec do trouby. Lze pořídit hrnce s odnímatelnou rukojetí, který vám umožní to stejné a jehož další výhodou je menší náročnost při uskladnění.
  • Měrné rysky – dalším praktickým prvkem, který nabízí většina hrnců, jsou i měrné rysky. Díky nim máte přehled o množství vody v hrnci.

Značka

Výrobce je v případě hrnců velmi důležitý, protože zaručuje zdravotní nezávadnost a kvalitu. V případě hrnců je výběr opravdu velký a nelze jednoznačně určit, který z výrobců je ten nejlepší. Chybu rozhodně neuděláte, pokud se ve svém výběru zaměříte na značku Tescoma, Orion, Tefel, Delimano, Banquet, Berghoff, Lamart nebo třeba Zepter.

Cena

Pořizovací cena hrnců je poměrně různorodá. Za hrnec zaplatíte 300 – 2 000 Kč. Velký vliv na cenu má zejména výrobní materiál. Levnější hrnce jsou vyrobeny z nerezu, hliníku či smaltu. Zlatou střední cestu tvoří hrnce z keramiky, titanu. Nejdražší jsou hrnce měděné.

Porovnat ceny hrnců

Údržba

Hrnce lze mýt ručně nebo s pomocí myčky na nádobí. Doporučovaný způsob údržby musí být uveden na každém výrobku. Životnost nádobí prodloužíte, pokud budete tento postup dodržovat. Obecně se nedoporučuje hrnce čistit s pomocí drátěnek a různých ostrých předmětů. Vyhnout byste se měli i agresivním čističům.

Otázky a odpovědi

Který hrnec lze používat v pečící troubě?

Ne každý hrnec je vhodný na zapékání v troubě. Hrnce, které budete chtít používat i při pečení a zapékání musí být odolné vůči vysokým teplotám. Tento požadavek pochopitelně musí splňovat také poklice a rukojeť. To zda je možné hrnec v troubě použít musí být uvedeno přímo od výrobce. Do trouby však zaručeně nepatří hrnce s plastovými uchy.

Jaký hrnec by neměl v kuchyni chybět?

To, bez kterého hrnce se v kuchyni neobejdete, je velmi individuální. Zatímco někteří vaří občas a postačí jim menší počet hrnců, jiní musí mít kuchyň vybavenou mnoha hrnci a pánvemi. Obecně lze říct, že v kuchyni by neměl chybět alespoň jeden universální hrnec, rendlík a kastrol.

Co vše patří mezi elektrické hrnce?

Kromě klasických hrnců lze pořídit i moderní hrnce elektrické. Tyto hrnce mají mnoho podob a jsou vhodné pro přípravu různých potravin. Výhodou je méně náročné vaření, hrnec zvládá prakticky sám, nevýhodu je vyšší pořizovací cena a menší universálnost. V současné době jsou velmi oblíbené zejména parní, multifunkční a pomalé hrnce. V mnoha rodinách nechybí ani elektrický tlakový či zavařovací hrnec. Speciální jsou i fritovací hrnce či rýžovary.

Závěr

Nákup hrnců není nijak složitý, nevýhodu je však poměrně velká nabídka na trhu, která vás může doslova zaskočit a koupi hrnce zkomplikovat. Před tím, než se pustíte do samotného výběru, je dobré vědět, k čemu přesně budete hrnec potřebovat a co vše od něho očekáváte. Dopředu si naplánujte i rozpočet. Poté již stačí zvolit správný materiál a velikost hrnce, zaměřte se především na průměr dna. Majitelé indukčních vařičů musí zkontrolovat i to, zda je možné hrnec na indukci použít.


Zdroj: www.wikipedia.org, www.alza.cz, www.mall.cz, www.tescoma.cz, www.biano.cz, www.pottenpannen.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (32 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je cílem celého týmu Recenzer. Více o nás.

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo