Moka konvičky

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Den bez povzbuzujícího šálku dobré kávy si umí představit jen málokdo. Častou výbavou kuchyní se již postupně stávají kávovary, které připraví kávu různým způsobem.

Kromě klasické kávy si pomocí některých kávovarů můžete připravit i mnoho různých kávových nápojů. Milovníkům pravého espressa se však často nevyplatí investovat do drahých kávovarů. Právě jim by mohla vyhovovat příprava kávy za pomoci moka konvice.

Moka konvička je velmi jednoduché, skladné a levné zařízení, které je známé především v Itálii. Zde je tak běžná jako v naší zemi varná konvice, s jejíž pomocí se káva stále připravuje nejčastěji. Varná konvice má řadu nesporných výhod, kávu však nikdy nepřipraví tak dokonale, jako právě moka konvice.

Za pomoci moka konvice připravíte kvalitní silnou kávu během chvilky, a pokud nedokážete vypít celý obsah, je možné kávu v konvici nějakou dobu ponechat, aniž by se to nějak podepsalo na její chuti.

Moka konvička je k dostání v různých velikostech a podobách. Klasiku tvoří konvice, které potřebují pro svůj chod elektrickou nebo plynovou desku, modernější verzí jsou elektrické konvičky, které jsou doplněny o několik funkcí. Pří výběru hraje roli i výrobní materiál.

Porovnat ceny moka konviček

Typy

Moka konvice se dělí podle způsobu ohřevu, tradiční jsou konvice, které fungují v kombinaci s varnou deskou, moderní verzi pak přestavují konvice elektrické.

Klasické

Klasická konvice se používá prakticky stejně jako třeba čajová konvice. Postup přípravy je jednoduchý, do spodní části se naleje potřebné množství vody.

Poté nasadíte kovový filtr, do kterého dáte požadované množství kávy a nakonec nasadíte horní část konvice. Celou konvici postavíte na varnou desku a počkáte, než se káva přefiltruje. Na to, že je váš nápoj připraven vás konvice upozorní pískáním.

Jednotlivé konvičky je možné ve většině případů používat s plynovou, elektrickou i sklokeramickou deskou. Pozor je však třeba dávat při výběru konvice na indukci, která musí mít magnetické dno. Ať už vyberete jakoukoliv konvici, měla by být v bezpečnostních důvodů vybavena ventilem, který reguluje tlak uvnitř konvice.

Elektrické

Modernější verzí jsou elektrické konvičky, díky nim je příprava ještě jednodušší. Elektrické konvice mají několik funkcí a čas přípravy kávy si tak můžete zvolit sami. Kromě toho se po skončení procesu přípravy vypnou sami.

Elektrická konvice disponuje stabilním podstavcem, používat ji tak můžete prakticky kdekoliv, kde máte možnost připojení konvice do sítě. Kromě klasické moka konvice na černou kávu jsou k dostání i konvice určené na přípravu cappuccina a caffé latte. Tyto konvice mají kromě nádoby na vodu i zásobník na mléko. Jednotlivé nápoje připravíte pouhým přepnutím tlačítka.

zpět k obsahu ↑

Materiál

Moka konvice se vyrábí ze dvou materiálů. Vybírat můžete mezi konvičkami z nerezové oceli nebo hliníku. Výběr materiálu není vhodné podcenit, protože každý se chová trochu jiným způsobem.

Nerez

Nerezovou konvici budou muset volit všichni majitelé indukčních desek. Avšak i u těchto konviček je třeba možnost použití na indukci raději ověřit. Nerezové konvice vás zaujmou svým vzhledem, oproti hliníkovým jsou však o něco dražší. Výhodou nerezu je také snadnější údržba. Nevýhodou je pak nerovnoměrný ohřev.

Hliník

Jedná se o tradiční výrobní materiál, který je stále zastoupen ve větším počtu. Výhodou hliníkových konvic je rovnoměrný ohřev a nižší cena.

Nevýhodou je horší čištění, u hliníkových konvic budete muset počítat s tím, že se po nějaké době zanesou a nebude je možné dokonale vyčistit. Běžně se však setkáte s názorem, že právě díky této patině, chutná káva z hliníkové konvičky lépe.

zpět k obsahu ↑

Objem

Moka konvice je specifický výrobek, který vyžaduje přesnou přípravu kávy. Ačkoliv ji můžete vzhledem přirovnat k varné konvici, není ji možné stejně používat. Moka konvici je nutné naplnit vždy do plna. Díky tomu docílíte požadované chuti kávy. Z tohoto důvodu není možné koupit velkou konvici a plnit ji pouze do poloviny atd.

Velikost je tak třeba volit podle toho, kolik šálků budete zaráz připravovat. Kromě toho je třeba zvážit i vaši velikost šálku, někdo upřednostňuje malý hrneček a druhý potřebuje větší množství. Obecně je udávaná velikost šálku 30 a 50 ml.

  • Objem 150 – 200 ml vám umožní připravit 1 – 2 větší nebo 3 – 4 menší šálky.
  • Objem 200 – 300 ml je vhodný pro přípravu 2 – 3 menších nebo 4 – 6 menších šálků.
  • Objem 300 – 450 ml je velikost, díky které připravíte 3 – 4 větší nebo 6 – 9 menších šálků.
  • Objem 450 – 600 ml je vhodný pro přípravu 5 – 6 nebo 9 – 12 šálků kávy.
zpět k obsahu ↑

Příslušenství

K moka konvici budete moci přikoupit vhodný mlýnek na kávu a myslet budete muset i na některé části konvice, které se časem opotřebují a bude je třeba vyměnit. Na tyto části se zaměřte již před nákupem konvice, protože v některých případech může být jejich dodatečné shánění obtížné. Pokud však koupíte konvici většího výrobce, nebude s dodatečným zakoupením žádný problém.

Mlýnek na kávu

Do moka konvice je nutné používat mletou kávu. Tu můžete běžně koupit v obchodě, avšak doporučuje se obětovat trochu času a pořídit ke konvici i mlýnek na kávu. Postačí vám i malý ruční mlýnek, který je k dostání doslova za pár korun.

Jestliže budete pravidelně připravovat větší množství kávy, vyplatí se vám zainvestovat do elektrického mlýnku. Ten je sice o něco dražší, jakékoliv množství kávy však umele rychle a bez námahy.

Těsnění

Jednou z částí, kterou bude nutné po nějakém čase vyměnit je gumové těsnění. K dostání je v různých velikostech podle objemu konvice, nejčastěji v sadě po více kusech. Vždy je nutné koupit těsnění stejné značky, jakou má i vaše konvice a použít je můžete na hliníkovou i nerezovou variantu. Těsnění se často dodává současně s novým sítkem.

Trychtýř

K některým konvicím je možné dokoupit i náhradní trychtýř, do kterého se umísťuje namletá káva. Trychtýř je ve většině případů velmi kvalitní a nehrozí, že by se používáním nějak opotřebovat, hodit se vám však bude, pokud se stane, že původní trychtýř někde ztratíte.

Rukojeť

Poslední částí, kterou někteří výrobci umožňují dokoupit je nová plastová rukojeť ke konvici.

zpět k obsahu ↑

Funkce

Elektrické moka konvice jsou vybaveny několika funkcemi. Mezi běžné funkce patří časovač, díky kterému začne konvice kávu připravovat ve vámi zvolené denní či noční době. Poté, co příprava skončí, se konvice automaticky vypne.

  • Udržování teploty – další častou funkcí je udržování teploty. Tato funkce umožní teplotu regulovat nejčastěji po dobu 30 minut.
  • Displej – některé dražší konvice jsou vybaveny také displejem, díky kterému budete mít přehled o nastaveném čase atd.
  • Tepelná izolace – bezpečností funkcí je například tepelná izolace dna. Díky ní je možné konvici bez podstavce položit na jakoukoliv plochu.
zpět k obsahu ↑

Značka

Při výběru moka konvice hraje značka významnou roli. Kromě celkového vzhledu určuje i to, zda je možné ke konvici přikoupit náhradní díly.

Moka konvici vynalezl Ital jménem Alfonso Bialetti roku 1933 a právě značka Bialetti je pravděpodobně tou nejlepší volbou. Nabízí konvice všech možných tvarů a velikostí a typické je pro ni logo vousatého chlapíka.

Dalším kvalitním výrobcem je Pezzetti, jejíž konvice jsou oblíbené nejen pro svůj jednoduchý vzhled, ale i pro velmi příznivou cenu. Moka konvici můžete koupit i od značky Tescoma, Tognana nebo Monix.

zpět k obsahu ↑

Cena

Moka konvice jsou oblíbené díky nízké pořizovací ceně, malou a jednoduchou konvici je možné koupit již od 300 Kč. Při pořízení takto levné konvice se zaměřte na značku, protože konvice od méně známých výrobců nemusí být nijak kvalitní a nemusí umožňovat dokoupení náhradního těsnění.

Kvalitní konvici koupíte od 500 – 1 000 Kč. Za tuto cenu nabízí své výrobky i největší výrobci, u kterých máte jistotu kvalitního výrobku.

Cena elektrických moka konvic je už vyšší, tyto konvice pořídíte nejčastěji od 1 – 2 000 Kč. Narazit můžete i na levnější a naopak dražší konvice. Cena je dána velikostí, počtem funkcí, vzhledem a samozřejmě značkou.

Porovnat ceny moka konviček

zpět k obsahu ↑

Údržba

Údržba konvice je velmi jednoduchá, postačí ji po každém použití opláchnout pod tekoucí vodou. Na mytí se nepoužívají žádné saponáty a to ani v případě, kdy se na konvici začne tvořit patina. Ta může být pro někoho nevzhledná, má však vliv na lepší chuť kávy a z hygienického hlediska není nijak na škodu.

Některé části nerezových konvic je možné umývat i v myčce. Toto řešení je však vzhledem k minimálnímu ušpinění v podstatě zbytečné, i v tomto případě je mnohem rychlejší umýt konvici ručně.

zpět k obsahu ↑

Otázky a odpovědi

Jak konvice funguje?

Princip konvice je velmi jednoduchý. Do spodní části se naleje voda, která je během ohřívání za pomoci velkého množství pára vytlačována přes namletou kávu do horní části konvice.

Jakmile se veškerá voda dostane do horní části, konvice vás upozorní pískáním. Poté je ji třeba odstranit z varné zóny. V případě elektrické konvice se přístroj vypne automaticky. Výsledkem tohoto procesu je čistá silná a chutná káva.

Jaký je rozdíl mezi moka konvicí a french pressem?

French press je ještě o něco jednodušší způsob přípravy kávy. I v tomto případě je nejvhodnější použít čerstvě namletou kávu, doporučuje se hrubší mletí, které zabrání proniknutí kávy přes síto. Káva se poté zalije horkou vodou o teplotě 92 – 96 °C a nechá se cca 4 minuty odstát. Během této doby je vhodné kávu 1x promíchat. Poté je nutné kávu ihned vypít.

Jak skladovat kávu?

Ti, kdo mají svoji oblíbenou značku kávu, kterou nechtějí doma mlít, budou muset vyřešit způsob skladování kávy tak, abyste nepřišli o její chuť a aroma. Po otevření balení je nutné kávu umístit do nádoby, která zabrání přístupu světla, vlhkosti a vzduchu. Otevřenou kávu je pak nutné spotřebovat do 14 dní.

Pokud koupíte velké balení, které nejste schopni do 14 dní zpracovat, je možné kávu zamrazit. Je však třeba postupovat podle určitých pravidel. Kávu je třeba rozdělit do sáčků tak, aby množství odpovídalo vaší dvoutýdenní spotřebě.

Ideální je použití vakuovaných sáčků, které vytlačí veškerý vzduch. Po rozmrazení je možné kávu používat. Toto řešení je však spíše hraniční, nejlepší chuť docílíte čerstvě namletou kávou. Pro uskladňování jsou zcela nevyhovující chladničky. Zde káva velmi rychle zvlhne, nasákne vzduchem i okolními pachy.

zpět k obsahu ↑

Závěr

Při výběru moka konvice je důležité zvolit správnou velikost, nejčastěji se udává 50 ml vody na jeden šálek kávy. Pokud je pro vás toto množství nevyhovující, orientujte se výhradně objemem konvice, který je udán u každého modelu.

Výrobní materiál určuje použití konvice na různých typech varné desky. Nerezová konvice funguje i v kombinaci s indukční deskou, hliníkovou využijete v plynových, elektrických nebo sklokeramických varných zón.

Náročnější uživatelé, které u konvic využijí i jednotlivé funkce, mohou upřednostnit elektrickou konvici a milovníci cappuccina pak speciální konvici, s jejíž pomocí připraví i tento nápoj. Pro dosažení ideální chuti je vhodné ke konvici koupit i mlýnek na kávu.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

      Budeme rádi za váš komentář. Pište prosím slušně a s přidanou hodnotou. Komentáře schvaluje správce.


    Komentáře / diskuse / hodnocení

    GDPR: Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC. Po odeslání komentáře zpracováváme tyto údaje - jméno, e-mail a IP adresu. E-mail používáme pro odeslání informační zprávy, že vám někdo odpověděl na dotaz. Pro jiné účely jej nevyužíváme. IP adresu sledujeme z důvodu ochrany před spamem. Pro odstranění údajů nás kontaktujte na info@recenzer.cz