Džezvy

Džezva je speciální nádoba, která se používá pro přípravu pravé turecké kávy. Džezvu na rozdíl od jiných výrobků určených k vaření kávy běžně nekoupíte. Sehnat se dá spíše ve specializovaných obchodech nebo na internetu. Džezva má podobu menší nádoby s nálevkou a dlouhým uchem a je vhodná pro přípravu jednoho nebo několika šálků kávy.

Příprava kávy s džezvě není nijak složitá, přesto si tuto nádobku pořídí většinou pouze opravdový milovník kávy, který ocení specifickou chuť pravého turka. Při výběru konvice hraje důležitou roli četnost používání i objem nádoby. Jednotlivé nádobky jsou vyrobeny z různých materiálů a důležitou částí je i specifická rukojeť, která by vám měla zaručit bezproblémovou manipulaci.

Porovnat ceny džezev

Typy

Džezva představuje tradiční přípravu kávy, přesto však i v případě tohoto výrobku přichází na trh moderní přístroje, které splní nároky náročných uživatelů.

Tradiční

Tyto džezvy mají klasickou podobu nádoby s dlouhou rukojetí. Ručně vyráběny džezvy se ohřívají na plynových hořácích, často se pro tyto účely pořizují malé kempingové hořáky. Tento způsob přípravy však ocení opravdový milovníci kávy. Pro běžné uživatele jsou tak k dostání nádoby, které je možné používat na všech typech spotřebičů a běžně jsou k dostání i džezvy na indukci.

Elektrická

V elektrické džezvě můžete tuto tradiční kávu připravit s minimem námahy. Elektrická džezva svým vzhledem připomíná varnou konvici, i zde však nechybí typická dlouhá rukojeť. V elektrické džezvě můžete připravit naráz více porcí kávy a používat ji můžete i na ohřev vody.

Během přípravy se nemusíte o nic starat, běžná je zde funkce proti přetečení, kromě této funkce jsou zastoupeny i další funkce. U těchto konvic si při výběru všímejte výkonu, který určuje rychlost ohřevu vody. Levnější konvice mají výkon okolo 400 W, dražší přístroje mají 800 a více W.

Materiál

Tradiční džezva se vyrábí z nerezu, mosazi nebo mědi. Tradiční džezvy jsou ručně dělané, každý kus je tedy originální. Tyto džezvy se ohřívají za pomoci malého plynového hořáku. Tradiční výroba se však odvíjí na pořizovací ceně.

Moderní konvičky jsou vyrobeny z nerezové oceli, skla nebo smaltu. K ohřevu můžete použít elektrickou varnou desku nebo indukci. Pořizovací cena těchto nádob je výrazně nižší, budete však ochuzeni o tradiční vzhled.

Velikost

V džezvě můžete připravit kávu pro jednu až čtyři osoby.

  • Pro jednoho – nejmenší džezvy mají objem okolo 85 ml
  • Pro dva – objem nádoby je okolo 140 ml
  • Pro tři – objem nádoby je cca 225 ml
  • Pro čtyři – objem nádoby je 440 ml

Kromě těchto velikostí je však možné koupit i větší nádoby s objemem do 1 litru.

Tvar

Džezvy mají svoji specifickou podobu, jedná se o nádoby s kónickým tvarem a dlouhou rukojetí. Dlouhou rukojeť najdete i na elektrických konvicích, na rozdíl od tradičních nádob mohou být elektrické doplněny o víko. To však není součástí všech konviček.

Jak připravit kávu?

Káva v džezvě se připravuje v poměru 1:10, na 1 gram kávy by tedy mělo připadnout 10 ml vody. Každý však může množství kávy přizpůsobit svojí chuti. Kávu je nutné namlít na velmi jemně, ideální je použít čerstvě mletou kávu.

Do džezvy nasypte 7 gramů mleté kávy a zalijte 70 ml vody, jejíž teplota je cca 60°C. Kávu s vodou v nádobě promíchejte. Poté džezvu postavte na zdroj tepla a nechte vařit.

Jakmile se začne tvořit pěna, což je cca za 1 minutu, je třeba plamen zeslabit a nechat kávu velmi jemně pěnit po dobu cca 2 minut. Poté výslednou kávu přelijte z džezvy do šálku. Do tradiční turecké kávy patří i poměrně velké množství cukru, přidávat můžete také mléko.

Značka

Tradiční značkou, která nabízí ručně vyráběné džezvy, je Soy. Od této značky koupíte krásné měděné nádoby v různých velikostech. Smaltové džezvy jsou k dostání od značky Metalac. V největším zastoupení jsou džezvy z nerezy, ty můžete koupit od značky Kokmaz, Rohnson, Banquet, Gorenje a dalších. Skleněné nádoby nabízí Orion nebo Perfect Home.

Cena

Džezvu vyrobenou z nerezu nebo smaltu můžete koupit za méně než 200 Kč. Cena klasických konviček je nejčastěji v rozmezí 200 – 600 Kč. Dražší jsou elektrické konvičky nebo ručně vyráběné nádoby. Zde se cena pohybuje od 800 – 2 000 Kč.

Porovnat ceny džezev

Otázky a odpovědi

Jaké funkce mohou mít elektrické džezvy?

Kromě již zmíněné funkce proti přetečení, můžete koupit konvici s dvojitou kontrolou teploty, praktická je i funkce udržení teploty, o uživatelský komfort se postará otočná základna. Na chod konvice vás upozorní indikátor provozu a nechybí ani bezpečnostní pojistka proti spuštění konvice bez vody.

Jednotlivé konvice se počtem funkcí pochopitelně liší, u nejlevnějších výrobků nemusíte narazit na nic specifického, dražší modely vám naopak mohou nabídnout i něco navíc.

Jaké příslušenství budu pro přípravy kávy potřebovat?

Tím základním, bez čeho se neobejdete je mlýnek na kávu. Opravdu dobrou kávu připravíte pouze z červě namletých kávových zrn. Džezva vyžaduje velmi jemně mletou kávu, proto se ověřte, na jak jemně je mlýnek schopen kávu namlít. Zejména v začátcích můžete využít i váhu na kávu, díky které navážíte přesné množství kávy.

Jakou kávu použít?

Tureckou kávu můžete připravit prakticky z jakékoliv kávy arabika. Znalci kávy doporučují vybrat nějakou kávu z Etiopie, která je výjimečná svou intenzivní chutí červeného vína a kakaových bobů. Na chuť kávy nemá vliv mléko ani cukr.

Závěr

Džezva se používá na přípravu kávy zejména v Turecku, kde je tento způsob populární od 15. století. Tuto kávu si zamilují zejména ti, kdo ocení opravdu silnou tmavou kávu. Ačkoliv můžete lahodnou kávu připravit i v kávovaru, znalci se shodují na tom, že káva připravená v džezvě chutná prostě jinak.

Tradiční káva se připravuje na ohni, využít můžete malý plynový hořák, moderní nerezovou džezvu můžete ohřát na jakékoliv varné desce. Samostatnou kapitolou jsou pak elektrické konvice, které se postarají o celou přípravu.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (30 hodnocení)
​​

1 komentář
  1. Váš článek mi hodně usnadnil práci. Vybral jsem si kvalitní a za dobrou cenu džezvu. Děkuji.

Přidat komentář

Recenzer.cz
Logo