Keramické grily

Keramický gril je známý také jako Kamodo gril. Jedná se o různě velkou nádobu s podobou vajíčka, nebo také citronu, kterou můžete využívat při pečení na nízkou nebo naopak hodně vysokou teplotu. Pokrmy můžete připravovat při teplotě nižší než 100°C, což vám umožní připravovat uzené pochoutky. Pizzu pak můžete upéct při teplotě více než 350°C. Využívat toto teplotní rozmezí vám umožňuje keramika, což je materiál, který vyniká svými akumulačními schopnostmi.

Keramický gril budete díky tomu moci používat nejen v sezóně, ale i během zimních měsíců. K výraznému úniku tepla nebude docházet ani při otevírání poklopu, který je nedílnou součástí grilu. Výhodou keramického grilu je i poměrně nízká spotřeba paliva. Nevýhodou keramických grilů je jen vyšší hmotnost, z tohoto důvodu jsou grily doplněny o pojízdnou konstrukci.

Kamado grily mají tisíciletou historii. V podobě, v jaké je gril znám dnes, je jen několik desítek let, historie grilu však sahá až o více než 5 000 let zpátky. Předchůdcem keramického grilu je pec vyrobená z hlíny, kterou používali v mnoha zemích při pečení chleba, vaření i grilování. Tyto pece se používaly v Japonsku, Číně, Pákistánu či Indii. Právě na principu hliněných pecí byl vyroben první Kamado gril.

Vybrat správná keramický gril není nijak složité. Všechny grily mají naprosto stejnou konstrukci a fungují na stejném principu. Jediné, co musíte zvážit, je velikost grilu. O kvalitě pak rozhoduje zejména výrobce grilu.

Porovnat ceny grilů

Materiál

Keramický gril je pochopitelně vyroben z keramiky. Dále je gril vyroben z jiných žáruvzdorných materiálů. Díky tomu plní gril funkci výborného tepelného izolantu. Kvalitnímu grilu nechybí ani dvouplášťová konstrukce. Ačkoliv je keramika poměrně křehký materiál, může vám správně používaný gril dobře sloužit mnoho let. Zabránit byste měli pouze jeho pádu na zem nebo opravdu nešetrnému používání.

Velkou předností keramického grilu je skutečnost, že vám umožní velmi dobře kontrolovat teplotu, navíc je schopen potřebnou teplotu velmi dlouhou dobu udržet. Keramický gril lze dokonce srovnat s kuchyňskou troubou.

Díky těmto vlastnostem si maso připravené v grilu udrží svoji šťavnatost. Lahodné pokrmy tak může v grilu připravit i skutečný laik, protože je skoro nemožné při přípravě něco vysušit nebo připálit. Z tohoto důvodu je keramický gril lepší volba než klasický kovový gril.

Konstrukce

Keramické grily nemají nijak složitou konstrukci. Ve spodní části nádoby je umístěno menší topeniště. Ve spodní části dále najdete průduchy určené k regulaci přívodu vzduchu i uzavíratelný otvor, kterým budete moci vymetat popel. Nad topeništěm je umístěn kovový nejčastěji nerezový rošt, který využijete při grilování různým potravin. Větší grily mívají rošty dva a ugrilovat tak můžete větší množství potravin. Horní část grilu tvoří víko, které je často doplněno o teploměr. Poslední částí grilu je malý komín.

Konstrukce grilu je navržena tak, aby byla schopná co nejlépe spalovat uhlí. Při přípravě tak spálíte mnohem méně topiva, než jak tomu bývá při grilování v klasickém kovovém zahradním grilu. Opět je tento bonus dán výrobním materiálem, protože keramika dokáže velmi dobře udržovat teplotu a při přípravě nedochází k nijak velkým ztrátám.

Velikost

Jediným parametrem, kterému budete v tomto případě muset věnovat pozornost, je velikost grilu. Kamado grily jsou k dostání v několika velikostech. Ty nejmenší spadají do velikosti stolních grilů, větší nádoby jsou pak umístěny na podstavci. Nejmenší grily disponují malou grilovací plochou, která uspokojí 1 – 2 osoby. V největších grilem pak připravíte pohoštění pro 8 – 10 osob. V českých domácnostech se nejčastěji nachází grily s velikostí L a XL.

  • Malý gril – velikost roštu je do 33 cm a gril připraví pokrmy pro cca 2 osoby.
  • Střední gril – průměr roštu je v rozmezí 34 – 55 cm. Tato velikost bude vyhovovat 4 – 6 osobám.
  • Velký gril – průměr roštu je 55 a více cm. Gril je vhodný pro 6 a více osob. Největší gril je vybaven roštem s průměrem 74 cm.

Příslušenství a náhradní díly

Při volbě toho správného grilu si všímejte i možnosti zakoupit náhradní díly. Dostupnost náhradních dílů se liší v závislosti na výrobci. Liší se nejen jejich podoba, ale i pořizovací cena. Čas od času bude třeba vyměnit především rošty grilu.

Co se týká příslušenství, zde se keramický gril od toho kovového příliš neliší. Přikoupit můžete standardní grilovací náčiní, mísy, pekáče, pánve, rošty, čistící kartáče na rošty nebo třeba žáruvzdorné rukavice. Součástí grilu pak bývají madla a kolečka. Malé grily můžete umístit do stojánku, ty větší pak mohou být doplněny o odkládací plochu.

Palivo

Keramické grily umožňují spalování dřevěného uhlí. V grilu se pak nedoporučují spalovat dřevěné brikety nebo klasické dřevo.

  • Dřevěné uhlí – dokonale shoří a nezůstane z něho prakticky žádný popel. Dřevěné uhlí při hoření reaguje na přívod kyslíku a proces hoření lze tedy velmi snadno regulovat.
  • Brikety – obsahují různé příměsi, díky kterému nehoří tak čistě a při hoření navíc velmi nepříjemně kouří a zapáchá. Při hoření žhnou brikety rovnoměrně a průběh hoření tak nebudete moci tak snadno regulovat.

Značka

Zvolit správného výrobce je v případě keramického grilu opravdu zásadní. Důvodem je nejen vyšší pořizovací cena, ale i jistota dlouhé životnosti a dostupnost náhradních dílů. Mezi jedny z nejkvalitnějších patří grily značky Big Green Egg. Chybu neuděláte ani v případě grilů Kamado. Také tento výrobce nabízí grily různých velikostí. Keramický gril pak můžete koupit i od Monolith, BergHoff, Klarstein, Dellinger, Maxima či Benco.

Cena

Keramické grily začínají být v českých domácnostech velmi oblíbené. Od nákupu mnohé zákazníky neodradí ani jejich vyšší pořizovací cena. Za menší gril zaplatíte okolo 5 000 Kč. Standardní rodina za gril utratí cca 10 – 20 000 Kč. Největší grily s různými praktickými prvky vyjdou na více než 20 000 Kč.

Porovnat ceny grilů

Otázky a odpovědi

Jak lze keramický gril používat?

Kamado gril poslouží jako klasický gril, trouba i udírna. Gril můžete využít při přípravě masa, ryb, uzenin, sýra, ale upéct v něm můžete pizzu, chleba nebo sladký dezert. V grilu však můžete také vařit, přičemž ho můžete používat i v mrazu či dešti.

Jakým způsobem se gril udržuje?

Údržba keramického grilu je velmi jednoduchá. Po použití postačí nádobu vytřít navlhčeným hadříkem. Při spalování vzniká pouze malé množství popela, vysypávat ho tak nemusíte pokaždé, když gril použijete.

Mají keramické grily nějaké nevýhody?

Také keramické grily mají několik nevýhod. Mezi jednu z nevýhod patří pomalejší nahřívání grilu v porovnání s grilem plynovým nebo elektrickým. Počítat tak musíte s trochu pomalejší přípravou pokrmů. K použití bude gril připraven asi za 20 minut. Jednou z nevýhod je i vyšší hmotnost či pořizovací cena. Na rozdíl od kovu je keramika poměrně křehký materiál, který se může při nešetrném používání snadněji rozbít.

Závěr

Keramické grily jsou všestranní pomocníci, které využijete při grilování, pečení, uzení, vaření i dušení. Vše je možné díky velkému rozmezí teploty, při které je gril schopen fungovat. Keramické grily nabízí hned několik výrobců. Podoba grilu je ve všech případech prakticky stejná, vždy se jedná o nádobu, která tvarem připomíná vajíčko a svojí strukturou pak citron. Zvolit tak musíte pouze gril vhodné velikosti. Při výběru přihlédněte i ke kvalitě výrobce a dostupnosti náhradních dílů.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (70 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Dlouho jsem se rozhodoval, jestli pořídit Big Green nebo Proteco, ale nakonec vyhrál PROTECO 62.22-GK-55. Je to fakt parádní mazlík, do kterého se dost vejde a moc dobře se na něm griluje.

Přidat komentář

Recenzer
Logo