Kráječe

Kráječ je praktická pomůcka, kterou oceníte v každé rodině. Kráječ je určen ke krájení chleba, poslouží vám však i při krájení sýrů, zeleniny atd.

Výběr kráječe není žádná věda, na výběr máte dva typy, klasickou manuální podobu velice razantně vytlačují elektrické kráječe. U těch však musíte zohlednit několik dalších parametrů. Zaměřit se musíte na nastavení otáček, různé funkce, výkon.

Každý kráječ by vám měl umožnit nastavit sílu řezu. Elektrické kráječe umožňují regulovat také rychlost otáček. Oba typy by měly disponovat různými bezpečnostními prvky, kterých je v případě elektrických kráječů opět větší množství. Kráječ do kuchyně by neměl na kuchyňské lince působit nijak rušivě, při výběru je tak třeba zohlednit i provedení, tvar, výrobní materiál nebo barevné provedení. Kvalitu ostří vám zaručí kvalitní výrobce.

Porovnat ceny kráječů

Typy

Ačkoliv jsou v drtivé většině k dostání elektrické kráječe, mohou méně nároční uživatelé vybírat výrobky v klasické ruční podobě.

Manuální

Tradiční podoba ručních kráječů, které jsou však stejně kvalitní jako jejich elektrické protějšky. Manuální kráječe pravděpodobně nebudou vybírat majitelé moderních kuchyní, nebo ti, kteří krájí větší množství potravin pravidelně.

Nevýhodou je i absence různých funkcí, které můžete využít. Ruční kráječ je však vhodný do každé rodině, v dřívějších dobách si s nimi vystačili i početné rodiny. Krájení je jednoduché, rychlé avšak o něco pracnější. Potěší absence kabelu, který by v opačném případě mohl rušit vzhled kuchyně.

Elektrický

Drtivá většina kráječů je elektrických. Jejich úkolem je práci co nejvíce urychlit a usnadnit. Výběr elektrického kráječe je o něco složitější, abyste vybrali opravdu dobře, je nutné zohlednit několik parametrů, na které se více zaměříme.

zpět k obsahu ↑

Výkon

To, jak výkonný kráječ budete potřebovat, záleží na způsobu použití. Méně výkonné kráječe si poradí s běžným pečivem, uzeninami i sýry.

Výkonnější využijete i při krájení tvrdší zeleniny, ovoce nebo třeba zmrzlého pečiva. Výkon bývá v rozmezí 100 – 400 W. Kráječe s nejvyšším výkonem jsou však určené především pro komerční využití, do domácnosti si vystačíte i s kráječem s 200 W výkonem.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Výrobním materiálem kráječe je plast, nerez a ruční kráječe mohou mít i dřevěné prvky. Materiál určuje design výrobku, protože kráječ je nejčastěji přímo součástí linky. Díky různým materiálům máte možnost vybrat svůj styl i barvu.

Z hlediska životnosti jsou výhodnější nerezové kráječe. Pokud ale koupíte plastový kráječ prověřeného výrobce, bude vám při správném zacházení sloužit řadu let.

Důležitější než vzhled je však materiál kotouče. Všechny kvalitní kráječe mají kotouče nerezové. Na jiný materiál pravděpodobně ani nenarazíte. Pokud ano, mělo by se jednat o ještě kvalitnější materiál, než je nerez.

zpět k obsahu ↑

Kotouč

Krájecí kotouč je nejdůležitější částí kráječe. Zajímat by vás měla především kvalita ostří, kterou však mnoho výrobců ručí.

Kráječe jsou dostupné s kotouči o průměru 170 a 190 mm. Kromě velikosti kotouče může zvolit i tvar ostří. Kráječe jsou vybaveny hladkými kotouči, které jsou vhodné zejména pro krájení pečiva. Za univerzální jsou považovány kotouče s jemným zoubkováním. S nimi pohodlně nakrájíte různé potraviny.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Různými funkcemi jsou vybaveny především elektrické kráječe. To nejpodstatnější však nechybí ani manuálním typům.

  • Síla řezu – všechny kráječe umožňují zvolit požadovanou šířku řezu a to nejčastěji v rozmezí 1 – 30 mm.
  • Regulace otáček – velmi praktická funkce, s jejíž pomocí budete moci bezpečně krájet různé potraviny.
  • Bezpečnostní pojistka – zabrání nechtěnému zapnutí kráječe.
  • Sklopná deska – ušetří vám místo na pracovním stole.
  • Navíjení kabelu – pokud nechcete nechávat kráječ permanentně zapojený do sítě, využijete i tuto možnost.
  • Tácek na potraviny – v tomto případě se již nejedná o funkci, ale praktické příslušenství.
zpět k obsahu ↑

Značka

Kuchyňské kráječe koupíte od známých značek, do této skupiny patří Sencor, Bosch, Eta, Concept, Gorenje, Unold, Zelmer a další. Pokud upřednostníte manuální podobu, volte mezi značkami Westmark nebo Lodos.

zpět k obsahu ↑

Cena

Cena manuálního a elektrického kráječe není zásadně rozdílná, naopak elektrický kráječ koupíte mnohdy levněji. Tato skutečnost je dána výrobním materiálem. Manuální kráječe často kombinují plast a dřevo.

Celoplastové kráječe je možné koupit do 700 Kč, jsou jednoduché a vhodné pro méně náročné uživatele, kteří kráječ využijí především ke krájení pečiva. Pokud využijete kráječ na zpracování jiných potravin, volte raději kvalitnější nerezové kráječky. Jejich cena šplhá k 1 5 00 Kč. Za tuto cenu je možné koupit i manuální kráječe. Mezi nejdražší spadají výrobky s cenou okolo 2 000 Kč.

Porovnat ceny kráječů

zpět k obsahu ↑

Údržba

Každý kráječ vyžaduje pravidelnou údržbu. Jednodušší čištění bude po krájení pečiva, o trochu náročnější je pak odstraňovat zbytky sýrů nebo mastnotu po uzeninách. Z hlediska údržby jsou nejlepší volbou kráječe, které umožňují krájecí kotouč odejmout.

Co se týká samotného ostří, to zpravidla nevyžaduje žádnou údržbu. Mnoho výrobců vám za jeho kvalitu ručí. Pokud se však stane, že po čase používání otupí, nedoporučuje se ho ostřit doma, ale raději tuto činnost přenechat odborníkům.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jaké bezpečnostní prvky mohu u kráječe využít?

Pro větší stabilitu mají kráječe pogumované nožky, které je bezpečně udrží na stole. Součástí kráječů mohou být i dorazy. Aby při krájení nedošlo k posunutí potravin, bývají kráječe standardně vybaveny přítlačným podavačem se záchytnými trny. Častou výbavou jsou i chrániče prstů a tak jako u mnoha jiných spotřebičů nechybí ani bezpečnostní pojistka. Ostří kráječe může chránit bezpečnostní kryt.

Co je podavač?

Podavač je součástí některých spíše dražších kráječů. Podavač můžeme přirovnat k tácu, na kterém je surovina během krájení položena. Kráječe s podavačem jsou k vidění v každém supermarketu nebo prodejně masa.

Pro běžné domácí použití si vystačíte i s levnějším plastovým podavačem, profesionální nebo dražší kráječe mohou mít podavač vyroben z nerezové oceli.

Jaký tvar kotouče zvolit?

Kráječe nabízí dva tvary kotoučů. Hladký kotouč je vhodnou volbou pro ty, kteří budou kráječ využívat pouze při krájení pečiva. Jestliže budete krájet také uzeniny, sýry, zeleninu atd, volte raději kotouč se zoubky.

Co je momentový provoz?

Momentový provoz je funkce, která vám umožní vykonat pouze jeden řez. Pokud však budete potřebovat nakrájet větší množství potravin, přepne se kráječ automaticky do tzv. trvalého provozu.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Kuchyňské kráječe jsou poměrně jednoduché výrobky. Vybrat můžete z široké nabídky, dostupné jsou kráječe pro náročné i méně náročné uživatele. Každý kráječ by měl umožňovat měnit šířku záběru, elektrické kráječe pak umožňují měnit rychlost otáček.

U elektrických kráječů si ohlídejte i takovou zdánlivou maličkost jako je délka přívodního kabelu. Ta se pohybuje mezi 1 – 2 metry, v případě, že kráječ nebude součástí kuchyňské linky, oceníte i možnost navíjení kabelu.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz