Struhadla

Struhadlo je náčiní, které má své místo v každé kuchyni. V mnoha domácnostech běžně najdete hned několik podob tohoto nenahraditelného pomocníka. Naprostým základem je struhadlo manuální, které je praktické pro strouhání menšího množství surovin. O něco propracovanější jsou rotační struhadla a náročným budou vyhovovat elektrická multifunkční struhadla.

Při výběru struhadla hraje hlavní roli účel, za kterým budete výrobek kupovat. Mnozí si mohou myslet, že si pohodlně vystačí s nerezovým čtyřhranným struhadlem. Později mohou zjistit, že by našli uplatnění i pro multifunkčního pomocníka s vyměnitelnými nástavci. Ti, kteří fandí zdravé výživě a neobejdou se bez salátů, budou potřebovat rychlé elektrické struhadlo.

Porovnat ceny struhadel

Typy

Ve chvíli, kdy vejdete do obchodu s kuchyňskými potřebami, nebo budete struhadlo vyhledávat na internetu, narazíte na opravdu velké množství jednotlivých modelům. Manuální i elektrická struhadla mají hned několik podob. Některá jsou jednoúčelová, jiná lze používat při strouhání, krájení nebo mleti.

Manuální struhadlo

Ruční struhadlo je naprostou klasikou, která se používá desítky let. Mezi nejběžnější patří pravděpodobně nerezové čtyřhranné struhadlo, které lze používat při strouhání zeleniny, ovoce, sýra atd. Mezi ruční však patří i rotační struhadlo nebo jednoduchá multifunkční struhadlo. Mezi speciální patří například dřevěné struhadlo na zelí, kráječ na hranolky, spiralizér, nebo skleněné struhadlo na jablka. Ruční struhadla jsou bezesporu praktická, avšak nejsou příliš vhodná pro pravidelné strouhání většího množství surovin.

  • Klasické struhadlo – může mít podobu jednoduchého plochého nebo prohnutého struhadlo, které nabízí většinou jednu možnost strouhání. Druhou možností je již zmíněný čtyřhran, který lze považovat za nejjednodušší multifunkční model. Tato struhadla nabízí možnost strouhání nahrubo, najemno i na plátky. Klasické struhadlo musí být dostatečně kvalitní, vhodné je investovat do celonerezového struhadla. Koupit však můžete nerezové struhadlo s plastovou nebo dřevěnou rukojetí. Nekvalitní jsou levná plastová struhadla.
  • Rotační struhadlo – patří spíše do kategorie kráječů. Strouhat nebo krájet budete pomocí točení kliky. I rotační struhadla většinou umožňují měnit nástavce a přiřadit je můžeme mezi ty multifunkční. Koupit můžete jednoduché struhadlo, které na pevno připevníte k pracovní desce. Nakrouhané suroviny pak padají do nějaké nádoby případně na talíř. Druhou možností je pak struhadlo s miskou. To vám ušetří úklid linky, ale nádobu budete muset pravidelně vysypávat. U těchto modelů se zaměřte na to, jakým způsobem lze plnou nádobu vysypat a zda je nutné rozebírat celé struhadlo. Takový pomocník by byl spíše na obtíž.
  • Multifunkční struhadlo – mezi multifunkční se řadí i jednoduchá vícehranná struhadla, ale častěji pod tímto označením najdete modely, které se skládají ze dvou částí. První část tvoří různé nástavce, druhou pak konstrukce s nádobou. Pomocí multifunkčních struhadel nastrouháte a nakrájíte suroviny na různé tvary a hrubosti. Struhadla lze použít na zpracování zeleniny, ovoce, ořechů, čokolády atd. Ruční multifunkční struhadla se vyrábí převážně v kombinaci plast a nerez. U tohoto typu se více zaměřte na kvalitu plastové části. Dobré je vyzkoušet si, jakým způsobem lze měnit jednotlivé nástavce, či zda je možné struhadlo omývat v myčce nádobí.

Elektrické struhadlo

Elektrické struhadlo je výborné při zpracovávání většího množství surovin. Tato struhadla mívají větší množství příslušenství v podobě různých typů kotoučů. S jejich pomocí pak budete moci zpracovat prakticky jakoukoliv surovinu. O rychlosti a kvalitě strouhání rozhoduje výkon struhadla. Elektrická struhadla zpracují ovoce, zeleninu, ořechy, čokoládu. Hodit se budou i na výrobu domácí strouhanky.

U elektrických struhadel se zaměřte na výrobní materiál, délku kabelu, způsob ovládání nebo bezpečnostní prvky. Struhadla jsou především plastová, krouhací kotouče však musí být vyrobeny z kvalitní nerezové oceli. Drahá struhadla mohou být i celokovová. Tyto modely jsou však velmi drahé a vhodné spíše pro pravidelné komerční využití.

Ovládání elektrického struhadla je jednoduché. Struhadlo je vybaveno pouze tlačítkem pro vypnutí a zapnutí. Dražší struhadla mohou umožnit měnit rychlost strouhání. Z hlediska uživatelského komfortu věnujte pozornost způsoby výměny jednotlivých kotoučů i způsobu údržby. Rovněž si ujistěte, že vám vyhovuje velikost plnícího otvoru. V případě úzkého otvoru bude nutné suroviny krájet na malé kousky, což přípravu pokrmů prodlouží.

Stejně jako multifunkční mohou i elektrická struhadla disponovat nádobou, do které nastrouhané suroviny padají. Z hlediska bezpečnosti by neměla chybět pojistka proti přehřátí, protiskluzové nožičky a každý z modelů by měl být vybaven i pěchovadlem.

Příslušenství

Součástí ručních multifukčních a elektrických struhadel bývá různé příslušenství. Samozřejmostí jsou růžné kotouče, které musí být vždy vyrobeny z kvalitní nerezové oceli. Díky kotoučům budete moci strouhat suroviny na různé hrubosti, plátky i spirály. Dále můžete mít k dispozici kotouče vhodné na ořechy, cibuli a některá struhadla zvládnou i odšťavňování.

Mezi další příslušenství patří pěchovadlo, nádoba na nastrouhané suroviny.

Značka

Výrobců struhadel je celá řada. Mezi oblíbené výrobce manuálních i elektrických struhadel patří Tescoma, Nohel, Orion, Verk, Joseph Joseph, Tristar, Tefal, Top Tools, Fiskars, Clatronic, Westmark, Leifheit a další.

Cena

Cena se odvíjí od typu struhadla. Nejlevnější jsou jednoduchá manuální struhadla, která stojí okolo 200 Kč. Multifunkční vícehranné struhadlo koupíte za cca 300 Kč. Od 500 Kč lze koupit manuální multifukční i rotační struhadla. Nejdražší jsou struhadla elektrická, která stojí od 700 – 2 000 Kč.

Porovnat ceny struhadel

Otázky a odpovědi

Jaké jsou speciální typy struhadel?

Mezi speciální patří různé kráječe na ořechy, hranolky, cibuli, halušky, zelí, řepu, vajíčka atd. Všechny speciální struhadla pak spadají do kategorie manuálních. Jsou tedy poměrně levné a velmi praktické. Pro maminky je praktické skleněné struhadlo, na kterém mohou rozmělnit jablko nebo jiné ovoce a vyrobit tak domácí přesnídávku. Vaše pokrmy budou vypadat slavnostně díky spiralizéru.

Jak výkonné by mělo být elektrické struhadlo?

Výkon u struhadla určuje, jaké suroviny budete moci zpracovávat. Koupit lze struhadla s výkonem 200 W, tyto modely jsou dostupné, avšak zpracují pouze měkké suroviny. Při strouhání mrkve nebo třeba brambor může docházet k zasekávání nebo přehřívání. Aby byla práce se struhadlem bezproblémová, doporučuje se koupit struhadlo s výkonem okolo 500 – 800 W. Takto výkonná struhadla si poradí prakticky s čímkoliv. Nejdražší struhadla pak mají výkon více než 1 000 W.

Co je spiralizér?

Spiralizér je speciální druh struhadla nebo kráječe. S jeho pomocí nakrájíte suroviny na tenké nudličky, spirálové plátky i silnější špagety. Na výběr máte jednodušší manuální spiralizér, pokud budete tento kráječ používat častěji, bude se vám hodit dražší a rychlejší elektrický kráječ. Pomocí spiralizéru můžete připravit spirály z brambor, špagety z cuket, okurky, červené řepy nebo mrkve.

Závěr

Struhadla jsou jednoduchý a praktický pomocník. Struhadlo lze používat prakticky při každém vaření. Poslouží vám při neoblíbeném krájení cibule, s jeho pomocí nastrouháte zeleninu do polévky a hlavních chodů a připravíte saláty.

Speciální struhadlo poslouží při přípravě hranolek, domácí výrobě kvašeného zelí. Struhadlo na řepu je vhodné pro všechny, kdo chovají domácí zvířata. Při výběru struhadel se tedy zaměřte na to, kde všude tohoto pomocníka využijete a jak často ho budete využívat. Poté co se seznámíte se všemi dostupnými typy, můžete se pustit do výběru manuálního nebo elektrického struhadla.

Struhadla můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz, Mall.cz a Tescoma.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (49 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Tak já se stále držím toho klasického, co ještě používala moje maminka a babička. Nedám na něj dopustit a vše mám rychle hotové i bez elektriky, což se zejména v dnešní době hodí.

  2. Já si nedovedu představit, že bych chystala jídlo bez struhadla. Držím se sice klasického ručního, ale mám i elektrický krouhač zeleniny i struhadlo jako takové.

Přidat komentář

Recenzer
Logo