Grilování k létu neodmyslitelně patří. Grilovat můžete na balkoně, na terase i na zahradě. Vybrat ten správný gril, který splní veškerá vaše očekávání, však není úplně jednoduché. Za vše může obrovská nabídka, která v současnosti na trhu je.
Gril můžete vybírat z různých hledisek. Pro někoho je nejdůležitější cena, pro jiného třeba pohodlí. Než se však do výběru pustíte, měli byste si položit alespoň několik základních otázek. Nejdříve je třeba vědět pro kolik osob, jak často a kde budete grilovat. Zvažte i to, co vše budete chtít na grilu připravovat.
Rozhodovat se budete i podle způsobu přípravy. Vybírat budete mezi klasickými, elektrickými a plynovými grily, přičemž každý umožňuje trochu jiný způsob použití. Důležité je pochopitelně také vědět, kolik můžete do nového grilu investovat. Od ceny se odvíjí i různé funkce a možnosti, ale kvalita použitého materiálu.
Typy
Venkovní grily mohou mít různou podobu. Vše závisí na tom, kde budete grilované pochoutky připravovat. Pod pojmem zahradní gril si pravděpodobně každý představí větší gril na podstavci, ale v menších domácnostech mohou grilovat i na menších stolních grilech. Na trhu jsou grily rozděleny nejen podle velikosti, ale především podle toho, jaké palivo nebo energii při grilování využívají.
Grily na uhlí
Cenově nejdostupnější a stále nejoblíbenější jsou grily na dřevo nebo dřevěné uhlí. Při grilování na klasickém grilu získají pokrmy nezaměnitelnou chuť i aroma. Pro někoho může být nevýhodou složitější příprava a zapalování, což je naopak pro jiného něco, bez čeho si pravé grilování neumí představit. Grilování na dřevu či uhlí vyžaduje váš dozor, starat se musíte o oheň a počítat musíte i s náročnější regulací teploty.
Nevýhodou je i skutečnost, že budete muset v závislosti a četnosti grilování dokupovat palivo. Koupit můžete dřevěné uhlí nebo brikety. Ve větších krbech můžete spalovat i dřevo.
- Dřevěné uhlí – toto palivo lze snadno rozpálit. Uhlí je však drobnější a hořet bude kratší dobu.
- Brikety – v případě briket je to přesně naopak. Rozpalování bude náročnější, ale brikety budou hořet delší dobu.
Na těchto grilech můžete grilovat i zauzovat. Samotná příprava je pak díky vysoké teplotě poměrně rychlá. Grily na uhlí jsou výhradně určeny pro venkovní používání, protože se příprava neobejde bez většího kouře. Počítat musíte i s náročnější údržbou.
Plynový grily
Druhými nejoblíbenějšími jsou plynové zahradní grily. Jejich největší předností je jednoduché a rychlé žhavení a velmi snadná regulace teploty. Grilovat můžete nejen na roštu, ale vyzkoušet můžete také lávové kameny. Samotný provoz grilu je srovnatelný s grilem na uhlí.
Nevýhodou je zde robustní konstrukce, vyšší pořizovací cena a nutnost dokupovat plynovou láhev. Provoz grilu je srovnatelný a mnohdy dokonce levnější s porovnáním s grilem na dřevo. Plynové láhve jsou navíc velmi dostupné a do velkého grilu bez potíží umístíte 10 kilogramovou láhev.
Elektrické grily
Elektrické grily se na zahradách tak často neobjevují. Tento gril bude vyhovovat všem, kdo si vystačí s menším grilem a důležité je pro ně pohodlí a komfort. Elektrické grily jsou k dostání v několika podobách.
Kromě klasického zahradního grilu můžete pokrmy připravovat na raclette nebo stolním grilu. Mezi elektrické patří rovněž kontaktní grily, které se však používají spíše v interiéru. Ve všech případech potřebují elektrické grily přísun elektrické energie, počítat musíte i s náročnějším provozem, co se spotřeby týká.
- Zahradní gril – největší elektrické grily lze používat na zahradě i terase. Součástí grilu je i stojan, který lze v některých případech od grilu oddělit. Využívat můžete i police na odkládání předmětů a samozřejmostí je také poklop.
- Stolní gril – na balkoně či na terase můžete grilovat na stolním grilu. Tyto grily jsou k dostání v několika velikostech a dokáží pohostit i větší počet osob.
- Raclette gril – jsou vhodné ke grilování masa, ale díky pánvičkám, které jsou součástí grilu, připravíte i zapékané pokrmy. Výhodou grilu je termostat, který vám pomůže pohlídat požadovanou teplotu.
Ostatní zahradní grily
Kromě mobilních lze v zahradě využívat stacionární grily. Jedná se typ, který bude na zahradě umístěn trvale. Kromě praktické zde bude plnit i dekorativní funkci. Ve stacionárním grilu lze spalovat dřevěné uhlí a dřevo a volit můžete mezi betonovým nebo cihlovým grilem.
Přímá a nepřímá metoda grilovaní
Grilovat pokrmy můžete přímou i nepřímou metodou
- Přímá metoda grilování – suroviny se pokládají přímo nad žár ohně. Griluje se při vysoké teplotě, která je vhodná pro rychlou přípravu menších nebo tenčích kousků masa a zeleniny.
- Nepřímá metoda grilování – tuto metodu umožňují pouze grily s poklopem. Při nepřímé metodě je možné grilovat větší kusy masa. Horký vzduch pod poklicí cirkuluje podobně jako se to děje při pečení v troubě.
Druh grilovací plochy
Zahradní grily mohou mít jeden nebo i různou kombinaci grilovací plochy. Každá grilovací plocha je vhodná pro přípravu něčeho jiného. Kombinované plochy najdete u dražších grilů, pokud vybíráte mezi levnějšími variantami, můžete ke grilu přikoupit příslušenství, které vám umožní připravovat více surovin.
- Rošt – nedílnou součástí grilu je rošt. Na roštu můžete připravovat maso, sýr, ryby, ale i větší kusy zeleniny.
- Hladký povrch – hladký povrch je ideální k přípravě menších kousků zeleniny, ovoce či masa. Na hladkém povrchu rovněž připravíte vejce, houby atd.
- Žebrovaný povrch – milovníkům steaků a obecně masa bude vyhovovat i 6ebrovaná grilovací plocha.
Materiál plochy
Materiál grilovací plochy ovlivní přípravu i způsob údržby grilu. Rošty jsou vyrobeny převážně z nerezu, litiny nebo jiného kovu. Na výrobu hladkého povrchu se používá i přírodní kámen, keramická či terakotová deska.
- Litina – litinový rošt je považován za nejlepší volbu. Litina velmi dobře vede a drží teplo a je ideální k přípravě steaků. V případě nerezu však budete mít o něco náročnější čištění.
- Nerez – u levnějších grilů narazíte spíše na rošty z nerezu. Tento materiál se dobře čistí, ale může mít tendenci k připékání, protože nerez se vyznačuje větší přilnavostí.
- Přírodní kámen – nevýhodou přírodního kamene je pomalejší ohřev. Ve chvíli, kdy se deska nahřeje, bude držet teplo poměrně dlouhou dobu. Na tomto povrchu lze pokrmy připravovat bez tuku.
- Keramika – keramika je materiál, který je vhodný pro grilování všech pokrmů. Výhodou je i její nepřilnavost, jednoduchá údržba a možnost grilovat bez tuku.
- Terakotová hlína – největší předností tohoto materiálu je mimořádná odolnost. Připravované potraviny můžete krájet přímo na desce. Před přípravou je však nutné plochu potřít olejem.
Příkon
Tento parametr vás bude zajímat při výběru elektrického nebo plynového grilu. Příkon ovlivňuje rychlost a kvalitu grilování.
- Elektrické grily – příkon se pohybuje v rozmezí 1 200 – 2 400 W. Při koupi velkého zahradního grilu je rozumné sáhnout po výkonnějších modelech, které se nebudou nijak dlouho nahřívat.
- Plynové grily – v rodinách si vystačíte s grilem s výkonem do 10 kW. Pokud budete připravovat větší množství pokrmů, můžete zakoupit výkonnější gril.
Velikost
Aby zahradní gril splnil veškerá vaše očekávání, musíte zvolit správnou velikost. Velikost grilu udává velikost grilovací plochy. Velikost grilu souvisí se spotřebou paliva. I na velkém grilu pochopitelně připravíte menší množství potravin. Jejich příprava se vám ale prodraží. Stejné je to i v případě, kdy budete na malém grilu připravovat větší množství pokrmů. Kromě dlouhé čekací doby je opět nutné počítat s vyšší spotřebou paliva či energie.
- 1 – 2 osoby – menšímu počtu osob postačí grily s roštem s délkou do 30 cm
- 3 – 5 osob – do rodin je lepší pořídit gril s plochou o délce do 50 cm
- 6 a více osob – největší grily nabízí plochu s délkou více než 50 cm
Možné doplňky
Levné grily jsou tvořeny pouze jednoduchou konstrukcí. Vždy by však mělo jednat o kvalitní materiál s potřebnou tloušťkou a vysoce odolnou povrchovou úpravou. Kvalitu materiálu byste neměli podcenit zejména v případě grilů na uhlí, zde je materiál vystaven opravdu vysokému žáru.
Dražší varianty však nabízí i další doplňky, které vám grilování zpříjemní.
- Poklop – odborníci na grilování doporučují vždy volit gril s poklopem, který je určen pro přímé i nepřímé grilování.
- Odkládací prostor – praktické je, pokud je součástí grilu odkládací prostor na nářadí či nádoby se surovinami. Prostory uvnitř grilu využijete k ohřívání hotových pokrmů, příloh či omáček.
- Kolečka – snadnější manipulace s těžkým grilem vám umožní přepravní kolečka.
- Odkapávací miska – do misky budou stékat tuky a oleje z masa. Nebude tak docházet k jejich přepalování a příprava bude zdravější.
- Teploměr – často bývá umístěný na víku a koupit ho můžete i samostatně. Neocenitelný bude při přípravě steaků či větších kusů masa.
- Postranní hořák – součástí plynových grilů bývá velmi často postranní hořák.
- Piezoelektrické zapalování – plynový gril díky této funkci zapálíte pouhým stiskem tlačítka.
Značka
Výběr grilů je opravdu velký. Na trhu jsou grily zastoupeny desítkami různých výrobců, kteří nabízí mnoho různých podob a velikostí zahradních grilů. Velký výběr budete mít například v případě značky Weber, Landmann, Cattara, Campingazz, Napoleon, Fieldmann, G21, Broil King, Klarstein nebo třeba Tepro.
Cena
Cena souvisí s velikostí a typem paliva. Nejlevnější jsou grily na uhlí a dřevo, které koupíte v rozmezí 1 – 10 000 Kč. Plynové grily lze koupit za cca 3 – 20 000 Kč. Elektrický zahradní gril je k mání za 1 500 – 30 000 Kč.
Otázky a odpovědi
Je lepší klasický gril na uhlí nebo gril plynový?
Tyto grily patří při klasickém zahradním grilování k těm nejoblíbenějším. Každý typ má svoje příznivce i odpůrce a volba toho správného typu je spíše individuální záležitostí. Příznivci klasických grilů ocení práci s ohněm a nevadí jim složitější příprava ani přítomnost kouře. Milovníci snadnější přípravy zase ocení rychlé zprovoznění a snadnou regulaci teploty, kterou jim nabízí plynový gril.
Jaké podoby grilů na uhlí lze pořídit?
Zahradní grily na uhlí jsou k dostání v několika podobách. Nejvíce žádané jsou jednoduché grily umístěné na podstavci. Grilovat přímou i nepřímou metodou vám umožní kotlový gril.
Jestliže si rádi pochutnáte i na uzených pochoutkách, můžete uvažovat o grilu, jehož součástí je i udírna. K občasnému použití jsou vhodné přenosné nebo jednorázové grily. Na balkoně můžete používat malý bezkouřový gril. Gurmánům přinese radost multifunkční keramický gril.
Z čeho by měl být vyroben rošt?
Za nejkvalitnější se považují litinové rošty. Litina velmi dobře akumuluje teplo a zanechá na vašem steaku typickou mřížku. Nevýhodou je však náročnější údržba roštu. Litinové rošty bývají většinou součástí dražších grilů.
Častěji jsou k vidění grily s nerezovým roštem. Nerez se snáze udržuje, ale je náchylný k připalování. Tento materiál pak mřížku na mase nezanechá. Rošty jsou však většinou měnitelné a vyzkoušet tak můžete obě varanty.
Závěr
Zahradní grily mohou být přenosné i stacionární. Pevně dané místo mají grily z cihel nebo betonu. Pevná konstrukce je doplněna pouze o rošt. Jako palivo lze použít dřevěné uhlí, brikety či dřevo. Přemísťovat můžete kovové grily na uhlí, plyn nebo elektriku. Všechny varianty jsou zastoupeny ve velkém počtu. Při výběru je třeba zvolit především správnou velikost.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
- Litinové tály
- Nejlepší grily
- Litinové grily
- Vestavné grily
- Nejlepší udírny
- Keramické grily
- Bezkouřové grily
- Jak správně grilovat
Zdroj: www.wikipedia.org, www.grilovani.cz, www.alza.cz
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?
Dříve jsme měli plynový gril, ale od té doby, co jsme zahradu předělali a vytvořili takové grilovací zákoutí s posezením a vybavením, řekli jsme si, že změnu potřebuje i náš zahradní gril. Koupili jsme tedy gril na uhlí a paráda, to je úplně jiné grilování i chuť. Byla to rozhodně skvělá výměna grilu za gril.