Grilování je velmi oblíbeným způsobem přípravy pokrmů. Posezení u grilu je aktivita, kterou si v horkých letních dnech vychutná snad každý. Grilovat můžete na různých typech grilů, zdravě grilovat můžete prostřednictvím grilu na lávové kameny.
Lávový kámen je vysoce porézní přírodní kámen, který do sebe dokáže absorbovat vypečený tuk z masa. Díky tomu vám může zaručit zdravou přípravu jídel. Kámen je schopen odolat velmi vysokých teplotám, teplo akumuluje a následně pomalu distribuuje, čímž je zaručena rovnoměrná příprava pokrmů.
Lávové grily fungují na poměrně jednoduchém principu. Místo klasického roštu zahřívá gril plochu tvořenou lávovým kamenem. Příprava lahodných pochoutek může začít ve chvíli, kdy dojde k rozehřátí grilu na požadovanou teplotu.
Pod pojmem lávové grily se mohou ukrývat dvě různé varianty. V prvním případě se jedná o plynové nebo elektrické grily, do jejichž topeniště se sypou lávové kameny. Ty jsou ohřívány plynem nebo elektrikou a jejich úkolem je zdravější grilování s dokonalou akumulací tepla. Grilovat budete v tomto případě na klasickém roštu. Druhou možností jsou grily, které jsou vybaveny velkou grilovací deskou vyrobenou z lávového kamene. Takovou to desku můžete koupit i samostatně. Před výběrem tak musíte především vědět, jaký typ grilu vlastně hodláte použít a jaký typ ohřevu preferujete. Poté již postačí vybrat gril té správné velikosti.
Typy
Lávové grily lze rozdělit do dvou hlavních skupin podle druhu paliva. Známější jsou velké plynové grily, které jsou ideální při grilování na zahradě. Méně rozšířené pak malé elektrické stolní grily.
Plynové grily s lávovými kameny
Lávové kameny bývají velmi často součástí plynových grilů. Gril můžete připojit klasicky na propan-butanovou láhev. Tímto způsobem je plyn do hořáků dodáván. Lávové kameny jsou umístěny nad hořáky a jejich funkcí je akumulovat teplo. Nad kameny se nachází klasická grilovací mřížka. Takovýto plynový gril vám tak využívá obdobný systém jako dřevěné uhlí.
Výhodou plynových grilů s lávovými kameny je však rovnoměrné rozložení tepla. Teplotu kamenů pak budete moci snadno regulovat pomocí otočných koleček. Ke svému zahřátí budou kameny potřebovat teplo akumulovat cca 10 minut.
Elektrické lávové grily
V bytě, na balkoně i zahradě můžete grilovat pomocí stolního lávového grilu. Stolní grily jsou napájeny elektrickou energií a stejně jako grily plynové umožňují zdravé grilování. Výhodou elektrického ohřevu je velmi snadná regulace teploty, nevýhodou je vyšší spotřeba energie. Gril však pravděpodobně nebudete používat každý den a neekonomický provoz je tak možné nerespektovat.
Součástí elektrických grilů mohou být lávové kameny, druhou možností jsou pak stolní grily, jejichž grilovací plocha je z lávového kamene vyrobena.
Lávové grily na dřevěné uhlí
Grilování na lávových kamenech můžete vyzkoušet i pomocí klasických grilu na dřevěné uhlí. V topeništi grilu jednoduše roztopíte klasické dřevo, dřevěné brikety nebo uhlí a pokrmy se budou připravovat na velkém lávovém kameni s podobou klasické desky.
Lávové kameny v podobě grilovací plochy lze koupit i samostatně. Takovýto kámen můžete použít v kombinaci se zahradním grilem, topeništěm, ale vkládat ho lze i do trouby. Základem úspěchu je však pořídit skutečně kvalitní kámen. Za kvalitní jsou považovány kameny z Itálie, které pochází ze sopečné činnosti Etny nebo Vesuvu.
Tyto lávové kameny mají jemnější strukturu a mnohem lépe se vypořádají s tepelnou roztažností, což znamená, že nebudou praskat ani po opakovaném zahřívání a následném ochlazování. Naopak nekvalitní jsou často používané žulové kameny, které mají hrubší strukturu a obsahují větší množství křemenných složek, díky kterým jsou náchylnější k praskání.
Velikost
Plynové i elektrické lávové grily jsou k dostání hned v několika velikostech. Tu správnou velikost byste měli volit podle počtu strávníků, které bude gril pravidelně obsluhovat. Obecně větší jsou grily plynové, které obslouží i větší sešlost. Menší jsou grily elektrické, které mohou posloužit i v kuchyni či na balkoně.
Možnosti
Lávový gril může nabízet mnoho různých funkcí. V případě plynových grilů můžete mít k dispozici odkládací plochu i boční vařič. Využívat můžete regulaci teploty a součástí grilu bývá velmi často poklop.
U grilů využívající lávovou grilovací plochu je praktický možnost grilovací kámen vyjmout. V mnoho případech ho budete moci nahradit klasickou grilovací mřížkou či špízovými jehlami, ale usnadní vám to i jeho samotné čištění. Grily na dřevěné uhlí mohou být polohovatelné, což vám umožní nastavit vzdálenost topeniště a rámu.
Grilovací rošt může být vyroben z nerezu nebo litiny. Nerezové rošty jsou levnější a vyznačují se jednoduchou údržbou. Potraviny připravované na nerezu se mohou připalovat. Litinové rošty vyžadují složitější čištění, avšak mnohem déle udržují teplo.
Značka
Lávové grily nabízí poměrně velké množství výrobců. Vyzkoušet můžete grilování na grilu značky Landmann, Riwall, Activa, Tepro, Grilmen, Campingaz, Outwell nebo třeba Severin. Kvalitní samostatný lávový kámen je možné koupit od značky Grilmen nebo Lavagril.
Cena
Cenově se lávové grily od běžných modelů zase tolik neliší. Důležitější než přítomnost lávových kamenů je výrobní materiál a velikost grilu nebo funkce, které grily nabízí. Za lávový gril tak můžete zaplatit od 3 – 15 000 Kč. Mnohem více stojí komerční elektrické lávové grily.
Údržba
Aby byly grilované pokrmy opravdu chutné a zdravé, je nutné lávové kameny pravidelně čistit. Nemusíte se však obávat žádného složitého procesu, čištění povrchu kamenné desky je naopak velmi jednoduché. Postupů čištění je více a způsob údržby byste měli nalézt i v popisku výrobce.
Obecně však můžete postupovat následovně. První čištění by mělo proběhnout ještě před prvním použitím. Zde stačí umýt kámen horkou vodou, použít můžete i převařenou vodu z rychlovarné konvice. Naopak používat byste neměli žádné prostředky na mytí nádobí, postačí pouze voda, hadřík nebo houbička. Před začátkem zahřívání by měl být lávový kámen suchý.
Po skončení grilování je třeba odstranit výpek, k tomuto účelu můžete použít dřevěnou i kovovou škrabku, špachtli nebo třeba obracečku. Pro snadnější údržbu se doporučuje odstraňovat zbytky potravin již v průběhu grilování. Po úplném vychladnutí je vhodné umýt kámen do čista pomocí vařící vody a jedlé sody. Nejdříve je třeba kámen smočit a poté jeho povrch sodou lehce posypat. Soda kámen dokonale odmastí. Případné hrubší nečistoty můžete odstranit pomocí houbičky nebo drátěnky. Čistý kámen otřete do sucha textilní nebo papírovou utěrkou.
Otázky a odpovědi
Jaké jsou největší výhody a nevýhody lávových grilů?
Každý gril má své výhody a nevýhody, nejinak je tomu u grilů lávových. Výhodou lávového grilování je zdravější příprava pokrmů. Při grilování v tomto přípravě nedochází k nezdravému přepalování tuku a tím ke vzniku nebezpečných karcinogenních látek.
Nevýhodou je delší příprava, protože lávové kameny potřebují čas ke svému dokonalému rozehřátí. Počítat musíte i s omezenou životností kamenu, po čase většinou dochází k popraskání kamenů. Tuto skutečnost mají na svědomí právě vysoké teploty, na kterou se kameny nahřívají.
Jaká je životnost lávových kamenů?
Lávové kameny můžete používat opakovaně, životnost kamenů souvisí s jejich kvalitou i četností používání. Nelze tedy přesně určit, jak dlouho vám bude kámen sloužit. Skutečností však je, že při zahřívání a ochlazování dochází k jejich postupnému praskání. Po nějaké době se kámen zcela rozpadne a budete ho muset vyměnit za jiný. Pokud budete gril používat pravidelně, můžete lávové kameny měnit každý rok případně i 2x do roka.
Co vše lze připravit pomocí lávového grilu?
Lávový gril vám umožní připravit celou řadu chutných pokrmů. Pochutnat si můžete na šťavnatém steaku, lahodných burgerech, křupavém kuřátku, špízech, rybách, ale i zelenině. Připravované pokrmy budou nejen zdravé, ale zachovají si i svoji bohatou a plnou chuť.
Závěr
Lávové grily umožňují zdravou tepelnou úpravu pokrmů. Maso a jiné pochutiny budou připravovány ve vlastní šťávě, při přípravě nebudou plavat v oleji, což je typické při smažení. Díky tomu si připravované pokrmy zachovají svoji původní chuť, důležité vitamíny i minerální soli. Hotové pochoutky budou nejen zdravější, ale i méně kalorické a lehčí. Lávové grily mohou využívat plynový, elektrický i klasický ohřev a k dostání jsou v mnoha velikostech.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
- Nejlepší grily
- Litinové grily
- Hybridní grily
- Grily s udírnou
- Jak vybrat zahradní gril?
- Jak vybrat gril na pelety?
- Nejlepší grily na dřevěné uhlí
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?