Kávy

Káva je nápoj, který nechybí v žádné domácnosti nebo restauraci. Kvalitní kávu však není možné připravit z každého volně dostupného výrobku. Bohužel se dá říct, že opravdu dobrou aromatickou kávu se všemi zdravotními benefity připravíte pouze z vysoce kvalitních čerstvě namletých zrn pomocí presovačů či kávovarů.

První zmínky o kávě pochází z 6. století z Etiopie, kde kávovníky rostly divoce ve vysokém počtu. Dříve se zrna žvýkala, teprve ve 13. století se z nich začal připravovat kávový nápoj. Díky mořeplavcům byl v 16. století kávovník v podobě sazeniček přivezen do Evropy. A ve století 17. si bylo možné kávu vychutnat v kavárnách v Londýně, Paříži, Praze a dalších městech.

Porovnat ceny káv

Typy

Na světě se pěstuje až 100 různých druhů kávovníku. Na klimatické podmínky jsou nejméně náročné kávovníky robusta a arabika, což jsou nejvíce rozšířené kávovníky na světě, které tvoří až 98% světové produkce.

Robusta

Tato káva se pěstuje převážně v Asii a vyznačuje se silně zemitou chutí a vyšším obsahem kofeinu. Robusta se díky své méně oblíbené chuti přidává do směsí arabiky a to zejména v případě rozpustné kávy. Na pěstování je tato káva méně náročná, dobře odolává různým škůdcům, což se odráží na její nižší ceně.

Arabika

Arabika má mnohem sofistikovanější chuť, nabízí celou řadu chutí a vůní, podle toho, kde se nachází pěstitelská oblast. V této kávě je obsaženo až o polovinu méně kofeinu, což je pro lidský organismus prospěšnější. Kvalita arabiky se odráží na místě původu, způsobu zpracování, pražení, případnému mletí a distribuci.

zpět k obsahu ↑

Pražení

Zralá káva má lehce zelenou barvu, typickou podobu získává díky pražení.

  • Světle pražená – tento typ je vhodný pro přípravu alternativní kávy, tedy pomocí french press, aero press nebo chemex. Světle pražená káva se naopak nehodí pro přípravu klasického espressa, které by mělo nepříjemnou nakyslou chuť.
  • Středně pražená – tento typ je ideální pro přípravu espressa, které vynikne harmonickou chutí.
  • Tmavě pražená – tento typ kávy je populární především na jihu Itálie, a používá se pro přípravu ristretta.
zpět k obsahu ↑

Zpracování

Káva se v mnoha zemích pije v obrovském množství, kvalitu kávy však řeší málokdo. Pokud chcete opravdu kvalitní kávu, měli byste kupovat tu, která je co nejméně zpracována. V současné době je možné koupit několik druhů kávy.

Instantní káva

V naší zemi se jedná o jednoznačně nejoblíbenější kávu vůbec. Dle odborníků na kávu se však jedná o to nejhorší, co si můžete připravit. Instantní káva se připravuje z nejméně kvalitních zrn a instantní káva je tak doslova přirovnávána k instantní polévce a v tomto případě jí nepomůže ani známá značka.

Instantní káva se také před balením nejvíce zpracovává, poté, co jsou zrna upražena, dojde k jejich mletí a louhování. Tímto způsobem se vytvoří silný extrakt, ten se musí zchladit ze 100 °C na 4 °C.

Tímto způsoben vznikají úlomky nebo prášek, což jsou 2 podoby, ve které je možné instantní kávu koupit. Díky tomuto zpracování přichází káva téměř zcela o chuť, která je posléze dodávána uměle. Do kávy se běžně přidává karamelové aroma.

Kapsle

Také v kapsli se nachází mletá káva. Ta je sice v kapsli hermeticky uzavřena společně s plyny. Absence kyslíku se stará o delší čerstvost, což se podepisuje na lepší chuti kávy.

Přesto ani kapslová káva není považována za nijak kvalitní, její nevýhodou je také vyšší pořizovací cena i přítomnost hliníku, kterému jsou připisovány nežádoucí účinky na lidské zdraví. Hliník, který se v potravinách nachází je často spojován s Alzheimerovou chorobou, úzkostí a depresí. A v neposlední řadě je to neblahý vliv na životní prostředí, protože kapsle většinou nejsou recyklovatelné.

Mletá káva

Největší problém mleté kávy je právě skutečnost, že je káva umletá. Mletá káva si zachová potřebné aroma pouze 15 minut od namletí, při mletí se z kávových zrn uvolňuje aroma i olej. Ani tuto kávu odborníci kupovat nedoporučují.

Zrnková káva

Zrnková káva by tedy měla logicky ze všech těchto způsobů vyjít jako jednoznačný vítěz. Bohužel tomu tak ale vždy není a to hlavně díky nepoctivým výrobcům. Zejména v levném balení kávy najdete kromě kvalitních zrn velké množství zrn nekvalitních. Zastoupeno je i poměrně velké množství odpadu, najít můžete slupky, ale bohužel i drobné kamínky. Některá zrna jsou pak nekvalitní nebo se v nich nachází hmyz.

Značková káva je pak čistá a kromě kávových zrn neobsahuje nic jiného, někteří výrobci však prodávají kávu upraženou do černé podoby, což se negativně odráží na chuti i vůni. Nejkvalitnější kávu tak v běžném obchodě koupíte spíše náhodně. Pokud chcete opravdu kvalitní kávu, budete ji muset koupit ve specializovaných prodejnách.

zpět k obsahu ↑

Lokalita

Káva Robusta pochází z Asie, Arabika se pak pěstuje různě po světě. Podle místa původu se mění vůně i chuť kávy, tato rozdíly jsou však patrné pouze u opravdu kvalitní kávy a rozpoznají je zejména znalci kávy. Kávovník se řadí mezi ovoce, jedná se o stále zelenou dřevinu. Zrnka kávy se nachází uvnitř kávové třešně a zpracovávají se různými způsoby.

Etiopie

Etiopie je zemí, odkud káva pochází. Z Etiopie se postupně dostala do celého světa. V Etiopii se nachází 2 nejznámější oblasti, a to Jergačev a Sidámo. Oblast Sidámo je hornatá a káva je zde sklízena ručně. Káva má jasmínovou vůni, v chuti můžete naleznout citrusy.

Guatemala

Do Střední Ameriky přivezli kávovník pravděpodobně holandští mořeplavci. Tato káva se vyznačuje silně aromatickou vůní. V chuti můžete objevit stopy medu, karamelu nebo čokolády.

Brazílie

Jižní Amerika je nejvýznamnější pěstitelskou oblastí. Káva pěstovaná v Brazílii má velmi intenzivní vůni. V chuti můžete opět objevit chuť karamelu, čokolády a dokonce toustového chleba.

Kolumbie

Nejkvalitnější káva se pěstuje na andských plantážích. Kolumbijská káva se vyznačuje čistým aroma i dobrou kyselostí. Tato káva je dodávána středně pražená.

Káva se dále pěstuje také v Indonésii, kde je sbírá výhradně ručně. Ochutnat můžete kávu ze Sumatry, Sulawesi, Jávy, Bali a dalších indonéských zemí. Kávové plantáže se nachází také v Nikaragui, Hondurasu, Mexiku, Kostarice nebo Keni.

zpět k obsahu ↑

Značka

Značka je v případě kávy velmi důležitá. Poctivý výrobce vám nabídne čerstvou kávu, což je parametr, který je třeba zohlednit při nákupu kávových zrn.

Kávová zrna si mohou na rozdíl od mleté kávy zachovat aroma a chuť i několik měsíců. Mezi známé značky patří káva DeLonghi, Segafredo, Lavazza, Nespresso, Lucaffé, Vettori, Illy a další.

zpět k obsahu ↑

Cena

Cena hraje při výběru kávy zcela zásadní roli u drtivé většině uživatelů. Lákavé jsou především různé slevové akce, která vám umožní kávu koupit za méně než 100 Kč. Tyto levné kávy, které běžně koupíte v supermarketech, však nejsou nijak kvalitní.

Pokud chcete vyzkoušet opravdu kvalitní kávu, budete muset do cca 250 g balení investovat alespoň 200 Kč. Kvalitní kávu je možné koupit v supermarketu, častěji ji však seženete ve specializované prodejně nebo internetových obchodech. Cena se odvíjí i od velikosti balení, kilo kvalitní kávy koupíte zpravidla od 500 – 700 Kč.

Porovnat ceny káv

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jakým způsobem se káva sklízí?

Káva se sklízí strojově i ručně. Lepší je pochopitelně ruční sklízení, které je šetrné ke kávovníku i samotným kávovým zrnům.

Ručně se většinou sklízí káva arabika, tento druh kávovníku rodí celoročně a na keři se nachází květy i nezralá a zralá zrna. Oproti tomu je robusta ve většině případů sklízena strojově. Přesto však můžete zakoupit vysoce kvalitní kávu, která může směle konkurovat ručně sklízené arabice.

Co je cibetková káva?

Jedná se o kávu, která prošla skrz trávicí ústrojí cibetky nebo slona. Kávová zrna vychází ve zcela neporušeném stavu, naopak zrna, která zvířata vypuzují, přijdou díky fermentaci o svoji hořkost a pražením navíc získávají jemnější chuť.

Tato káva je oblíbená zejména u opravdových milovníků kávy, kteří za ni neváhají zaplatit nemalé peníze. Káva má specifickou chuť, která je popisována jako kořeněná s příchutí karamelu nebo čokolády.

Lze koupit kvalitní kávovou směs?

V běžných prodejnách koupíte převážně kávové směsi, čistá jednodruhová káva je k dostání spíše ve specializovaných prodejnách. Ve směsi se zpravidla nachází menší množství arabiky a větší robusty.

Podíl těchto druhů se odvíjí od pořizovací ceny, čím je káva levnější, tím nižší je její kvalita a naopak. Záleží i na místě původu, za kvalitní jsou považovány africké či kostarické směsi. Oblíbená je i Etiopská Mocha či Blue Mountain z Jamajky.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Kávová zrna obsahují kromě kofeinu i vitamíny a zdraví prospěšné látky, což má blahodárný dopad na zdraví. Kávové nápoje jsou však zastoupeny několika podobami, přičemž se při přípravě mnohých používá nadměrné množství cukru, což pochopitelně zdraví naopak neprospívá.

Chcete-li pít pouze zdraví prospěšnou kávu, budete muset kromě kvalitních zrn zohlednit právě způsob přípravy a množství, ve kterém kávu běžně konzumujete.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz