Překapávače na kávu

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů, který je možné připravit různými způsoby. Jedním z nich je použití překapávače. Překapávač je velmi oblíbený hlavně díky tomu, že dokáže připravit pořádnou dávku slabší kávy, kterou mnozí preferují před malým šálkem slabého espressa.

Postup přípravy je velmi jednoduchý, účelem překapávače je dostat vodu přes ideálně čerstvě namletou kávu. Do překapávače se používá různá káva od té levnější až po luxusní značky, protože mnozí tvrdí, že právě překapávaná káva vyniká výjimečnou chutí.

Výslednou chuť kávy do značné míry ovlivní filtr, kterým je překapávač vybaven. A druhý podíl na chuti má hrubost, na kterou je káva namleta. V tomto případě platí jednoduché pravidlo, čím jemnější káva bude, tím silnější kávu připravíte.

Při výběru vhodného překapávače se musíte zamyslet, jaký typ je pro vás vhodnější. Důležitou roli hraje i potřebný objem nádoby, volit bude vhodný filtr. Ti, kdo zvolí elektrickou variantu, bude pravděpodobně zajímat i množství funkcí, které jednotlivé přístroje nabízí a opomenout byste neměli ani velikost příkonu.

Porovnat ceny překapávačů na kávu

Typy

Překapávače jsou k dostání ve dvou různých podobách. Levnější variantou jsou manuální překapávače, dražší a modernější jsou překapávače elektrické. Rozhodnutí, který typ volit není zcela jednoznačné, protože u obou variant narazíte na několik kladů i záporů.

Manuální

Příprava kávy v manuálním překapávače se neobejde bez varné konvice nebo alespoň klasického kastrolu. Manuální překapávač je totiž v první řadě nutné naplnit vodou, která by měla mít ideálně teplotu 90°C. Ve chvíli, kdy horká voda proteče přes filtr, je káva hotová.

Výhodou je rychlá příprava i nízká cena jednoho šálku kávy, který tímto způsobem připravíte. Nevýhodou je nutnost ohřívat vodu v náhradní nádobě a neobejdete se ani bez pravidelného dokupování filtrů.

Elektrický

Elektrický překapávač vodu také ohřeje, což přípravu kávy zrychlí i zjednoduší. Součástí elektrických překapávačů je nejčastěji plastový filtr, který má poměrně dlouhou životnost. Výhodou elektrického překapávače je i skutečnost, že káva vydrží horká i několik dalších hodin.

To ocení především ti, kdo tráví doma hodně času, nebo rodiny, kde chodí domů každý v jinou dobu a šálkem kávy po svém příchodu nepohrdnou. Jedinou nevýhodou je tak vyšší pořizovací cena.

zpět k obsahu ↑

Objem

Objem konvice je nutné volit podle počtu osob, které budou překapávač používat. Překapávače jsou zastoupeny několika velikostmi. Ty nejmenší, které jsou dostatečné pro přípravu kávy jedné nebo dvěma osobám, mají objem od 0,75 – 1 litru.

Většímu počtu osob jsou určeny konvice s objemem 1,5 litru a především pro firemní využití jsou určené překapávače s objemem 2 litry.

zpět k obsahu ↑

Filtr

Podceňovat výběr filtru se nemusí vyplatit. Tento parametr podle znalců ovlivňuje chuť kávy.

  • Papírový – nejlevnější filtr, který je však nutné vyhodit po každém použití. Pokud nepatříte k těm, kteří se chtějí zaobírat pravidelnou údržbou a nevadí vám nutnost dokupovat filtry nové, bude pro vás papírový filtr tím pravým. Pozor však dejte na levné filtry, které nejsou kvalitní, což se podepíše na výsledné chuti.
  • Plastový – plastové filtry vyžadují pravidelnou údržbu, ale je možné je používat opakovaně, což má svoji značnou ekonomickou výhodu.
zpět k obsahu ↑

Výkon

Výkon je parametr, který je důležitý v případě elektrických překapávačů. Výkon ovlivňuje rychlost přípravy kávy. Výkon jednotlivých překapávačů může být v rozmezí 900 – 2 500 a více W.

Nejvíce jsou zastoupeny výrobky s výkonem do 1 200 W, což je ideální hodnota. Překapávače s velkým výkonem jsou vhodné pro komerční použití.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Výhodou elektrických překapávačů jsou funkce, které přípravu kávy značně zjednoduší a mají i velký podíl na údržbě spotřebiče.

Časovač je funkce, která vám umožní kávu připravit na dobu, kterou si sami vyberete.

Mnoho překapávačů udrží kávu teplou několik desítek minut, aniž by se to podepsalo na chuti kávy.

Odkapávání tekutiny při nalévání zabrání funkce Anti-drip, kterou jsou již běžně vybaveny i další různé konvice.

Snadnější údržbu vám umožní funkce automatického odvápnění, která se postará o vodní kámen.

Bezpečnostní funkcí je ochrana proti přehřátí.

Pěnič mléka je součástí některých překapávačů.

zpět k obsahu ↑

Značka

Mezi oblíbené elektrické překapávače patří výrobky Russell, Severin, Melitta, Domo, Bosch nebo Braun. Manuální překapávače vyrábí Hario Co., V 60, Kalita Wave nebo Chemex.

zpět k obsahu ↑

Cena

Nejlevnější jsou manuální překapávače, které koupíte do 500 Kč. Tyto typy jsou však na trhu zastoupeny v menším množství. Do 1 000 Kč je možné sehnat i elektrický překapávač menší velikosti a ne příliš dobré kvality.

Kvalitnější jsou výrobky, které je možné koupit od 1 – 2 000 Kč. Zastoupeny jsou ve velkém počtu a nejdete zde výrobky těch nejlepších výrobců. Nejdražší překapávače koupíte za více než 3 000 Kč, jsou vhodné do velké rodiny, ale dobře poslouží i ve větších kancelářích.

Porovnat ceny překapávačů na kávu

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jaký je rozdíl mezi překapávanou kávou a espresem?

Hlavní rozdíl je v přípravě kávy. Espresso se připravuje z jemně namleté kávy a pro přípravu potřebuje vysoký tlak. Překapávaná káva se připravuje filtrací a využívá pouze gravitaci, namletá káva svou konzistencí připomíná cukr. Překapávaná káva není tak silná, espresso je silné a nechybí ani typický krém.

Lze koupit vestavný překapávač?

Vestavný překapávač není možné koupit. Můžete však zakoupit vestavný kávovar, který vám připraví snad každý kávový nápoj, na který jen pomyslíte. Tyto modely jsou na trhu zastoupeny v minimálním množství, což je dáno především jejich vysokou pořizovací cenou.

Ta šplhá až k 50 000 Kč. Pokud jste ochotni za kávovar tuto sumu vynaložit, bude vaše domácnost vybavena supermoderním spotřebičem, který disponuje řadou funkcí, kromě těch standardních nechybí ani ovládání hlasem nebo pomocí mobilní aplikace.

Jak ovlivní chuť kávy vařící voda?

Překapávanou kávu je nutné připravovat z vody o teplotě 90 – 93 °C. V případě elektrických překapávačů je to samozřejmost, u manuálních konvic však musíte teplotu vody ohlídat.

Přípravu vody vám ulehčí rychlovarná konvice, která umožňuje požadovanou teplotu vody nastavit, v opačném případě se musíte spolehnout sami na sebe. Pokud použijete příliš horkou vodu, bude mít kávu nahořklou chuť, protože se během přípravy spálí.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Překapávače jsou ideální pro milovníky dobré kávy, kteří si tento nápoj dopřávají ve větším objemu. Snadnou přípravu vám umožní i ruční překapávače, jediné, co budete muset u těchto typů ohlídat je teplota vody.

Elektrické přístroje tuto starost převezmou za vás, a kromě ní vám nabídnou i další praktické funkce. Především manuální překapávače disponují papírovými filtry, které je třeba pravidelně vyměňovat. Koupit však můžete permanentní plastový filtr, který zase vyžaduje pravidelnou údržbu.

Na 100 ml vody budete potřebovat 7 – 8 gramu namleté kávy, která by měla svým vzhledem připomínat cukr nebo sůl. Nejlepší volbou je používat čerstvě namletou kávu, kterou namelete za pomocí ručního nebo elektrického mlýnku na kávu.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz