Mlékovary

Mlékovar je speciální typ hrnce vhodný na bezpečný ohřev mléka a mléčných nápojů. Mlékovary se však v kuchyni používají také k přípravě pudingů, hodí se i na omáčky a ideální je také na rozpouštění čokolády. Hrnce na mléko mají speciální dvouplášťovou konstrukci, mléko se tak ohřívá ve vodní lázni a nedochází k jeho připalování. Hrnec můžete ohřívat na jakémkoliv typu varné desky, drtivá většina mlékovarů funguje i v kombinaci s indukční varnou deskou.

Výběr mlékovaru není nijak složitý. Jediné, co budete muset zvážit je velikost nádoby a výrobní materiál. Koupit pak můžete hrnec na mléko s píšťalkou, pokličkou i různým typem rukojeti.

Před pořízením hrnce si tak minimálně promyslete, k čemu a jak často budete mlékovar používat. Při výběru se soustřeďte i na způsob údržby, ne každý mlékovar lze totiž umývat v myčce nádobí. Díky tomu že nebude s výběrem spěchat, koupíte nakonec hrnec, který dokonale vyhoví vašim potřebám.

Porovnat ceny mlékovarů

Velikost

Jednotlivé mlékovary se liší tvarem, výrobním materiálem a tvarem a pochopitelně také velikostí.

  • Do 1 litru – nejmenší mlékovary mají podobu růžných konviček nebo rendlíků. Nejmenší nádoby mají objem pouze 0,35 litru a jsou vhodné pouze pro přípravu malého množství mléka. Jedná se o praktické nádobky, které využijete při přípravě teplé i studené kuchyně.
  • Od 1 litru – 5 litru – mlékovary této velikosti patří k těm nejoblíbenějším. Tyto nádoby vyhovují běžným rodinám. V největším zastoupením jsou hrnce s objemem 1,5 – 2 litry.
  • Nad 5 litrů – jedná spíše o hrnce vhodné pro komerční využití. Ty největší nádoby mohou mít objem více než 10 litrů. Tyto velké dvouplášťové kotle se používají pro přípravu různých pokrmů na bázi mléka. Použít je můžete na přípravu sýrů nebo smetany. Žádný z pokrmů se nebude díky několikavrstvovému dnu připalovat.

Materiál

Dnešní mlékovary se vyrábí především z nerezové oceli. Koupit však stále můžete i stylové keramické hrnce, případně hliníkové nebo smaltové nádoby.

  • Nerezová ocel – je považována za nejkvalitnější materiál, který můžete zvolit. Na trhu jsou hrnce na mléko vyrobené z nerezu v největším zastoupení. Hrnce mají silné dno, které se stará o pozvolný a rovnoměrný ohřev. Kromě toho dokáže hrnec z nerezu obsah udržet dlouhou dobu teplý.
  • Keramika – mlékovar vyrobený z keramiky lze považovat za multifunkční hrnec. Toto nádobí využijete nejen na pozvolné vaření, ale i dušení nebo pečení. Mnoho hrnců lze používat i v pečící troubě nebo na indukční varné desce. Kvalitní keramické hrnce jsou odolné vůči poškrábání i nárazu.
  • Smalt – smaltové nádobí se vyskytovalo již v kuchyních našich babiček. Základ tvoří ocel, která je pokrytá smaltovou vrstvou. Smaltové nádobí je velmi odolné a zdravotně nezávadné. Smaltové mlékovary jsou vhodné i pro přípravu jíšky, restování, redukci šťáv či přípravu dětských kaší. Některý mlékovar ze smaltu můžete používat i v pečící troubě.
  • Hliník – narazit lze i na mlékovar z hliníku, avšak tento materiál je na trhu zastoupen opravdu minimálně. Hliníkové nádobí je lehké a cenově dostupné.

Vlastnosti

Mlékovary jsou jednoduché nádoby, které toho mnoho nenabízí. Nejvíce možností máte při výběru mlékovaru vyrobeného z nerezu. Hrnce na mléko z jiných materiálů jsou spíše universální, vzhledově se nijak neliší od jiných kastrolů nebo rendlíků a použít je můžete mnoha způsoby. U těchto typů lze volit pouze mezi hrncem s poklicí či bez poklice.

V případě mlékovarů z nerezové oceli můžete využívat:

  • Píšťalka – upozorní vás, že je mléko připraveno
  • Rukojeť – drtivá většina mlékovarů má plastovou a ergonomicky tvarovanou rukojeť. Narazit však můžete i na kovovou rukojeť. Ta vyžaduje používání chňapky, protože je po zahřátí horká.
  • Poklice – také nerezové mlékovary bývají velmi často doplněny poklicí. Poklice zabraňuje zbytečnému úniku tepla během ohřívání.
  • Teploměr – bývá součástí hrnců určených na přípravu choulostivých potravin, tedy mléka, mléčných, smetanových nebo vaječných pokrmů. Teploměr se hodí i během přípravy polev či rozpouštění čokolády. Díky teploměru budete mít vše pod kontrolou a připravované pokrmy se při vaření nesrazí.

Značka

Mlékovary můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách i běžných supermarketech. Objednat je však můžete i prostřednictvím internetu. Při výběru narazíte na výrobky značky Orion, Tescoma, Buyer, Banquet, Lamart, Tefal, Küchenprofi a další.

Cena

Cenu hrnce na mléko ovlivňuje především velikost nádoby. Nejlevnější jsou menšá mlékovary s objemem do 1,5 litrů. Koupit je můžete za 250 – 500 Kč. Na cenu má vliv i design nádob. Vybírat můžete mezi tvarem konvice nebo rendlíků. Součástí malých hrnců zpravidla nebývá poklice.

Větší nádoby vyjdou na 500 – 3 000 a více Kč. Tyto hrnce bývají universálnější a poslouží i při běžném vaření. Poklice je zde spíše standardem. Součástí dražších hrnců bývá i teploměr.

Údržba

Údržba mlékovaru není nijak složitá. Všechny hrnce lze umývat v ruce, některé lze vkládat do myčky nádobí. Způsob údržby si ověřte zejména u hrnců vybavených píšťalkou. Píšťalka je sice praktická, avšak takovýto hrnec pravděpodobně do myčky nepatří.

Porovnat ceny mlékovarů

Otázky a odpovědi

Proč mít doma mlékovar?

Mlékovar není typ nádoby, bez kterého se v kuchyni neobejdete. Jestliže však patříte k těm, kteří často ohřívají mléko, vaří různé omáčky, připravují puding nebo ohřívají čokoládu, bude se vám mlékovar mezi ostatním nádobím jistě hodit. Mlékovary ohřívají obsah nádoby rovnoměrně, nemusíte se tak bát připalování pokrmů. Pořízení mlékovaru není nijak velkou investicí a v kuchyni se tato nádoba zaručeně neztratí.

Proč vařit mléko?

Vaření mléka není v mnoha rodinách samozřejmostí. Pokud však používáte opravdu kvalitní čerstvé mléko, měli byste ho před konzumací vždy raději převařit. Čerstvé mléko není nijak upravováno a mohou se v něm tudíž nacházet škodlivé bakterie. Ty budou vlivem vysoké teploty zničeny. Po převaření má mléko bohatší chuť, je lépe stravitelné a předejdete jeho zkysnutí nebo zkažení.

Co je mlékovka?

Mlékovary jsou někdy označeny jako mlékovka. Toto označení však není úplně správné. Za mlékovku se totiž považují i malé především keramické konvičky, do kterých se nalévá studené či teplé mléko. To poté použijete na ochucení kávy nebo čaje. Tyto konvičky mají praktický zobáček, díky kterému je manipulace s konvičkou opravdu jednoduchá.

Závěr

Při výběru hrnce na mléko zvolte správnou velikost. Zatímco malé mlékovary využije pouze k ohřevu mléka nebo přípravě pudingu, velké mlékovary lze použít i k běžnému vaření, dušení a pečení.

Důležitý je i výrobní materiál, v drtivé většině je mlékovar vyroben z nerezové oceli, oblíbené jsou i universální keramické hrnce. Pozornost věnujte i rukojeti. Kvalitní hrnec by měl mít rukojeť vyrobenou z odolného plastu, který se vlivem vysoké teploty nebude nijak deformovat.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (35 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je cílem celého týmu Recenzer. Více o nás.

1 komentář
  1. Pořídila jsem si mlékovar od Tescomy a jsem velmi spokojená. Pracuje dobře a perfektně se udržuje.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo